Skocz do zawartości
IGNORED

Chińskie podróbki na co uważac.

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio na aukcjach allegro spotkałem dość tanie nowe kable min audioquesta. Chińczycy potrafią podrabiac telefony i inny sprzet więc czemu nie bardzo drogi sprzet audio. Kiedyś doszły mnie słuchy o podróbkach wzmacniaczy Jolida i swego czasu dało sie takie kupic tanio na allegro. Jeśli ktos sie spotkał z takimi przedmiotami niech pisze i ewentualnie podaje linki/zdjęcia choćby nawet ku przestrodze naiwnych audiofili .

Ale niektóre tzw. podróbki to są trzecie serie z fabryk produkujących, tam w Chinach, oryginały. Wydaje mi się, że jest to zadanie bardzo trudne - wskazać co jest podróbką, a co nie - ba, a nawet niemożliwe, uwzględniając fakt, że od 7.30 do 16.30 fabryka w ChRL produkuje produkt oryginalny o nazwie XXX, a po od 16.30 do 7.30 - "podróbkę" o nazwie YYY. Choć, oczywiście nie jest to norma, ale, zdaje się, że częsta praktyka chińskich fabryk - i nie myślę tu jedynie o dziedzinie audio :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Cena dość dobrze wskazuje na ebayu, co jest oryginałem, a co nie... No i z reguły kraj wysyłki, chociaż pewnie kwestią czasu jest, jak sprytny chińczyk zarejestruje konto gdzies poza HongKongiem.

Z tych rzeczy,które mam warto kupić chińskiego Audioquesta Gibraltar oraz Siltecha SQ88G5-przy cenach 450-500zł te kable raczej nie mają konkurentów.Nie warto podróbek wtyków do kabli zasilających ``Oyaide``-są wyrażnie droższe od normalnych a nic nie wnoszą.Nie warto wtyków Pailiccs(do sieciówek)-powód jak wyżej.Ciekaw jestem teflonowych podstawek pod lampy z chin.

Jak podadza linki to sprzedaz wzrosnie bo ludzie z forum kazde gowno kupia byle taniej było, powinienes wiec apelowac o nie podawanie linkow. Znam przypadek goscia ktory tak walczyl o cene ze wolal odwlec w czaie o 3 tygodnie posiadanie wymazonych kolumn bo sprowadzka za oceanu wychodzila taniej o 190zl. kwota kolumn to 9800zl wiec sami widzicie ze takim ludziom jak rzucisz piec zl to i z szamba wyciagna, przeytra gowno chusteczka i beda sie cieszyc ze mieli farta bo taniej , taniej taniej,,, taniosc widze taniość. Do mnie przylaza z podrobkami kabli cardasa chwalac sie jak to okazyjnie tanio kupili, potem ogladam siltechy nie od siltecha a raz to nawet widzialem dynaudio podobny twor czyli opodrobke dynaudio CRAFTA co mnie juz zabilo mentalnie. Nabierz dystansu jak ma byc tanio niech bedzie jeszcze taniej.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Ja z kolei miałem do czynienia z niby "Kimberem" 8TC (klienta).

Naprawdę Chińczycy włożyli w to mnóstwo intelektu!

Do tej pory myślałem , że kabel jest za prostą konstrukcją aby dało się go tak spieprzyć.

Podobno kosztował ponad 100/m a nie ma toto odpowiednika w dowolnie niskiej cenie.

Harpia bedziesz sie smiał jak cos z twojej oferty wystrugają... budzi cie rano telefon, dzwoni klient opowiada ze w necie maja caloksztalt twojej oferty 15% tego co oferujesz. Niewierzysz. wchodzisz na allegro a tam , wszystkie wzory i kolory i jeszcze link sprzedajacego na twoja strone. Dzwonisz do allegro, oni na to leja, dzwonisz do goscia a om ci tlumaczy ze kupil na fakture , clo zaplacił etc... wiec mozliwosci prawne masz ograniczone. Po miesiacu towar znika , sprzedaje sie nigdy wiecej nie wraca tylko pamiec ludzi o ograniczonym intelekcie trwa i wwszysca zgodnie twierdza iz to TY robiłes sam sobie wietrzenie magazynu... Obłed

To nie jest jak myslisz, wystarczy wysłac projekt, badz gotowy produkt a oni zrobia reszte. min logistyczne to ok 50tys dolarow wiec chyba nie az tak wiele. Chcesz kontakt do pana z chin to słuzę. To by byla swoistego rodzaju oryginalna kampania reklamowa w twoim wydaniu. przemysl sprawe. od razu mówie iz ja nie bede zainteresowany.

TAkze zadaj sobie to pytanie jak przyjedzie kiedys do ciebie lekko skosnooki pan i porosui po jednej sztuce z tego co masz, bez targowania zaplaci i spyta gdzie tu najblizszy port okretowy bo on musi paczke wysłac.

hola hola obywatele !!!

narzekanie narzekaniem ale sa juz dziedziny w ktorych chinole (nie tylko z reszta) przegonili mistrzow. taniosc tanioscia ale pieniazki pieniazkami i nie mam na mysli tu 1-5 %towej roznicy.

fakt jest taki - wsztstko produkuje sie w chinach a kwestia jakosci to tylko kwestia czasu. zayczynam zauwazac ze jakosc naszych malych, zoltych i skosnookich braci jest coraz lepsza i chcce nie chcac sa tylko dwa wyjscia:

- robic rzeczy lepsze i pogodzic sie ze tak czy inaczej nasz kiedys doscigna

- lub pogodzic sie ze juz nas dochodza

ktos napisal przed chwila ze fabryki do 16tej produkuja pod nazawa "oryginal" a po 16tej pod nazwa "podrobka". to coraz bardziej znany proceder i nawet wlasciciele koncernow wykladaja na lo laske bo to ( HALO, HALO) pieniadz rzadzi swiatem a nie krewni i znajomi matki teresy

jeszcze troche i idiotyzmem bedzie produkcja czegokolwiek w UE - popatrzcie racjonalanie a nie emocjonalnie na roboczogodzine tu i tam

koniec i kropka - czy sie to komus podoba czy nie

Violet, 26 Paź 2009, 20:52

>Ale niektóre tzw. podróbki to są trzecie serie z fabryk produkujących, tam w Chinach, oryginały.

Wydaje mi się, że jest to twierdzenie w które sprzedawcy podrobionych towarów z Allegro chcieliby, abyś wierzył.

Jak dotąd, wszystkie te podróbki co to niby "tylnymi drzwiami z chińskiej fabryki wyszły", a które analizowano tu na forum, okazały się dość znacząco różnic od oryginałów przy bliższych oględzinach. To jednoznacznie wyklucza tzw. back door production. Tak było w m.in. przypadku podrobionych kabli AudioQuesta, Siltecha, Cardasa, Tara Labs itd.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 27 Paź 2009, 15:08

Być może tak jest, nie upieram się, ale w branży, w której pracuję często tak jest (i nie jest to produkcja kabli) :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

climax99

To nie jest jak myslisz, wystarczy wysłac projekt, badz gotowy produkt a oni zrobia reszte. min logistyczne to ok 50tys dolarow wiec chyba nie az tak wiele. Chcesz kontakt do pana z chin to słuzę.

Ale jak ja zamówię to nie będzie podróbka tylko produkcja w Chinach:)

Może warto rozpatrzyć bo polska firma zaproponowała mi wykonanie jednej obudowy z serii TimeCoherent za 2 500.- netto/szt.

:)

2500 zł -przeciez tyle biora za szafke do łazienki wiec dlaczego nie ?

produkcja seryjna nie istnieje chyba dla serii time :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

taaak ktos mi kiedys mowil ze chce sprzedac jakis wzmacniacz , inny kupil go od niego bo ten prosil aby nikomu sie nie chwalic ze to od niego bo , no wiesz , no rozumiesz. I gosciu kupil wzmacniacz ktory byl pochodzenia sklepowego{sam go sprzedawalem} po normalnej second-handowej cenie z przekonaniem ze to okazja bo taki tani ale dyskretnie bo chyba back doorowo wyniesiony z salonu. k**wa glupota zacznie kiedys latac i wszystkie samoloty przestana kursowac, a bog w niebie sie usra tymi debilami co az do niego wzleca pod opieke.

Harpia bo masz niewlasciwe materialy. mdf, brr drogie to teraz jest modny w chinach PRASOWANY KARTON znaczy kolumny z makulatury. CALOSC kleii sie w kilku punktach i gotowe. Mam cos takiego dostalem kiedys jako bonus do jakiegos zamowienia. upadlo i sie rozlepilo, zajrzalem do srodka . Teraz widze ze mozna zawsze taniej.

Przecież kable nie mają żadnego wpływu na dźwięk.

Kupujcie podróby ! Taniej przynajmniej. Jest ładnie, kolorowo, loga, świecące wtyczki...itd

..."Idiotki, blondynki kochają wszystko co się świeci"

Niech każdy kupuje jak uważa,po co od razu dorabiać ideologię.Taki wątek jak ten może pomóc wyszukać perełki albo okazje i przestrzec przed bublami. A swoją drogą jeżeli kable nie ``grają`` ,zasilanie nie ma znaczenia,wzmacniacze brzmią tak samo to po co kupujecie,zmieniacie,marzycie?Pytanie jest retoryczne oczywiście-nie oczekuję dyskusji.

Jak byłem młodym oseskiem przykładałem ucho do muszli i szumiało...

Potem na studiach również przykładałem, ale to inna muszla i inne powody.

Teraz przykładam ucho do kabli. Nie grają.

Takie i inne wpisy robią tylko marketingowy szum, kto mądrzejszy to doskonale o tym wie, reszta niech czyta i "mądrzeje".

chinole produkuja badziew i kolorowa tandete nie dlatego ze nie potrafia zrobic czegos dokladnie. potrafia jak chca oj potrafia. produkuja tandete i kolorowe swiecidelka bo na to maja zbyt. patrzycie na sprawe samolubnie - oni nie wysylaja tylko do polski i tylko sprzetu av. produkuja wszytsko i wysylaja wszedzie.

kiedys rozmawialem z e-bayowym sprzedawca bubli. nie wierzylem ile tego badziewia mu schodzi. po prostu jak patrzylem na cyferki nie wierzylem...

srednia jest taka i nie ma po co sie oszukiwac - ludzie kupuja tandete - tak samo jak nie czytaja ksiazek i wierza w co zobacza w telewizji. wystarczy looknac na statystyki. ma byc tanio i kolorowo. mam zabic sasiada ktory lubi jak mu sie swieca diody naokolo glosnika w boomboxie z ktorego leci discopolo? no nie wypada. a ile plyt sprzedaje jakis tam bayerfull czy inne boys kazdy wie. nikt o tym nie mowi glosno bo to przeciez tandeta i badziew. takie samo discopolo sprzedaja wlasnie chinole - na caly swiat i za pol darmo w dodatku

>>>> Staszek_s

26 Paź 2009, 21:03

Cena dość dobrze wskazuje na ebayu, co jest oryginałem, a co nie... No i z reguły kraj wysyłki, chociaż pewnie kwestią czasu jest, jak sprytny chińczyk zarejestruje konto gdzies poza HongKongiem.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Wiele kabli w naszych ogłoszeniach, to właśnie takie podróbki. Wiele osób kupuje po "okazyjnej" cenie, a potem sprzedaje po średniej rynkowej. A wiele osób, będących dalej w tym łańcuszku, nawet nie jest świadoma że jest posiadaczem podróby i sprzedaje w dobrej wierze.

Wystarczyć poczytać wątki na AS aby przekonać się, ile osób obudziło się z ręką w nocniku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wierzę,że się pojawiają,dlatego warto bawić się w DIY bo przynajmniej wiadomo co jest w środku.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Elberoth

"Z ręką w nocniku" to każdy z was kablomaniacy się obudzi jak któregoś pięknego dnia wepniecie zwykły kabel na miejsce tego w ładnym oplocie z błyszcząca wtyczką i usłyszycie kompletny brak różnicy.

Ps. Z autopsji wiem, polak mądry po szkodzie. A jak zobaczyłem u ciebie jak zgrabnie rozpocząłeś opis własnego systemu audio od wymienienia posiadanych kabli to mnie litość ogarnęła. Kompletny przerost formy nad treścią.

drodzy moi,przecież nie ważne co się wpina tylko jak to gra - to powinien wyznać każdy szanujący się audiofil. Dla mnie sprzęt zupełnie może być bez nazwy i super wygladu. Jeżeli ktoś chlubi sie tym jakie markowe rzeczy ma w zestawie i ile zapłacił to gotów jestem pomysleć że nie jest audiofilem.... bo pomylił audiofilstwo ze snobizmem lub co gorsza ze slums'em.

Masz rację. Ale gdy chcę no name to kupuje sobie no name, a gdy mam ochotę na Audio Questa to chcę dostać Audio Questa. A nie jakieś fiku-miku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.