Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe słuchawki Grado SR 325- szukam przestrzeni ?

kuba512

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad zamianą moich Grado SR 80 na wyższy model, prawdopodobnie SR 325. Powodem zamiany jest brak przestrzeni, odnosi się wrażenie, iż dźwięk nie wykracza po za uszy, scena jest całkowicie w mojej głowię. Wcześniej z Pianocraft 810 miałem więcej przestrzeni z tymi słuchawkami. Obecnie z Linnartem i CD Cambridge Audio D 500 tej przestrzeni brakuje. Mam nadzieje, że zmiana słuchawek pomoże. Co o tym sądzicie?

PS Pozostałe aspekty dźwięku mnie satysfakcjonują, powyższej konfiguracji słucham przeszło pół roku.

Witaj,

model SR-325iS napewno zapewni lepszą przestrzeń, natomiast duże różnie poczujesz jeśli chodzi o brzmienie, dynamikę, szczegółowośc. Jest to zupełnie inna klasa słuchawek. Ponadto dopiero przy SR-325iS będziesz w stanie w pełni wykorzystać możliwości Linnarta. Ewentualnie alternatywą (niestety droższą) jest model RS2i który idzie jeszcze o krok dalej.

Jeśli chodzi o przprzestrzeń to z GRADO będzie ciężko. Przeropbiłem sr60, 225, i RS1 - wszystkie grają bardzo bliskim dźwiękiem, prawie w głowie. Grado tak mają, że jesteś w centrum akcji, bez dystansu. Trzeba tak po prostu lubić, bądź przyzwyczaić się. Przestrzeń jest podobno w GS1000 ale nie słuchałem, więc nie mogę tego potwierdzić.

Jeśli priorytetem jest dla Ciebie przestrzenność dźwięku i nie chcesz wydać majątku na słuchawki to zmień Grado na Sennheisera, będzie trochę nudniej/beznamiętnie ale bardziej z dystansem, nie w środku głowy. Takie HD600 np. zapewnią Ci mniej więcej jakość dźwięku SR325, ale szkoła grania jest zupełnie inna.

Odsłuch z komputera wchodzi w grę? Są różne wtyczki VST zapewniające dźwięk bardzo przypominający głośnikowy (Head Related Transfer Function, do tego symulacja odbić pokoju odsłuchowego i reverb).

Dzieki wszystkim za odzew. ashirgo eksperymenty z komputerem nie wchodzą w gre. Tomek 1685 jaka jest różnica między Grado a Sennheiserami mógłbyś to bardziej rozwinąć. Bo z moich Grado jestem bardzo zadowolony, lecz brakuje mi tej przestrzeni

Co zauważyłem czytając opinie na forum o HD 600, że większość osób wysoko oceniających te słuchawki porównuje je z innymi modelami tej firmy lub jakimiś „wynalazkami” np. Technics, Philips…, które w moim odczuciu nie są równym rywalem tych słuchawek. Natomiast osoby, które porównują je z np. Grado (jedna konkretna opinia dotyczyła modelu SR 60) już nie są tak nimi zachwycone. Też gusta muzyczne „ fanów” Sennheiser są inne od moich.

HD 600 a Grado? Będzie twardszy i większy, ale mniej szczegółowy bas. Do tego są dość wycofane w porównaniu z Grado (ale i tak możesz stwierdzić brak góry - jednak bardzo szybko człowiek się przyzwyczaja). Akurat HD 600 zapewniają bliskość dźwięku mimo wszystko nietypową jak na produkty Sennh. A co do preferencji muzycznych... To kwestia tego, czy przyzwyczaisz się najpierw do obfitości wysokich tonów Grado, czy od razu Cię odrzucą i zakochasz się w wygładzonej górze Sennh (chociaż HD 600 potrafi niektórych kłuć w uszy).

Nie wiem co jeszcze mógłbym Ci napisać o różnicach między Sennheiserem a Grado. Trzeba samemu posłuchać i stwierdzić co bardziej pasuje. Masz niezły wzmacniacz, i jeśli chodzi o słuchawki to na twoim miejscu nie schodziłbym poniżej sr325 lub hd600. W "o tobie" widzę, że słuchasz głównie rocka więc z racji tego, że płyty w większości są licho zrealizowane postawiłbym na sennheisera, grado jest zbyt dosadne i mimo pierwszego wrażenia bogatszego brzmienia z czasem będą męczyć, no i ten brak przestrzeni, wszystko podane prosto na twarz. Grado są świetne do muzyki dawnej, jazz'u i małych akustycznych składów, wokali, w rocku potrafią być zbyt agresywne. Trochę wycofany charakter hd600 sprzyja słabszym realizacjom nagrań, w hd600 też usłyszysz wszystko tylko z innej perspektywy i w bezpośrednim porównaniu z grado jest w ich dźwięku mniej "fun'u".

Jeśli przestrzeń to AKG K701 - słuchałem Sennków HD600 i nie są to zbyt przestrzennie grające słuchawki, nawet w porównaniu z moimi budżetowymi AKG K530LTD grają "w środku głowy". Jak dla mnie synonimem przestrzeni są właśnie AKG.

<><

Yhym. Ale jeśli chcemy się już tak bardzo bawić w "przestrzenne" słuchawki, to lepiej poszukać K 501. Albo oszczędzić trochę i sprawić sobie K 1000. Tylko ciągle pozostaje mały problemik: jakże trudno o przestrzenne słuchawki z w pełni zadowalającym basem...

Grado SR325is i wyższe modele posiadają przestrzeń, tylko trzeba ją z nich wydobyć. Musi być dobre źródło i wcale nie obowiązkowo stacjonarne. Te słuchawki w miarę łatwo się napędza, więc pokażą sporą część tego, co potrafią nawet z zacnego grajka przenośnego. Miałem kiedyś SR325i, i z nagrań binauralnych wykręcały hektary przestrzeni wgłąb i wszerz. Po prostu nie ma w Grado bajeru "diffused field" znanego z Sennheiserów i niektórych Beyerdynamików, ale jeśli przestrzeń do nich dociera, to ona jest, nie jak w Sennheiserach, że poustawiają scenę ze wszystkiego. Grado GS1000 mają taką przestrzeń, że tylko HD800 może z nią konkurować, a którą kto woli to rzecz gustu. Ja wolę tą z Grado, bo ma naturalną perspektywę, nie składa się z samej holografii pozornych źródeł.

Wybór słuchawek do rocka zależy od tego, co się w roku najbardziej ceni. Mnie się świetnie słucha rocka na GS1000 albo PS1000, których nie posiadam. Takiego oddania faktury i wiatru dźwięków z pieców gitarowych słuchawki innej firmy nie dadzą. Poza tym HD600 mają badziewny kabel, na dzień dobry do wymiany na coś innej firmy albo DIY, bo odbiera im część jakości dźwięku i jest nietrwały.

Tak jeszcze w kwestii modeli Grado. Kiedyś porównywałem RS2 z RS80 bezpośrednio i różnica była taka, że na RS2 słychać i widać instrumenty, a na SR80 to są bardziej takie imitacje przypominające dźwięk danego instrumentu, bez możliwości wyobrażenia sobie go dokładnie na podstawie samego słyszenia. SR325i mają blisko do RS2 choć są mniej wyrafinowane i sporo cięższe, ale iluzja żywej muzyki jest na nich możliwa. Na HD600 prawie możliwa, dopiero HD800 potrafią zniknąć z głowy skutecznie, a jeśli taniej i żeby też słuchawki "odpłynęły" to Beyerdynamic DT880 (Pro), albo AKG K 701.

A co gdyby spróbować Philipsa SHP9000. Biorąc pod uwagę Grado, to na pewno nie ten brand, ale nie zawiodłem się. A główna zaleta to właśnie przestrzeń. Grają jak b.dobre monitory. A ponieważ są dodatkowo niesamowicie wygodne, to po chwili zapominamy że mamy cokolwiek na głowie. Opinie użytkowników i te w AV i HFM w pełni potwierdzam.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Jedna uwaga. Słucham na wzmacniaczu słuchawkowym (forum608 wersja mniejsza) a Philipsy zaczynają grać po minimalnie 10 godzinach grania.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Jedyna rada to je, HD600, SR 325 porównać bezpośrednio, i tak w miarę możliwości uczynię w przyszłym tygodniu. Oczywiście opiszę swoje wrażenia.

Czytałem także opinie na forum o niemal identycznym zestawem jak mój tz. Linnart, HD 600 ( w przyszłości?)i D500 SE u mnie bez SE. I tu użytkownik rozpisywał się o tym sprzęcie w samych superlatywach nie pominąwszy aspektu przestrzeni. Chodź brzmi to jak bajka, mam nadzieje, że i ja będę mógł ten zestaw opisać w taki sposób.

Z Forum608 miałem chwilową styczność w momencie, gdy dobierałem wzmacniacz do Grado i muszę powiedzieć, że przestrzeń była i gdyby udało mi się uzyskać taką przestrzeń w Linnarcie byłbym usatysfakcjonowany, dochodzę do wniosku, że to właśnie wzmacniacz jest odpowiedzialny za jej brak. Mam nadzieje iż zmiana słuchawek pomoże.

Kurcze, z tym odsłuchem to nie tak łatwo. Dzwoniłem do paru salonów w Poznaniu, dokąd mam najbliżej i w jednym aktualnie obydwa modele tylko na zamówienie, a w drugim są tylko HD 600 i do tego z kaucją za odsłuch (50zł, która przepada gdybym nie zdecydował się na zakup), bez możliwości porównania ich z SR 325 to równie dobrze mogę je kupić w ciemno.

W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów jest z Poznania lub okolic, dysponuje słuchawkami Grado SR 325 i byłby tak miły by zaprosić mnie na odsłuch?

• 3 tygodnie później...

Panowie,

a ja z innej, choć chyba podobnej beczki.

Szukam słuchawek z dźwiękiem przestrzennym ale chciałbym podłączyć je do... Sony PS3.

Sytuacja u mnie jest taka, że bardzo lubię oglądać filmy nocą ale moja 18-to miesięczna córeczka musi spać. Więc wiecie jak to jest. Pozostają tylko słuchawki.

Mogę na nie wydać około 1000-1500 PLN ale nie wiem jak to wszystko podłączyć. Sony PS3 nie ma wyjścia osobnego na słuchawki tylko HDMI i inne podobne.

Liczę się z tym, że trzeba będzie dokupić jeszcze wzmak słuchawkowy.

Na razie pomyślałem o AKG 701 i Beyerdynamic 990PRO.

Mam już jedną parę Sennheiserów ale potrzebuję jeszcze jednych słuchawek, lepszych.

Bardzo proszę o radę jak to wszystko połączyć by cieszyć się kinem domowym na uszach na poziomie hi-end.

na początek powinieneś zmienić żródło ,ta kambodza d500 to słabiutkie cd ,mam grado sr 225 i chociażby z moim rotelem 970 bx i kichowatym creekiem obh-11 grają dość przestrzennie ,zmień cd!!!!!!

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

CA 500 porównywałem bezpośredni przed zakupem z Rotel 02 na moim Linnarcie i Grado SR 80 i wypadł znacznie lepiej, co prawda Rotel miał delikatnie lepszą przestrzeń, ale fatalne niskie tony (brak). Jestem już właścicielem nowych słuchawek Sennheiser HD 600- rewelacja. Pojawiła się przestrzeń zarówno w szerz jak i w głąb sceny, pogłos, większa detaliczność, bardzo nisko schodzący bas i przy tym wszystkim jest równowaga tonalna i neutralność.

Jeszcze odniesienie do mego poprzedniego wpisu żeby było jasne CA 500 wypadł znacznie lepiej. Także zastanawiałem się nad zmianą CD, ba nawet był wystawiony na All..., lecz gdy usłyszałem mój zestaw z HD 600 wycofałem aukcje by czasami nie stracić dźwięku, który osiągnąłem przy tej konfiguracji. Jestem bardzo zadowolony z dźwięku, jaki mi oferuje, nie dostrzegam żadnych minusów i do czasu ich „pojawienia” nie zmieniam CD.

cd powinieneś dobrać pod wsoje upodobania muzyczne ,a co do tego rotela 02 to nie ta bajka co staruszek 970 bx -duużo lepszy dzwięk niż w 02 ,ale generalnie wszystko zależy od toru jaki posiadasz i od twoich upodobań muzycznych dla przykładu -zawiozłem kiedyś do kupmla swojego denone dcd 735 to cd nie najwyższych lotów ale w kumpla systemie zagrał lepiej niż jego ca d500 se ,nawet dużo lepiej , a denon kupiony na allegro za 100 zł!!!! ,wniosek,dużo zależy od konfiguracji systemu i upodobań .Posłuchaj różnych cd i wybież coś

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Postawie kontrowersyjna teze - wiele wypowiedzi tutaj daje zdecydowanie mylne informacje!

Dlaczego? Otoz przy relatywnie niezlych sluchawkach o jakich mowa informacje o tym czy jest przestrzen czy nie jest czesto informacja o zrodle i ewentualnie wzmacniaczu a nie o sluchawkach! Warto to sobie uswiadomic. Ktos przytomny i w dobrej wierze moze zklinac sie, ze sluchawki XXX maja fantastyczna przestrzen a ktos inny pisac, ze to nieprawda i obaj maja racje!

Rotel-02 czy inne budzetowe denony czy marantze sa bardzo odlegle w tym co prezentuja jako zrodlo od bardziej rasowych odtwarzaczy. Stad podlaczenie sluchawek XXX do innego toru moze calkowic wywrocic opinie o XXX.

I jeszcze zamace ;)

Nie uwazam, ze przestrzen jest najbardziej pozadanym elementem odsluchu. Wiem, ze wiele bardzo dobrych i drogich torow wcale nie ma szerokiej sceny i nie uwydatnia przestrzennych 'zajaczkow' skaczacych po pokoju ale dzwiek i tak jest o niebo lepszy niz w niektorych ladnie oddajacych przestrzen ale tandetnych brzmieniowo systemach.

no, dobrze, juz sie ulatniam,

pzdrw

soso

To prawda, że bardzo wiele zależy od źródła. Pisze o tym, co słyszałem na własne uszy, więc wiem, jaka jest różnica między Grado SR 80 a HD 600 i Rotelem 02 a CA 500. Także wiem, czego szukałem a co znalazłem. Nie pisze o sprzęcie, którego nie znam, nie słyszałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.