Skocz do zawartości
IGNORED

Tenor Audio 175S - przedsmak AS 2009

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Korzystając z zaproszenia Sound Clubu w miniony piątek do niemalże północy miałem niewątpliwą przyjemność uczestniczyć w "docieraniu" zestawu przewidzianego na Audio Show. Użyta do testów elektronika to:

Końcówka mocy:

Tenor Audio 175S

Preamp:

Sovereign Director

Acoustic Arts PREAMP

Acoustic Plan Sarod

Źródła:

Accustic Arts DRIVE II + TUBEDAC II

Acoustic Plan Vadi

Kolumny:

Hansen Audio Prince v2.

Brzmienie było jak zwykle (z Hansenami ;-) ) wyborne, chociaż do pełni szczęścia brakowało możliwości sprawdzenia jak w ww zestawie zagrałby pre ModWrighta. Ale nie czas na kręcenie nosem, kiedy można w komfortowych warunkach posłuchać szprzętu, który podczas Audio Show będzie głównie oglądany.

W porównaniu do końcówek ModWrighta Kwa 150 i Sovereign Glory poprawie uległa holografia i namacalność. W niektórych nagraniach mozna było wręcz mówić o nadnaturalności, tzn. to żadna wada, ale płyty uznawane do tej pory jako referencyjne zaczynały odkrywać przed słuchaczami "zmiecione pod dywan" przez realizatora niedoskonałości. Co dziwne takie "serum prawdy" nie raziło a jedynie powodowało zdziwienie, że jeszcze coś z tych krążków Tenorowi udało się wycisnąć. Tenor posiadł Hanseny na wyłączność i bezlitośnie trzymał je krótko przy pysku nie pozwalając nawet na milimetr samowolki. Niesamowicie kontrolowany i szybki bas schodził do najgłębszych zakątków hadesu szarpiąc nasze trzewia i łojąc bębenki. Nawet przy mało cywilizowanych poziomach głośności nie było miejsca na zniekształcenia. Również wysokie tony sięgały poziomu na których zwykłym śmiertelnikom brakuje już tlenu. Były krystalicznie czyste i bez najmniejszych oznak zapiaszczenia czy szklistości.

Z perspektywy tych kilkunastu godzin jakie minęły od odsłuchu jestem w stanie wymienić tylko jedną wadę Tenora - głębokość (ponad 70cm!!). Do tej pory nie dane mi było spotkać wzmacniacza o tak mało przyjaznych dla dekoratora wnętrz gabarytach. Co prawda dzięki takiemu a nie innemu pomysłowi na rozmieszczenie poszczególnych elementów nie trzeba było poszczególnych płytek układać w lazanię (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale na stoliku (nie ważne jak audiofilskim) go nie postawicie. Lepiej od razu zamówić u pobliskiego kamieniarza zamówić słusznych rozmiarów płytę granitową.

Aha - i jeszcze jedno. Tenora dobrze wypakowywać i wnosić w dwie osoby - to urocze maleństwo waży drobne 54kg (67kg z pancerną skrzynią w której przyjeżdża).

post-2651-100001641 1257095699_thumb.jpg

post-2651-100001642 1257095699_thumb.jpg

post-2651-100001643 1257095699_thumb.jpg

post-2651-100001644 1257095699_thumb.jpg

post-2651-100001645 1257095699_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/59048-tenor-audio-175s-przedsmak-as-2009/
  • Redaktorzy

ABs - okablowanie było Zu Audio. Jakie modele nie mam pojęcia, ale nie przeszkadzały w odsłuchu i były wystarczająco długie, żeby wszystko wygodnie można było spiąć ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam.

Na koniec zabawy było trochę zabawy z kabekami, ale to już nieco ryzykowny temat. Co do koumn to już moje drugie podejście do nich i muszę stwierdzić, że są naprawdę niesamowite. W zależnośći jakim żródłem je potraktujemy tak nam się odwdzięczą. Na początek poszedł napęd Accustic Arts i dzwięki pokazywały dokładnie którą częścią smyczka artysta ciągnął po strunach kontrabasu i jaka jest reakcja tego smyka na struny. A wszystko działo się tuż przed słuchaczem pozwalając zajżeć do pudła rezonansowego. Nie mówiąc już o drżeniu wątroby od tych dzwięków. Niestety taka prezentacja muzyki nie jest moją szkołą dzwięku. Z tym problemem przy tych kolumnach można równie łatwo sobie poradzić. Wystarczy jako napęd podłączyć te małe pudełeczko z krążkiem na górze, a sposób prezentacji sceny diametralnie się zmienia. Od razu jest zdecydowanie cieplej przestrznniej i trochę dalej od słuchacza pozwalając odpozywać, a nie analizowac muzyki. Oczywiście przy tym "ociepleniu" nie ma mowy o pogorszeniu zalet tych paczek.

Co do cen to hmm... lepiej zbędnie nie pytać tylko skupić się na słuchaniu muzyki naprawdę wysokich lotów.

Tak po krótce, pozdr Jacek.

Gra ta koncówka może OK, ale wygląda już mniej atrakcyjnie - przynajmniej dla mnie.

Osobiście wolę bardziej techniczny design sprzętu.

Wadą użytkową jest brak wyłącznika z przodu.

No i cena.

Nie wiem skąd się wzięła. Może z sufitu lub z księżyca ?

Tylko 55 kCAD bez VAT = około 180kzł z VAT :)))

• Redaktorzy

marekzawa - wyłącznik jest jak najbardziej z przodu - pod spodem (żeby nie zaśmiecać frontu)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Wszystko jest pięknie opisane w instrukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (str.14)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Kurcze fajny ten salon Sound Clubu, muszę się wreszcie wybrać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

no nareszcie jakis watek sponsorowany, ktory nie jest zablokowany i mozna sie wpisywac! pozdrawiam!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

rozumiem, ze podobny watek o jakims innym hifi sklepie, np. z poznania :) by juz dawno wylecial :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Redaktorzy

foxbat- jeśli inny salon audio organizuje/będzie organizował podobne odsłuchy to podziel się taką wiedzą. Na razie tylko Sound Club wychodzi z taką inicjatywą, więc nie widzę powodu, żeby nie opisywać urządzeń, których nigdzie indziej posłuchać nie można.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

O ...dziekuje, to rozumie.Czasem czlowiek...powiedzmy tak, powinien miec dystans do pewnych zjawisk .Gdy sie rozmwia w realu luzne uwagi , wtracenia, pytania w kontekscie rozmowy nie maja takiego znaczenia jak slowo pisane...i tu rodza sie czesto nieporozumienia.Badzmy wyrozumiali...

Hehe. Ten wzmacniacz sylwetką przypomina mi SoundArt Jazz, choć jest od niego ciut ładniejszy. Jazz jest natomiast ponad 10 x tańszy - ciekawe więc byłoby bezpośrednie porównanie dźwięku obu urządzeń. Gdybym miał obstawiać zakład stawiałbym na remis.

Jazz gra zupełnie nijako w porównaniu do Tenora. To zupełnie inny poziom, choć oczywiście nie słyszałem Jazza z żadnymi głośnikami w choćby zbliżonej, do Hansenów, klasie.

Ja stawiałbym tu raczej na kolumny - choć naturalnie nie będę się upierał. Słuchałem kiedyś Jazza z kolumnami dość wysokiej klasy i bardzo mi się podobało. Tak naprawdę jedynym wyjściem byłoby postawić oba klocki obok siebie i porównać na tym samym zestawie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.