Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana srebrnego NADA na Gryphon Tabu

LukRin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nigdy nie słuchałem zestawu NAD'a. Gryhon Tabu Century to bardzo dobry wzmacniacz polecany do zestawień z Dynaudio. Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć, radze posłuchac Gryphona.

Tytus

Nie ma sensu. Poczytaj to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeden człowiek napisał w tej sprawie bezposrednio do NADa. Oto odpowiedź:

"At one time NAD owned Gryphon, a Danish Company. The S300 is an improved design loosely based on the Tabu, but is superior in performance.

Thank you for your interest in NAD electronics.

Best regards, "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAD powinien odpisać "nie no, oczywiście, że Gryphon jest lepszy od naszych wzmaków. Niech pan nie kupuje NADa.

Poza tym formuła "loosely based"- czyli zbudowany luźno na bazie... znaczy tyle, że 30% wzmaków jest luźno podobnych konstrukcyjnie.

Konkluzja: trzeba posłuchać. Moim zdaniem może być ciekawie.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Przede wszystkim nie mają żadnego sensu porównania z Tabu, bo S200 to nie S300, który rzeczywiście jest oparty konstrukcyjnie na Gryphonie. Końcówka S200 to zupełnie inna konstrukcja, którą dobrze znam. Jest wersją rozwojową tańszych końcówek NAD-a, gra przeciętnie (ospale i mało dynamicznie), moim zdaniem gorzej od S-300. Z Tabu nie porównywałem.

Ps. Chyba nawet odradzałem autorowi wątku jakiś czas temu zakup tej końcówki, ale nie ma to jak samemu się przekonać co jest wart dany klocek...

BlueMax,

Najwyraźniej nie bardzo poznałeś tą końcówkę lub nie zgrała się z resztą Twoich elementów bo oznak ospałości i braku dynamiki w tym przypadku nie zauważyłem :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Przez ok. 2 lata miałem wystarczająco dużo czasu na jej poznanie, z dwoma różnymi zestawami głośników. Pozbyłem się jej z ulgą, a czas z nią spędzony zaliczam do błędów młodości :-) Rozumiem, że też masz swoje powody, by myśleć o Gryphonie.

BlueMax,

Całe szczęście, że w ocenie dźwięku też są gusta i guściki :). Szkoda, że Twoja ocena opiera się na zestawieniu tylko z dwoma różnymi zestawami głośników. W moim przypadku było tego sporo więcej i jedynie co mogę zgodzić się z Tobą, że nie ze wszystkim ten zestawik chciał grać. A Ty jesteś do końca zadowolony z zestawu który posiadasz ? Nie wydaję mi się aby króliczek został złapany ;)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Może zdradzę teraz pewną tajemnicę: króliczek nie istnieje!

Nie jestem do końca zadowolony, ale sytuacja jest jednak zupełnie inna, niż w czasach S-200, kiedy nie mogłem się opędzić od natrętnych myśli, co by tu zmienić w zestawie. Przez ostatnie 3 lata zmieniłem tylko CD-playera, a i to głównie dlatego, że mnie wkurzał swoją (nie)funkcjonalnością. Co do S-200 to u mnie dobrze zagrał dopiero na sam koniec, kiedy zrezygnowałem z preampu i zasiliłem go bezpośrednio z CD (Opus 21). Ale generalnie miałem już dość tej końcówki. Znacznie łatwiej dobrać wzmacniacz do kolumn, niż odwrotnie.

A i zgadzam się, że dwa świetne urządzenia mogą razem zagrać słabo, a dwa oddzielnie słabe - świetnie. Stąd tyle rozbieżnych opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.