Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel i Focale - jakie kabelki

Sagitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie.

Czytam, czytam i wiem coraz mniej. Chciałbym sobie poprawić dźwięk w moim odsłuchu. Posiadam cedeke Rotel RCD06 i wzmacniacz RA06 również Rotel. Spięte są Klotzem Lagrange. Do tego podpięte są Focale Chorusy 714S na jakimś tam kabelku w miarę grubym ale "no name" Na dzień dzisiejszy żeby poprawić sobie odbiór rozkręcam basy i treble, jednak chyba nie o to chodzi. Sprzęcik gra w pomieszczeniu około 40 m2. Słucham głównie bluesa, popa oraz trochę instrumentalnej. Chciałbym żeby to wszystko grało przyjemnie. Wymyśliłem sobie zmienić kabelki głośnikowe, Moje typ to Audionova Moonwalk, czy słusznie? Proszę o potwierdzenie lub zanegowanie mojego pomysłu. A może powinienem zmienić IC, w ostateczności zmienić kolumny, choć ten pomysł podoba mi się najmniej.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/59122-rotel-i-focale-jakie-kabelki/

Jak chcesz na prawdę zmienić brzmienie to wymień kolumny ... albo zmień ustawienie w pokoju (jak dasz kolumny w rogach pokoju to basu będzie więcej).

ps. ciekawe że podkręcasz soprany ... ja zwykle mam problem z ich nadmiarem ;)

skoro musisz podkrecac wzmakiem bas i treble by poprawic sobie odbior to kablami tego nie nadgonisz moim zdaniem. masz tez spore pomieszczenie a z tego co pamietam to chorusy 714 sa do 25mkw. kiedys zrobilem podmianke z kumplem na elektronike rotela 06 do chorusow 716V i wypadlo to srednio. ja by nie marnowal kasy na kable czy glosnikowe czy IC tylko szukal kolumn. zrob rozrachunek sumienia ustal budzet a na pewno bedziesz badziej zadowolony.

Skoro proponujecie zmiany kolumn to próbować dalej w Focalach, tym razem na 816 czy powinienem przeanalizować/przesłuchać inne firmy kolumniarskie :) Jeżeli tak to co byście proponowali, na forum są głosy że do rotela za dużo modeli nie pasuje. Kiedyś focale bardzo mi odpowiadały grały w pokoju 20 m2 z harmanem

Sagitt, 4 Lis 2009, 13:15

>Skoro proponujecie zmiany kolumn to próbować dalej w Focalach, tym razem na 816 czy powinienem

>przeanalizować/przesłuchać inne firmy kolumniarskie :) Jeżeli tak to co byście proponowali, na forum

>są głosy że do rotela za dużo modeli nie pasuje. Kiedyś focale bardzo mi odpowiadały grały w pokoju

>20 m2 z harmanem

... nie musisz się ograniczać do focali ... odsłuchaj kolumny z obszernym podbitym basem (skoro Ci tak go brakuje). Focal 816 to wyższa klasa i tam paradoksalnie bas może być bardziej neutralny ... więc możliwe że Ci źle poleciłem ;) Może się okazać że lepiej będzie się trzymać linii 7xx ale po prostu większego modelu zamiast wyższej klasy 8xx

Niestety tylko jedna kolumna może stać w rogu, druga na prostej ścianie, ponieważ obok jest wejście do pokoju. Aha, jeszcze kwestia bass refleksu, zależy mi bardzo na przednim, od ściany kolumny są odsunięte około 25 cm i nie da rady ani centymetra więcej. Kolumny stoją na takiej długiej 3 metrowej podbudówce/szafce od wejścia do ściany o wysokości 50 cm.

Nie ma sensu byś odsuwał kolumny bardziej od ścian ... w końcu chcesz podbić bas a nie wyrównać ;)

Najlepiej weź wzmacniacz pod pachę i poproś o odsłuchanie swojego (odpowiednik 714) modelu focali (by mieć punkt odniesienia w ich pomieszczeniu ) następnie poproś o model 716 lub 726 lub 816 ... i po największym poproś o ponowne podłączenie "swoich" 714 - będziesz wiedział ile wymiana kolumn Ci da

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Hmm... 40m2 to kawal pola do zaorania:] A na serio to wez sie przejdz do salonu i sprawdz co jak gra w podobnym metrazu. Wymiana okablowania na wiele sie nie nada. Lepiej dozbieraj troche i kup cos sensownego np 726v lub 836v ale to juz zalezy od budzetu. Chociaz seria 800 do twojego zestawu to troche drogo. Warto by bylo kupic tez jakies druty z logiem producenta:] nawet za 100zeta z miedzi ofc beda ok. Katowanie 714 w takim pokoju nie ma sensu poprostu dwie sredniotonowki i tweeter to na moj gust troche za malo.

pozdr

Tego się obawiałem, że będziecie mi sugerować zmianę kolumn. Nie chciałem dopuścić tej myśli do siebie i do żony ;) Wcześniej ja też obstawiałem 726V ale liczyłem że załatwię to jakoś inaczej (taniej), że znajdę kompromis.

No dobra, trzeba się rozejrzeć za jakąś promocją na w/w i pojechać posłuchać.

Miałem te Rotele (rcd-06 mam nadal) i grały najpierw z Wharfedale diamond 8.4, później B&W 683 i B&W703.

Nie znam focali, jednak doświadczenie z kablami w tych trzech przypadkach było podobne.

Najpierw wyrzuciłem klotza, u mnie strasznie mulił i rozjeżdzał scenę, zamieniłem go na AQ diamondback, który poprawił bas i scenę ale nie jest to zbyt przejrzysty kabel. Bardzo dobrze ten kabelek zgrywa się zgłośnikowym AQ type8-poprawa we wszystkich pasmach jest od razu słyszalna, w tym również bas jest głębszy i bardziej sprężysty.Myślę, że warto popróbować przed zmianą kolumn.

Do rcd-06 polecam vibrapody nr3 za niewielkie pieniądze tuning odtwarzacza gwarantowany.

Wszystko co Kyle napisał jak najbardziej na tak.

Dodam, Focal nie ma basiska, ma raczej krótki i sprężysty niż wlekący się, do takiego metrażu o wielkość niema się co martwić, w sensie czy będą za duże.

Zanim kupiłem 807, słuchałem 706, 714 i 807 w tym samym czasie, 714 są cienkie raczej, jeśli już zmieniać to co najmniej 726, a jeszcze lepiej 826 a nawet 836 i to już będzie na dłużej, oczywiście jak posłuchasz w salonie i się spodoba to przed nawet zaliczkowaniem bierz do domu na odsłuch.

Teraz focal ma 30-lecie więc mogą być ciekawe promocje.

Ładne są te 826 czerwone, jubileuszowe, one mają lepsze głośniki o ile się nie mylę, takie jak w serii profile.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.