Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Mi tam rybka jaki bedzie przekaznik jesli to ma rozwiazac problem

Tak samo uwazam, ze po wlaczeniu uklad powinien pozostac na glosnosci jaka mial przy wylaczeniu

(nie wiem po co to lampowcom potrzebne) ale to akurat nie jest b.wazne w porownaniu z powyzszym problemem

> jar1

Nie kupilismy jeszcze przekaznikow wiec sprawa jest do przedyskutowana

Powiedz mi dlaczego podjeliscie decyzje o uzyciu bistabilnych?

maly pobor pradu? dluzsza zywotnosc przekaznika?

Myślę, że większym problemem ( moim , na przykład ) jest znalezienie przekaźników do przełączania małych sygnałów.

Większość dostępnych nie nadaje się do audio - muszą przełączać jakieś minimalne napięcie i prąd.

Taki problem istnieje w kostrukcjach krótkofalarskich preskalerów- przełączanych pasmowych filtrów wejściowych z tłumikami do odbiorników. Po prostu mikrovoltowe sygnały są silnie tłumione lub je wcina całkowicie. Czesto kiepskie przekaźnki powodowały mikroiskrzenie na stykach objawiające się trzaskami i czasem takim chrobotem modulowanym sygnałem. Próby wprowadzenia składowej stałej powodowały silne trzaski przy przełączaniu.

Te właściwe dla naszych celów opisywane są jako sygnałowe. Muszą mieć złocone styki.

Panowie, sorry, ale nie mam zamiaru wracać do samego poczatku. Było juz na ten temat w tym wątku i radze jeszcze raz przeczytać. Przekaźniki są już wybrane (typ na schemacie), takie jak uzył Bodo w swojej wersji. Zresztą problem nie jest jakie przekaźniki tylko jak nimi sterować.

Te przekaźniki są 1 małe 2 chermatyczne 3 złocone styki , 4 po zapięciu magnesik dociska je ze stałą siłą ,znaczy styki , wiec niedrgają i niema na nie wpływu napięcie , bo go niema. Zakłuceń z prądem związanych też . pozdawiam Oponentów.

>Veteran

Pytanie jest głównie jedno, do obsługi potrzeba 9 sygnałów sterujących z procesora, osiem do obsługi selektora i ewentualnie jeden ON/OFF. Czy sie da, czy trzeba robić wersję oszczędną?

co soądzicie o połączeniu sterownika z preampem np. aleph p 1.7 ,własnie jestem na ukonczeniu do niego płytki na której bedzie :

selektror wejść 1 z 3

preamp aleph P 1.7 zilanie osobne dla kazdego kanału

sterownik veterana wraz z zasilaniem z osobnego trafo

płytka bedzie dwustronna o wym. 42 x 28 cm czyli mieszczaca sie w standardowej obudowie

musze jeszcze znaleśc wymiary przekaźników do selektrora i jesli to mozliwe opis zdalnego sterowania wiec prosze was o pomoc,jako ze niemoge byc stale na necie bede wdzieczny za kazdą wzkazówke gdzie bede mógł tego szukac ,mam nadzieje ze ukoncze płytke pod koniec przyszłego tygodnia i napewno zostanie ukazana na forum .

pozdrawiam rafał

[obrazekLUKASZ-205684_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

->rafo

Zintegrowany bufor/przedwzmacniacz to bardzo dobry pomysl. Nie wiem tylko, czy plytka nie jest za duza (koszta) :( Jar1 robi bardzo podobny druk, ale chyba sporo mniejszy...

Jak znajde - podrzuce ci na maila dokumentacje pod pre z pga2310 i wymiary oraz miejsca na zlacza (w protelu) - musze tylko podlaczyc kompa po przeprowadzce :)

Na plytce proponuje dac miejsce na podwojny mostek z szybkich diod do zasilania mojego potka - tak brzmi lepiej w porownaniu z mostkiem znajdujacym sie na pcb.

Ja mam juz polutowane i uruchomione wszyskie plytki

Robie tak jak jar1 jako bufor BLS-a i wlasnie dzis okazalo sie ze mam z nim problem.

Po polaczeniu z alephem-x poprzez linka XLR lub RCA strasznie szumi.

Mam nadzieje, ze jar1 cos pomoze

Co do PGA to ruszyl od razu z kopyta. Zauwazylem tylko lekkie znieksztalcenia

w przypadku podglaszania i sciszania. Ale nie sa one jakos mocno slyszalne

W zalaczniku 2 zdjecia pajaka :-)

Jutro bede mial wycene obudowy - i zadecydujemy ile brac sztuk

[obrazekLUKASZ-205921_1.jpg] [obrazekLUKASZ-205921_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-494-100001840 1170261300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>veteran

dzieki za odpowiedz

z tą plyką terz sie zastanawiam czy niezaduze beda koszta,ale nad tym sie zastanowie jak ją ukończe ,moze zbiorowe zamówienie obnizy nieco koszta.

a z plytką jest tak na tej samej powierzchni jest juz selektro wejść na przekażnikach monostabilnych.no cóż chcialem na bistabilnych ale pcb musialo byc chyba 4 stronne :( zeby to upchnąć .dozucilem układ opóżniający bodo(jest idealny do tego celu ,pozdrawiam bodo) chyba dorzuce przekażznik jeszcze jeden dla sterowania balance/unbalance ale to bedzie tylko opcjia .

>>>Adrian

sprawdz czy spadki napięc sa identyczne na rezystorach R1 i R2,moze to różnica prądów powoduje te zniekrztałcenia(swoją drogą piekna robota :)) .

pozdrawiam

Płytka selectora jest powoli na ukończeniu.

Oto ostatnia iteracja.

[obrazekLUKASZ-210412_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> jar1

podeslij caly schemat i plytke w pdfach

wrzuce to i udostepnie

Moim zdaniem powinnismy to oddac do zrobienia

kwestia ile osob bedzie chetnych.

Niestety nie dostalem oferty na obudowe. Ale jutro postaram

sie bankowo ja wyciagnac.

Obudowa bedzie zamawiana pod ta plytke. Mam nadzieje, ze uda sie zabrac

pare osoba aby zlecenie jej bylo oplacalne

Istnieje mozliwość na płytce (manewrowanie czterema zworami) aby pre podłączać przed lub za PGA. Jak ktoś nie chce BLS to może sobie podłaczyć coś innego.

Jak widać obsłużone są wejścia i wyjścia RCA i XLR.

No nie, bo takie gniazdo w jednym rządku lepiej mi rozrzuciło ścieżki;-) Ale to mozna zmienić.

Poza tym, dobrze by było jakoś to sprawdzić...tylko za bardzo nie wiem jak:-(

Witam .Też powoli projektóję płytkę pod ten schemat , tak w ramach cwiczeń .Na mojej nie będzie gniazd bo projektóję pod gniazda na chasis . Bedzie węższa i może dłuższa . Jedną wersje wysłałem dla Jar1 . Taka robocza nie dopieszczona zresztą całkiem inna koncepcja . Jak będzie zrobiona ta docelowa ,dopieszczona to ją tesz tu pokażę może komuś będzie lepiej pasować. ? pozdrawiam Bodo_Z

Własnie wysłałewm dla Jar1 PCB swojego pomysłu, niestety bez schematu bo tyn razem robiłem projekt od tyłu , zato powinien chodzić z programem który weteran napiszł pod muj popszedni selektor po zrobieniu 1 małej ,maleńkiej zmiany pozdrawiam Bodo_Z

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.