Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

-- jar1

Ja mam czas i wieczorami moge posiedziec i troche to skoordynowac

Mysle jednak ze musi byc nas wiecej.

Moge sie zajac kupnem i dystrybucja elementow

ale nie mam super doswiadczenia w projektowaniu obudow itp..

Co do plytek to nie jestes spolecznikiem oczywiscie zaplace

ale mam nadzieje, ze pomozesz mi ze zlozenie (czytaj strojeniem tego cuda)

- cyku

Mi chodzilo o to, ze robimy cos wspolnie

Bo jesli 4-5 osob zamowi gniazda, obudowe, wysiwetlacz to cena i czas sie skroci

Wiesz o czym mowie. Jesli masz doswiadczenie w projektowaniu obudow to na 100% nam sie to przyda

Chodzi o to zeby zrobic 4-5 identycznych sztuk. A co sobie wlozysz (bls czy inne cudo, jakie zasilanie)

to juz twoja sprawa.

Bo jak bedzie tak jak z Alepem -X, ze kazdy sobie rzepke skrobie to moze za 6-10 miesiecy ktos cos zrobi :-)

A tak mamy mozliwosc zrobienia naprawde czegos fajnego

Napiszcie mi dzis jakie sa wasze wymagania co do szczegolow. Piszczie wszystko postaram sie to ustandaryzowac. Oczywiscie na maila

Pozdro

->Gnaked

dales sie nabrac ;-) to co ten gosc oferuje to zwykly LCD z crystalfontz np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Jak nazwa wskazuje CrystalFontz - kryształowe literki, ja dodam "cieklo" - no i mamy LCD ;-) To co ja chce to tez PLED - pobierz sobie sheet'a - tylko niebieski - stad ta chora cena. Na marginesie tymi PLED'ami, tymi ktore vet uzywa i crystalfontzem w Polsce handluje jedna firma

->Adrian

ok, to zacznijmy od obudowy - okreslmy wymiary potrzebne do zainstalowania ukladow veta, przekaznikow, miejsca na bufor, wszelkich zasilan. Poszukam czegos odpowiedniego w armelu (proponuje czarny proszkowy lakier). Zaproponuje cos na frontpanel. Zdecydujmy sie tez na wyswietlacz.

Z gory jednak sie zastrzegam ze w pazdzierniku moge miec problem z czasem - robie 3 imprezy w 3 miejschach w Polsce - wiecej jezdze niz w domu siedze, ale na pewno w listopadzie sfinalizuje wsio(Pod warunkiem ze bede mial na co obudowe szukac bo narazie VetPreamp mi odpalic nie chce ;-)

-> all

ktos jeszcze chetny ? tak wstepnie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przymierzałem się do zakupu obudowy z Armela, więc jeśli wybierzecie jedną z tych o szerokości 44 cm to też mógłbym sie zapisać. Myślę ze w przypadku Armela kilka sztuk to dalej produkacja jednostkowa i upustu żadnego może nie być. Ale wydaje mi się, że w przypadku zakupu grupowego (kilka sztuk) mogłoby sie opłacać zamówić ciecie otworów i zrobienie napisów na płycie czołowej.

Takie pytanie z innej beczki. Ciągle zastanawiam sie, czy przy przełączniku wejść robić również odłączalną masę. Moze ktoś mógłby doradzić?

Ze swojego doświadczenia wiem, że cokolwiek zbędnego doczepionego do masy audio może zdegradować dźwiek.

pozdr

PS. Ja oczywiście sie piszę, ale myslę, że aby zaprojektować obudowę trzeba mieć juz zaprojektowany komplet płytek, wybrane elementy itd. Płytka pod selektor będzie rniez obsługiwała XLR - płytki veterana są do tego przystosowane - potrzebne podwójne ilości PGA.

-- jar1

A ja uwazam, ze wystarczy miec zaprojektowane rozmieszczenie gniazd

(ustalmy ze to bede dokladnie te z elfy w ilosci 3 x podwojne rca i 4 sztuki xlr oraz gniazdo jec)

Przod to glownie wyciecie na wyswietlacz i odbiornik remote. Pytanie czy robimy jakies switche

do obslugi sterowania czy wszystko bedzie z pilota.

W zasadzie mozna zaprojektowac tak obudowe a reszte plytek robic wlasnym torem

(plytke selektora wedlug rozmieszczen nozek z gniazd)

-- cyku

Jak mozesz zaproponuj cos na obudowe (wedlug ustalen j.w.)

Wybierz jakis sensowny (duzy wyswietlacz)

Czy nam sa potrzebne napisy ???

>cyku

czy dałem się nabrać niewiem - bo to nie ten wyświetlacz i nie ten gość - tamten miał takie same fotki jak z twojego linku i niec nie pisał o crystalfontz

-- cyku

Zapomnialem napisac o obudowie. Oczywiscie standard - cos ala 440 x 110 x 320

Dla mnie front musi byc srebrny - reszta ok (lakier czarny proszkowy)

-- jar1

Co do tej masy to juz chyba byla debata na ten temat ale nie pamietam jak sie skonczyla

Chyba ze kazdy ma troche racji. Jesli chodzi o mnie lepiej zrobic odlaczana

>adrian

W standardowej ofercie Armela nie ma obudów o głębokości(szerokości) wiekszej niż 260 mm.

Poza tym wydaje mi sie że 88 mm wysokości wystarczy (przynajmniej dla mnie). Dla przykładu podam że

trafo 400VA mieści sie w obudowie wyskosci 70mm (OUP 350x70x245) a wyższych elementów chyba nie ma.

Decydując się na takie wymiary jak podałeś, decydujesz się na droższe niestandardowe obudowy.

Może wystarczyłaby OUC 440x88x260 lub OUC 440x108x260?

Wieczorem podesle schematy na podane maile. Do projeku selektora Bodo potrzebny jest troche inny program (sterujacy przekaznikami bistabilnymi).

Obecnie pracuje nad wm8816 - mam nadzieje, ze dopieszcze program i oddam pcb do zakladu do konca miesiaca, zanim nie zacznie mi sie (powazna) nauka ;)

Puzniej postaram sie zamiescic kilka zdjec z testow. Przy okazji bede mial rowniez modul z wm8816 dla kogos chetnego to testowania, ale o tym wkrotce... ;)

[obrazekLUKASZ-183116_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie jest tak:

sprawiłem sobie taki wyświetlaczyk: DEM16215SBH-PW niebieściutki z:

Ukryta Zawartość

Płytka analogowa prawie skończona. Selektor będzie na omronach g5v2-5, schemat by veteran, gniazda RCA i XLR przykręcane, a płytka pewnie uniwersalna.

Czekam na trafo z trafbera i wtedy złożę to do kupy.

W środku znajdzie sie jeszcze phono stage i nie wiem co jeszcze. W planach Aleph P 1.7 .

Z obudową chyba nie ma dużego problemu, a grupowy zakup chyba tylko po to, żeby wymiary frontu były takie same. Wydaje mi się, że wspólne zamówienie frontów ma sens, ale musimy uzgodnić preferencje....(co może nie być łatwe)

Ukryta Zawartość

A tu schemacik na przekaźnikach monostabilnych. pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-183275_1.jpg] [obrazekLUKASZ-183275_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-998-100002937 1170259700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Sam zaproponowalem grupowa zabawe ;-) a juz widze ze z niej nici beda bo:

a)rozmiar obudowy kazdemu inny pasi

b)wyswietlacze czesc ludzi ma kupione, nie kazdy chce wydac 2xcena preampa na kawalek swiecacej folii itp.

itd

2.Uwaga na ceny z armela dla przykladu

moj mail (cena wzieta z cennika ze strony):

Zamawiam obudowe typu OUC 440x108x260 kolor czarny mat, cena netto 90 PLN, płatność gotówka, odbiór własny z siedziby Panstwa firmy.

odpowiedz z armela:

Cena tej obudowy wynosi 148zł netto.

;-)

3.Ja postaram sie wymyslec i przedstwic frontpanel wg materiałowych wytycznych jak kilka postow wyzej

4.Vet umiescil ON/OFF w swoim programie - obsluga pilota - czy jest mozliwosc uruchamiania tej procedury (przepraszam za niefachowosc) za pomoca przycisku typu "reset" ??

5.Ja mam juz impulsator wiec napewno bede go chcial wyciagna na panel - nie wiem czy wszyscy

6.Grawerka - a czemu nie - wymyslimy panel , wycenimy, zobaczymy.

>veteran

Mógłbyś rozrysować schemat połączeń Twojego pota z gniazdami w zalezności czy ktoś chce XLR lub nie? Rozumiem, że bez XLR wymagany jest tylko jeden PGA.

Poniewaz nie wszyscy potrzebuja XLR, chciałbym zaprojektować przełącznik dosc uniwersalnie, choc nie wiem, czy sie to uda.

--jarekt

To byl przyklad wymiarow

Oczywiscie pasuje tez nizsza bo tak naprawde chodzi o trafo

Mysle ze te wymiary co podales sa ok

Ile kosztuje taka standardowa obudowa z wycieciami pod nasze gniazda i czolowka?

tak mniej wiecej?

--chrisx

Masz moze normalnze zdjecie tego wyswietlacza? bo cena jest w miare ok

Co do frontu to mysle ze da rade dojsc do porozumienia

Bo jak ustalimy jakis minimalny standard to kazdy bedzie zadowolony

ale do tego potrzebne sa wpisy

--cyku

Mam nadzieje, ze nie masz racji :-)

Co do wyswietlacza to zrobimy otwor na standard 122x44

mysle ze wiekszosc osoba taki kupowala

Czekamy na propozycje frontu

>Adrian

Nie mam pojęcia ile Armel kasuje za wycinanie otworów wg wzoru klienta. Jak projekt będzie gotowy trzeba bedzie dać do wyceny.

Jak pisał cyku powyżej, ceny się zmieniły. Cennik obudów publikowany na www Armela to już historia.

A szkoda :)

moj wogoole nie daje znaku zycia, ale przyznaje ze czas jaki mu poswiecile to wlutowanie konda w zasilaniu, wlutowanie zlacza w LCD, wsadzenie do pre, podlaczenie zasilania, stwierdznie ze nie dziala, odlozenie do szuflady do czasu jak bedzie czas w nim pogrzebac - calosc 15 minut razem z rozgrzaniem lutownicy ;-)

Ze swojej strony sprawdzalem wszystkie moduly przed wyslaniem wgrywajac program i podlaczajac plytke testowa (sa tam nawet wgrane polecenia z pilota RC5).

->stmaniak

Powinien to byc wyswietlacz 2 x 16 znakow ze standardowym sterowaniem (jezeli wyswietlacz jest inny - pojawi sie wlasnie kilka kwadracikow na pierwszych polach). Ostrzegam tez przed niepoprawnym wlaczeniem wyswietlacza - mozna go bardzo latwo uszkodzic! Sposob wlaczania jest podany w instrukcji.

Gdyby jednak nie udalo sie odpalic czesci cyfrowej - chetnie sam to zrobie (po prostu wyslecie mi te czesc ukladu) - postaram sie ja dokladnie sprawdzic.

Schematy selektorkow wyslane ;) Sa to moje pierwsze szkice. Uklady ULN.... sa troche zle podlaczone - sterowanie odbywa sie powiem do masy! Poprosze o rozeslanie tej czesci chetnym - ja mam ostatnio malo czasu :(

-> Bodo_z

Wlasnie przysiadlem na chwile i podziwiam :) Ladna mechanika - ja tam nie mam cierpliwosci do wiercenia tych wszystkich otworkow w metalu :)

Dobra, może byśmy choć uzgodnili ile nam potrzeba wejść i wyjść.

Jak dla mnie:

We: 3 x chinch + 1 x XLR (ja gramofonu nie przewiduję)

Wy: 1 x chinch + 1 x XLR (a może podwójnie do biampingu?)

->bodo_z

Ja na czolowke dalem kawalek szyby... ale brzeg mi sie odbil i wyglada to przepotwornie paskudnie :)

->jar1

Proponuje dodac prosty buforek z op-ampem na wejscie do selektora. Mozna na nim ustawic wstepne wzmocnienie (tak do +-10V sygnalu podawanego na pga2310 - wtedy pracuje w najbardziej optymalnych waronkach). Do tego prosty filtr dolnoprzepustowy (RC).

Mam nadzieje, ze schematy dotarly.

Jezeli przekazniki monostabilne to na 12-24V - z ULN2803 nie ma problemu z ich sterowaniem prosto z procka.

Do wyjscia ON/OFF warto dodac przekaznik wlaczajacy/wylaczajacy wyjscie ukladu pga2310 - podczas rozladowywania kondensator w filtrze moga wystepowac dziwne dzwieki.

->vet

nie traktuj mojego postu jako zarzut ze cos nie dziala, ja z elektroniki to raczej kiepski jestem, wiec jak cos robie to wiecej mysle i czytam niz lutuje, a jak nie mam czasu myslec to nie dziala. Bedzie czas pewnie odpale ;-)

->jar

jak dla mnie: wy-ok, we jakby bylo 4x chinch byloby fajnie, bi niepotrzebne, ale demokratycznie sie dostosuje do glosu wiekszosci

-> adrian

jutro daje kawalek tworzywa do rzniecia na frezarce - takie tam testy - dziurki, łuki, kąty ostre. Jak wyjdzie ok to zalacze zdjecia i cosik zaproponuje w ramach alternatywy do standardu z armela na front

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.