Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

>ufolek

'I czy napewno przekaznik na 12V generuje mniejsze pole magnetyczne niz ten na 5V - zastanowcie sie ;-)"

Nie o to mi chodziło, ale o to, że przez układ (zasilanie, przewody, ściezki na płytkach, płyna większe prady (prawie trzy razy większe w stosunku do 5V) i tego chciałbym uniknąć,

pozdr

Jarek

Im mniejszy prad zalaczania PK tym mniejsze ma on pole zaklucajace[teoretycznie].

Gdyby w masowce dawali wydajne pradowo stopnie to wylaczone PK moglyby rozwierac zrodlo od masy[w pozycji on],dzieki czemu taki goracy PK by niesial! A zwarte do masy zrudelka ,przez rezystorki np.100/600 Ohm.tylko by mialy swoje optymalne obciazenie.

Lata radosnej tworczosci minely...i oby nigdy nie wrocily.

Jest od diabla dobrych pk robi je kilkanascie firm.Z moich obserwacji lepsza z nich jest OMRON,NEC,Siemans.

Same smieci z cewki mozna podblokowac el.pasywnymi daje to swietne efekty.A tak naprawde dobry switch niesieje w takim stopniu by nas zdraznil.

Omron serii G5 i G6 sa naprawde dobrymi (w swojej cenie) przekaznikami i sprawdza sie dobrze. Kwestie, czy przekazniki maja pracowac w stanie aktywnym czy nieaktywnym mozna dobrac doswiadczalnie - od czego jest procek ;-)))

Ostatnio dorwałem nowy katalog TME i są tam przekaźniki monostabilne przełączane napięciem i niewymagają napięcia po przelaczeniu bynajmiej tak zrozumiałem z opisu. impuls jedna pozycja 2 impuls 2 pozycja kotwicy tlko muszę sprawdzić cz 1 cewka cz 2wie. Katalog mam w pracy i jak niezapomnę to sprawdzę i spiszę typ i producęta. pozdrawiam B.

>>>Ufolek tak pokręciłem sory, i jeszcze raz sory bo nic nie sprawdziłem w pracy niebyło czasu się dziś po plecach podrapać poza tym cały dzeń w terenie i do katajogu niedotarłem.

Pomysl z przekaznikami bistabilnymi jest fajny, komplikuje sie wtedy tylko troche sterowanie - potrzebna jest albo pamiec ustawien (raczej zawodna w tym wypadku), albo osobny przycisk on/off dla kazdego z wejsc.

Dopadła mnie awaria i wyl adowa łem w firmie , i porzyczyłem katalog . przekaźnik typ -- AZ850 P 2-5, AZ850 P 2-12, __AZ850 P 2-24 dwie cewki 1 załącz 2 zwolnij prąd MAX 2A P-MAX 30W lub 50VA znam pob.mocy 113-169 mW rezystancja styków = < 70m om. Producęt ZETTLER. 1 szt 10,90 na 5V i 12V 24V za 11,90 przekażniki pasują do podstawek DIL raster 2,54 mm . Niema napięcia na cewce niema zakłuceń co prawda sterowanie trudniejsze ale może warto?.

>>>Veteran a może wystarczy i noga do resetowania wszystkich przekaźników na raz i zaprogramować połączenie zadanych przekażników po resecie to znaczy (wybór wejscia> na pilocie powoduje > reset >ustawienie nowej kąbinacji) a gdy wyłączymy zasilanie wznaka i włączymy przekaźniki pamiętają ostatnie ustawienie.? i co ty na to niegłupie ? żeby jeszcze procek pamiętał i to pokazał.

->Foksik

Na AVR-ki pisze w GCC AVR + AVR Studio 3 (jest to kompilator C razem z kombajnem Atmela) oraz w srodowisku Bascom AVR (kompilator basica), ktory jest fantastyczny (POLECAM!!!), jezeli tylko nie wymagamy od procka maksymalnej wydajnosci (kod wynikowy o ok. 25% wiekszy niz w C - ale obecne mikrokontrolery maja jej wystarczajaca duzo). Do szybkich projektow Bascom AVR + Visual Basic jest swietny.

Kazdy z nich daje mozliwosc robienia wstawek assemblerowych ;-)

Na '51 swietny jest Keil - ale coraz rzadziej go uzywam (wole AVR-ki i musze dokladniej przyjrzec sie PIC-om).

Na poczatek polecam dokladnie przestudiowac budowe mikrokontrolera i Bascom (AVR lub 8051). Assembler to pelna kontrola nad procesorem, ale mozna sie bardzo latwo zniechecic (widze to po moich kolegach z uczelni ;-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kopalnia wiedzy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z zaintersowaniem śledzę tą dyskusję, więc (chyba nie tylko ja) czekam na jakieś owocne zakończenie, nową pozycję w dziale DIY do zaimplementowania w preampach diy, może nadałoby się to do zrobienia sterowania w lampie ze sterowaniem wejść, jeszcze brakuje możliwości zdalnego wł./wył. z jakimś podwójnym czasowym prostym (3min.) opóźnieniem dla włączenia lamp, gdyby jeszcze można było zaprogramować ranną pobudkę to nic więcej nie mam do dodania (na razie;) - panowie nie odpuszczajcie

pozdrawam

Witam!

Oto kilka zdjec stereofonicznego preampa na pga2310 wraz z modulem mikroprocesorowym. Calosc sterowana jest pilotem RC5 i ma mozliwosc uczenia sie komend.

Teraz przymierzam sie do pga4311 - jezeli ktos chce miec ww. modul lub przedwzmacniacz o symetrycznej regulacji glosnosci (XLR) z dokladnoscia ustawien 0.5dB w cenie niewiele wiekszej od ceny dobrego potencjometru ALPS - prosze o kontakt na priv.

[obrazekLUKASZ-103651_1.jpg] [obrazekLUKASZ-103651_2.jpg]

Jeszcze dwa zdjecia :-) Na plytce sterowania pozostaly 3 wolne piny i zostaly wyprowadzone jako zlacza. Mozna je wykorzystac jako selektor wejsc do przedwzmacniacza, laczac je z przekaznikami.

[obrazekLUKASZ-103802_1.jpg] [obrazekLUKASZ-103802_2.jpg]

Mam dostep, tylko ze TPSA moze tego nie wytrzymac - takie wyswietlacze jak ten montuje sie w budkach telefonicznych ;-)))))

Najlepiej prezentuje sie wyswietlacz VFD - ale te sa strasznie drogie.

Istnieje jeszcze mozliwosc wstawienia normalnych wyswietlaczy 7-segmentowych LED, do tego (np) zielony, polprzezroczysty panel (moze nawet w formie plyty czolowej urzaczenia) i tez bedzie git ;-)

Ja jestem jak najbardziej zainteresowany takim preampem

moze wbudowalebym go do swojego alepha bo mam sporo miejsca

Tylko interesuje mnie zdecydowanie wiekszy wyswietlacz (moze byc na led)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.