Skocz do zawartości
IGNORED

Jadis JA80-jaki pre i jakie kolumny do niego.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ Harpia nie ma w temacie nic do powiedzenia dostaje bana.

Teksty wysyłane na PW są również do tego przyczynkiem.

Tak na marginesie to nie musisz wypisywać na PW możesz przyjechać i mi to powiedzieć.

Snobistyczni głuchole w/g Harpi są Ci co kupują inne kolumny niż jego a jego kupują melomani.

To ostatnie wypociny najlepszego polskiego producenta przesłane na priwa.

robtango,

Tutaj kulturalny producent polski,na priwa agresywny i zaczepny.Tylko mógłby produkować lepsze kolumny a nie wyzywać ludzi od snobów tylko dlatego,że wolą innych produkcje,lepsze.Proszę sprawdzić czy jakiś inny producent tu szuka klientów?Może istnieje a ja tego nie wiem?

Panowie!

po wielu latach fascynacji Thielem mam obecnie fazę na Sonus Fabera, więc mogę być nieobiektywny.

W ogóle jest to dość ciekawa historia - obrazująca jak bardzo mogą zmieniać się gusty.

Wiele lat temu poszukiwałem małych kolumn podstawkowych do niewielkiego pomieszczenia (poniżej 15 metrów). Narbardziej oczywistym i najbardziej zachwalanym monitorem był wtedy Sonus Faber Electa Amator II (to był okres gdy nie było jeszcze takiego wyboru głośników jak obecnie). Poszedłem więć do legendy polskiego audiofilizmu - Mietka Kałuskiego posłuchać onych Elect Amator. Zagrało to fajnie. Ale stały też u niego kolumny kultowe - rodzynem amerykańskiego high-endu, czyli Thiele - wtedy jeszcze model CS2.2. Poprosiłem żeby mi to włączył. Efekt w porównaniu z sonusami był taki jakby ktoś okno otworzył - transparentność, dynamika, krótki, punktowy bas. Miały być monitory, a skończyłko się na podłogówkach. Kupiłem wchodzące wtedy na rynek Thiele CS2.3 i na wiele lat pozostały u mnie w małym pomieszczeniu, sprawdzając się o dziwo bardzo dobrze. Wtedy dźwięk Sonusa wydawał mi się dźwiękiem dla emeryta :-)

Dzisiaj jestem posiadaczem kolumn Sonusa :-) więc widać, że gusty się zmianiają. Brakuje mi krótkiego, punktowego basu z Thiela, ale nauczyłem się doceniać wypełnienie dźwięku, nasycenie barw, wybrzmienia. To wszystko z czego Sonus słynie. Ktoś wyżej napisał, że Sonus to jest ciemne granie... Chyba tak. W porównaniu z Thielem, Revelem Ultima Gem, JMLabem Diablo Utopia, Wilson Audio, to raczej jest to ciemniejsza prezentacja. Z drugiej strony wydaje mi się, że ARTy również mają podobną szkołę brzmienia. Z drugiej strony to się chyba da podrasować starannie dobranymi kablami. Być może zazwyczaj odbierane jako szczupłe i natarczywe Nordosty Valhalle albo Kimbery Selecty, które mają ładnie rozświetloną górę - wyciągną z tych głośników to, co najlpesze. Może Synergistic Research Tesla Apex - sam nie wiem....

W kwestii porównania Sonusy vs. ARTy - miałem okazję, korzystając z uprzejmości naszego Redaktora, posłuchać ART Loudspeaker Emotion (bodajże w wersji Signature) z elektroniką Jeffa Rowlanda. Mnie osobiście ten dźwięk nie powalił. Przede wszyskim charakter basu generowanego z driverów Seasa nie vył tym co lubię. W tamtym pomieszczeniu bas zdominował resztę prezentacji. Faktem jest, że głośniki były wepchnięte niemal pod ścianę.

Co do zasilania Sonus Fabera lampą. Moim zdaniem, jeżeli do Sonusa zapniemy mocną lampę - a Jadis jes mocną lampą - to też będzie bardzo, bardzo dobrze. Dla porównania - u Ryszarda Jasika topowe Stradivari z Gryphonem wcale nie zagrały tak rewelacyjnie. Na wystawie z Jadisem JA200 już wiele aspektów (poza basem) było bardzo, bardzo ok.

Warto byłoby zrobić bezpośrednie porównianie ARTy vs. Sonus Faber z Jadisem. Jeżeli ktoś ma jakąś propozycję w tym temacie to można spróbować. U dystrybutora Jadis stoją teraz Stradivarii i Jadis JA200 - wystarczy podtoczyć kolumienki ARTa.

Miałem okazję spotkać Pana z Harpii dwukrotnie, raz nie zdecydował się wyjąć swoich kolumn z bagażnika podczas odsłuchu "grupowego", za drugim razem jego kolumny zagrały (obok kolumn McGyver'a i Gamutów), śmiało można powiedzieć: bardzo dobrze. Były to początki drogi firmy Harpia. Później, kiedy szukałem kolumn o wysokiej efektywności chciałem posłuchać kolumn firmy Harpia w Warszawie, nie udało mi się, były permanentnie niedostępne na Boya. I w momencie kiedy dyskusja zaczyna iść w stronę bardzo drogiego sprzętu okazuje się, że drogi sprzęt ma służyć przedłużaniu... Trochę ręce opadają.

Może warto najpierw mieć własny dorobek, którym można się pochwalić? Może warto najpierw wyeliminować jedną z podstawowych bolączek polskiego biznesu: brak towaru? Wtedy można przestać narzekać, że moje się nie sprzedaje. Cholernie trudno kupić jest produkt, którego nie można obejrzeć, a już nie mówię posłuchać (podobno głośniki do tego służą). Cudownie jest móc produkować za pieniądze klienta, tylko na zamówienie - marzenie każdego producenta, nie mieć kosztów stocku magazynowego, nie utrzymywać pracowników w trudniejszych okresach dla biznesu. Ja to doskonale rozumiem, tylko po co, swoje frustracje przelewać na innych...

70Marcin.

Dokładnie tak jest jak piszesz,że najpierw trzeba mieć własny dorobek by krytykować innych.Prowokacyjne zakładanie wątków o snobach co to niby mają kupować drogie kolumny zachodnich firm a nie Harpi właśnie,mają w domyśle podtekst(Harpia najlepsza).Kupujesz lepsze lub droższe,to jesteś snobem i przedłużasz.Nie wiem,czy powiedzmy w wieku 65-70 lat jest co przedłużać.Szanujący się producent nie zachwala na forum swoich produktów a je produkuje.Żenada.

Milimetr.

Zapiąłem kiedyś SF Elipsa do Cary Audio 805AE i zaręczam,że cudu nie było ale twierdzą różni ludzie

o Elipsie,że nie jest do lampy.Jest trudna do wysterowania to fakt(ok.100hz spada do 2.5oHm)i może dlatego z tranzystorem też rewelacji nie było.Mimo wszystko jednak nie powiedziałbym,że gra po ciemnej stronie,na pewno nie.Masz rację chyba co do kabli,grałem na Kondo i może dlatego nie było przyciemnienia o którym wspominasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.