Skocz do zawartości
IGNORED

Czy snobizm w Hi End przekłada sięna jakość?

Gość HarpiaAcoustics

Rekomendowane odpowiedzi

W Polsce jest mało fachowców. Co do Hi-Endu proponuję zerknąć na oferty Audiogon. Po wielu latach doświadczeń stwierdzam, że tam są realne ceny produktów z naszej branży a w nich może 10% snobizmu. A nawet jeśli jest jakaś snobistyczna nowość to bardzo szybko osiąga realną cenę:)

>I tutaj jeśli ktokolwiek, kto faktycznie zaraził się tą pasją powie mi, że nie marzy o droższym

>sprzęcie niż aktualnie posiada - to nigdy nie uwierzę.

i tu sie zgodze. mimoze gra mi dobrze to chcialbym cos wiecej ,tyle ze na razie budrzet i kobieta nie pozwala ,coz a po co sa niby lata? wszytko przed wiekszoscia z nas. "pogon za kroliczkiem" nigdy sie nie konczy ,niech mowia co chca prawda jest jedna.

Powiem tak:na snobizm musi być człowieka stać a wielu z nas(słuchających muzyki nie sprzętu)na to po prostu nie stać chocby grało i brzmiało niebiańsko.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

arek67

W Polsce jest mało fachowców. Co do Hi-Endu proponuję zerknąć na oferty Audiogon. Po wielu latach doświadczeń stwierdzam, że tam są realne ceny produktów z naszej branży a w nich może 10% snobizmu. A nawet jeśli jest jakaś snobistyczna nowość to bardzo szybko osiąga realną cenę:)

Może masz rację ale zwróć uwagę, że snobizm rzutuje na i kreuje ceny.!

Im tańsza kolumna tym trudniej ją sprzedać.

Nasze statystyki mówią , że klient poniżej 10 000 pln jest bardziej podatny na testy w świerszczykach.

Drudzy ( powyżej 10 000 kierują się czym innym)

Oczywiście są wśród tych drugich słyszący którzy mają gdzieś marki i wybierają lepiej grające.

99% społeczeństwa nie widzi różnicy miedzy accuphase-em a diorowskimi wzmacniaczami z lat 70tych .

Dla tych ludzi to samo ,, wygląda podobnie może bardziej wypolerowany , a te wskaźniki identyczne .

Biorąc za przykład gramofon Transrotora za bagatela 600.000 zł to zaczynam się zastanawiac o co tu taj chodzi. Zabawka za 600.000 .... no sorry . Kosmicznej technologi,materiałów tu raczej nie znajdziemy .

Materiały raczej standardowe dostępne pewnie w każdym sklepie metalowym. Wykonanie. Zgadzam się są zrobione perfekcyjnie ale czy ten gramofon wart jest tych 600.000 zł. ....... Pewnie ,że nie. w dużej mierze płaci się za samą markę i u nie których za ręczną robotę. Jestem ciekaw jak wygląda kosztorys wykonania takiego gramofonu( pewnie sporo im zostaje z tych 600.000zł )

HarpiaAcoustics, 13 Lis 2009, 23:28

>Nasze statystyki mówią , że klient poniżej 10 000 pln jest bardziej podatny na testy w

>świerszczykach.

>Drudzy ( powyżej 10 000 kierują się czym innym)

I cos w tym jest.

Kiedy, dawno temu prztargałem z komisu pierwszy zestaw Techicsa byłem bardziej snobistyczny niz kiedykolwiek pózniej :). Wtedy też, nigdy nie zwróciłbym uwagi na coś co się nazywa Harpia Acoustics tylko dlatego, ze nikt o tym nie słyszał.

Odwracamy się od ogólnych trendów w miare nabierania swiadomości...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

kogutaudio

Pamiętaj o jednym!!!

Nie musisz tego kupić.

To problem sprzedawcy.

Tu właściwe pytanie - gdzie są proporcje.

p.s. co na to naczelny snob forum?

kogutaudio, 13 Lis 2009, 23:33

Takie zabawki produkuje sie glównie po to zeby móc powiedzieć 'jestem producentem najdrozszego gramofonu na swiecie'. On sie nie musi sprzedawać, tylko napedzac sprzedaz pozostałych.

ktoś kupuje póżniej Z1 lub Z3 i mówi sobie, kurcze ten mój talez jest nawet taki troche podobny do tego najdrozszego. Skoro potrafią wyprodukować tak świetny gramofon, znaczy znają się na tym.

To tylko pozycjonowanie brandu ...

Tu właściwe pytanie - gdzie są proporcje.

No właśnie . Gdzie. zgodzisz się ,że są firmy które przeginają i to ostro z tymi cenami.

HarpiaAcoustics, 13 Lis 2009, 23:42

>whitesnake

>

>To ciekawa uwaga ( z kontekstu)

>Brak snobizmu może być snobizmem.

Kontekst właściwie odczytany :)

Napisze od siebie.Cena za parkę MBL 101E mk2 jest zdecydowanie przesadzona.Niemniej za złożoność,skomplikowaną oraz długotrwałą pracę w wyprodukowanie części i złożenie całości cena ma swe uzasadnienie,jednak maksymalnie w połowie żądanej kwoty przez producenta.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

areczek

To jest konkretny wymiar.

Uważasz że MBL przegiął o 50 %.

OK. Twoje zdanie .

Szanuję to.

Co na to inni?

W kontekście ogólnym ( nie tylko MBL)

p.s. co na to naczelny snob forum?

przegina też excentrik imho z ze swoim zestawem kolumn, chodzi o cene

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

• Użytkownicy+

Najbardziej przegina Harpia, robi kolumny za taką kasę że normalnie to powinny kosztować co najwyżej... 200% cen katalogowych ;-)))

Roberto

Ps. Co na to naczelny snob forum ?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

x1

Przeceniasz Pawełka!

Nazwanie go naczelnym snobem forum byłoby nadużyciem i niedowartościowaniem pewnych podstarzałych i aspirujących prawdziwie do tego tytułu Gości.

• Użytkownicy+

>palton

>Ostrzeżenie.

>Proszę o nie odnoszenie się do naszych wytworów:)

>Inaczej banicja :)

No to byłby moje pierwsze wygnanie, jak dotąd to zazdrościłem tym na emigracji. Widocznie nie byłem tak radykalny, lub groźny jak np. niejaki ... Mickiewicz Adam ;-).

Robert

HarpiaAcoustics, 14 Lis 2009, 00:32

>x1

>Przeceniasz Pawełka!

>Nazwanie go naczelnym snobem forum byłoby nadużyciem i niedowartościowaniem pewnych podstarzałych i

>aspirujących prawdziwie do tego tytułu Gości.

zdecydowanie. On pisał o tym samym, co Ty teraz. W nim nie ma nic ze snobizmu.

Faktycznych snobów jest pełno na tym forum. Z dumą prezentujących znajomym kabelki za xxxx złotych. Miny znajomych: bezcenne :)))

we, 14 Lis 2009, 00:49

>No i w pizdu, i temat też w pizdu, zupełnie jak z killerem, teraz będzie o kablach i abxach, a taki

>fajny temat no, i dupa.

Eeetam, ja myślę, że nadal będzie o frustracji z powodu "niemania".

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

x1

Pawełek PRZEGINAŁ!!!

On pisał, że kicha gra jak Hi End a to nie prawda.

Sam jestem w stanie zgodzić się z pewną dozą snobizmu w hi endzie ale bez przesady.

na przykład: Cambridge Audio musiał by grać Znacznie lepiej od Krella abym go kupił:)

Z drugiej strony znam dużo produktów za dużą kasę grających gorzej od średniej półki.

Prawdopodobnie tu jest nawrót do Vintage.

To były bardzo dobrze zaprojektowane zabawki aby dobrze grać.

Inne czasy inna jakość.

Dzisiaj da się to zrobić lepiej ale nie wszyscy chcą.

Niektórzy wolą polać drogi chłam mirem ekskluzywności bo to łatwiej sprzedać.

Pytanie o granicę chyba jest bez sensu.

Ps. Co na to naczelny snob forum ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.