Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy odsłuch nowych ref. monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

modrzew47, 4 Gru 2009, 14:44

>Kiedyś radziłeś mi mieć więcej dystansu a teraz brakuje go Tobie.Przecież o to chodzi,że mamy inny

>słuch i preferencje.Prawda?Czy nie?

Tak, dlatego nie pisałem o zaletach brzmienia - jedynie o wadach jakie zauważyłem. Mój DAC był strojony pod jak najlepszą reprodukcję wokali - i subiektywnie uważam że w tym aspekcie wypadł całkiem dobrze. Inne aspekty jak scena czy głęboki bas były dla mnie drugorzędne, co dało się zauważyć. Z mojego doświadczenia - scenę można poprawić kilkoma prostymi zabiegami, dobre wokale są trudne do uzyskania, zwłaszcza w DACu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

McGyver, 4 Gru 2009, 14:51

>Co to jest DAC-4? Audio Note? Na fotach nie widzę.

Stelmachowski. Grał dość równo, ale w aspektach na które zwracam największą uwagę - nie przekonał mnie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

modrzew47, DAC-4 nie jest kiepski, inaczej nie stałby u Redaktora.

Natomiast w aspektach które osobiście najbardziej cenię, czyli bezpośredniość, przekazywanie emocji, realizm, barwa - tu uważam że nie osiąga szczytów tego czego osobiście w dźwięku szukam. Być może żeby wydobyć więcej zalet tego DACa - trzeba byłoby inaczej dobrać system.

Rany już nie moge tego czytać!!Skończmy te czcze dyskujsje raz na zawsze.

Do modrzew47:

to "ciasto" było ciastem w postaci szarlotki, wino piłam głównie ja ze swoja przyjaciółko i Teo, który jak juzzostało to wspomniane głównie zajmował cię moim kotem, czyli Nadrzewną Panterą Śnieżną", więc opinie pozostałych uczestników sa absolutnie trzeźwym osoądem. a co do Redaktorowych kolumn to pozytywne opinie są zupełnie na miejscu, ponieważ większość obecnych słuchała ich ze wzmakami kuleszy, Jazzem i Bonasusem, które tak się składa grały z tymi monitorami naprawde dobrze,z lekkimi różnicami w jedną, czy druga stronę.To, że Analanche Avkonu demaskują niedąciągniecia reszty systemu, o czy pisał dziś Redaktor, to absolutny fakt. Są bardzo czułe zarówno na wzmacniacz jak i na żródło, a także na okablowanie. Nie wiem zupelnie od czego to zależy, ale naprawdę nie mają swoistej charakterysyki dźwięki, groją różnie w zalezności od tego z czym sa podłączone. I nie jest tak wcale, że ze wszystkim grają świetnie. W przeciwieństwie do pozostałuch uczestników miaalm okazję posłuchac ich np. z Bellesem i powiem szczerze że było fatalnie, mdło, basy puste i głuche, najniższe rejestry niezauważalne. Nieciekawa średnica, mało naturalne, góra mocno przycięta. Wyraźny brak dynamiki i nuda jak flaki z olejem. Podobnie było z cyfrowym Rowlandem, ciepłu kluchy. Bas dużo lepszy niz w przypadku Bellesa, ale zupełnie nienaturalne wokale, a wysokotonowa wstega grała na "pół gwizdka". W obu tych przypadkach słychac było zupełny brak kontroli na róznych odcinkach pasma. Scena wąska, plany porozrzucane, a ogolne wrazenia mało przyjemne. Te głosniki są absolutnie dominującyą cześcią całego systemu, który tak naprawdę trzeba budować spacjalnie pod nie. Wymagają naprawde dobrego dobranie sprzętu, bo może się okazac, że kupiony nawet rewelacyjnie grający z czymś innym wzmacniacz z tymi kolumnami bedzie grał beznadziejnie, a wydane pieniądze poszły w błoto.

Podsumowując, opinie w większości pozytywne, z ostatniego odsłuchu sa ściśle związane z tym, ze testowane wzmaki były dość dobrze dobrane do tych kolumn. Nie jest to wątek sponsorowany, ani nie fan klub Redaktora. Jeśli ktokolwiek wyciagnąl wnioski, że grupa zamroczonych alkoholem fanatyków próbuje przedstawić światu audiofili redaktorowe kolumny, jako najlepsze na świecie to uprzejmie informuje, że jest w błędzie. Albo dyskutujemy rzeczowo, a jak co poniektórzy maja ochote na osobiste przepychanki proponuje wyrzucić watek do Bocznicy.

HAWK, rzekłam.

A wracając do tematu to chetnie sprawdziłabym te kolumny jeszcze z jakims lampowcem, ciekawa jestem, czy Bonasus wyjątkowo im pasował, czy generalnie wogóle z lampami graja lepiej..hmm moze to temat na kolejny odsłuch, jest okazją przetrenowac te monitory we wszystkich mozliwych konfiguracjach, włącznie z wymiana źródła cyfrowego, bo cały czas graja na źródle advance'a.

McGyver, 4 Gru 2009, 15:27

Audio note wzial sie z porównania poprzez reminescencje, choc umysł scisły ze mnie żaden :). Advance naped stoi na zdjęciu i błyska na niebiesko wyswietlaczem, znaczy sie działa. DAC z tego co wiem , w remoncie chyba

mysioperz

No,nareszcie ktoś napisał sensowną opinie.Super.Tylko po co te nerwy?Trochę dystansu by się przydało.Ujęcie tego ciasta w cudzysłów znaczyło z przymrużeniem oka.Niby co,alkohol nie jest dla ludzi?Jak tyle osób wypiło by po lampce czy dwie,to by świadczyć miało o pijaństwie?Bez przesady

w końcu to nie jest artykuł sponsorowany i nikt za recenzje wygłaszane w tym wątku pieniędzy nie pobierał(tak myśle)a więc mógł się chyba napić wspomnianej lampki.Jeżeli jest inaczej to proszę nas oświecić.Wracając do meritum,to dość dobra opinia sama wyjaśnia wiele z tego odsłuchu.

mysiperz.

Jeszcze jedno.Bonasusa słuchałem z Magadisami(posiada kolega)i również sprawiał dobre wrażenie.

Dopiero monobloki Passa zagrały nieco lepiej.

Bardzo się nie zdenerwowałam.:) Ale na Boga skończmy z tymi osobistymi wycieczkami bo już mi się nawet nie chce tu zaglądać. Rzeczowo i na temat:sprzet, wrażenia opinie a nie tam takie"pitu, pitu" jak baby na bazarze. Co do Bonasusa to mówiłam już Whitesnakowi, że miał naprawdę szczęście gdyż udało mu sie kupić wzmaka w ciemno i trafić w dziesiątkę,bo dopiero wczoraj słuchał tego z tymi monitorami.Może jakieś jasnowidzkie talenty?..

mysioperz, 4 Gru 2009, 15:35

>przepraszam za literówki i trochę pokręconą polszczyznę, ale szlag który mnie trafił spowodował

>chwilowy brak kontroli nad klawiaturą:)

Reakcja jak najbardziej naturalna, dobrze rokuje na przyszłość ;)

modrzew47, 4 Gru 2009, 17:11

>Nie,nie,mówiłem mu wcześniej,że dobry jest.

Nie tak w ciemno :). Mogłem go pocwiczyć, więc to uczucie miało sznasę się rozwinąć...

Trafem trochę w ciemno było dobranie go do monitorów, które wyszło rewelacyjnie (co jak rozumiem mysioperz ma na myśłi). Kiedy zamawiałem monitory miałem na mysli całkiem inny wzmacniacz. Bonasus sie pojawił, skutecznie zmienił mój pogląd na świat wzmacniaczy ale dopiero wczoraj miałem okazje go zestawić z docelowymi kolumnami. Potwierdził klasę, teraz pozostaje tylko czekać.

Wiesz, bałem sie troche że nie wysteruje. 20W to nie to samo co 300W u redaktora.

whitesnake.

Wiesz jakie to kolumn Magadisy?On je sterował bez problemu,a byłem zdziwiony jak cholera.

Dobry zakup zrobiłeś,chociaż ja wolę swoje.Ale,ale przecież wzmacniacze są rowne,wszystkie.Hi,hi,hi

fotek, 4 Gru 2009, 17:39

>Proszę o usunięcie wpisów mnie obrażających.

>

>Dziękuję :)

Sporo nadinterpretowałem post Fotka.

Własnie odbylismy przyjemną i bardzo ludzką rozmowę na P.W. i przyznaje, że źle odczytałem intencje.

Jakis człowiek rozdrazniony sie zrobił przez tą historię z ABX.

Jezeli mozna, to w pełni popieram ta prośbę.

mysioperz:

> szlag który mnie trafił

Niesłusznie trafił. Rzeczą absolutnie normalną jest, że w wątku pojawiają się kłótnie, docinki i wycieczki osobiste. Gdyby wpisy takie wyrzucać na bocznicę, dział ten szybko przeważyłby wszystkie pozostałe - a gdyby je wycinać, z audiostereo zostałaby może 1/4 pierwotnej zawartości. Nie ma się na co oburzać ani co denerwować, nie ma po co walczyć z wiatrakami, taka po prostu uroda tego forum. Proponuję po prostu się przyzwyczaić.

Plusem takiego stanu jest, że po odpowiednim wczuciu się w konwencję czasami można się tu naprawdę fajnie zabawić ;)

• Redaktorzy

"A gdzie się w takim razie podział Advance Acoustics Redaktora?"

W naprawie. Sprzęt budżetowy produkowany w Chinach może grać zaskakująco dobrze, ale solidność wykanania nieststy odpowiada cenie. Wiedziałem co brałem i nadal uważam, że za tę cenę jest to brzmieniowa okazja. Czekam na jego powrót dość niecierpliwie.

wielokrotnie pisałem, że te monitory są stosunkowo łatwe do napędzenia nie potrzebują setek watów, kilkanaście z lampy wystarcza. Dlatego też zastosowałem wstęgę AC i dostroił ją do reszty Przemek z Avconu. Raven jest doskonały i ma nieco zwiewniejszą górę ale jego impedancja spada do 2,5 oma i lapmy zwłaszcza słabsze sobie z nim nie radzą. Dzwięk traci blask. Wtedy moc i wydajność prądowa jest ważna. Ja gram na zmodyfikowanym MA na 845 jako końcówka mocy sterowana albo pre lampowym albo tranzystorowym i nie myślę o zmianie na inny. Mam mocny piecyk tranzystorowy i też gra z nimi świetnie ale niezbyt często go włączam, uległem czarowi lamp.

to Music Angel po przeróbce totalnej grzeje się mocno ale jam singiel z przekonania , dzieci i żony nie posiadam ( bo to przeszkadza) a tym bardziej futrzaków co nie znaczy , że stroni od kobiet ale tylko w porze dziennej wieczorowo-nocną porą to się zmienia :) futrzaki lubię ale cudze jak i żony :) Nie zdierżyłbym gdyby ktoś mówił, że to za drogie, to nie ładne tego tu nie postawisz a to zaraz wyrzucę przez okno.... itd, itp....

lulu.

Słuchałem tego Aniołka ale nie tjuningowanego,grał fatalnie.Kto Ci robił tuning?Kurde w tym Szczecinie to nie ma kogoś co by się na tym znał.

ps.

Później mieliśmy tu Aniołka na EL34 i też kiszka.

to prawda nie robiony jest wyjątkowo zły, robił znajomy z Łodzi i od prawie 2 lat gra wyśmienicie. Jedyny, który tak długo u mnie gości. Do tej pory wzmak który mnie na prawdę powalił brzmieniem i był leszy to Gamut.

modrzew, mam kontak do doswiadczonego forumowego konstruktora! chcesz? :) jakby co to wal na PW! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.