Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy odsłuch nowych ref. monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

npl, 5 Sty 2010, 00:55

>brakuje nam kobiet audiofilek... chociaż co by było, gdyby wrócić do domu z pracy, a żona tłumaczy

>że wydała oszczędnośći na kabelek, taki srebrny, świetnie brzmi w systemie, akurat promocję mieli...

>brrr...

Jeśli kupiłaby the zero tara labs za 500zł/m należy się z nią jeszcze raz ożenić..

No cóż - jako że whitesnake zamówił identyczną okleinę jak ja, to już nie będę tu ładował fotek swoich monitorków, a standy mam te same, z tym, że o 2.5cm wyższe od whitesnake'owych...

Kolumienki są u mnie już ponad 3 tygodnie, trochę się pogrzały. Zdecydowanie widzę, że kilkadziesiąt godzin grania poprawia to i owo, dźwięk się "otwiera" jak całkiem niezłe wino. Dźwięk duży, masywny ale nie przygniatający, raczej o dziwo "rześki". Po przejściu z Lipinskich nie odczułem jakiejś zdecydowanej utraty analityki. Te Avalanche są duże, nie znikają z pokoju, trudno je ukryć. W moim przypadku (18m2) owocuje to tym, że mam wrażenie jakby dźwięki się lepiły do kolumn - ale ten efekt momentalnie znika gdy zamknę oczy słuchając - wtedy widzę/słyszę że scena jest pełna, min. 180-stopni, źródła pozorne mają prawidłowe rozmiary, pierwszy i drugi plan są zróżnicowane. U siebie bardziej słyszę pierwszy plan, dźwięk bardziej jest budowany do przodu i na linii kolumn. Z Lipinskimi słyszałem z kolei więcej tzw. hektarów przestrzeni w głąb. Duże wrażenie stereofonii, a nawet "holografii". Namacalność przekazu. Leonard Cohen w pokoju i tak dalej. Robią wrażenie. Większy PRAT niż Lipinskie - nie raz łapię się na tym, że wybijam palcami rytm słuchając. Frajda dla uszu.

Co jeszcze - neutralność w sensie brzmienia ale też przezroczystości w systemie. Słuchając zmian brzmienia wynikających ze zmian wzmacniacza czy kabli wiem, że te kolumienki wypchną na słuchacza wszystkie wady toru odsłuchowego. W moim przypadku - o dziwo - usłyszałem, że czas na upgrade wkładki do gramofonu, za to polubiły się z CD Accuphase (DP-75V). Zdecydowanie polecane kolumienki dla chorych na audiophilia nervosis. Mnie już zastanawia jakby zagrało z innym wzmakiem...

cir

>dlatego zdecydowanie wole kolegów audiofili

Ja nawet w takiej sytuacji wolałbym "koleżanki audiofilki"...lepiej by mi się z nimi chrapało.

Widać to bardziej dla mężczyzny koszerne-chrapanie z audiofilkami.

modrzew47, 5 Sty 2010, 09:03

>adamgdansk

>Piszesz,że jak zamykasz oczy to kolumny znikają...

gwoli ścisłości - nic takiego nie napisałem ;))))) chodziło mi o to, że psychoakustyka robi swoje, jak patrzę to mam wrażenie, że dźwięk słabo się odrywa od kolumn, jednak słuchanie po ciemku zaprzecza temu dobitnie.....;)))))

Kiedy jadna blisko drugiej, nie pozostawiaja wizualnie wiele przestrzeni miedzy sobą i to moze sprawiac takie wrazenie.

Wczoraj, zgodnie z zasadą trójkata równobocznego rozstawiłem kolumny w odległości ok 2,7m miedzy wew krawędziami kolumn, z troche mocniejszym dogieciem i całkowicie pozbyłem sie tego wrażenia. Dźwięk oderwał sie od kolumn, scena zdecydowanie sie pogłębiła, ale nadal jest spójna i ładnie zabudowana. Jeszcze pewnie trochę z nimi pobiegam przed zasypaniem standów, ale powoli zbiżam się do optimum.

adamgdansk

To ktoś pod Twoim nickiem skrobie?

Może ja nie rozumie co piszesz?A może Ty piszesz nie rozumiejąc?Jakieś wytłumaczenie być musi.

modrzew47, 5 Sty 2010, 13:34

>adamgdansk

>To ktoś pod Twoim nickiem skrobie?

>Może ja nie rozumie co piszesz?A może Ty piszesz nie rozumiejąc?Jakieś wytłumaczenie być musi.

czy ja gdzieś napisałem, że kolumny znikają jak zamknę oczy? w którym miejscu mojego tekstu jest taki wpis - nic takiego nie ma.....

ktoś troluje albo udaje głupka :) nie przejmujcie się ignorujcie, i nie dawajcie się prowokować karmienie troli surowo wzbronione, grozi kalectwem lub śmiercią.

adamgdansk

>>W moim przypadku (18m2)owocuje to tym,że mam wrażenie jakby dźwięki sie lepiły do kolumn-ale ten efekt momentalnie znika gdy zamknę oczy słuchając-wtedy widzę/słyszę że scena jest pełna....

To przecież fragmet Twojego wpisu...poznajesz?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

whitesnake=>>gratuluję,zdjęcie niewyrażne ale obstawiam 20,30 jest wyższa tak czy siak to analog z najwyższej półki.

modrzew=>> idź synku i pobaw sie LEGO,albo jak sie nudzisz to sie rozbierz i popilnuj ubrań.Pełno twojego bełkotu w każdym wątku.Wielu opisywanych tu rzeczy albo nie słuchałeś w ogóle albo tak jak Bonasusa-15 minut u znajomego,co oczywiście nie przeszkadza Ci zabierac głosu we wszystkich tych kwestiach.Idź pomędzić gdzie indziej.

P

Paweł Skurzewski

Nie podejmuje polemiki na tym poziomie.Jak Ty mendzisz dzieciaczku to OK. jak inni to be.Skąd ja to znam?Mógłbym poszukać Ci ciekawsze zajęcia ale ponieważ to nie mój poziom polemiki,pozostawie to na przyszłość.Pewnie mógłbym być Twoim ojcem(z racji wieku oczywiście)więc uwage o synku przyjmuje jako komplement.Z racji wieku jeszcze,jestem pewnie dłużej audiofilem niż Ty żyjesz na tym świecie.

Co do uwagi o Bonasusie,to puszczam koło ucha.Śmieszny jesteś myśląc o sobie,że jesteś jedyny najważniejszy i że to upoważnia Cie do zwracania komuś uwagi w takim tonie.To dopiero gówniarzernia i klocki LEGO.

ps.

Będe pisał gdzie będe chciał i to bez względu na to czy Ci się podoba czy nie.Nie masz w tej kwesti i nie tylko w tej,nic do powiedzenia.To jakie wzmacniacze,CD czy kolumny posiadam i posiadałem,mogą potwierdzić użytkownicy tego forum o czym pewnie zapomniałeś.Potwierdzić mogą nawet Twoi znajomi.

npl, 5 Sty 2010, 09:12

>ile taka przyjemność kosztuje?

zalezy kto pyta ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 2 tygodnie później...

z ciekawostek - w swoim gramofoniku Blenote wymieniłem wkładkę na MC Baldinotti, dołożyłem filtr napęcia Dumbo i od nowa słucham znane (niby) płyty... i wciąż te monitory mnie zaskakują... ciekawy ten produkt...

Napisz jak wrażenia z Amplifikatorem. Mam nadzieję, że uda mi się wkońcu znaleźć kogoś z Bitofonrm w W-wie i tez go posłucham.

Wymieniłem ostatnio kolce na Sondcare i musze powiedziec, ze zabrzmiało bogaciej w barwy, jakby z wiekszą dynamiką ale dzwięk ugrzązł w kolumnach. Chyba wypróbuje jakieś wibrapody lub elastomer bezpośrednio na standzie. Nie chciałbym tracic przestrzeni

Jak juz sie trochę mocniej wygrzeją zacznę ćwiczyć okablowanie, ostatno wpadl Stary Audiofil z jakimis dziwnymi drutami i skutecznie przebudował mi swiatopogląd. Po raz kolejny przekonałem sie, ze te kolumny sa wrazliwe na wszystko co sie znajdzie w torze... niby fajnie, tylko gdzie jest optimum? :)

ten system ACU jest po prostu genialny!kosztuje horendale pieniadze , ale jest po prostu przepiękny,zarówna pok kątem wygladu jak i brzmienia.Wszystkie przednie panele są ze szczotkowanego aluminium zabarwionego w odcieniu różowego złota. Wzmacniacz klasy A powalił nas barwą i niesamowitą dyscyplina basów. To wszystko gra tak samo pieknie jak wyglada. Redaktorowe monitory dały popis swoich możliwośći, utwiedzajac mnie już chyba ostatecznie o doskonałości swojej konstrukcji:)

z mojego punktu widzenia jest zupełnie odwrotnie, co jest podejrzane w niemniejszym stopniu:) poza tym nie można się nie zgadzać z prawda objawioną;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.