Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny zestaw stereo z naciskiem na rock Yamaha rx-797 + Mission M35i

Tapio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku chciałem zaznaczyć, że to będzie mój pierwszy porządny zestwa dlatego proszę o wyrozumiałość dla nowego forumowicza bez doświadczenia.

Jestem zinteresowany zestawem stereo do pomieszczenia 24m2

Słuchać będę trochę rocka (m.in. metallica, guns'n'roses itp) do tego polski klasyczny rock i kawałki w stylu Linkin Park. Część kawałków formacie MP3 a część w formacie FLAC choć moje ulubione albumy w całości mam na CD) jednak zestaw ma byc w miare uniwersalny (radio, filmy, gry) Szukam czegoś co zagra dynamicznie, ciepło z dużą ilością miękkiego basu. Chiałbym aby dźwięk był przyjemny i nie męczący przy dłuższym odsłuchu. Zestaw czesto będzie grał spokojnie jako tło w pokoju.

Wszystko ustawione będzię w pokoju 3,3mx7m. Jednak jest to pokój z otwartą kuchnią dlatego kolumny będą stały na tej dłuższej 7-metrowej ścianie z tym, że jedna kolumna będzie w rogu natomiast druga będzię gdziś na 4-5-tym metrze gdyż potem zaczynają się meble kuchenne.

Jednostka sterująca też jest jeszcze sprawą otwartą. W grę wchodzi amplituner stereo. Sluchalem kiedyś sprzętu Yamaha i byłem miło zaskoczony jego dźwiękiem (takiego szukam tj. ciepły i niemęczący) dlatego myślałem o amplitunerze stereo rx-797. Ale to jest sprawa otwarta.

Natomiast co do kolumn to mam typ (narazie jedynie wyrobiony na opiniach innych forumowiczów). Myślałem nad kolumnami Mission M35i. Druga opcja jest zestaw 2.1 Czyli powiedzmy Missiony m33i (lub m34i) plus aktywny sub. Nie miałem możliwości odsłuchu żadnego z zestawów dlatego pytam o słuszność takich pomysłów

Obie opcje raczej wolałbym kupić używane ale to już inna kwestia.

Proszę o opinię czy którykolwiek z wymienionych zestawów jest sens budować.

Pozdawiam

Piotr

Poniżej planowane rozmieszczenie kolum i miejsca odsłuchu. Całe mieszkanie jest w projekcie więc poprawki są mozliwe ale raczej w zakresie miejsca salonu gdyż meble kuchenne musza zostać tam gdzie są narysowane (bo i tak mi pasuje) Dla ułatwienia przedmioty które można przestawiać są na czerwono:) ale raczej wchodzą tyko dwie opcje (widoczne na zdjęciach, mi osobiście najbardziej odpowiada przykład nr 1) bo innego pomyslu nie mam. Prosze nie sugerowac sie proporcjami scian bo to jest tylko przyłkad. Pomieszczenia nigdy na żywo nie widziałem ale coś w ten deseń powinno być:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25534-100000560 1258194700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję Zestaw "marzeń"Regi,najlepszy dżwięk za najmniejsze pieniądze jaki słyszałem do tej pory,najwieksza zaleta to wąłsnie uniwersalność.

• 2 miesiące później...

Sub do muzyki to drogie i niewygodne rozwiazanie... aby to gralo wydasz ponad 3000 za uzywanego suba... i po co Ci dodatkowa skrzynka w pokoju, lepiej doloz do lepszych kolumn, moze cos z Paradigma

"zestaw ma byc w miare uniwersalny (radio, filmy, gry) Szukam czegoś co zagra dynamicznie, ciepło z dużą ilością miękkiego basu. Chiałbym aby dźwięk był przyjemny i nie męczący przy dłuższym odsłuchu. Zestaw czesto będzie grał spokojnie jako tło w pokoju."

quantumy 607 są w miarę uniwersalne a miękki niski bas to ich wizytówka. słucham ich czasami w pokoju ok 30m

KotD, 22 Sty 2010, 12:02

>bez odsłuchu i tak się nie zdecyduje, ale chodziło mi o jakieś nakierowanie na konkretne modele.

>Dzięki za rady.

Wiec posluchaj Quantum 607 lub 605. Te drugie wbrew pozorom nie sa wcale cichsze ani nie grja gorzej.

Akurat ta seria charakteryzuje sie dosc cieplym brzmieniem i jak napisal ktos wyzej maja dosc mila bas.

?👈

Ukryta Zawartość

proponuję spróbować u tego sprzedającego. Na pewno minimalną ma poniżej 2tyś bo za 603 chciał 730zł... normalnie w sklepie różnica pomiędzy 605 a 607 to ok 250zł. ale tak jak rafał napisał 605 to praktycznie chyba to samo

Ukryta Zawartość

Ja posiadam Mission M35i podpięte do ampli Yamaha RX-V1800. Moim skromnym zdaniem nieźle grały ale szukałem lepszego dźwięku stereo. Dołożyłem wmacniacz Audiolab 8000S, który działa jako integra w połączeniu z CD i jako końcówka mocy w kinie domowym. Powiem sczerze, że różnica odsłuchu z integry jest znaczna - kolumnienki znacznie się ożywiły, dużo łatwiej je rozruszać takim sprzetem. W kinie domowym różnica - na poziomie placebo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.