Skocz do zawartości
IGNORED

Instalacja elektryczna dla sprzętu audio/video

asmodeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Panów

Jestem praktykiem nie teoretykiem w sprawie audio.

Przez lata zaobserwowałem ze większość ludzi woli zmienić kolumny, wzmacniacz, itp.

ale strasznie się boja poprowadzić linie od licznika do audio, bo większość myśli ze to kasa wyrzucona w błoto i najważniejsze tyle kucja itp. I to wielki błąd A od tego się powinno zaczynać wypowiadam się na ten temat, dlatego ze mam zrobione od licznika osobna linie i wiem jaka jest poprawa a nie powielam wielu osób posty, którzy wala teoria a ze nie jestem Golo słowny mogę zaprosić nie niedowiarka do siebie i posłucha różnice

Tak chodzi o półkę cenowa

pozdrawiam

Oczywiście, że będzie poprawa. To pierwszy sposób na walkę z tak zwanym muleniem sprzętu i czytelnością tego co wychodzi z głośników. Tym bardziej warto to zrobić- bo to koszt niewielki. Żadnych listew , każdy klocek ma osobne gniazdko u mnie. Zamontowałem sobie taki pakiet pięciu podwójnych gniazd, a całość doprowadzona kablem 4mm2

Ach tam.

Od razu podejrzewasz czepialstwo się.

Niewątpliwie, zasilanie to podstawa. Sam tu głoszę takie idee.

Ale jestem też zwolennikiem wstrzemięźliwości ;) i podawania faktów. jeśli mam o czymś się przekonać, muszę mieć możliwość porównania. Szybkiego porównania.

W Twoim przypadku tylko ty wiesz, że jest lepiej. Nie da się tego porównać z tym co było wcześniej. Niby jak.

U mnie w domu, szczęśliwie audio wisi na odrębnej linii od skrzynki do salonu. Natomiast poprawiłem montaż w gniazdkach; standardowo jest to połączenie "szeregowo-równoległe". Kabel wchodzi na styki gniazda (śruba), i z drugiej śruby wychodzi w ścianę do następnego gniazdka. Wystarczy jakiś zły kontakt na którymś styku (śrubie) i jest problem w całej gałęzi.

U mnie gniazda są podłączone do litej (nie przerywanej na złączach gniazdek) linii. Roboty dużo, ale warto.

W sprawie wyłączników o charakterystyce B, C, D...no właśnie, dobór wynika z charakterystyki wyłącznika np. urządzenia o dużym prądzie początkowym (rozruchu) wymagają wył. C lub nawet D, natomiast przy zwarciu ich charakterystyki (B,C,D) są zbliżone...dla jasności proponuje obejrzeć charakterystyki wyłączników.

Jestem praktykiem nie teoretykiem w sprawie audio.

pozwolę się nie zgodzić z twoim doświadczeniem praktycznym i preferował bym jednak zmianę głośników niż innych elementów łańcucha audio.

Twierdzę,że głośniki i akustyka pomieszczenia mają większy o 45dB wpływ niż kable sieciowe i tym podobne na obiektywne odczucia brzmienia muzyki.

Ja właśnie przed paroma miesiącami odstawiłem wzmacniacz TONSIL SPA800MT właśnie z powodu udaru prądowego jaki czynił. Po 15stym razie się włączał! Cieszę się, że są jednak bezpieczniki o charakterystyce C i mam nadzieję że one poradzą sobie.

Osobiście jestem zdania, że obecna technika zasilaczy impulsowych radzi sobie super z każdym spadkiem napięć od 100-250V a wzmacniacze mocy chyba nie są tak czułe na te ślimacze wahania napięcia.

Jeno jest pewne, inwestycja w miedź ma naprawdę sens nawet jak się kupi akcje KGHMu. Za 20 lat będzie się czym dzielić.

pozwolę się nie zgodzić z twoim doświadczeniem praktycznym i preferował bym jednak zmianę głośników niż innych elementów łańcucha audio.

Twierdzę,że głośniki i akustyka pomieszczenia mają większy o 45dB wpływ niż kable sieciowe i tym podobne na obiektywne odczucia brzmienia muzyki.

Ja właśnie przed paroma miesiącami odstawiłem wzmacniacz TONSIL SPA800MT właśnie z powodu udaru prądowego jaki czynił. Po 15stym razie się włączał! Cieszę się, że są jednak bezpieczniki o charakterystyce C i mam nadzieję że one poradzą sobie.

Osobiście jestem zdania, że obecna technika zasilaczy impulsowych radzi sobie super z każdym spadkiem napięć od 100-250V a wzmacniacze mocy chyba nie są tak czułe na te ślimacze wahania napięcia.

Jeno jest pewne, inwestycja w miedź ma naprawdę sens nawet jak się kupi akcje KGHMu. Za 20 lat będzie się czym dzielić.

No pewnie, że większy= tylko skąd wziąłeś te 45dB?. Odnośnie zasilaczy impulsowych , moje zdanie jest takie. Jak najdalej od audio z tym syfem

Sławek.

Masz rację.

Problemów z instalacją upatrywałbym nie we wpływie na dźwięk ale w bezpieczeństwie.

I to nie tylko problemami fazy na obudowie ;).

Przed świętami musiałem naprawić w łazience gniazdko, do którego włączona była pralka i grzejnik. Zwyczajnie wtyczki parzyły i czuć było swąd...

Oczywiście problem tkwił w stykach i śrubie o której pisałem w poście wyżej.

Całość niemal doszczętnie wypalona. Co by było gdyby połączenie było "szeregowe" jak to opisałem poprzednio?!

Nie dacie wiary, że gniazdo było uznanego producenta na L...

I tak jeszcze o tych instalacjach.

Jak miewa się takie problemy z instalacją to należy rzeczywiście dokonać całościowego przeglądu. Ja zwyczajnie wtykam jakiś fest grzejnik. Mierzę napięcie (spadek poniżej 2-5V). Po parunastu minutach sprawdzam czy nic się nie grzeje w gnieździe, wtyczce...

Jak to jest OK to instalacja nie gra!

Zasilacze impulsowe. Te totalnie nie są wrażliwe na zasilanie. Wiem bo ostatnio robiłem sobie próby do jakiegoś tam wzmacniacza…

tylko skąd wziąłeś te 45dB?

To odpowiada stosunkowi ok. 45000 do 1.

Jak najdalej od audio z tym syfem

Oj tam oj tam, ja bym tak nie powiedział, bo jak widzę jak się ludzie męczą z przydźwiękiem 50Hz to wolę przydźwięk 350kHz. Przepraszam z góry miłośników fal długich i średnich.

Za fakt dobrego zasilania (ma zasilacz impulsowy) był wielokrotnie Behringer DCX2496 chwalony w internecie no i sam nie mam z nim problemów.

natomiast przy zwarciu ich charakterystyki (B,C,D) są zbliżone...dla jasności proponuje obejrzeć charakterystyki wyłączników.

Zbliżone powiadasz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję, że nie odpowiadasz za bezpieczeństwo ludzi i maszyn.

Ukryta Zawartość

A kto z was może mi podpowiedzieć jaką charakterystykę wyłącznika powinienem wybrać do mojego wzmacniacza TONSIL SPA800MT który ma 500Watowy transformator toroidalny?

Zbliżone powiadasz...

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że nie odpowiadasz za bezpieczeństwo ludzi i maszyn.

Nie Twój interes za co odpowiadam...

A z tego linka wynika, że dla wielokrotności prądu znamionowego powyżej 8 czas wyzwalania wynosi 0,01 s dla B i 35 dla char. D, ale to jeszcze nie zwarcie tylko przeciążenie...przy większych prądach np. x100 wszystkie wyłączą w czasie 0,01 s

Mam nadzieje, że nie odpowiadasz za czytanie wykresów.

A kto z was może mi podpowiedzieć jaką charakterystykę wyłącznika powinienem wybrać do mojego wzmacniacza TONSIL SPA800MT który ma 500Watowy transformator toroidalny?

Ja bym założył układ soft-startu.

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik slawek213 dnia 26.01.2013 - 14:11 napisał

Ja bym założył układ soft-startu.

Otóż to! Zwłoczny bezpiecznik, standardowe gniazdko i potem zdziwienie, że sie styki palą.

Dzisiaj nawet porządny odkurzacz ma softstart.

Otóż to! Zwłoczny bezpiecznik, standardowe gniazdko i potem zdziwienie, że sie styki palą.

Dzisiaj nawet porządny odkurzacz ma softstart.

Ja chcę po najmniejszej lini oporu!

Nic się nie pali bo bezpieczniki wywala. Jak dla mnie za szybko.

Za dawnych czasów były bezpieczniki z literką "L" i było git.

Dzięki za życzliwość a spytam mojego elektryka w robocie i będzie znowu szansa wypić piwo z Darkiem.

Wielkie dzięki

Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z materiałami

Ukryta Zawartość

A innych do sprawdzenia, czym się różni zwarcie od przeciążenia oraz zapoznaniem się z zasadą działania wyłącznika.

Ukryta Zawartość

Forumowicze, którym ze względów osobistych potrzebują nie zaliczenia egzaminów SEP proszę o wypowiedzenie poniższej kwestii przed komisją egzaminacyjną:

"natomiast przy zwarciu ich charakterystyki (B,C,D) są zbliżone...dla jasności proponuje obejrzeć charakterystyki wyłączników."

• 1 miesiąc później...
Gość StaryM

(Konto usunięte)

O przewodach powiedzieliście dużo to może teraz o gniazdkach i ich podłączeniu, na śruby czy na .. no właśnie .... może przylutować ? :)

Jak chcesz to lutować? Przy takiej grubości zastosowanej w gniazdkach blachy, to ci się plastik stopi zanim się drut da przylutować.

Jak chcesz to lutować? Przy takiej grubości zastosowanej w gniazdkach blachy, to ci się plastik stopi zanim się drut da przylutować.

:):):) no tak próbuje, kombinuje sobie żeby było jak najlepiej. A jakie gniazdka doradzicie żeby budżetu nie nadszarpnąć zbyt mocno. Mam oddzielną linię od skrzynki 3X2,5.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.