Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór projektu pomieszczenia do odsluchu.

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam wybudować dom. Przeglądam projekty domów pod kątem salonów i wielkości pokoi.

W załaczniku taki projekt. Co sądzicie o takim pomieszczeniu. Czy ktoś ma może podobne pomieszczenie i może podzielić sie uwagami. Jak w takim pomieszczeniu najlepiej ustawić kolumny. Jakie są wasze propozycje.

Gdzie mogę poczytać o idealnych pomieszczeniach.

kolumny na razie Klipsh Heresy i wzmacniacz Sun Audio 2a3. W przyszłości na pewno zmiana na coś większego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie jest prostokątem odrobinę zbyt kwadratowym, ale to byłoby pewnie do przejścia. Gorzej, że nie widać tam sensownego miejsca na kolumny. A to kominek przeszkadza, a to drzwi itd. Przeglądałem wiele gotowych projektów pod tym kątem i w żadnym nie znalazłem pomieszczenia dobrze nadającego się na pokój odsłuchowy. Jak masz budować chałupę od podstaw, to lepiej wykosztuj się na projekt indywidualny z pomieszczeniem wg zaleceń Cardasa.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Mam jeszcze opcje zeby powiekszyc troche pomieszczenie do slupa ktory jest na tarasie. Wtedy nie bedzie juz takiego podzialu miedzy jadalnia i salonem. Nie chcialbym urzadzac pomieszczenia typowo tylko dla odsluchu.

Jaka waszym zdaniem jest optymalna wielkość pomieszczenia. Nie za duże ale też nie za małe. Jeżeli moglibyście wybrać wielkość pomieszczenia to jaka to by była.

Najgorszye co możesz zrobić to wybudować dom z katalogu domów jednorodzinnych. Jeżeli to ma być Dom na lata to jedynym słusznym wyjściem jest zatrudnienie architekta i wspólne z nim zaprojektowanie domu konkretnie dla Ciebie. A wtedy i pomieszczenie w którym urządzisz główny odsłuch będzie idealne i wszystkie inne pomieszczenia. Warto dołożyć do projektu indywidualnego i jedynego w swoim rodzaju.

Pozdrawiam

Podzielam poprzednie wpisy.Projekt do du..Sorry.Zamów indywidualny,jeżeli lubisz słuchać w salonie to niech to będzie przynajmniej salon.Można zaprojektować inaczej,lepiej.Wiem co mówie.

Pzdr.

• 3 miesiące później...

Witam

Ponownie odświeżam wątek. Niestety musiałem trochę zmodernizować plany. Musiałem wybrać nowy projekt. I Panowie prośba do was ponownie. Jak ustawić w takich pomieszczeniach kolumny. Mam 2 propozycje zabudowy kominka. Schody zabudowane.

Gdzie i jak proponujecie rozmieszczenie kolumn. W przypadku umieszczenia kominka przy drzwiach mogę go umieścić na środku.

Zaczynam coraz bardziej doceniać dlaczego nie wybrałem projektu indywidualnego.

Dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna opcja.

Które waszym zdaniem ułożenie będzie lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno powiedzieć. Być może pierwsze, na ścianie południowo-wschodniej.

Ale oba projekty są pod tym względem złe, bo w najmniejszym stopniu nie uwzględniają potrzeb miłosnika muzyki. To są zwykłe modernistyczne gotowce dla rodzinki z dzieckiem, nie biorące pod uwagę potrzeb mieszkańców. Wszystkie mają te same błędy, np okna na wprost drzwi.

Patrząc na niektóre projekty można odnieść wrażenie, że architekci sami mieszkają w kartonach na chodniku. Mi najbardziej pasowałoby do stereo pomieszczenie po prawej stronie u dołu na dolnym rysunku.

Może się nie znam, ale kominek na szczytowej ścianie, to też ciekawa opcja... Zamiast wykorzystać ciepło i rozprowadzić je po całym domu, zamontować płaszcz wodny do ogrzewania wody, to projektanci wywalają go na ścianę, gdzie będzie grzał... atmosferę... Nie ma to jak zdroworozsądkowe podejście do tematu.

Powrót po dłuższej przerwie...

kiedys nie dawało sie komina spalinowego na sciane szytową z racji roznicy temperatur ktora taki komin daje na elewacji

kominek z płaszczem wodnym to totalny niewypał obliczony na napalonych ktorzy mysla ze to jakis hit i oszczednosc a to tylko same kłopoty

a koledzy znów radza aby brac garaz :) cos w tym musi byc

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Witam! Najlepiej "grające" pomieszczenie jakie słyszałem to był zaadaptowany garaż. Gruba wykładzina na podłodze gruy dywanba wykładzina na suficie, brama garażowa zasłonięta grubą kotarą o ściany abite filcem, no ale Pan potrzebuje tam samochód wstawiać jak mniemam. Ja osobićie mam salon 25m2 w prostokącie z wejściem szerokim po krótszym boku a na przeciw jest wielkie okno balkonowe trójczłonowe - nielada fuckup. Podłoga mieszana drewno i gres, sufit z uskokami z G-K na oświetlenie. Idąc tropem tłumienia powiesiłem grube załony z firanami na całej ścianie z oknami, na podłogę gruby dywan, próbowałem negocjować z żoną chociaż tapety na ścianę ale są pomolowane niestety. Przy aranżacji wnętrz koniecznie proszę rozważyć ustroje akustyczne (mają nawet fornirowane panele), które są dostępne w mjaudiolab są bardzo ładne i współczynnik akceptacji żony jest wysoki. Kształt pomieszczenia najlepiej aby był zbliżony do prostokątu z jak najmniejszą ilością otwartych łączników z innymi pomieszczeniami. Proszę wynegocjować jak najlepsze ustawienie kolumn z żoną czyli odsunięte od ścian co najmniej 60cm a od rogów pomieszczenia minimum 1 metr rozstawione pomiędzy sobą nie więcej niż 4m a kanapa na której będzie Pan słuchał powinna być około 4m od nich - Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony z odsłuchu w salonie - czyli w pomieszczeniu które raczej z założenia nie nadaje się do słuchania. Im więcej miękkich materiałów w salonie tym lepiej. Kanapa jeżeli nie musi być skórzana to też super, moja dewiza to jak najwięcej materiałów tłumiących. pozdr.

Pomieszczenie szerokie na 3,5m to za mało. Powinno być >4m.

Porstokąt, owszem, ale nie może to być tzw. kiszka, wagon czy tramwaj :D

W proporcji boków mieszczącej się gdzieś między kwadratem a 1:1.4.

No to już wszystko wiemy w garażu będzie pokój odsłuchowy a w salonie garaż-ciężko się z tymi architektami rozmawia, może się mylę? :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.