Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AVT-5188

Irek 10

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, za wskazówki, też pomyślalem i napisałem do Pana Tomka, osiowy raczej odpada, nie lubię osiowych stawiać pionowo - to może być źródlo problemow - taka mała antena się robi z niego.pozdr.

Wygląda na to że kupiłem ostatnie 8 sztuk 3,3nF MKP ze sklepu rezystory.net, ale może pojawią się nowe, ja potrzebuję 1 parę, może da się więcej sparować z tych ośmiu zakupionych to mogę odstąpić. Warto zapytać o aktualny stan magazynu firmy rezystory.net mailem, niektórych pozycji nie ma na stronie.

• 1 rok później...

Składany był osobiście przez twórcę - tomek_j.

Wszystko jest zgodnie z projektem. Mały cytat

"DAC AVT5188

2x Wolfson Wm8740

odbiornik DIR9001

w fitrze niskoszumne OPA227

na dobrych elementach : kondensatory Pansonic i BC Cpmponents, w fitrze polipropyleny Wima

Gniaza BNC Neutrik"

post #8792 z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś wie coś na temat kitu AVT5359 - "1-bitowy przetwornik A/D wysokiej klasy. Przetwornik D/A z układem WM8741" z EP8/2012. Chętnie bym wykonał tylko nie wiadomo czemu AVT nie udostępnia już płytek.

• 1 miesiąc później...

Witam, zmontowałem w końcu te AVT-5188 i muszę przyznać mam problem - U11 (7805) odpowiedzialny za wytwarzanie +5VA do układów analogowych strasznie się grzeje, a na zaciskach trafo zamiast około 8VAC mam 4,5 V, czyli ewidentnie przeciążone. Wylutowałem Wolfsony i niestety problem dalej istnieje, sprawdziłem wzrokowo płytkę i nie znalazłem żadnych zwarć - miał ktoś podobny problem? Co mam robić? Wylutować wszystko z linii +5VA?

OK, znalazłem problem z padem plusowym kondensatora C76 - był zwarty z masą AGND a widać to było dopiero pod żarówką, szkoda że te wolfsony odlutowałem, bo teraz mam kupę roboty z ponownym wlutowaniem.

Ach te AVT i ich płytki.....

Na szczęście udało mi się je wlutować z powrotem, ale lutowanie "świeżynek" zdecydowanie szybciej wychodzi. No i nie wygląda to już tak ładnie jak po lutowaniu za pierwszym razem. każdym bądź razie mój DAC AVT5188 ruszył i działa pięknie. Przydałoby mi się teraz dorwać odbiornik toslink TORX173 albo podobny działający w logice TTL.....

• 2 tygodnie później...

Mam już za sobą ponad tydzień słuchania muzyki na tym DAC-u i chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami.

Po pierwsze - jako konkurencyjne źródło dźwięku stosuję kartę dźwiękową ASUS XONAR DX, połączoną z wzmacniaczem tradycyjnym kablem analogowym z miedzi OFC.

Już po pierwszym uruchomieniu muzyki z DAC-a AVT-5188 wpadłem w zachwyt nad jakością, szczegółowością dźwięku, głębszą dynamiką i tym czymś, czego nie mogłem określić ale powodowało że muzyka z DACa AVT51188 wydawała mi się zdecydowanie lepsza. Słuchałem cały wieczór jak meloman i dumny byłem że wykonałem świetne urządzenie.

Po kilku dniach rozpocząłem testy porównawcze polegające na szybkiej zmianie źródła dźwięku za pomocą pilota od wzmacniacza i jednoczesna zmiana domyślnej karty dźwiękowej w systemie Windows. Po paru próbach szybką zmianę kart dźwiękowowych opanowałem do perfekcji.

Tutaj zaczęły się schody, bo okazało się, że muzyka z ASUSA brzmi..... tak samo dobrze. Nie mogłem uwierzyć. Zacząłem się wsłuchiwać, volume poszło na 35 (czyli u mnie dość głośno - sąsiedzi zmienili nazwę swojej sieci Wifi na 'ciszej tam na 2 pietrze', hehe).

Muzyka (Deep Purple - Now What w formacie flac) z obu kart szła tak samo świetnie, i po dłuższym czasie zauważyłem subtelną różnicę - ASUS subtelnie uwypukla tony średnie (albo AVT5188 je redukuje) ale zmiana ta jest słyszalna wyłącznie w bezpośrednim porównaniu i tak na prawdę w ślepej próbie miałbym problem z rozróżnieniem źródła dźwięku.

Cała ta sytuacja z tym DAC-em dała mi do zrozumienia, jak potężna jest siła autosugestii, a zwłaszcza wtedy gdy inwestujemy w sprzęt dużo pieniędzy lub czasu i pracy związanej z wykonaniem urządzenia.

Doszedłem też do wniosku że nie będę się sugerował opiniami ludzi którzy nie porównywali bezpośrednio, praktycznie w tym samym czasie urządzeń audio, a najlepiej w ślepej próbie ponieważ w przeciwnym wypadku mamy coś takiego jak Audiovoodoo albo "audio magię" i głupawe zachwyty z kosmiczną ilością przymiotników w zdaniach.

Testy idą dalej, zmieniam rodzaje muzyki (stosuję wyłączenie muzykę w formacie flac, a zwłaszcza te albumy które były nagrywane w renomowanych studiach), w nalbliższym czasie zaangażuję też osoby obce i opiszę co zaobserwowałem . Pozdrawiam

• 2 lata później...

To mój pierwszy post więc przede wszystkim, witam użytkowników.

Składam właśnie tego DACa, a że jestem dość zielony to nurtuje mnie pytnie czemu autor zaznaczył na łamach tego forum że powinna być użyta bramka 74hcu04 zamiast podanej w rozpisce 74hc04, znalazłem oczywiście informacje o tym, że "u" oznacza niebuforowanego NOT'a, jednak wydaj mi się, że buforowany na wejściu powinien spisać sie nawet lepiej z powodu zmniejszonej wrażliwości na szum. Czy chodzi może o technologie wykonania jako CMOS zamiast TTL i zwiazaną z tym inna wrażliwość na sygnały?

74hc pracuje tu ze sprzężeniem zwrotny, które ustawia go "w stan równowagi na granicy przełączania". Nie wiem dokładnie dlaczego, ale inwerter zbuforowany trudniej wyprowadzić z tego stanu i dla tego sygnał spdif może nie przedostać się przez bramkę. Nie kombinuj więc tylko podstaw 74HCU.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Witam,

wlasnie uruchomilem ten przetwornik. Jestem pod wrażeniem pozytywnym szczegółówości i przestrzeni (AD797). Porównuje do Dac Kustagon (CS4390 + OPA627 + BUF634). Kustagon brzmi jakby mocniej w pewnych fragmentach (ciężki rok) ale za to ma mniejszą przestrzeń i mniej szczegółow lekko. Może to kwestia tego że kustagon gra z buforem. W każdym razem polecam do wykonania. A i plytki kupione kilka miesiecy temu w AVT, nie mają żadnych błędów itp. Odpalił od pierwszego podłączenia. Podziękowania dla konstruktora (Tomka).

• 3 miesiące później...

Drobna uwaga, może się komuś przyda: na moim dość neutralnym torze ad797 grały troche za sucho, brakowało gornego basu i troche za duzo sie dzialo na górze. Sytuacje poprawiła zmiana na opa627. Jestem w stanie sobie wyobrazic że na mniej neutralnych torach z duża ilością bazu ad797 moze sie komuś bardziej podobać. BTW: świetny dac :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.