Skocz do zawartości
IGNORED

Moc końcówki dla kanałów surround?

lukasz_wysocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam system kina domowego Rotel - na razie niekompletny.

Składa się z procesora i dwóch końcówek mocy napędzających fronty w konfiguracji bi-amping.

To w pomieszczeniu tymczasowym - w docelowym oczywiście monitor zniknie i będzie inny stolik na sprzęt.

I teraz moja wątpliwość odnośnie kanałów surround...

Potrzebuję końcówkę mocy która napędzi mi głośnik centralny i 4 kanały do efektów - boki i tył.

opcja 1: końcówka RMB-1075, czyli 5 kanałów o mocy ok. 110W każdy

Sprawa jasna, końcówka mocna, każdy kanał ma swój prąd, bardzo porównywalna moc wszystkich kanałów.

opcja 2: końcówka RMB-1048, czyli 8 kanałów ale tylko 40W każdy.

Tutaj można zastosować bi-amping - ale nie wiem czy to ma sens w przypadku głośników efektowych, albo poszaleć z głośnikami.

W tym przypadku raczej myślałem o napędzeniu głośnika centralnego w konfiguracji bi-amping - tylko jak będzie to chodziło przy mocy 40W na centralny i 130W na fronty?

W tej konfiguracji, głośniki na ścianach bocznych byłyby 4 a nie dwa (po dwa na stronę, skierowane tak aby rozproszyć dźwięk) i dwa tylne (kanał centralny tylny, jako dwa głośniki).

Moje pomieszczenie to około 8,5 metra x 4,5 metra, system na ścianie krótszej - cała ściana podporządkowana dla systemu, miejsce odsłuchu mniej więcej pośrodku pokoju. Kolumny tylne w odległości około 2 metrów od słuchacza.

Może ktoś ma jakieś sugestie, doświadczenia z instalacją większej liczby głośników w kinie domowym?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rmb1075 bierz to porzadny kloc kinowy a 1048 to zabawka ! pierwszy lepszy amplitunerek kladzie go na lopatki swego czasu interesowalem sie tymi rotelami bo chcialem system kinowy wlasnie postawi na rotelu i 1075 to kawal maszyny ! lepiej 5 glosnikow i porzadnie anizeli 7 i syf:)

Dzięki.

Właśnie podłączyłem sobie tyły pod jednego 1070 i jestem pod wrażeniem.

Z pomysłu RMB-1048 chyba się po tym się wyleczyłem :)

Więc pojawiła się opcja "extreme" - 4 końcówki RB-1070 do konfiguracji 6.1

Biorąc pod uwagę ceny 1070 i 1075, oba rozwiązania mają sens.

Pozdrawiam

Cze

Hmmm... widze 2 opcje.

1 - dla 7.1 7 x RB-1070 jako monoblok ew. 3 x RB-1070 jako monoblok dla przodow i centralnego i 2 x RB-1070 dla tylow i bokow.

2 - przody tak jak masz + RB-1075 dla centralnego, bokow i tylow.

IMO warto bylo by dostarczyc duza moc glosnikowi centralnemu.

Jaki masz procesor RSP-1066 czy RSP-1068.

Witam.Ja osbiście mam procesor rotela RSP 1098 i końcówke RMB 1075.Gra to z Jamo Concert 11 na przodzie i B&W na tyle.Moge ci tylko powiedzieć,ze nic wiecej nie musisz kombinowac.Szkoda czasu i kasy.Ta kombinacja jest wystarczająca.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Witam,

co do mostkowania wzmacniaczy - moim zdaniem nie ma sensu. O wiele lepszy efekt przynosi bi-amping.

Tak na moje ucho :)

I ta druga opcja zwyciężyła.

RB-1070 zostaną na przody, bo w tej konfiguracji dźwięk w stereo jest dla mnie super. Nie szukam już więcej od jakiegoś czasu.

A na resztę kanałów RMB-1075 będzie idealny.

Procesor mam RSP-1066. Miałem u siebie 1098 i jakoś mnie nie powalił na kolana.

Najważniejsza funkcja to wyłączanie subwoofera i tylnych kanałów przy źródle stereo. Może jeszcze dodatkowo opcja wyłączenia końcówki 1075 dla sygnału stereo byłaby cenna - nie sprawdzałem czy tak można ustawić 12v trigger w nowszych procesorach.

A do obsługi nowych formatów można użyć odtwarzacz blu-ray przecież.

Dzięki za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.