Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

palton, 8 Gru 2009, 23:47

>Może tu dalej będziemy gadać >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Idea przednia. Tylko zachodzi pytanie czy Grzegorz7 będzie chciał utrzymywać porządek w swoim wątku. W tym wątku w końcu nastąpiło to na co od dłuższego czasu się zanosiło - teraz sam rozumiesz dlaczego fora dyskusyjne potrzebują regulaminów i co się dzieje gdy takowe nie są przestrzegane - czasami granica pomiędzy swobodą wypowiedzi a anarchią jest bardzo cienka i ktoś musi podjąć decyzję czy to "jeszcze" czy też "już"

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Na bocznice odjezdza sie chyba drezyna-pojazd fajny tylko,aby pojechal trzeba d...c miesniami.

Prundu tam nie ma,wiec koniec testow stereo.

A tak na marginesie,to bym chcial by ta drezyna[z zawartoscia]wypadla z torow-bedzie normalnie.

UFF....

• Użytkownicy+

Od dłuższego czasu nawoływałem do tego, żeby pisać o tym jak testować obiektywnie. Proponuję dalej o tym rozmawiać, znajdźmy rzetelny sposób.

Robert

Ps. Pomimo że to bocznica, apeluję ostatni raz o pisanie na temat. Widać trzeba jednak banować niepokornych...

Palton...

Co z tymi testami?

Nie mam czasu do pisania, więc czekalem na jakiś wyłom z tej karuzeli. Co do testowania, to okres ktory pozwala na wnioski to ok 0,5 min lub ... 2 dni, a pózniej to 14 dni.

Miałem okazję używać teraz kilku klocków i kazdy ( SŁOWNIE KAŻDY!!!!!!! ) był inny w formie dzwięku , więc zrobiłem test ABX . Z trzech końcówek (zaaranżowanych z dwóch fabrycznych i jednej integry) tylko dwie miały zbliżony charakter budowania sceny stereo, natomiast dynamika zupełnie inna. Trzeci klocek 'tworzył" jeszcze coś innego. Jako żródła były trzy klocki CD . Jeden CD był zupełnie inny (wlasciwie DAC Theta V), a jego wlasciwosci wypadly najbardziej spektakularnie z jednym systemem ( Yamaha M-4/Pre Modus ). Pozostale CD to Pioneer PD-75 ( był także jako transport)oraz PD-505 (upgrade). Koncowki mocy to Yamaha M-4 , Electrocompaniet ECI-1 (integra) i stary model DIY w cl.A. ECI-1 pieknie uwypuklal srednicę/scenę, aczkolwiek usrednial i pomiedzy Pionkami i Theta nie bylo "przepasci". Stary DIY podobnie, ale w jeszcze wiekszym stopniu( pieknie usrednial, kazdy "material" byl jako "lampowy" miód). Yamaha pomimo 30 lat wypadla najciekawiej. Preamp to model firmy Modus . ECI-1 wypadl niezle jako sama integra.

Ale to nie wszystko ! Nie, nie!! Materiał testowy to ; Emerson/Lake/Palmer "Brain Salad Surgery", Path Metheny & The Heath Brothers (live), Niemen "Enigmatic", Frank Sinatra "New York, New York".

W przypadku innej plyty (Diana Krall oraz Dody ;))) , zroznicowanie dzwiekowe bylo trudniejsze do wykazania w sposob ewidentny - material "wypadł" podobnie(????), więc taki zestaw został pominięty. Emerson/L/P okazal sie materialem idealnym do penetracji ( pozycje z digital, oraz wprost z analog - na jednym CD). W przypadku jednego wzmacniacza nie było słychać że materiał jest z "płyty winylowej".

Warunki testu; to dwie osoby naprzemian sluchajace , pokój wyciemniony ( a nie sprzet zasloniety!!), czas od zmian ok 2-8 min.Czas testu ok 1 min. Dwie próby i wynik. Sprzet wygrzany ok 4h.

Niektore "pozycje" dzwiekowe wypadaly tak , że z pozycji stojacego w drzwiach byly rozrozniane 100/100. Ogolnie wyrownanie poziomów do cisnienia dzwięku 90 dB wykazalo powiekszenie jakosci przekazu w jednym zestawieniu - jako "nokautujace" (Yamaha/Modus/Theta). Sinatra mógł "chodzić" godzinami, a Emerson/Lake/Palmer podnosić "temperaturę" w żyłach. W przypadku pozostałych pozycji sprzetowych doszło do dwóch pomyłek (były wachania)na sześć prób ( z PD-75 sygnał na dwa wzmacniacze ; ECI-1 i DIY , a nagranie dotyczyło Patha Metheny - solo na gitarze ;)))). Srednia testu wypada nieco inaczej jak "ktos" sugeruje. ABX to pułapka dla amatorów i "pożywka" dla innych amatorów. To "Ci" co nie słuchają muzyki ( bo nie potrafią - są jednostkami w okresie dojżewania do niektorych kompozytorów i wykonawców) . To "Oni" nie podają materiału jaki jest odniesieniem w takich testach.... a także we własnym domu . Ale podają ilość arytmetyczną linków zamiast ilosci muzyki, a tytuły dotyczą ...stopni naukowych (pseudo naukowych) a nie płyt. Tytułowe znaki i słowa nicków zaświadczają o pewnej cesze męskości, zdolnej do "wiecznego" napinania się pod byle jakim powodem, byle mieć pozycję od A1 do XZY . Sorry ale tak to wypada.....

A teraz; Wyrownanie poziomu sygnału dotyczy którego poziomu ciśnienia dzwięku?

Czy ktoś potrafi na to k... odpowiedzieć ???? 45dB/ 65dB/ 90dB? I czym ten ktosiu to mierzył? To są moce zaczynające się od 50 miliWat. W każdym z tych poziomów jest inne nasycenie zespołu głosnikowego ( a i wzmacniacze inaczej generują sygnał i ..zniekształcenia). Przy ciśnieniach 100dB już jest wszystko jedno ; trzeszczy w szwach cały zespół i podłoże! Wtedy wszystko jest do siebie podobne ; jedna wielka klucha ( z malymi wyjatkami jeśli dla 1W - 87 dB/ a 93 dB, i nie kazdy zespol/gdyż jeśli generuje sporo h (w %), to po dodaniu z ampli h (w %) wychodzi .???. ), lub "za***rdala" dalej jeśli jest to powazna konstrukcja !!! PAWEŁKU !

I odwrotnie ; są poziomy tak niskie przy których rozdzielczość jest nadal wysoka i słychać doskonale bez potrzeby powiekszania sygnału (mocy). Tak jest przeważnie dla ukł.w cl.A. Tę "cechę" można doszukać się w książkach do technikum (!)( przyp.cl. A,B,A/B,C,D a ch-ka pracy wzmacniacza), więc nie wiem co Paweł miał wtedy w rozkładzie jazdy ( L4/wolne/inne z wagarami włącznie).

Słyszalność zniekształcen TIM podaje się na poziomie jeszcze progowym 0.1% . To jest odstep 60 dB od sygnału podstawowego, czyli 1000 krotnie dla napięcia . Znieksztalcenia sa oceniane jako szorstkość i nieczysty przekaz. Ale czym innym jest barwa dzwięku, dynamika w odniesieniu do transjentów, muzykalność urządzenia itd.

palton, 9 Gru 2009, 01:14

>Od dłuższego czasu nawoływałem do tego, żeby pisać o tym jak testować obiektywnie. Proponuję dalej

>o tym rozmawiać, znajdźmy rzetelny sposób.

Wydaje się że temat ABX został wyczerpany. Też mnie ten temat obiektywnych testów interesuje, założyłem osobny wątek, zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

poziom merytorycznosci przebił nieajki bonawentura.Wszystkie jego wpisy ograniczaja sie do prośby o zachowanie ortografii i zeby było ładnie.Generalnie artysta. no i zeby wyrzucać.Ma być ładnie ,otograficznie i po naszemu.Gratulacje dla artystów.Poza tym normalnie.Róznic brak.

mulsik>>

Znowu walisz absurdy, oczywiście na temat:) Miewasz "odloty" (czy masz tak naprawdę?) i niezmiennie - mantrę.

Ktoś może pisać o doswiadczeniach i milion razy...

Żyj spokojnie i daj żyć innym!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk

Po szaleju tak się już ma.Nic na to nie poradzisz.Odlatujesz i nic nie słyszysz.Jak ustępuje to wraca wszystko do normy.Potrzeba współczucia trochę...mulsikowi.

Tarik, 9 Gru 2009, 12:05

>diva, co to za bełkot?

Jak zwykle - MERYTORYKA:):):)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

I ja też jestem ciekaw konkretnej odpowiedzi.Dodam od siebie tylko takie spostrzeżenie:Kto słucha muzyki na poziomie 90dB?Ja nie!

Powiedzmy na 60dB to zgoda,jak najbardziej,tylko wtedy różnice są jeszcze bardziej słyszalne.

Tarik i cała reszta:może pytania również będziecie zadawać sensowniej.Przydałoby się!!

mułsicku.

Nie musisz nic dla mnie robić.Jakby co,dam rade sam.Jak odnosisz się do mojej osoby(obojętnie w której liczbie)to tak bym Ci mógł odszczeknąć.Choćby.Nie wiem czy zrozumiesz.Taki już jestem,pies.

divaldi, 9 Gru 2009, 02:11

>Palton...

>

>Co z tymi testami?

i ciąg dalszy...

To chyba się nazywa w teorii literatury strumień podświadomości, jako pierwszy użyty w "Ulissesie". Jestem zafascynowany.

Tylko co z tego wynika, prosimy o egzegezę.

• Użytkownicy+

divaldi, właśnie o takie wpisy mi od początku chodziło. Szkoda że tak wyszło, teraz to lepiej pisać w wątku mlb (tak uzgodniliśmy na pw).

Robert

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.