Skocz do zawartości
IGNORED

Przełącznik impulsowy - potencjometr

bazookie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problem z potencjometrem - przełącznikiem impulsowym w moim Rotelu RSP-1068. Objawia się tym iż przekręcając go wokół osi procesor nie reaguje lub reaguje ale z "przeskokami" i to tylko w jednym kierunku. Wymontowałem panel przedni i nie rozbierając przełącznika potraktowałem go płynem do regeneracji potencjometrów (popsikałem go z zewnątrz - dało się wyczuć, że nie okręca się już z takim oporem) po czym przeczyściłem izopropanolem. Nie skręcając obudowy podłączyłem panel do reszty przedwzmacniacza i sprawdziłem czy coś to pomogło. Pomogło. Uradowany skręciłem całość i odłożyłem procesor na swoje miejsce. Po godzinie odpaliłem sprzęt i... niespodzianka. Znów to samo. Ma ktoś jakiś pomysł? Rozebrać sam przełącznik i przeczyścić od środka? Jeśli okaże się, że jest nie do uratowania to zastanawiam się czy dostanę taki sam.

Kupiłem uszkodzoną lampę Wake-up light Philipsa z uszkodzonym impulsatorem głośności. Niby procesor zauważał że jest kręcony, ale jednak nie reagował jak powinien. Pół wnętrza urządzenia było ubebrane sprayem do czyszczenia styków więc ktoś już próbował. Rozebrałem impulsator, wyczyściłem alkoholem, w środku był też kawałek plastiku z obudowy, to usunąłem, podoginałem trochę blaszki, złożyłem i śmiga bez problemu. Więc warto spróbować. Jak się ni uda, to jeżeli jest to duży impulasator wielkości normalnego potencjometru, a nie PRka (taki był mój), to jest to bez problemu do dostania, czy to w TME, czy na giełdzie elektronicznej, w sklep.avt.com.pl mieli kiedyś takie solidne Bournsa (mają nie wyczuwalny skok, co mi się akurat podoba).

Tylko zastanawia mnie fakt, że na „mokro” czyli zaraz po potraktowaniu preparatem do czyszczenia potków (lub po izopropanolu) działał wyśmienicie. Przy kręceniu w prawo lub w lewo dało się również wyczuć wyraźne polepszenie „ślizgu” tzn nie stawiał takiego dużego oporu jak wcześniej. Jutro z rana postaram się rozebrać procesor i wylutować przełącznik. Jak starczy czasu do dobiorę mu się do skóry. Zamieszczę również jego zdjęcie, może ktoś już miał z takim typkiem do czynienia:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.