Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor LCD dla rodziców Full HD MPEG4

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poczciwe kineskopowe Sony po 15 latach zakonczylo swoj zywot. Czas na zakup nowego telewizora. Problemem jest przekatna ekranu bo 25calowe Sony wchodzilo niemal na styk. Tak wiec w gre wchodzi zapewne 27 calowe LCD. Co wybrac? Przyznam ze kompletnie nie siedze w temacie bo kino domowe nigdy mnie nie bawilo dlatego licze na obeznanych kolegow. Na razie tylko pobieznie przejrzalem oferte w Saturnie i Media Markcie. Moja uwage zwrocil jakis Samsung i Sony. Philips i Sharp raczej mniej mnie zainteresowal. Chodzi o to zeby telewizor gotow byl na wyzwanie jakim jest czas ogladania tv przez mojego chorego ojca czyli jakies 8-10 godzin dziennie. Ma miec dobry obraz i dzwiek. Oczywiscie gotowy do zmian w zasadach emisji sygnalu jakie ma wprowadzic nasza tv. Co zatemn wybrac? Chetnie udziele dodatkowych informacji. Pozdrawiam i czekam na wakazowki (konkretne modele).

Wiele LCD tej wielkości jest na najgorszych matrycach TN - jak to sprawdzić ? ... podchodzisz do delikwenta i patrzysz ostro od dołu ... jak jest negatywowanie to jest TN = nie kupować ... taka moja rada.

Jakie są wady wyboru LCD na najtańszej matrycy TN - siadasz na kanapie, obraz ciemnawy ... wstajesz ... przejaśniony - wkurzające. Pomijam gorszy kontrast, czerń, barwy i budżetową elektronikę.

ps. podaj rozmiar maksymalny zewnętrzny ... ale lepiej celować w minimum 32" - łatwiej o jakieś przyzwoite PVA

proponuję zmienić lub pomyśleć jak tu zmodyfikować miejsce gdzie ma stać tv

tv lcd 27' to maleństwo, będzie znacznie mniejszy od crt 25' (przekątna 16:9 vs 4:3)

Tylko nie takie Sony, przez impuls mam trochę większe (analogiczne) w sypialni i to chyba jeden z moich najgorszych zakupów. Stary brzęczący elemis 14" był przyjemniejszy. W salon wstawiłem ponad połowę tańszą plazmówkę słoika i nawet nie ma co porównywać. Sony było dla mnie synonimem jakości przez swoje telewizory z "importu" w czasach komuny, ale to już nie te czasy ;)

Jak uważasz że stary Elemis 14" (a'ka migotek le 50 Hz) jest przyjemniejszy niż dobry LCD to tylko dowód na to jak odmienne są gusta x-P

Tanie plazmy może nadają się do PAL (które samo w sobie jest fatalne jakościowo i niedokładna plazma maskuje detale razem z artefaktami). Z drugiej strony w lepszym LCD też można włączyć filtry rozmywające i będzie wyglądać podobnie.

ja mam podobny dylemat ale wolę kupić to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

Widze że świetnie radzicie kolega disco chciał 27 cali to teraz ma kupic 42,za chwile 47 lub wiecej.Moja rada jest prosta jestes chłopak kumaty idz do Saturna popatrz na 32 calowe lcd i wybierz takiego co ci sie spodoba,ważne aby był funkcionalny miał PiP dużo wyjsc HDMI,długą gwarancje.Na 32 calach nie ma żadnej róznicy miedzy Full-Hd a np Hd-Ready.Im telewizor wiekszy tym jest to bardziej zauważalne.Zwróc uwage aby sie zbytnio nie grzał i chodził cicho,bo lcd wydają czasami nieprzyjemne bu.Wiem ze ciezko to bedzie sprawdzic bo w marketach jest chałas.Napisz co kupiłes.

jak 37' wejdzie to może plazma Panasonic 37x10y, mimo że tańszy to obraz w SD powinien mieć lepszy od tych 32' LCD i pewnie nie gorszy w HD

z LCD w tej cenie to chyba Sony ma najlepsze skalowanie SD

Witajcie.

Kilka moich obserwacji, wynikających z obserwacji (obcowania) kilku różnych technologii i modeli.

Rodzicom nie kupuj przypadkiem ekranu „lustra”. Jest do dupy z założenia, kto miał i stać go na obiektywizm to potwierdzi. Tylko ekran matowy.

Żadnych przewag plazmy nad LCD (zależy oczywiście od klasy konkretnego modelu).

Wszystkie modele od jakiegoś roku są w tej samej klasie absolutnie porównywalne (elektronika podobna, matryce robione przez 3 głównych producentów: Samsung z Sony, Philips z LG (tak, tak), pewnie Sharp, reszta świata).

Mam co prawda doświadczenia z 42 + cale. To co Koledzy napisali o mniejszych przekątnych (gorsze, starsze rozwiązania) może być prawdą.

Ważne: TV należy dobrze wyregulować pod preferencje użytkownika, da się każdy doprowadzić do fajnego obrazu. Ustawienia sklepowe nie sprawdzają się w domu! Ważne jest źródło. DVD to raz, ale TV. Oczywiście warto polecić TV cyfrową i tylko wówczas (kanały HD) warto kupić model Full HD.

Określiłeś jasno gabaryty. Dodam tylko, że warto iść w wysokie przekątne. Mitem, jest mówienie jak to daleko trzeba siedzieć od telewizora (warunek dobry sygnał).

Jeśli mniejszy i dotyczy to ludzi starszych (długo włączony TV) warto kupić model oszczędny; są teraz jakieś podświetlone LED`ami LCD. Nie znam szczegółów tej technologii w TV; ale wielkością ten sam monitor komputerowy 24 cale zużywa: LCD>=ok. 60 W, LCD+LED=30 W. To istotny parametr a i lepszy kontrast tzw. dynamiczny.

nie wejdzie większy jak 32" - to nie wejdzie i już .

Ponieważ ojciec ogląda dużo to najlepiej spisze się w tych warunkach lcd led Sharpa 32 LE 600.

Zmieści się w szafce, pobiera połowę mniej energii niż konkurencja. Ma pełne podświetlenie , czyli nie ma nierówno podświetlonej matrycy, ma lepsze skalowanie obrazu w SD niż konkurencja , ma lepszą czerń niż wymienione modele , nie ma bandingu .

Pamiętaj jedynie o kalibracji obrazu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.