Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny do jazzu, klasycznej i rocka. DENON PMA-480r MARANTZ CD 42

Gringo997

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

szukam kolumn które będą grały jako druga para (pierwsza to denon USC-C35 czyli żaden szał ale za 100zł warto je było kupić)

rodzaj muzyki podałem w temacie, nie wymagam strasznych cudów tym bardziej że mój budżet to 500zł,

chcę czegoś z miękkim żywym basem, dobrze wysuniętą średnicą i bez syczącej góry

(czasem mam dosyć męczenia głowy AKG k701 i wolę słuchać na kolumnach)

Rozmyślałem nad Tannoy m1, Dali 104 lub JBL ES 20 lub TX 12.

ważne jest to żeby nie wysiadły zbyt szybko na wzmaku więc jeżeli dobrze kojarzę to muszą mieć moc około 70W?!

szymku, 9 Gru 2009, 14:28

>Zaraz mnie tu zakrzyczą, ale moim zdaniem w tej cenie nie dostaniesz nic lepszego niż Tonsil Siesta

>Sat z allegro

Jeśli będziesz się ograniczał tylko do alledrogo, to pewnie Szymku ma rację. Ale rozejrzyj się na ebay.de, albo jeśli masz kogoś znajomego na wyspach i odrobinę cierpliwości szukaj na ebay.co.uk chociażby. A dla wiarygodności moich słów podam: kupiłem Castle Avon za 120 euro, Acoustic Energy Aegis Evo 3 za 110 euro (bez kosztów przesyłki). Czyli mieści się to w Twoim budżecie a chociażby AE spokojnie sprostałby Twoim oczekiwaniom. Ale zakupy za granicą to osobista decyzja. Było już zresztą o tym wielokrotnie na forum.

Powrót po dłuższej przerwie...

Tak się składa że znalazłem AE Aegis evo 3 tylko na allegro bo na ebayu ani polskim ani niemieckim ich nie ma...

kurcze jeżeli warto to może poświęcę trochę więcej...

Dali 104, mialem przez okolo 2 lata, stoja jeszcze u mnie w pokoju i podpieraja sciany.Latwo je napedzic, ja sluchalem ich z Yaqinem Mc10L i potem z Linnem intek.Zwawy i jasny dzwiek na basie szalu nie ma, jest dosc szybki.Do muzyki elektronicznej jak znalazal ale czy do jazzu do juz ciezko powiedziec.

Moze jakis Vintage typu Celestion Ditton ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

celestiony do zbyt duży oldschool jak dla mnie, wolał bym jednak coś nowszego;)

kurcze a od biedy te tannoy'e m1 nie będą? jak według was grają? chociaż z drugiej strony AE...

mam rozterkę dosyć sporą

mój pokój ma 20m2 więc podejżewam że tannoye m1 + druga para małych kolumienek to może być za mało prawda?

właśnie przeszedł mi przez głowę szatański plan, czy warto sprzedać AKG k701 (przesłuchałem na nich może 500godzin) i dołożyć do tego ze 400zł i wymienić to na kolumny?

Gringo997, 9 Gru 2009, 15:14

>Tak się składa że znalazłem AE Aegis evo 3 tylko na allegro bo na ebayu ani polskim ani niemieckim

>ich nie ma...

>kurcze jeżeli warto to może poświęcę trochę więcej...

Acoustic Energy to brytyjski wyrób, więc szukaj w UK.

Poniżej auckcja , koniec za 22h. Napisz do gościa czy je wyśle i jak coś to licytuj, bo cena jest śmieszna, a nawet jak dołożysz odrobinę na przesyłkę, to będziesz super zadowolony z dźwięku. Nie wyobrażam sobie, by te kolumny rozczarowały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te powyżej gości niby chce sprzedać tylko w UK, ale ponieważ nie ma licytujących, więc może będzie skłonny do wysyłki.

Jeśli nie może coś takiego AE209 - nie znam, ale też super cena i myślę że byłyby ok.

Ukryta Zawartość

Ogólnie po prostu warto poszperać u Brytyjczyków. U niemców też, ale wtedy szukać niemieckich używanych wyrobów. Prosta zasada - ja kupuję tam, gdzie dany sprzęt jest produkowany/skąd się wywodzi. Jest go najwięcej = najtaniej.

powodzenia.

Ukryta Zawartość

przeczytaj opis aukcji - tylko kupujacy z uk, informacje na telefon bo nie dziala mu internet.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Czołgista, czytałem i wiem. Chciałem Koledze po prostu podpowiedzieć, że istnieją opcje dużo korzystniejsze niż allegro. Poza tym, brałem już udział w kilku aukcjach, gdzie opis niby wykluczający wysyłkę za granicę, a po mailu nie było z tym problemu. Z tego co się orientuję wysyłka do PL z UK to ok 105 funciaków plus 18.5 funta za dodatkowe ubezpiecznie (do 50kg). Nawet więc jak doliczyć to do ceny kolumn jakichś za 100-150 funtów, to za mniej niż 1000 PLN masz super paczki.

Ja nikogo nie namawiam. Po prostu informuję.

Tannoy M1 to fajne kolumienki, ale raczej do 12m2.W 20m. będzie bardzo mało niskich tonów.Tannoy M2 bardziej by się sprawdziły, ale niestety w Polsce ich ceny są powyżej zakładanego przez Ciebie budżetu.

Ogólnie, to jak gra ten Denon, bo jesli ma wyostrzoną, jasną górę, to trzeba mu jakichś łagodniejszych kolumn: Wharfedale Diamond 8.1( 8.2 lub 8.3), Avance Omega 501, coś z oferty KEF.Jeśli nie ostry ten Denon, to Acoustic energy - jak radzą koledzy, Eltax Liberty 1+(3+), Monitor Audio Bronze 1, Mission m71, jakieś kolumny firmy Koda.Nauszniki, jeśli Cię drażnią, to pewnie że sprzedaj, dołożysz i kupisz lepsze kolumny.

Tylko nie rozumiem po co Ci dwie pary kolumn w jednym pomieszczeniu.To nie kino domowe.A "kfadro" :-) i tak nie będzie grało, tylko Ci się bałagan zrobi.

nauszniki mnie nie denerwują ale chyba jakoś wolę przestrzenny dźwięk, sam nie wiem...

co do kwadro to powiem Ci tak, mam podpięte te malusie kolumienki denona , o których myślałem że grają lepiej od chińskiego radia, okazało się żę niestety tak grają gdyż biją je alton (120 bodajże) naturalnie brakuje altonom basu ale góra i średnica mimo iż syczy jest zdecydowanie lepsza niż w tym moich grajkach... (co trójdrożna kolumna to trójdrożna). No i ogólnie zostawię sobie stare i zrobię jakiegoś grajka z nich do ciemni fotograficznej zapewne, a te AE NEO 3 kuszą i po przeliczeniu masz rację dobra cena by wyszła...

idę zadzwonić do niego...

P.S. oddam AKG k701 w dobre ręce, pudełko, podstawka, przejściówka cały komplet, nie wygrały nawet 500godzin, zakupione w maju 2009 w usa...

a powiedz mi jeszcze jaki mam wybrać do niego kierunkowy bo 0044 nie jest odpowiedni, pani bezpłciowym głosem wspomina ze nie moge sie dodzwonic i zebym wybral lokalnego operatora...

Romekjagoda,

Akurat tak wyszło że pisałem w tym momencie swojego posta zanim zobaczyłem twój następny.

ktoś mi licytuje kolumienki, a ja się dalej nie mogę dodzwonić..

Denon w połączeniu z matantzem grają jak dla mnie wyśmienicie! Na akg każdy instrument jest idealnie odseparowany, bas jest miękki i soczysty, talerze i grzechotki cudownie brzdękają lekko schowane, wysokie tony są bardzo klarowne i przejrzyste. Wiem, że ani wzmak ani CD to nie cuda ale w połączeniu z słuchawkami gra bardzo ładnie, dlatego też oczekuję od kolumn co najmniej takiego samego poziomu!

Gringo997, 9 Gru 2009, 19:45

>a powiedz mi jeszcze jaki mam wybrać do niego kierunkowy bo 0044 nie jest odpowiedni, pani

>bezpłciowym głosem wspomina ze nie moge sie dodzwonic i zebym wybral lokalnego operatora...

Powinien być standardowo 0044 i dalej numer ale bez zera z przodu. Jeśli nie działa to trudno mi powiedzieć. Ale spróbuj wiadomość z konta Ebay - często przed aukcją ludzie sprawdzają (choć to nie zawsze norma).

Powodzenia, bo gdyby się udało byłoby fajnie.

dzięki za podpowiedź, faktycznie bez zera działa, aktualnie z kimś gada więc spróbuję za chwilkę, wiadomość też napisałem na ebay...

sam trzymam kciuki za siebie...

Koleżanka siedzi w WB więc od biedy wyśle do niej, a ona do mnie;)

dodzwonić się do niego nie mogę bo ciągle siedzi na telefonie...

w każdym razie licytuję z 15min przed zakończeniem;)

Gringo997, 9 Gru 2009, 22:34

>Koleżanka siedzi w WB więc od biedy wyśle do niej, a ona do mnie;)

>dodzwonić się do niego nie mogę bo ciągle siedzi na telefonie...

>

>w każdym razie licytuję z 15min przed zakończeniem;)

Gringo, chyba 15 sekund! obserwujesz ilu jest licytujcych, siedzisz cicho, i w ostatniej chwili wrzucasz swoją max ofertę. Każdy ma inną technikę, ale dla mnie licytowanie na kilka dni czy nawet godzin przed końcem jest głupotą. Z drugiej strony jest wielu przeciwników 'snajperów' ;)

Patent z koleżanką jest dobry, a kolumny te pójdą imho za jakieś 150 funtów.

Powodzenia

nic mi z licytowania...

dodzwoniłem się i facet nie zgodził się na zapłatę przez western union ponieważ z moją cholerną kartą z pko nie mogłem aktywować paypala...

Gringo997, 10 Gru 2009, 11:00

>nic mi z licytowania...

>

>dodzwoniłem się i facet nie zgodził się na zapłatę przez western union ponieważ z moją cholerną

>kartą z pko nie mogłem aktywować paypala...

Pewnie dlatego, że masz zwykłą debetową kartę, a do PayPala potrzebna jest kredytowa (np. Visa). Szkoda. Może ta koleżanka w UK by Ci pomogła? Albo ewentualnie przelew na konto powinien być też możliwy, choć gościu nie pisze o tym. Idealnie byłoby gdyby ta koleżanka dla Ciebie ze swojego konta licytowała - wtedy nie ma problemów ze sprzedającym. Ale na taką pomoc nie każdy chce się zgodzić. No trudno.

Co do AE209 to nie znam i nie potrafię nic powiedzieć. Poszukaj w necie.

Ale ogólnie to na spokojnie - w UK czy DE sprzętu jest wiele i można fajne perełki wyhaczyć. Grunt to zimna krew (Wiem wiem, trudno... znam to z autospji)

znalazłem jeszcze evo 3 w polszy

Ukryta Zawartość

pytanie tylko ile są warte i jak bardzo takie odkształcenie może wpływać na jakość dźwięku...

koleżanka raczej nie będzie mieć konta na ebay ale zapytam...

Ukryta Zawartość

Jestem przekonany (ale piszę to jako amator, a nie specjalista), że te odkształcenia nie mają wpływu na dźwięk. Ja w AE które kupiłem miałem chyba takie punktowe wgłębienie w membranie też i nic nie zauważyłem. Ale potwierdź jeszcze u kogoś mądrzejszego.

wiem za ile wcześniej stała aukcja kup teraz i nikt je nie wygrał więc wystawili licytację...

złożyłem ofertę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Miałem je osobiście odebrać ale skoro mówisz, że nie ma to wpływu (lub wpływ jest ale i tak na tyle drobny że go nie zauważę) to poproszę o wysyłkę...

Gringo, ja nie chcę brać odpowiedzialności za Twoją decyzję, ale u mnie nie było problemu z takim jednym punktowym odkształceniem. Mam nadzieję, że i w tym wypadku nic się złego nie ujawni. Niemniej nie chciałbym byś wtopił, więc może pogadaj jescze z kimś bardziej oblatanym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.