Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sensowna dyskusja a temat testowania naszego słuchu?

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

„Każdy z nas ma inny słuch.”

Rzeczywiście. Ta teza a raczej fakt, użyta do ataku na jakieś tam testy, to strzelanie sobie w kolano ;).

Rozwijam:

Wyobraźmy sobie, że najznamienitsi audiofile z tego Forum mają znaczne ubytki słuchu. Jest to możliwe? Chyba jest.

Cóż wówczas warte są ich dywagacje na temat jakości urządzeń w sensie bezwzględnym?! A przecież w kategoriach względnych (testy ABX) nic nie są w stanie rozróżnić.

to ze kanaly słuchowe sie róznia jest opisane w kazdej lepszej ksiazce poswieconej dzwiekowi.Jak sie róznia i od czego to zalezy, tez tam jest.Dyskusja na poziomie, ze mnie sie wydaje, odpowiada poziomowi zukzuka ,ale nie odpowiada prawdzie.Zacznjicie sie edukowac, a potwm dyskutujcie o tym co przeczytaliscie.

Grzegorz7.

Dawno Cię nie było.Gwoli ściśłości:proszę zajrzeć do wątku paltona o ABX i zobaczyć jak rzetelnie odpowiada na pytania jego najgorętszy zwolennik.Ja w swoich porównaniach za kazdym razem odrózniam wzmacniacze.W zasadzie mógłbym na tym stwierdzeniu zakończyć,tylko zastanawia mnie czy czasem nie różnimy się słuchem i dlatego wynikają róznice w odsłuchu poszczególnych urządzeń.Nikt nie ma zamiaru strzelać sobie w kolano,tym bardziej w ucho.Rzetelność ma swoje zasady a ponieważ nie można prowadzić dyskusji na poziomie z zablokowanym,nie chce by zabierał tu głos i tyle.Pozostaje jeszcze kwestia vice versa,jakoś dziwnie nikt się za mną nie wstawia w wątkach,gdzie zostałem przez niego zablokowany zresztą nie tylko mnie a raczej tych co mają inne zdanie.Symptomatyczne.Nie będe już przytaczał przysłowia o Bogu i Kubie.

muls.

Witam Cię.Coś mi się wydaje,czy nie?Nażrłeś sie znów tego szaleju?Gadasz do wszystkich naraz?Może forma"wy"jakoś Ci pozostała?Tylko jak piszesz w wątku to pisz na temat(jeśli masz cos do powiedzenia w tej kwestii) albo siedź cicho.Jak mała myszka.Nażarta.

Mulsiku Kochany>>>

Słyszenie róznic brzmienia (lub nie) - nie jest uwarunkowane znajomością "teorii pomiarowych", która wydaje się, co "nieco" przeszkadza niektórym w owym procesie...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wczoraj gościłem przyjaciół. Słuchaliśmy głośno; odwet na sąsiedzie z dołu za niekończący się remont;). A i szmaty jakieś powiesiłem na ścianie za zespołami. . .

Klimaty muzyczne to od Pink Floyd (starszy i średni), Anna Maria Jopek, Pat Metheny , im później poszło ku łagodności jak widać.

Przy okazji pozwoliłem sobie na mix sprzętów. CD-ków i DVD nikt nie odróżniał, Jeden gamoń ni rozróżnił nawet tego samego kawałka na taśmie ;). Ale mam jakieś trzy zespoły głośnikowe. I te odróżniali wszyscy. Ciekawsze było, które określano jako lepsze; zupełnie przypadkowo.

Nadmienię, że nie zajmowaliśmy się testami, bawiliśmy się.

Wszyscy mamy inny słuch. I wszystko brzmi różnie, czasami rzeczywiście poniżej percepcji. Ale najciekawsze w tym wszystkim było to, że wszyscy słyszeli te same smaczki muzyczne. Czasami niezwykle subtelne różnice w scenie (słynna gitara przy lewym uchu u Stinga – Józef będzie wiedział o co chodzi). Najbardziej dyskutowano o scenie. Prawdopodobnie więc jesteśmy mocno uczulenie na różnice fazowe. Wszyscy siadaliśmy w jedno miejsce aby móc przedyskutować gdzie słychać badane subtelności.

Takie tam zabawy. . . Przy naleweczce rzecz jasna ;)

Grzegorz7

Ale różnice i subtelności były?Testu ABX ani tym bardziej BRŻ nie robiliście?

I tak by sie nie licył,bo byłby po naleweczce.

Grzegorz7, 12 Gru 2009, 19:07

>Przy okazji pozwoliłem sobie na mix sprzętów. CD-ków i DVD nikt nie odróżniał, Jeden gamoń ni

>rozróżnił nawet tego samego kawałka na taśmie ;).

Pamiętam jak kiedyś pod koniec istnienia Pewexów , objeżdżało te sklepy specjalnie przystosowane stanowisko z komparatorem/mieszaczem ABX do którego był podłączony topowy deck Pioneera i wysoki model odtwarzacza CD (poziomy ustawione były według informacji identyczne) które miało na celu promocję i udowodnienie że mało kto jest w stanie rozróżnić kopię z CD nagraną na kasetę BASF MAXIMA ,test przebiegał w ten sposób że dostawało się kartkę z gdzie należało zaznaczać co według nas gra w danej chwili tj CD albo KOPIA , prób było kilka chyba po około 30 sekund z szybkim zsynchronizowanym automatycznym losowym przełączaniem tego samego utworu (Tracy Chapman) ,test odbywał się w słuchawkach AKG studio ,w przypadku zdanego testu w nagrodę dawali jedna kasetę BASF MAXIMA .Obserwowałem te testy chyba z godzinę i rzeczywiście ludzie się MOCNO SKUPIALI przy tym aby coś wychwycić ,przystępowali po kilka prób pod rząd i ni hu hu ,ale był tam jeden gość co rozróżnił i aby się jeszcze raz upewnić czy to nie było tzw przypadkowe trafne obstawienie ,przystąpił do testu jeszcze raz ,no i znowu wygrał ,pamiętam jak wszyscy mu zazdrościli słuchu ;) .

XYZPawel, 12 Gru 2009, 19:23

Przepraszam, że... jestem? Wszędzie, gdzie się da:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Modrzewiu:

Zawsze są subtelności.

Żadnych testów!

Przemieszczenie się kogokolwiek z jednego miejsca do drugiego powodowało zauważalne zmiany w scenie. Jaki sens w tych warunkach miałyby testy sprzętu. Głośniki to co innego, ale te słyszy każdy. . .

Ciekawszy efekt od naleweczki robiło „wygrzanie” słuchaczy. Po jakimś czasie wyraźnie robili się wrażliwsi muzycznie ;)

Przez naleweczke czy muzyczke,byli bardziej wygrzani?

Dostałem od kolegi miodówke(tez nalewka)zobaczymy czy mnie uwrażliwi.

muls

Widzisz?żebyś słuchał starszych i nie brał tego gówna zn.szaleju a popił takiej miodóweczki,to nie gadałbys od rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.