Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z REVELATOR-em

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

co do samego brzmienia ... napewno nie jest to rozczarowanie negatywne tylko pozytywne. bas, góra, rozdzielczość, stereofonia, wybrzmienia i potęga to jest szok ! grają ciepło, ale w kwestii tej kontrowersyjnej srednicy narazie sie nie wypowiem ani negatywnie ani tez pozytywnie. pierwsze wnioski są jak najbardziej pozytywne ale wiadomo trzeba posłuchać dłużej. wykonanie masakra, są ciężkie i masywne nieprawdopodobnie. i długie cholera jak jamnik :)

dzieki Jaro, w koncu Ktos cos dobrego powiedział heheh :) najwazniesze zebz dobrye graz a wygląd przy okazji. ale faktycznie jak wczoraj przyjechałem z pracy to zobaczyłem 2 duże i ciężkie pudła. powiem tak ... Pan Andrzej Witek do robienia fotek nie ma drygu :) ale kolumny robi przednie. Te nierówności owszem są widoczne ale jak się przyglądne to nie ma pęknięcia, lakier jest równy i nie popękany. a prezentują się na żywo faktycznie niesamowicie ! po paru dniach dam znać czy jeszcze mi się podobają

Jeżeli teraz jest dobrze, to za miesiąc może być tylko lepiej. Revelatory potrzebują b. dużo czasu do osiągnięcia swojego maximum.

Napisz proszę czy to BR czy OZ i w ilu metrach to gra.

No i musisz popracować nad akustyką pomieszczenia, zwłaszcza w przypadku BR.

Pozdrawiam

YunnanTEA

kolumny ladnitkie :)

Ignac pochwal sie z czym to gra u Cibie ??

co do robienie fotek -jak sie wali lampa wbudowana na wprost to tak wychodzi

proponuje na lampe zalozyc jakas biala butelke po szamponie albo pileczke pingpongowa :)

zmiekczy i rozproszy swiatlo i zdjcia beda git

witam. graja z quadem 77. kable to furukawa. bardzo dynamiczne. narazie muszę sie osłuchać, wszystko jest na miejscu póki co i mam nadzieje ze tak zostanie. co do tych fotek to te pierwsze były robione przez Sonus Olive i faktycznie spaprał je dokumentnie :) fakt, że nie spodziewałem sie ze to takie jamniki :) z jednej strony super wygląd a z drugiej zabierają troche miejsca. pokój ma 17m2 ale niestety jest to pokój przechodni. chyba cos podstawie pod strojak, np. plyte granitową bo obecnie głosniki są poniżej wysokości uszu.

kewlary - nasycona, miesista i gęsta srednica. bas troche bułowaty i w stronę powolności. ogolnie granie ciepłe, ciężkie i geste.

revelator - wieksza przejrzystość, mniej nasycenia w srednicy ale słychac duzo szczegółów, bardziej dokładne brzmienie, dbd zwartość i wierność przekazu, bas mocny, mniej bułowaty, szybki.

srednica tych 2 glosnikow jest inna, kewlar zagra gęściej ale za to revelator wiecej pokaze, kewlar zagra lekko za mgłą, a revelator bardziej na "tacy".

Obawiam się że nie poznałeś pełnych możliwości kevlara, raczej nie miałeś go dobrze napędzonego i nie pokazał u Ciebie ani połowy tego co potrafi. To jak go opisujesz dobitnie o tym świadczy.

McGyver, 19 Gru 2009, 13:20

>Obawiam się że nie poznałeś pełnych możliwości kevlara, raczej nie miałeś go dobrze napędzonego i

>nie pokazał u Ciebie ani połowy tego co potrafi. To jak go opisujesz dobitnie o tym świadczy.

moze i tak. tak jak mowie kewlar jest lepiej nasycony srednicą tylko ze ona jest poprostu gęstsza natomiast moim zdaniem wcale nie oddaje wiecej niz revelator, ale to juz musi byc kwestia samej aplikacji.

kolejna rzecz ze kolumny te mam 3 dni, wiec wiadomo .... wczoraj wieczorem był znajomy ktory słuchał moich poprzednich monitorów i tych i wnioski jego były takie, ze teraz dzwiek jest jesczze wiekszy ale bardziej dokładny i przeźroczysty.

McGyver

Wynikałoby z tego, że rewelator jest łatwiejszy do napędzenia.

A poza tym, to kevlarowa 46 jest lepsza pod każdym względem.

Odrobinę powagi McGyver

Pozdrawiam

Ależ ja jestem poważny!

18cm Revelatora męczyłem wielokrotnie na różne zposoby, w żadnej aplikacji za nic nie chciał zagrać soczyście. Ale bas ma świetny i jest bajecznie łatwy do napędzenia. niemniej ten głośnik nie przypadł mi do gustu za całokształt, aczkolwiek rozważałem wykorzystanie dwóch takich na basie w kolumnach trójdrożnych z węglowcem 18W8535. Zrezygnowałem jednak z tego ze względu na wielkość mojego pokoju i finalne koszty.

Wielokrotnie męczyłem też kewlarowca. Ten dla odmiany od razu mi się spodobał, i w końcu, po "wycieczkach" w przeróżne strony i przygodach z węglowcami, papierzakami, włóknem szklanym, włóknem drzewnym, polipropylenem, nomexem, aluminium itp. wróciłem do kewlarowca w połączeniu z moim ulubionym tweeterem Dynaudio Esotec. Jest dużo trudniejszy do napędzenia niż Revelator, ale jak się już dobierze do niego elektronikę to gra tak, że można godzinami słuchać i ciągle nie mieć dosyć. jest wszystko, i detal, i nasycenie średnicy, i precyzja, i kontrola basu, i dynamika w sensie makro, i wszechogarniająca przestrzeń z bardzo dobrze wybudowaną głębią.

McGyver

Dziękuje za rzeczową i profesjonalną odpowiedź.

Co do kevlarowego Scana, swego czasu miałem plany zbudowania dużej kolumny 3-drożnej. Taki gamut L7, ale wlasnie na kevlarach.

A wszystko po którymś Audioshow i wrażeniach z odsłuchów Wilsonow Benesch.

Wyszło trochę inaczej, ale nie żałuje. Przede wszystkim poznałem zalety OZ. I mimo również niewielkiego pokoju grają fantastycznie.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No bo revelatory na basie są rewelacyjne! W aplikacjach trójdrożnych nie ma się czego czepiać, ja ich nie trawię tylko w układach dwudrożnych, tutaj kewlar jest lepszym kompromisem, tylko trzeba go mieć czym pogonić.

Właśnie ten. A tweeter Dynaudio Esotec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW, właśnie zbadałem topologię preampa lampowego Canary Audio CA601mkII i już wiem dlaczego on mi tak dobrze gra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam. Panowie, póki co musicie ufać moim uszom :) gram i gram i naprawde nie odczuwam jakiegos fopa na srednicy. owszem nie jest tak gęsta jak w kewlarze ale naprawde jest fajna, ma nasycenie, masę itd. basik to wiadomo ze przeskok niesamowity na korzysc revelatora. natomiast z minusów jaki sie pojawił to większe katowanie złych realizacji, tzn . szczególnie jakby przełom srednicy i wysokich, jak płyta jest skopana to widać to bardzo dobrze, ale dzwiek nie jest odchudzony ani suchy, wrecz nawet bym powiedział ze gra bardzo czysto i z kulturą.

tzn aby wyjaśnić pojawiają sie ostrości albo w samych wysokich tonach albo na przełomie, tylko że powtórze, te płyty które są skopane to było słychać i na kewlarach i na revelatorach, z tym że na revelatorach mocniej

Wg moich doświadczeń, jest to skutek jednak większej suchości rewelatora na średnicy w stosunku do kevlara.

U mnie rewelator 12cm na średnicy, ale i inny wzmacniacz.

Czy zmiana jednego elementu (dołożenie średniotonowego lub wymiana wzmaka) będzie wystarczająca? Nie wiem.

W mojej ocenie, u mnie, decydujący o barwie średnicy jest Marantz.

Pozdrawiam

YunnanTEA

transformacji ciąg dalszy ... :) po paru dniach kolejne wnioski to duza wierność, czyli grają tak jak jest zrealizowany materiał, raz ostro raz łagodnie. troche duzo góry czasami, ale Quad taki jest. chetnie spróbowałbym z naimem.

YunnanTEA, 21 Gru 2009, 20:31

W Twoich kolumnach jest typowy głośnik średniotonowy, więc on może niwelować, naprawiać całe zło większych revelatorów. Jeżeli jest tak jak myślę, to charakterystykę brzmienia możesz sobie wówczas dostosować odpowiednim doborem elektroniki. Chętnie bym posłuchał zestawu w którym zastosowano 12cm revelator.

IGNAC, 21 Gru 2009, 18:20

>witam. Panowie, póki co musicie ufać moim uszom :) gram i gram i naprawde nie odczuwam jakiegos

>fopa na srednicy.

Zauważyłem na allegro monitory Sonus Oliva. To chyba Twoje? Jeśli tak wnioskuję, że jednak zmieniłeś zdanie?

• 2 miesiące później...

Iceman, 31 Gru 2009, 14:56

>IGNAC, 21 Gru 2009, 18:20

>

>>witam. Panowie, póki co musicie ufać moim uszom :) gram i gram i naprawde nie odczuwam jakiegos

>>fopa na srednicy.

>

>Zauważyłem na allegro monitory Sonus Oliva. To chyba Twoje? Jeśli tak wnioskuję, że jednak zmieniłeś

>zdanie?

witam. swojego czasu faktycznie wystawiłem głośniki do sprzedaży ale z innych względów niz z te, że mogłyby mi się nie podobać. takie fo pa :) na szczęście mi przeszło i nawet udało mi sie zmienić elektronike która bardziej pasuje do tych monitorów. kupiłem zestaw naima 3. teraz pozostaje cieszyć sie muzą ! fakt, ostatnio miałem okazje słuchać monitorów na weglowych scanach, jest roznica w srednicy ale jest wiele argumentów za revelatorem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.