Skocz do zawartości
IGNORED

Tv LCD Sony KDL 46V5500 czy Sharp 46DH77E?

tomter

Rekomendowane odpowiedzi

To nie są "ulotki" tylko pomiary wykonane przez niezależny serwis!

ps. Jak widać na ulotce z plazmy masz często namalowane kontrasty po kilkadziesiąt tys. a w praktyce, czyli POMIARACH jest ~10x mniej.

Kyle widzę ze jesteś fanem Lcd, ale nie pisz głupot ludziom, bo wtedy to forum stanie się pomyłka...

prawda jest ze kuro jest wzornikiem do testów innych tv, poza tym prawda jest ze philips seria 9704 goni kuro, ledy samsunga sa daleko w tyle, ale ile kosztuje kuro ile philips? stosunek jakość cena kiepski i tyle.

za to lcd sony lub plazma panasonica w stosunk cena-jakosc jest na dobrym poziomie.

poza tym tv w rozsądnej cenie tj 4500zl do bluray to napewno bedzie plazma.

Kazady z osobna powinien wybrać czy chce Plazma czy LCD... i tyle. Ale nie piszcie głupot.

Kyle czyli twoim zdaniem LCD lepsze od Plazmy? Cóż różne są opinie i ja tego negował nie będę bo po co? Oceniasz telewizory po pomiarach zamieszczonych na stronach internetowych. Pomiary to nie wszystko dokładnie to widać na przykładzie audio gdzie dany klocek wychodzi rewelacyjnie w laboratorium a dźwiękowo jet do kitu. Nie ma co porównywać telewizorów w sklepie gdyż plazma nie lubi światła a lcd kuszą podkręconym na maxa kontrastem i wtedy to lcd w pierwszym odczuciu wygrywa. Zawozimy telewizor do domu oglądamy przykładowo film w zaciemnionym pokoju i o zgrozo po 10 minutach mamy już dość a po skręceniu kontrastu itd nie jest już tak różowo i zastanawiamy się jaki obraz miałaby plazma. ;) Swojego telewizora nie kalibrowałem ale zajęło mi około miesiąca czy dwóch zanim ustawiłem go optymalnie pod moje preferencje. Nie wiem jak reszta telewizorów plazmowych ale Pioneer ma ustawień od groma i na początku zastanawiałem się po co aż tyle no i teraz już wiem. ;) Są zwolennicy LCD oraz zwolennicy PLAZMY i niech tak zostanie.

PLazma kontra LCD: Łeb w łeb według HI-FI CHOICE

PLAZMA LCD

Jakość obrazu 9/10 7/10

Wybór modeli 5/10 10/10

Odtwarzanie filmów 8/10 6/10

Oglądanie sportu 9/10 6/10

Gry wideo 7/10 8/10

Pobór mocy 7/10 9/10

Wynik końcowy 45/60 46/10

Telewizory LCD o włos wyprzedziły plazmy, co pokazuje, jak niewiele dzieli obie technologie. Szalę przeważa ogromny wybór telewizorów LCD, chociaż mocne i słabe strony kazdej technologii są wyraźnie widoczne.

Z tymi pomiarami audio to też nie do końca tak. Po pierwsze ludzie nie umieją interpretować pomiarów, po drugie często wolą sprzęt który bardziej zniekształca (np. charakteryzuje się podbitymi skrajami pasma), i po trzecie wreszcie, jeden pomiar, pojedynczego parametru mówi o tylko tym parametrze, a nie daje gotowej odpowiedzi na całościowe i ogólne pytanie pt.: "który sprzęt audio gra lepiej" ba ... nawet nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "który sprzęt audio jest wierniejszy" - do tego trzeba wielu pomiarów do których zwyczajnie w świecie zwykły konsument najczęściej nawet nie ma dostępu.

Ja pokazałem pomiary kontrastu a niektórzy na tej podstawie od razu piszą: Kyle uważa że LCD jest lepsze (jednoznacznie) ... itd. itd. + dopisywanie własnych insynuacji - śmiech na sali.

Kyle, 30 Gru 2009, 13:53

>Z tymi pomiarami audio to też nie do końca tak. Po pierwsze ludzie nie umieją interpretować

>pomiarów, po drugie często wolą sprzęt który bardziej zniekształca (np. charakteryzuje się podbitymi

>skrajami pasma), i po trzecie wreszcie, jeden pomiar, pojedynczego parametru mówi o tylko tym

>parametrze, a nie daje gotowej odpowiedzi na całościowe i ogólne pytanie pt.: "który sprzęt audio

>gra lepiej" ba ... nawet nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "który sprzęt audio jest

>wierniejszy" - do tego trzeba wielu pomiarów do których zwyczajnie w świecie zwykły konsument

>najczęściej nawet nie ma dostępu.

>

>Ja pokazałem pomiary kontrastu a niektórzy na tej podstawie od razu piszą: Kyle uważa że LCD jest

>lepsze (jednoznacznie) ... itd. itd. + dopisywanie własnych insynuacji - śmiech na sali.

Kyle w sumie to nic do Ciebie nie mam i w moim ostatnim poście nie ganię Cię za to że lubisz LCD gdyż każdy ma swoje zdanie. Ale twój ostatni post to Ty właśnie wywołujesz śmiech na sali. Po co zwykłemu konsumentowi dostęp do wszystkich pomiarów jeśli ma uszy i oczy a jeśli te zmysły ma ok to marketingowcy go nie oszukają. Ciekawi mnie jak ty zinterpretowałeś te pomiary bo jak dla mnie ta stronka jest mało rzetelna a na dodatek nieaktualizowana na bieżąco. Wklejam link z bardzo ciekawym testem przeprowadzonym przez displaymate.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jeśli nie chce Ci się go czytać to tak na skróty ;)

Serwis displaymate.com przeprowadził porównanie: telewizor plazmowy Panasonic TH-50PF10UK vs. trzy telewizory LCD Samsung LN-T5281F, Sharp LC-52D92U i Sony KDL-52XBR4. Telewizory zostały profesjonalnie skalibrowane i przetestowane za pomocą urządzenia Konica Minolta CS-200 Spectroradiometer.

Wyniki nie są specjalnie odkrywcze, plazma osiąga lepsze wyniki we wszystkich parametrach, szczególnie przy oglądaniu pod kątem:

Rzeczywisty kontrast przy kącie 0 stopni:

Panasonic Plasma - 3,842

Samsung LCD - 1,877

Sharp LCD - 1,330

Sony LCD - 1,344

Rzeczywisty kontrast przy kącie 45 stopni:

Panasonic Plasma - 3,502

Samsung LCD - 462

Sharp LCD - 174

Sony LCD - 467

Wychodzi na to, że Sony czy Samsung przechodza w szarość , Sharp praktycznie traci widoczność, a plazma bez żadnego pogorszenia. Swoją drogą, prawdziwy kontrast Samsunga to niecałe 2.000, a Sony czy Sharpa niecałe 1.500. Gdzie te marketingowe kontrasty 2.000.000:1?

Ogólnie test jest ciekawy, autor tłumaczy na przykład dlaczego nie należy sugerować się reklamami coraz szerszego gamutu kolorów w panelach itp. Nie sposób też nie zgodzić się ze spostrzeżeniem, że najlepszą jakość obrazu oferują telewizory CRT czy DLP, które zostały wyparte przez gorsze plazmy które teraz są z kolei wypierane przez jeszcze gorsze LCD. Autor pisze, że naukowo ciężko to wytłumaczyć, przypuszczalnie na taki stan rzeczy złożyły się błędne przekonania konsumentów i marketingowa siła przemysłu elektronicznego.

I gdzie te pomiary z twojej strony którą podałeś? Aby się mądrować to trzeba coś na ten temat wiedzieć. Pozdrawiam. ;)

Ukryta Zawartość

locoloco masz całkowita rację, jeśli ktoś gra dużo na konsoli, ogląda w słonecznym pokoju i zależy mu na trochę mniejszym poborze prądu to LCD jest dla niego. Kyle nam zaprezentował stronę gdzie lcd miały rewelacyjne parametry a test w displaymate temu przeczy. Wystarczy spojrzeć na wyniki i podsumowanie autora testu. Ja nie namawiam do kupna plazm gdyż każdy kupi co mu będzie bardziej pasowało. Miałem lcd, większość moich znajomych ma lcd tak więc mam wyrobione zdanie o tych telewizorach. ;)

kyle i znowu cie skarce uwazasz ze stare kineskopy nie maja najlepszego obrazu?:)

a pamietasz moze takie tv TRINITRON VEGA KV 36FS70 ??

CHCIALBYM ZEBY TAK KURO SWIECILO JAK TEN TV

cena tego tv to tylko 20 tys zl w 2000 roku

powiem ci kyle

ZE MALO WIDZIALES MALO WIESZ a skaczesz jak phła

razem z tym swoim RXV661 co kazdemu polecasz

tak dla zoobrazowania ten model byl krolem tv CRT i najdrozszym tv w histori tv CRT tak sie sklada ze takiego posiadalem takze

koles troche zwolnij tempo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ja pierdziele do czego to doszło, pewien pan z tego forum zawsze pisał odwrotnie niż jest w rzeczywistości w kwesti jakości wyświetlanego obrazu telewizyjnego, myślałem wtedy że chyba nie odważy się skrytykować obraz wyświetlany przez Kuro. No i stało się , ten pan napisał że Kuro jednym słowem jest do d....y. Myślę że pan ten jest ... (mnóstwo przymiotników). To przechodzi ludzkie pojęcie.

> "Z tymi pomiarami audio to też nie do końca tak. Po pierwsze ludzie nie umieją interpretować pomiarów, po drugie często wolą sprzęt który bardziej zniekształca (np. charakteryzuje się podbitymi skrajami pasma), i po trzecie wreszcie, jeden pomiar, pojedynczego parametru mówi o tylko tym parametrze, a nie daje gotowej odpowiedzi na całościowe i ogólne pytanie pt.: "który sprzęt audio gra lepiej" ba ... nawet nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "który sprzęt audio jest wierniejszy" - do tego trzeba wielu pomiarów do których zwyczajnie w świecie zwykły konsument najczęściej nawet nie ma dostępu." - przechodzisz człowieku chyba sam siebie, 90% ludzi wcale nie chce słuchać naturalnie dzwięku z urządzeń audio, to samo dotyczy obrazu telewizyjnego, dlatego min. wybierają LCD.

Kyle, 30 Gru 2009, 20:49

>szwed75, 30 Gru 2009, 18:50

>

>Jeden test drugiemu nie przeczy. Kiedy to skapujesz?

Kyle kiedy Ty skapujesz, że brednie piszesz??? Jeśli uważasz, że CRT i DLP jest kiepskie to nie mam więcej pytań odnośnie Twej wiedzy na ten temat. Pierwsze Plazmy i LCD jakie weszły na rynek to była porażka dla zmysłu wzrokowego. Teraz dopiero najnowsze generacje tychże telewizorów powoli doganiają wymarły "gatunek". Pisałeś wcześniej o monitorach EIZO które są jednymi z najlepszych na rynku a jedynym ich minusem jest cena. Z tego powodu dobrzy graficy a zwłaszcza Ci którzy obrabiają fotki używają monitorów CRT gdyż są wielokrotnie tańsze od monitora o którym pisałes a co niektóre nawet lepsze ich minusem jednak są gabaryty. ;)

szwed75, 30 Gru 2009, 22:14

>Kyle kiedy Ty skapujesz, że brednie piszesz??? Jeśli uważasz, że CRT i DLP jest kiepskie

Sam brednie wypisujesz i żyjesz w swoim świecie fantazji ... jeśli ośmielasz się zaprzeczyć to wskaż gdzie napisałem jakoby CRT i DLP było kiepskie ... KONKRETNIE

Kyle, 30 Gru 2009, 20:50

>>najlepszą jakość obrazu oferują telewizory CRT czy DLP,

>

>Brednia

Piszemy tutaj o telewizorach tak więc nie wyjeżdżaj mi tutaj z projektorami. Jeśli dla Ciebie to brednia to o kiego Ci chodzi fantasto?

>wituś - zamiast "KURO" wolałbym Panasonic G10-G15

Chłopie masz szczęście, i pitolisz głupoty że aż głowa boli.

Niedługo się dowiemy że TV laserowy jest gorszy od LCD no bo przecież jest na DLP.

Kyle, 31 Gru 2009, 00:02

>szwed ... wg. Ciebie jeśli coś nie jest NAJLEPSZE to jest automatycznie KIEPSKIE ? ... LOL

Ja tak nie uważam... nawet o lcd aż tak, źle nie myślę.;)

dzięki wszystkim za wyczerpujące wypowiedzi, z których tak na prawdę nic nie wynika. Kupiłem tv LCD Sony KDL-46W5740.

Ponieważ telewizor jest dla ojca, przed kupnem,zabrałem go na wycieczkę do znajomych, by wyrobił sobie zdanie jaki TV chce kupić. Oglądał zarówno plazmę panasonica jak i samsunga. Stwierdził, iż dużo bardziej podoba mu się obraz z lcd (sony kdl 46v4400 i sharp lx 20. Ważne, że widział te telewizory jak graja u ludzi w domu, a nie an obrazie testowym w markecie. Wniosek nasuwa się jeden: trzeba samemu wybrać co się komu bardziej podoba, a już na pewno nie ma co liczyć na porady kolegów z forum, które przeradzają się w wojnę słowna na temat LCD kontra plazma....

Niestety tak to tutaj ostatnio bywa...Ważniejsza jest dyskusja nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy i odwrotnie. Podrażnione ambicje, kompleksy.... Dlatego dobrze zrobiłeś kupując to co się podobało osobie, która ma tego uzywać. Off top - kiedyś Rosjanie wymyślili, ze najlepszym pokarmem przyszłosci bedzie kryl- same zalety, pełno białka, soli mineralnych i innych składników odżywczych. Tylko okazało sie zupełnie niejadalne dla ludzi....

Co to jest ten "kryl" ? Bo chyba nie chodzi o tego :

Ukryta Zawartość

robala ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.