Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy tuner radiowy - dylemat

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Filozofia z tym nie ma nic wspólnego. Niepotrzebnie się unosisz. Nie próbuję podważyć, że ten tuner jest OK. Próbuję tylko zwrócić uwagę, że w odbiorze dalekich stacji na FM decydujące znaczenie ma propagacja. Pomijając fakt, że niec nie wiemy o waszych systemach antenowych (drut to jest umówmy się słaba antena)

discomaniac71, 1 Lut 2010, 01:11

>Rafaell bedzie wiedzial

>jak trudno na kawalku druta zlapac w Krakowie Radio Rak (teraz wlasnosc Eski) na 100.5 FM

No nie zupełnie jest tak jak mówisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest właścicielem tej częstotliwosci. Jeszcze na jesieni miała sygnał na poziomie 45dB i mocno zaszumiony a obecnie na poziomie 76dB czysty bez szumu; czyli przejście z nadajnika 0,5kW na 1kW zrobiło swoje (nadają z pod kopca Kościuszki) Na końcu Podgórza faktycznie możesz być zacieniony górotworem. Nadają wszystko z kompa tak ze zapomnij o dobrym dźwięku :)Tak w ogóle to maja tzw. robiony dźwięk i to nie zasługa Twojego tunera, aż dziwne że tego nie słyszysz :) Na jesieni rozmawiałem z ich członkiem zarządu i polityką ich nie jest wysoka jakość nadawania,tylko tradycyjnie słuchalność. Tym bardziej że po przejęciu z powrotem dla uczelni częstotliwości i gratów; na rozkręcenie dostali 100'000zł tak że na pewno nie pójdzie to w tor tylko urządzenia tzw towarzyszące.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell ja nie slucham nalogowo 100.5 FM wiec nie wiem tak naprawde co nadaja i chyba srednio mnie to interesuje:) Zauwazylem tylko ze sygnal lapie bez problemu w przeciwienstwie do 700 ES.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

fotek

Mój "system antenowy" to drucik o średnicy około 1 mm i długości około 1,5 metra podpiety pod środek wejścia bez ekranu ... i to tyle ... (takie coś dawali kiedyś do tunerów Technicsa ...) Zapewne z anteną z prawdziwego zdarzenia byłoby jedynie lepiej - zgodzisz się ze mną ? A propos nie unoszę się - źle odbierasz moje intencje. Dziś generalnie mniej mnie obchodzi czyjeś zdanie zwłaszcza, że znacznie bardziej teraz ufam swoim spostrzeżeniom niż czimś dewagacjom.

Około tydzień temu zaobserwowałem znaczne polepszenie propagacji - w miejscu gdzie mieszkam możliwy stał się odbiór stacji, których wcześniej nie słyszałem. Antena - podobnie jak Ty, kawałek drutu. Tuner ten sam, Kenwood KT-80 oraz KT-9X. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę - na to, że poównanie tunerów bez odniesienia do propagacji może (podkreślam: może) zafałszować wyniki.

discomaniac71, 1 Lut 2010, 13:18

Ponieważ nie wiesz co dają i nie słuchasz nałogowo, to musiałem wyjść na pół godziny i zostawiłem żonie włączone 100,5 FM . Jak przyszedłem to grała Trójka a na pytanie czemu nie słucha 100,5 FM powiedziała ze tamtego nie da się słuchać (chodziło o repertuar) .No cóż o gustach się nie dyskutuje :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell ja sie jej wcale nie dziwie:)

Panowie nie chce mowic ze KT 7020 jest naj super hiper duper bo nie jest. Jest PRZYZWOITY i nie zamierzam udowadniac jego wyzszosci nad innymi tunerami.

=>discomaniac71, 1 Lut 2010, 13:46

Ależ ja poruszyłem tylko temat kto i co nadaje na 100,5 FM

Kenwood to bardzo fajny tunerek, z resztą mam ich DP-X9010 i czym lepszy DAC do niego tym lepiej. Złego słowa o tej firmie mającej wizerunek sprzętu AGD nie powiem, oczywiście robili sprzęt dla szerokiego targetu użytkowników i nie wszystko Kenwooda jest topowym sprzętem i to dotyczy nie tylko Kenwooda. Na przykład znany z magnetofonów Nakamichi jakoś tak nie mógł zabłysnąć w tunerach a przecież i CD zrobili kiedyś świetne jak i gramofon z bardzo ciekawym nowatorskim systemem centrowania płyty na talerzu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

muls kiedys Twoje wpisy czytalo sie z przyjemnoscia ale widac ostatnio przyjemnosc sprawia Ci robienie z siebie debila na bocznicy tudziez chamskie zaczepki skierowane do innych uzytkownikow forum. Tym razem wykazales sie takze brakiem umiejetnosci czytania ze zrozumieniem zatem pozwolisz ze Cie pozegnam ozieble.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell czesc klockow u mnie jest nie do ruszenia a wsrod nich sa dwa Kenwoody: KT 7020 i KX 1100 HX. Naprawde swietny deck (choc sa lepsze) i znakomity tuner (lepsze tez sa). Jednak jak na moje potrzeby to w zupelnosci wystarczy. Sa tez lepsze cdeki od Pioneera PD 75 i lepsze wzmaki niz moje Sansui AU-G 99x. To sa elementy toru ktore mnie w 100% zadowalaja i nie chce mi sie szukac ich nastepcow. Wymienie kolumny i gramofon. Zreszta czeka juz na mnie Sansui SR 222 mkV. Znasz to cudo?:) Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Odświeżając ten wątek, chciałbym zapytać o taki tuner:

Ukryta Zawartość

Co o nim sądzicie?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jest to przyzwoity tuner klasy wyższej-średniej. Poza tym cena tego egzemplarza jest normalna. (do niedawna model ten był wystawiany w cenach do 400 zł). Przy poprawnej antenie powinien grać dobrze.

Pisząc inaczej można napisać , że cena za ten model jest odpowiednia.

Natomiast teksty o tym, że najwższy model i.t.d. w serii potraktuj jako nowo-mowę reklamową.

Rozumiem i wiem, że wiekszość tekstów opisujacych produkty to reklamowe hasła. Dlatego nie zwracam na nie uwagi:) Zainteresował mnie stan i cena tego tunera, a w związku z tym, że pozbywam sie amplitunera stereo RX797 poszukuję jakiegoś fajnego radia. Może jakieś inne propozycje. Cena ok 300- 350 PLN.

A z jakiej fabryki ma być to radio i czego od niego oczekujesz? Co ma mieć, a co można pominąć. Jaki dzwięk Cię interesuje? Szczegółowy, detaliczny ostry cyfrowy czy może bardziej miękki analogowy? napisz coś od siebie o oczekiwaniach od takiego tunera.

Włączyłem alledrogo i wyszukałem tunery analogowe. Później zdefiniowałem zakres cenowy w przedziałe 300-400 zł. Wyskoczyło chyba z 7 tunerów. W tym jeden Technics z epoki cyfowej więc jego pomijamy.

Może przejrzyj sobie to zestawienie. Napisz, który model Ci się podoba? Co ma, a czego mu brakuje. Będziemy się dalej zawężać.

Nie ukrywam, że troszkę mnie dziwi poszukiwanie tak niedrogiego tunera do tak drogiego i dobrego wzmacniacza. Ale to taka uwaga na boku.

Witam

Dobry tunerek za niewielka kwote SONY SA3ES:) Mialem go dlugi czas i naprawde jest godny polecenia.

Polka nizej to sony 920QS i rowniez polecam. Mialem kena kt6040 i polegl z sony jak rowniez yamahe 496 i nie polecam. Soniaki graja bardziej szczegolowo z lepszym ''dolem''. A jezeli chcesz cos fajnego to zapraszam na PW:) Mam fajnego klocka do oddania:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

i jeszcze jedno, tuner musi byc czarny. Jezeli chodzi o cenę to z jakiego przedziału musiałby byc tuner, zeby dobrze zagrał z moim zestawem? Troche szkoda mi kasy na cos drogiego, bo nie słucham duzo radia, a z drugiej strony wolę dołożyć i być zadowolonym.

Myślę, że tą wersję analogową sobie odpuścimy bo większość jest w jasnym kolorze.

Sugeruję takie tunery- Kenwood KT-7020 ma bardzo ładny dzwięk bez podbarwień. Jest to wysoki model ale nie ma RDS,

Nastąpne dwa modele to Pioneer F-550RDS i Sony ST-S590ES. Obydwa tunery mają RDS, rozbudowaną pamięć i wejście antenowe X2.

We wszystkich modelach nieodzowna jest dobra zewnętrzna antena pasywna. Jeżeli nie zamierzasz montować anteny to przynajmniej wejście antenowe do kablówki. Sygnał niestety już nie będzie taki dobry, ale to wina wzmacniacza na dachu, a nie tunerów.

Napisz nam co wybrałeś i jak gra.

ten kenwood jest za 400 zł. Nawet ciekawie to wygląda, a jeżeli chodzi o antenę to mam coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spytaj sie powolaj na waldka, moze jeszcze sa. wprawdzie bez leniucha ale to naprawde rewelacyjny tuner. warto. sa na jebaju ale cos drogo ja dalem 600pln ale uzywke mozna dostac. rowny pelny analogowy dzwiek. dzisiejsze nowe to szajs.

Ukryta Zawartość

KotD@ Być może, że ta antena dobrze zbiera sygnał. Nie używałem jej. Mam też antenę Dipol ale taką dużą podobną do starej anteny telewizyjnej.

Po prostu należy spróbować.

Tuner wybrałeś bardzo dobry. To jest bardzo wysoka półka średnia. Powinno być dobrze. Jeszcze jeden szczegół o którym zapóomniałem. Do podłączenia tunera do wzmacniacza wskazany jest przyzwoity interkonekt IC.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak HM69 i potwierdza to tym wlasnie wpisem. A co do Sony ES to wlasnie taki byl moj poprzedni tuner. Obecnie KT 7020 pokazuje pelnie mozliwosci. Juz wiem co czubsi mial na mysli piszac ze im lepsze elementy toru tym Kenwood pokazuje wieksza klase. Niestety podlaczony jest najgorszym IC jaki mam czyli Audionowa Phobos ale zamierzam to zmienic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.