Skocz do zawartości
IGNORED

Thule IA60B - z czym zagra?

milka

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Uzytkownicy!

Jak w temacie - jestem posiadaczem zestawu Thula i mysle o dobraniu do niego glosnikow. Obecnie używane Avance'y sa tymczasowe (Omega 501) i nieco do niego za male, choc kierunek dzwieku, ze sie tak wyraze jest dobry. Chcialbym utrzymac wspaniale wyeksponowany wokal, cieszyc sie nadal miekkoscia dzwieku ale dodac do niego nieco wiecej basu. Zaznaczam ze chodzi o kolumny podstawkowe, dobrze by bylo z BR z przodu. Ale niekoniecznie. Kandytami sa ProAc 100, nie sa niestety Audio Noty, choc marzylo mi sie ze one dobrze zagraja z Thulem. Niestety nie udalo sie ich napedzic tym wzmacniaczem. I tu prosba o pomoc. Czego powinienem posluchac jeszcze?

https://www.audiostereo.pl/topic/60636-thule-ia60b-z-czym-zagra/

SF? Hm... sadzilem ze male (Concertino) moga byc za male, a duze beda za drogie. Zreszta SF maja ceche rozjasniania dzwieku chyba. O ile sie nie myle. Mike1973, ktorych konkretnie powinieniem posluchac?

A jakiej wielkości masz pokój, bo nie napisałeś?Od Concertino zdecydowanie lepsze są Minuetto (do nieco mniejszego pokoju) i Concerto (do ciut większego).Z tym, że Minuetto niestety mają b-r z tyłu, ale są moim zdaniem lepsze od Concerto.Jedne ani drugie nie rozjaśniają dźwięku.Słyszałeś zapewne opinię o najnowszych konstrukcjach S.F. i tu rzeczywiście może się to zdarzyć.

Polecam jeszcze kolumny Dynaudio, tylko nie wiem na jakie sobie możesz pozwolić, nie zadeklarowałeś sumy jaką chcesz przeznaczyć na zakup głośników.No i koniecznie musiałbyś posłuchać, bo z napędzeniem ich bywa różnie.Zresztą prawidłowe wysterowanie S.F. to też nie taka łatwizna jak niektórzy przypuszczają, ale Twój Thule powinien sobie poradzić.

Z Dynkami jak dla mnie trochę za mało lotny ten dźwięk. SF przychylam się do Minuetto i Concerto. Ze starszych sprawdzonych konstrukcji Minima Amator. Z nowymi SF hm... Nie wypowiem się.

Mnie nie leży wogóle nowy dźwięk z SF ale to kwestja gustu. Generalnie pewne cechy których szukasz w wyżej wymienionych zestawach można uznać za bardzo dobre może nawet wybitne.

Myślę,że Proac to idealne połączenie. Z Tablette 2000 to chyba najlepszy system w niewielkim budżecie. Niewielkim bo zapewne twoje Thule to rynek wtórny. Chyba ,że udało ci się kupić przed upadkiem tej zacnej firmy. To seria "B" więc zbalansowana, jakiego używasz interkonektu?

Miałem kiedyś model Control to starsza seria jeszcze przed nazewnictwem numerycznym. I na konektach zbalansowanych to grał świetnie...niestety na Rca już tylko grał. Jeśli ten temat cię interesuje to mogę rozwinąć.

do turek - fakt - przede wszystkim budzet. Tutaj dalej wzmiankowane Concerto wpisuja sie znakomicie bo zakladalem gorny pulap na poziomie 4 kzl. Jesli mnie cos oszolomi dorzuce do spelnionych marzen.

Tak, to prawda ze Dynaudio jest polecany do Thula. O ile sie nie myle model 52 jest szczegolnie ceniony jako uzupelnienie zestawu. Zdaje sie ze wysterowanie ich przedstawia sie raczej w pozytywach nie negatywach. Mam zamiar ich posluchac takze.

Co do SF to Concerto byly cicha nadzieja (ze wzgledu na estetyke bez ktorej zona nie pozwoli mi wydac 4 kzl). Minuetto odpadly bowiem nie mam tyle miejsca - jednak BR z tylu nie da rady...

do mike1973 - Minima Amator podobnie jak i Minuetto odpadly ze wzgledu BR i ograniczenia przestrzeni. Co do lotnosci dzwieku nie da sie ukryc ze sam Thule wybitnie dynamiczny nie jest. Lubi male sklady i wtedy podaje cieply zrownowazony dzwiek. Marzy mi sie zeby kolumny do niego nieco podciagnely te dynamiczna ulomnosc nie zatracajac jednoczesnie ocieplenia srednicy i miekkosci basu, ktory potrafi dac. Stad myslalem o Audio Notach, no ale tu jak pisalem Thule jawil sie jak fiat 126p probujacy uciagnac Scanie. Pod gore. Na lodzie. :)

Mam tez ciagaty w kierunku wyzszych modeli Avance'a. Taki np Signature 3 mkII ale ten nieszczesny BR z tylu..

do bogdanmazur - Tablette 2000? hmm.. znow ten BR.. stad poszedlem raczej w Studio. Ale jest tyle propozycji ktore i tak maja BR z tylu ze chyba zaryzykuje. A sprzet jest faktycznie z drugiej reki. Niestety nie mam mozliwosci na razie uzyc wyjsc zbalansowanych i pewnie szybko sie to nie zmieni. Interkonekt to Qed Qunex 2.

A pokoj w zalaczeniu (ciekawe czy sie uda..)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ok więc jak zobaczyłem twój pokój to zrozumiałem że potrzebujesz niedużych kolumn ponieważ miejsca nie jest za dużo. Pokopałem trochę w archiwach i znalazłem myślę że w miarę ciekawą propozycję.

Vienna Acoustics Haydn Grand.

Nie ma co reklamować trzeba posłuchać. Dla mnie to kolumny którym trzeba poświęcić trochę czasu na odsłuch. Jak bym to nazwał nie rzucają na kolana od pierwszych minut ale w miarę słuchania jest miło.

Pozdrawiam

Milka wyjedź z kanapą na środek (tylem do stolu, przodem do okna), kolumny na ścianie gdzie jest okno.dasz wtedy zestawowi "powietrze" i brak sciany zaraz za glowa (bas). w takim zestawieniu jak na obrazku nie bedzie rewelacji. jak zdecydujesz sie przearanzować pokoj poszukaj podłogówek i naprawdę będziesz zadowolony...

ciao!

milka - czytam jakie masz oczekiwania - bierz póki są!

Ukryta Zawartość

Za taką cenę to jest megaokazja kupić głośniki, które będą Cię jeszcze długo zaskakiwać.

Sam nie miałem nigdy przekonania do tej firmy (nie słuchałem, ale wiedziałem:)), po czym przypadkiem zostałem przez nie dosłownie zmiażdżony w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Spełniają chyba wszystkie warunki jakie stawiasz (tylko nie wiem, czy Żona zaakceptuje, bo ja miałem z tym mały problem:))

Gwoli ścisłości - to nie ja je sprzedaję.

Ukryta Zawartość

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

No i do tego można pochwalić się takim wyróżnieniem...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

milka, 12 Sty 2010, 14:19

>do turek - fakt - przede wszystkim budzet. Tutaj dalej wzmiankowane Concerto wpisuja sie znakomicie

>bo zakladalem gorny pulap na poziomie 4 kzl.

a może Sonusy ale Concertino home?? są małe BR do przodu i pięknie wyglądają. do tego za 2,5-3kzł można je wyłowić.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

koniecznie spróbuj Proaki studio 100 u mnie był podobny rozkład jak u ciebie ale musiałem zmniejszyć bazę z 2.20 do 1.70 i wyjechać troszkę w przód / obecnie około 65cm/ ,ponieważ bliskość zewnętrznej ściany przechylała równowagę kanałów ,co do głośników to jak dla mnie etap poszukiwań zakończony są zajebiaszcze gorąco namawiam do posłuchanie ich u siebie

Milka, podobnie jak Mr.S myślę, że dobrze by było jeśli możesz, przesunąć narożnik tyłem do stołu, tak by krótki bok "dojechał" do ściany z prawej strony.A sprzęt postaw przy ścianie z oknem.No i mógłbyś wówczas kupić kolumny z bassreflexem z tyłu.A że okno(szyby) nie są najlepsze akustycznie, to trzeba by założyć grube kotary i zasłaniać je na czas odsłuchu.Roślinki o bujnym listowiu stojące na parapecie też nie zaszkodzą.Ja miałem bardzo podobne ustawienie w jeszcze węższym pokoju i dobrze się sprawdzało.Ale było sporo ustrojów i wcale nie profesjonalnych.Zresztą nie było innej możliwości tego ustawić by grało.Szkoda, że nie podałeś wymiarów pokoju, ale sądząc z proporcji na rysunku jest ok. 5x3,5 metra.To daje jakieś 17,5m^2.Czy podłogówki, to trzeba by się zastanowić.Niekoniecznie a jeśli już to jakieś "delikatniejsze" typu Totem Staff.A jak nie możesz ruszyć kanapy, to przynajmniej przesuń sprzęt w stronę stołu a miejsce odsłuchowe na kanapie będziesz miał bardziej z lewej strony.No i na ten kawałek ściany z oknem daj jakiś rozpraszacz.

• 1 miesiąc później...

Szanowni Panowie (i Panie ewentualnie).

Przede wszystkim musze was przeprosic za moja nieobecnosc na forum w temacie ktory sam zalozylem. Wzgledy li tylko zawodowe uniemozliwily mi 'bycie na biezaco'.

Ale poniewaz temat ulegl jedynie zawieszeniu ale nie rezygnacji, niniejszym podejme probe jego reaktywacji.

Na dzien dzisiejszy chcialbym podziekowac za sugestie dotyczace odsluchow - gdy tylko one sie odbeda bede na biezaco opisywal wrazenia.

I tu prosba - jestem z Krakowa. czy ktos z Szanownych forumowiczow dysponuje mozliwoscia pomocy w zakresie odsluchu w Krakowie ww zestawow? Oczywiscie byloby idealnie gdybym mogl zaprosic wlasciciela zestawu do siebie, oczywiscie razem z kolumnami, ale jezli to nie wchodziloby w rachube wezme pod pache swoj zestaw i za pozwoleniem sam przyjade. Czy moge liczyc na pomoc w tym względzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.