Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz do kolumn Magnat Monitor Supreme 200

77nowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam forowiczów

zakupiłem kolumny MAgnat Monitor Supreme 200, i niestety chyba czeka mnie teraz to, co w sumie i tak musiało nastąpić - wymiana klocków w moim zestawie stereo.

Jaki wwzmacniacz lub wzmacniacz połączony z korektorem byłby w stanie uciągnąć zestaw tych kolumn tak, aby grały bez znieksztalceń?

Mój 13-letni Technics SA GX 180 nie radzi sobie tutaj w ogóle, głośniki generują dość spory, zniekształcony dudniący bas, mimo regulacji treble/bass niewiele tu da się zrobić.

Poszukuję czegoś [wzm lub wzm+eq] w granicach 600 pln. Proszę o konstruktywne pomysły, trochę szukałem na allegro, i póki co te firmy mnie zainteresowały [półka używanych] - H/K, Yamaha, Denon i Onkyo.

Kilka słów, gwoli uściślenia: pokój ok. 16 m2, wys. ok 2,5 m. słucham raczej cicho i bardziej zależy mi na selektywnym i pełnym brzmieniu [wyraźny sopran i ciepłe średnie tony, delikatnie wytłumiony bas] niż na efekcie stereo. jako źródła muzyki - odtwarzacz CD i komputer - do oglądania DIVX/DVD.

liczę na pomoc

pozdrawiam

77nowy, 8 Sty 2010, 01:01

>głośniki generują dość spory,

>zniekształcony dudniący bas, mimo regulacji treble/bass niewiele tu da się zrobić.

Widać takie głośniki. Nie spodziewaj się cudów za 500zł. 12 litrów to jest mało dla wielu 17cm wooferów. Na początek zatkaj bass-refleks. Potem możesz spróbować mocno wytłumić obudowę wełną owczą albo syntetyczną i przejść na działanie w obudowie zamkniętej. Wytłumienie daje akustycznie efekt powiększenia obudowy. Dudnienie zniknie. Na pewno będzie większa poprawa niż w przypadku zmiany wzmacniacza. Jak możesz to pożycz od kogoś inne kolumny albo zanieś te to kogoś i porównaj.

Jeśli mowa o dudnieniu to przede wszystkim dudnią kolumny, a jeszcze bardziej przed tym wszystkim to dudni pomieszczenie. Wzmacniacz ma tu najmniejsze znaczenie.

Dokładnie. Pobaw się z ustawieniami kolumn jeśli możesz, spróbuj jakoś wytłumić narożniki pokoju i łyse ściany. Na prawdę zdziwiłem się jak fatalnie mogą zagrać moje Magnaty w niektórych (często teoretycznie lepszych) ustawieniach.

A twoimi Magnatami to może być różnie. Starsza ich seria była niezbyt udanym tworem. Ale nie ma prawa być tak jak ty opisujesz.

Miałem te magnaty.. Nic z nich nie wyciśniesz. Są dość prądożerne a na dodatek grają strasznie marnie. Ja u siebie przedłużałem BR żeby zestroić je nieco niżej (dopiero wtedy pojawiał się niższy bas).

myślę że póki co pobawię się jeszcze z ustawieniem tych kolumn w pokoju. na razie stoją dobie na regałach, bo nie mam jeszcze podstawek do nich. pomyślę też o wytłumieniu jednej ściany [8 m2, niczego na niej nie ma poza kinkietem].

podpiąłem do amplitunera korektor graficzny DIORA FS 504 i trochę pomogło.

wciąż jednak dopatruję się winy w amplitunerze. po pierwsze ma on dość małą moc. a poza tym był naprawiany po dość poważnej usterce w wyniku której poszły i kolumny [Menuet- kupione w 1991]] i amplituner. właściwie to nie wiem co tam się konkretnie popsuło, ale kolumny są właściwie do wyrzucenia. gość z zakładu rtv naprawił ampl, ale dalej coś w nim jest nie tak. dźwięk z wejścia VCR [komp.] przebija na CD. kiedy coś gra na VCR to jak przełączę na CD i podgłośnie to ślychać cicho dźwięk z VCR.

może jednak kupić nowy [używany] wzmacniacz? boję się zepsuć kolejne kulumny.

-> ALTON, a u CIebie na jakim sprzęcie te Magnaty grały?

jesli moge coś podpowiedzieć:

kiedyś miałem Magnaty, ale inne (1000), choć sądzę, że barwa brzmienia jest chyba podobna (dość "twarda, metaliczna").

i wiesz co? całkiem dobrze radziły sobie z wieżą sony CMP-333. ta wieża daje b. miękki, łagodny dźwięk.

więc może poszukaj czegoś w tym stylu? może coś się zbalansuje?

• Użytkownicy+

ata, pierwszy raz się z Tobą nie zgodzę. Zgodzę się natomiast z Józefem, warto spokojnie poczekać na odpowiednie podstawki i dopiero wtedy odpowiednio ustawić kolumny. Wzmacniacz jest sprawą drugorzędną (o ile nie jest uszkodzony), z niedrogich najlepszy będzie ROTEL, ew. CA.

Robert

Mój 13-letni Technics SA GX 180 nie radzi sobie tutaj w ogóle, głośniki generują dość spory, zniekształcony dudniący bas, mimo regulacji treble/bass niewiele tu da się zrobić.

dobrze myslisz twój ampli sobie nie radzi, te technicsy tak grają tragicznie (wysoki zniekształcony dudniący bas), zmien wzmak a napewno bedzie duza poprawa i bez kręcenia gałami treble/bas

• 2 tygodnie później...

a co sądzicie o tym wzmacniaczu?

Yamaha AX-700

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robi wrażenie..

proszę o opinie

pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

po mroźnej zimie witam...

wywaliłem amplituner, teraz mam wzmacniacz Yamaha ax-500, jednak problem dudniących magnatów pozostał. jak wyłacze we wzmacniaczu korekcję - gra głucho i nisko.

z ustawieniami w pokoju kombinowałem, mało to dało. ciągle nieciekawy, męczący niby-bas.

na razie nie mam kasy na nowe kolumny, więc pomyślę póki co o wytłumieniu bass reflex'u. tylko teraz pytanie - jak się za to zabrać? które ścianki wyłożyć materiałem ,w jaki sposób konkretnie? [klej, silikon, czo może inne spoiwo itp...]

pozdrawiam i liczę na Waszą radę.

Próbowałeś z zatkaniem bass-reflexu ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.