Skocz do zawartości
IGNORED

Spokojne kolumny z fantastycznym basem

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

Nic lepszego w tej cenie nie ma na rynku.

Te pierwsze to R4 w obudowie BR.

Te drugie to RR4 w OZ.

Te drugie, choć na zdjęciu większe, w rzeczywistości są mniejsze (111x27x45cm) i te do 25m polecam.

Jeżeli Dali Helicon zagrają od nich lepiej, możesz mówić do mnie pumpernikiel.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15061-100005500 1263322328_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

ESA ma zazwyczaj niezły bas w sporej ilości :

Ukryta Zawartość

Poza tym na pewno Dynaudio.

Robert

Ukryta Zawartość

Sandowall

Jest w twoim wypadku kilka opcji uzyskania tego,czego szukasz.

Musisz w celu uzyskania docelowego,tzn.takiego jak chcesz dzwieku liczyc sie z kosztami,bo podejrzewam

ze sama wymiana kolumn CIE nie zadowoli-zostanie niedosyt.

Nie wiem jakimi kablami masz caly system podpiety-to tez wazne.

Proponowal bym wykorzystanie obudow kolumn z basowa lina transmisyjna,i zrobic to na revelatorach.

Reszte kasy+ze sprzedazy ikon6 zainwestowac w dopieszczenie systemu.

Szczegoly na pw.

Linia transmisyjna to jest dobry pomysl. Jesli ma byc gotowiec to moze cos z oferty PMC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolumny, mniejsze i większe a nikt chyba nie patrzy z jaką systemem u sandowall mają grać. 80w na kanał to nie mało, ale nie za dużo, ale od razu wielodrożne, średnioefektywne kolosy odpadają. powtórzę, najpierw źródełko, dopiero później szukałbym kolumn. inaczej będzie katastrofa z drogimi jakby nie patrzeć kolumnami, dobrym combo pre/amp, a dość słabym arcamem... lepiej znakomite źródło, zostawić wzmak, a kolumny dalej szukać...

Mam w planach Ikemi.

Nie pisałem bo Ikemi to raczej pewniak i chyba nie mam wątpliowści.

Tylko że najpierw trzeba pokój umeblować :)

A poważnie to uważam jednak głośniki za element od którego najwięcej zależy w torze.

Doświadczenie mam niewielkie ale zdążyłem sobie wyrobić na ten temat zdanie.

Elektronika (jeśli tylko nie jest jakimś chińskim wynalazkiem a urządzeniem normalnego producenta) potrafi wpływać na szlachetność, dojrzałość, smak muzyki. Ale charakter kształtują głośniki.

Ale to tylko moje subiektywne odczucie (tylko że nim mam właśnie zamiar się kierować :))

Sandowall

sandowall

To co odbierasz jako subiektywne jest również obiektywnym.Kolumny rzeczywiście są elementem toru odsłuchowego,który ma największy wpływ na brzmienie.Dlatego są najważniejsze.Co do basu i przełomu śrenich i własnie basu to Dynaudio jest firmą,która dopieszcza ten zakres.Proponuje sprawdzić.

To co odbierasz jako subiektywne jest również obiektywnym.Kolumny rzeczywiście są elementem toru

>odsłuchowego,który ma największy wpływ na brzmienie.Dlatego są najważniejsze.Co do basu i przełomu

>śrenich i własnie basu to Dynaudio jest firmą,która dopieszcza ten zakres.Proponuje sprawdzić.

Wygląda na to że Panuje zgoda co do charakteru brzmienia Dynaudio. Lądują na pozycji pierwszej do odsłuchu. Chociaż przeglądając w pośpiechu recenzje tych głośników mimo iż są uznawane za bardzo udane nikt nie zwrócił uwagi na ich 'szczególnie dobry bas'. Tak troche ich receznje przypominają te o Dali Ikon, nawet wygląd w tym samym klimacie. Posłuchamy zobaczymy.

A czy ktoś miał okazje posłuchać Dynaudio i Helicony? Jak można je porównać?

Sandowall

Nie jestem do konca pewien,czego kolego szukasz,bo zarowno dali,jak i dynaudio maja szeroka oferte.

Twoja koncowka i pre nie bedzie w stanie napedzic wszystkich modeli glosnikow,i dzwiek nie otworzy

sie do konca,bo po prostu do wyzszych modeli potrzeba wiekszej mocy wzmaka,a twoj zestaw obawiam

sie moze miec za malo mocy.Najlepiej pozyczaj kolumny do domu,wtedy cos dopasujesz,inaczej bedzie

ciezko,bo kazdy niemalze sprzedajacy bedzie CIE przekonywal,ze dobrze wybrales-decyzje musisz podjac

po odsluchach u siebie sam.pozdrawiam.

Sandowall

stary audiofil Ci dobrze radzi-NIE RECENZJE-są decydujące(na bocznicy jest wątek o tym jak facet wybierał z recenzji i teraz płacze)a odsłuch.Dynaudio to marka wyżej stojąca od Dali w audiofilskim świecie i nie pisze tego dlatego,że te kolumny posiadam.Esotar to jeden z najsłyniejszych wysokotonówek a przez niektórych do dzisiaj uznawany za najlepsze,pomimo Berylu i Diamentu to patent i produkt Dynaudio tak samo jak pozostałe przetworniki,polecam lekture na temat tej firmy.Jeżeli design Ci odpowiada a moim zdaniem jest ciekawszy od Dali to wartości soniczne mogą spełnić Twoje oczekiwania.

Nie znam tej końcówki mocy i nie wiem jak z wydajnością prądową u tego Linna ale odsłuch powinien te wątpliwości rozwiać.

Tak czy siak Dynaudio i Dali do odsłuchu.

A może B&W 803D? Bas podobno świetny, względny spokój na górze (i przez diamentową kopółkę pięknie) a i ceny z drugiej ręki ocierają się o moje możliwości.

Jakie macie o nich zdanie?

Dzięki, Sandowall

Miałem 805N i wiem, ze jeśli chodzi o bas to nie ta klasa co 803 bo inna kubatura, ale są opinie, ze 805 to lepsza konstrukcja. Przestań wymyślać tylko posłuchaj dynaudio tak jak Ci dobrzy ludzie radzą.

Mam teraz monitory Dynaudio special 25 i mają tyle basu, że spokojnie dają rade w 30 metrach, a to tylko monitory..a jeśli o wysokie to mam na górze esotara 2 i nic więcej nie szukam. Wiec posłuchaj B&W I dynaudio ....a bedziesz wiedział co Ci bardziej pasuje.

Przepraszam, że trochę odbiegnę od tematu ale chciałem zapytać (szczególnie kolegi npl) dlaczego wzmacniacz 2x80W na 8ohm nie jest w stanie napędzić średnio-efektywnych kolosów? Czy jakby założyciel wątku miał wzmacniacz 2x160W to on dałby radę? Przecież dostarczenie dwukrotnie większej mocy do kolumn spowoduję wzrost natężenia dźwięku (ciśnienia akustycznego) jedynie o 3dB. Sam posiadam wzmacniacz 2x100W 4ohm DIN (czyli na 8ohm i w RMS'ie będzie mniejsza) i kolumienki o niezbyt dużej efektywności równej 87dB. Co prawda aby rzeczywiście głośno posłuchać muzyki w moim pomieszczeniu (23m2) muszę przekręcić potencjometr głośności we wzmacniaczu na połowę skali ale mocy mi w ogóle nie brakuje. Co z tego, że duże kolumny mają np. dwa głośniki bassowe po 25cm i ważą po 100kg? Przy takiej samej efektywności co moje monitory powinny wytworzyć podobne ciśnienie akustyczne. Ponad to jak się ma wzmacniacz o niezbyt dużej mocy to przeważnie słuchać będziemy muzyki przy lepiej wysterowanym tranzystorze w porównaniu do wzmacniacza o sporo większej mocy w którym nigdy nie dojedziemy z potencjometrem głośności do połowy skali. Parametr THD maleje przecież wraz ze wzrostem mocy (oczywiście do pewnego momentu). Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

A czy przypadkiem wzrost o 3dB nie oznacza że jest dwa razy głośniej ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Do czolgista778:

niestety tak nie jest. Aby to sprawdzić możesz włączyć sobie muzykę na komputerze, odsunąć pasek głośności np. w WinAmp'ie na -3dB, posłuchać chwilę a potem przesunąć go na pozycję 0 i się przekonać czy rzeczywiście jest dla ciebie dwa razy głośniej. Dodam tylko, że zmiana wrażenia poziomu głośności wywoływana zwiększaniem ciśnienia akustycznego a jakąś stałą wartość jest proporcjonalna do poziomu głośności panującej. Innymi słowy zmienianie poziomu głośności o np. 3dB będzie wywoływać inne odczucia przy małych głośnościach i inne przy dużych. Liniową jednostką głośności dźwięku jest son i chyba tylko ją można sumować w sposób arytmetyczny.

• 3 tygodnie później...

Nie znam tej końcówki mocy i nie wiem jak z wydajnością prądową u tego Linna ale odsłuch powinien te

>wątpliwości rozwiać

------------------------------------------------

Pytałem w różnych miejscach. Wszyscy jednym głosem mówią że Linn jest za słaby na te głośniki.

Na wymianę i głośników i wzmacniacza mnie niestety nie stać.

Helicony zaś podobno są łatwiejsze do wysterowania.

A jeszcze jedno. Jeden obeznany w temacie jegomość powiedział że podepniemy Linna do Euphoni. No i że tak ocenimy to jak zagra Linn z Heliconami. Jeżeli zagra dobrze to w ciemno można brać helicony już bez odsłuchów. Wiedział co mówi?

Dzięki, Pozdrawiam

Sandowall

>A jeszcze jedno. Jeden obeznany w temacie jegomość powiedział że podepniemy Linna do Euphoni. No i

>że tak ocenimy to jak zagra Linn z Heliconami. Jeżeli zagra dobrze to w ciemno można brać helicony

>już bez odsłuchów. Wiedział co mówi?

Wiedział co mówi. Helicony MkII pomimo zastosowania innych przetworników brzmią zadziwiająco podobnie do Euphonii. Nie zgodzę się natomiast, że Helicony są łatwe do wysterowania. Podłączałem do 400MkII i 800MkII różne wynalazki i dopiero pod wpływem naprawdę pancernej pięści nabierają właściwej przejrzystości i dynamiki.

>Wiedział co mówi. Helicony MkII pomimo zastosowania innych przetworników brzmią zadziwiająco

>podobnie do Euphonii.

A wersja MKI? Różni się brzmieniowo od MKII?

>Podłączałem do

>400MkII i 800MkII różne wynalazki i dopiero pod wpływem naprawdę pancernej pięści nabierają

>właściwej przejrzystości i dynamiki.

Mój Linn to nie 'pancerna pięść' dlatego odpuściłem Dynaudio. Ale też podobno nie jest tak źle jeżeli chodzi o jego wydajność prądową, więc może wystarczy na Helicony 400?

Sandowall

>A wersja MKI? Różni się brzmieniowo od MKII?

Wersji MKI nie znam zbyt dobrze, bo słuchałem jej tylko raz i tylko modelu 400. Wg mnie MKI ma względem MKII odrobinę luźniejszy dół.

>Mój Linn to nie 'pancerna pięść' dlatego odpuściłem Dynaudio. Ale też podobno nie jest tak źle

>jeżeli chodzi o jego wydajność prądową, więc może wystarczy na Helicony 400?

Bez odsłuchu się nie obejdzie. Z mojego doświadczenia wynika, że ze słabszymi wzmakami Helicony mają tendencję do utraty przejrzystości, czyli mówiąc krótko zaczynają mulić. Weź na to poprawkę słuchając swojego zestawu z Euphoniami, które są jeszcze trochę twardsze niż Helicony MKII.

modrzew47, 12 Sty 2010, 10:35

>Szukałem basu u wielu producentów,znalazłem w Dynaudio.Sądze,że wiele produktów wyżej wymienionych

>to niezłe kolumny ale brzmienie Dynaudio pewnie Ciebie zadowoli,gdzieś widziałem z drugiej ręki

>Dynaudio S3.4 do 25m2 jak znalał.Lepsze jakościowo byłyby S5.4 ale mogą być za duże.A to wspomniane

>S3.4http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/948497_1.jpg

mam pytanie do posiadaczy lub osób co słuchali tych Dynaudio S3.4 jak w nich prezentuje się dynamika rytm wyższy bas, czy są to raczej jasne czy ciemne kolumny?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.