Skocz do zawartości
IGNORED

HK 3490 jakie kolumny na 20m2 do 2000zł

and00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem HK3490 i zastanawiam sie jakie kolumny nadawały by sie do tego klocka?

pokuj ma 20m2, ale jest nieustawny połączony z kuchnią, kolumny bedą stały blisko sciany,mam na to 2000zł, ale może być kilkaset więcej.

zastanawiam sie nad podstawkami, ale podłogowe też moga być, mozliwe używane.

Ponieważ blisko ściany to chyba Bassreflex z przodu? Rozrzut "szeroki" bo zastanawiałem się:

Dali

Concept 6

Ikon 2

Lektor 3

Paradigm

Monitor 7v5

Titan v6

WHARFEDALE

Evo Signature 8

albo coś innego co sie nie pogryzie z tyn HK 3490. Słucham Rocka czasem metalu, ale tez pop, czsem cos naprawde spokojnego np acid jazz.

pozdrawiam i z góry dziękuje za porady.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Z Harmanem 3490, do rockowej muzyki (takiej glownie sluchasz), goraco polecam Monitor Audio RX2. Duza podstawka, efektowna, nieco cofniety srodek, ale wciaga i naprawde swietnie wspolgra z HK 3490.

Wiem gdzie kupic ponizej 2500 za nowe od polskiego dystrybutora:P

missiona m35i miałem kiedyś na 35m i odstawiałem od ściany pół metra, kombinowałem gombkami i się szybko pozbyłem, TRAGEDIA !!!

POLECAM: w kolejności:

KODA K-5000

Q ACOUSTICS 1050i

DALI CONSEPT 6 - może mieć słaby dół do rocka i metalu ale warto posłuchać bo dobry sprzęt

Fanem podstawek budzetowych nie jestem ale jak mowa o RX2 to moge Ci załatwić sporo taniej niż 2500 zł

Pieniądze nie grają !

Witam! Podobnie jak kolega wyżej nie polecam Mission - za ciemne do tej elektroniki, choć często polecane i mimo ciągłych korekt w ustawieniu zawsze bylo "nie tak". Zdecydowanie polecam posłuchac Heco Metas 500 - raczej rynek wtórny, choc może gdzies znajdziesz jeszcze nowe; ew. cos z Magnata i Monitor Audio serii RX lub starszej RS. Pozdrawiam.

...z Paradigm tez bedzie dobrze, nieźle wypada połączenie z JBL, ale proponuje posłuchac - u mnie JBL odpadły z uwagi na charakter basu, który w połaczeniu z HK nie przypadł mi do gustu.

• Użytkownicy+

Dzieki za pomysły, zastanawiam sie czy musze mieć BR z przodu, bo u mnie te kolumny bedą stały max 20cm od ściany, a podobno bas wtedy dudni. A ja lubię mięsisty i wyrażny bas, zastanawiam sie jak będzie z tym u Dali, pewnie trzeba będzie posłuchać.

Moge kupić paradigmy 7v5 za rozsądna cene ale BS z tyłu, ale jest PARADIGM CINEMA PHANTOM v.3 i ma z przodu, ale jak to gra? Ktoś słyszał? No i to cinema w nazwie zniechęca...

Myśle jeszcze o Infinity PRIMUS II 360, Dali Concept 6,

Ale przed odsłuchem najbardziej mi sie "podoba" Paradigm monitor 7v5 tylko stresuje mnie BS

Ma ktoś 7v5 lub 6, dostawione do ściany?

Powtorze sie z tymi RX2 - tym bardziej powinny Ci sie spodobac. Maja naprawde sporo miesistego basu. Jesli lubisz "miecho" w dole to nie przejmuj sie odlegloscia od sciany za bardzo - nawet przy tylnym bassreflex. Jasne.. 20 cm moze zabuczec przy wiekszej glosnosci, ale po to masz w komplecie gabki do RX2 - zeby to dudnienie zniwelowac. Nie mowimy o sprzecie audiofilskim i dazeniu do jak najbardziej naturalnego dzwieku, tylko o zestawie ktory ma bawic i wciagnac w muzyke rockowa, wiec bez przesady:) Dociskaj kolumny do sciany i zabawa!!! ;-)

Dali sobie odpuść, mięsistego basu to raczej one nie mają a i do rocka generalnie nie podejdą

Paradigmy do tego gatunku ok ale 7'mki akurat mają charakter basu utwardzony, stopa perkusji jeszcze co prawda brzmi tak jak powinna ale generalnie tego mięcha to one za wiele nie mają (bas jest szybki i krótki), Titany podstawkowe chyba nawet tu ciut lepiej wypadają

jak chcesz mięsisty i potężny bas bez cienia dudnienia to zerknij na Allegro, jest starsza wersja Paradigmów 9 (v1 albo v2) lub Monitor 3v4 (tylko gościa pogięło z ceną) z HK w rocku zagrają dokładnie tak jak oczekujesz (sprawdzone)...

Monitor Audio również są dobrą alternatywą, wspomniane wyżej RX2 lub BR5

Właśnie wróciłem z odsłuchu Monitor Audio rx2, Paradigm 7v6, dali concept6. No cóż dali rzeczywiście mi nie podeszły, z pozostałych najbardziej paradigmy,w MA bas za długi, troche za mocny jak dla mnie.

Jakie kolumny grają podobnie jak 7v6, mocnym ale krótkim(jeszcze bardziej), basem prawie konturowym chętnie bez schodzenia do najniżczych rejestrów, może zatkać BReflex w paradigmach? No i szczegółowość mogła by być leprza ale w cenie do poniżej 3000max :)

Dzieki za poprzednie sugestie i prosze o rady

możesz zatkać dolne bas reflexy (obydwu nie możesz bo nie będzie w ogóle basu) lub obydwa ale nie całkowicie (tylko wsadzić krótkie gumowe rurki lub grube słomki od napojów) - u mnie w Monitorach 9v5 ta druga metoda ograniczyła przydudnianie basu i rezonanse w pokoju przede wszystkim, mam też wrażenie że bas jest właśnie szybszy a ilościowo raczej nie czuć że jest mniej, także polecam tą metodę

a podłogówek z jeszcze krótszym basem raczej ciężko będzie spotkać, może jakieś diy albo używane z konstrukcją zamkniętą lub membramą bierną.. myślę że dużo też tutaj do basu wnosi sam HK, on ma dosyć mięsisty i nisko schodzący bas, raczej lekko przeciągnięty

dzięki, kupie te paradigmy, może zmienie ampli(kupiłem okazyjnie 1000zl z usa) ale na jaki?

Myślałem ze HK mi podejdzie ale ma rzeczywiście za mocno schodzący i przedłuzony bas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.