Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

oj tam oj tam :-)

Piotrka Denon zaraz po włączeniu objawił wyraźne faworyzowanie góry z jednoczesnymi sybilantami. Znając z Piotra opisów zakres tuningu nie wierzyłem, że on tak gra - żywcem przypominał wynalazki z serii DCD ae typu 1500 2000 2010 itd ... Mój system jest bardzo krytyczny na wszelkie dodatki w dźwięku i każde efekciarstwo wychodzi natychmiast. Sansui powoduje za każdym razem ciarki na plecach a przy Denonie trudno mi było poczuć klimat bo wciąż zwracał uwagę na masę szczegółów które miast stanowić tło grały pierwsze skrzypce ... i jeszcze to syczenie ... Widziałem po reakcji Piotrka że trochę posmutniał no ale Bogu dzięki, że zostawiliśmy go pod prądem na kolejne parę godzin ... Denon syczenie wypełnił dźwiękiem i choć nadal troszkę lubi się górą przymilać to jest ona NAJWYŻSZEJ PRÓBY !!! Denon wyciągał przy Sansui -jak by stwierdził poeta- nawet pierdnięcia bakterii na radiatorze ... Wcale mnie nie dziwi, że Piotrkowi powrócił uśmiech - cieszę się że usłyszał swojego pupila w pełnej krasie bo to świetne źródło ! i pomyśleć że mogło pójść do ludzi bo nie miał szans pokazać swojego potencjału .. no i potencjału Piotrka bo S10 w fabrycznym wydaniu to nawet nie jest tło tego piotrkowego ... Bardzo zaimponował mi bas w Denonie, który zdaniem Piotrka i Krzyśka jest zasługą kabla sieciowego. Jednym słowem tak grający Denon S10 poluzowałby żuchwę niejednemu miłośnikowi high endu za bajońskie sumy - szacun Piotrku ! Cieszę się też, ze fabryczna 917-ka pokazała klasę nawet przy Piotrka Denonie choć jej sposób prezentacji to zupełnie inna bajka ... Uderzyło mnie podobieństwo barw obu urządzeń. W sumie po raz kolejny potwierdza się moje doświadczenie i opinią iż dobre źródła grają bardzo podobnie (w końcu realny wzorzec jest jeden) różnią się tylko pewnymi drobnymi cechami - w Denonie była to lekko rozświetlona góra (jak już wspomniałem - najwyższej próby !) w Sansui zaś wszystko jest idealnie skrojone !

Pozdrawiam wszystkich gorąco !

Edytowane przez czubsi

Fakt, dźwiękowi z 917-tki trudno zarzucić stronniczość, to zdecydowanie sędzia sprawiedliwy.

Ani na chwilę nie skłonił się w żadną ze stron "sprawy".

Szczegółowe i bogate nagrania, z dowolnie dużą ilością źródeł zagrały wzorcowo.

Imponuje rozpiętość w prezentacji instrumentów.

Każdy ma swoje miejsce, z niczym się nie miesza, nikomu nie przeszkadza, można przyglądać się każdemu z osobna, a jednocześnie gra jako "całość" bez przesady w prezentacji szczegółów dla samych szczegółów - to jest prawdziwe słuchanie muzyki - a nie badania w laboratorium, z tym że rozdzielczość jest tak dobra jak w nowoczesnych telewizorach 4K.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. CD Piotra, potrzebował paru godzin pod napięciem, ponieważ (jako jedno z wielu źródeł w domu) od jakiegoś czasu nie był używany. Po odpowiednio długim czasie stracił wszystkie niekorzystne cechy i zagrał na porównywalnym poziomie co kompakt Sansui.

Na podstawie powyższego - morał:

Jeśli coś testujecie musicie mieć czas i być bardzo cierpliwi, bo każda godzina dłużej pozwoli być bardziej obiektywnym w osądach i wydać werdykt bliższy prawdzie.

Edytowane przez Pygar

Faktem jest mam tyle zajęć, ze w swoim domu audio włączam wręcz sporadycznie ...tygodniami nic nie gra bo zwyczajnie nie ma na to czasu..niekiedy sam zadaje sobie pytanie ; po co mi to wszystko skoro stoi:)

S10 stał tak gdzieś około 2-3 tygodnie..słuchaliśmy go z Krzyśkiem u niego w którenś wekkend przyniosłem do domu postawiłem i tak sobie stał nie włączany, padło hasło "jedziemy do Pawła" no to sru!- klocek w torbę i pojechali:)

P.S obiecuję cześciej słuchać:)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

A zależy jakie masz priorytety i zasobność portfela. Ja osobiście wybierając wzmacniacz na bipolarnych tranzystorach wolałbym integrę w świecie mosfeta dzielony B/C 2105 MOS Vintage.

Ale to moje wybory i ich wyjaśnienie zajęłoby tu ze dwadzieścia stron ... (biorę pod uwagę swoją sytuację i status życiowy , preferencje , zakres wymaganych prac przy każdej opcji , stosunek cena do jakości , miejsce odsłuchowe , wygląd ....

Edytowane przez czubsi

Witam. A ja dolłozyłem do mojego zestawu cd-ka Pioneer pd 8500. No i przygoda zaczęła sie na nowo. Teraz ponownie słucham płyt które znam i odnajduje " nowa jakość". Ten cdek gra fajnie dołem, jest szczegółowy i wyraźny. Może tylko nieco blaszana góra, ale w sumie fajnie. Wydobywa takie szczegóły, których wcześniej nie miałem. Mam do Was pytanie, kto zna dac Stelmacha, kolega nabył cd pioneera także, ale znacznie niższy model ze wstawionym dac od Stelmacha. Fajne wrażenia większa odległość góry do dołu. Co sądzicie o takich kodyfikacjach?

Pozdrawiam Darek

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Mam cichą nadzieję, zę po prostu posłuchałeś urządzenia i pozytywnie odniosłeś się do jego możliwości a nie sugerujesz się wpisami oświeconych guru jak próbuje się nas oceniać na forum ...

Słuchałeś coś ?

Moja 907 Dr przechodzi gruntowny przegląd, Odebrałem również kolumny 103db skuteczności 57 kg sztuka przy 8ohm na minimalnym zejściu. Zdjęcia niebawem, a cha oryginalny stolik Sansuii już leci. Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Spotkanie u rocha, było bardzo udane. Niestety, jak się okazuje zaistniały incydenty, które odbijają się teraz czkawką. Nie wszystko widziałem osobiście, więc trudno mi się wypowiadać ostatecznie. Pewnym jest, że wzmacniacz Sansui, zagrał w tej danej konfiguracji słabo. Otwarcie o tym mówiłem, podałem też aspekty,które w szczególności mi się nie podobały. Widziałem wzburzenie Darka było widoczne, gagacka również. Roztrząsanie dzisiaj kogo była wina, mija się z celem. Obydwóch kolegów było podenerwowanych, są w końcu ludźmi. Dziwi mnie natomiast, wypowiadanie się o tym zajściu, osób których tam nie było. Bronienie dźwięku, również mija się z celem.Można zastanawiać się, czemu nie zagrało, gdzie tkwił błąd. Też nie ma to wielkiego sensu, przecież to była przypadkowa konfiguracja. Proszę więc, zaprzestać tej niezdrowej dyskusji.

Wpisy niezgodne z kulturą, a więc z regulaminem oraz netykietą, zostały usunięte przez moderację.

Każdy autor tematu, posiada uprawnienia do banowania w swoim wątku. Moderacja nie ocenia takich decyzji i ich nie podważa. To prawo zostało ustanowione przez admina, bo tego żądali sami forumowicze.

Proszę o powrót do tematu wątku.

• Użytkownicy+

Kolega Dicomaniac zrzekł się autorstwa tematu. Proszę to uszanować i nie wracać do drażliwych spraw. Jakiekolwiek wpisy niezgodne z regulaminem, będą karane ostrzeżeniem i banem w wątku. Niewłaściwe wpisy, proszę raportować moderacji, wtedy reakcja będzie najszybsza.

Temat został oczyszczony, proszę więc o wpisy w temacie wątku.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Otrzymałem zaproszenie do posłuchania sprzętu Sansui. Jeśli czas pozwoli, postaram się przyjrzeć się dokładniej, tej firmie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dziękuję koledze w imieniu swoim i pozostałych uczestników forum, za profesjonalną i właściwą dla moderatora reakcję !

Spotkanie pozbawione emocji a mające na celu tylko i wyłącznie poszerzenie ogólnodostępnej wiedzy nt urządzeń tej marki dokonane w rzetelny sposób jest - uważam - niezbędne !

Pozdrawiam wszystkich gorąco i proszę by temat tego forum nie stał się terenem osobistych wycieczek bo czym innym jest rzeczowa uwaga nt cech urządzenia a czym innym leczenie własnych kompleksów przeróznej natury poprzez odgórną krytykę czegoś czego się nawet nie widziało ...

Przez wiele lat na tym forum bardziej doświadczeni koledzy próbowali dzielić się swoimi doświadczeniami i sądząc po 372 wiadomościach na priv w przeważającej większości z podziękowaniami a w pozostałej z zapytaniami lub prośbą o poradę uważam, że idea tego wątku jest trafna nawet jeśli co poniektórym trudno to zrozumieć a co za tym idzie zaakceptować ...

A w temacie

Myślę, że jestem już na ostatniej prostej jeśli chodzi o przywrócenie do życia projektu 907 XR MOS FET ! Na dniach podejmiemy decyzje, które ostatecznie pozwolą nam mam nadzieję z sukcesem zakończyć tą sprawę !

Ponad to udało się doprowadzić AU07 do stanu w pełni fabrycznego i bardzo precyzyjnie ustawić. Wzmacniacz prezentuje na chwilę obecną pełnię swoich możliwości i jest zarazem dobrym punktem odniesienia !

Z przykrych tematów- kolega został oszukany przez jednego z Japończyków z aukcji yahoo na kwotę około 1500 USD ...

Radzę bardzo uważać - zwłaszcza , że dotychczasowy kontakt z tym człowiekiem układał się normalnie (jak na kontakt z Japończykiem ...). W którymś momencie gość zaprzeczył, że dostał pieniądze i nic nie dało przesłanie kopii przelewów z potwierdzeniem dotarcia i odbioru pieniędzy przez odbiorcę ... Od ponad dwóch tygodni nie odpowiada na żadne wiadomości ...

To na tą chwilę w zasadzie wszystko

Edytowane przez czubsi

Witam,

Również dołączam się do podziękować dla palton za przejęcie pieczy nad forum oraz "mam nadzieję" wolności wypowiedzi jak też dbałości nad porządkiem i kulturą wypowiedzi forum - Klubu Miłośników Sansui.

czubsi cieszę się, że znowu jesteś z nami.

Pozdrawiam,

niro1

Witam,

Cieszy mnie bardzo sposób rozwiązania problemu i Wasza obecność :)

Od razu skorzystam z waszej wiedzy, pomóżcie mi proszę w "wyłuskaniu" szczególnych walorów dźwiękowych tunerów TU-717, TU-9900 oraz... TU-x711. Może ktoś miał je wszystkie i potrafi je jakkolwiek porównać/zestawić ;)

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Mam pytanko, czy w Poznaniu można posłuchaś dobrego Sansui? Miałem kiedyś au-x501, ale jak wiadomo - to żaden Sansui :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Od razu skorzystam z waszej wiedzy, pomóżcie mi proszę w "wyłuskaniu" szczególnych walorów dźwiękowych tunerów TU-717, TU-9900 oraz... TU-x711. Może ktoś miał je wszystkie i potrafi je jakkolwiek porównać/zestawić ;)

Mialem na odsluchu w domu 9900, teraz mam 517 (wiec mlodszego brata 717), a obok pasie sie staruszek z zielonym oczkiem i zacnym numerkiem 666. W szafie taniutki 217 a wczesniej starutkie amlitunery Marantza. Baza do porownan jakas wiec jest. Daru opisywania dzwieku Bozia nie dala przesadnego :) ale 9900 rzeczywiscie prezentowal oprocz slusznej wagi i zacnego frontu najwyzsza kulture dziwieku FM stereo. Gral rzeczywiscie bardzo przestrzennie, doskonale odtwarzajac atmosfere studia podczas rozmow czy dyskusji oraz szeroko i cieplo prezentowal muze z Trojki czy RMF classic. Gral na przyslowiowym drucie, i Trojke ktora ma w Warszawie slaby nadajnik bardzo ladnie zbieral. Silniejsze stacje komercyjne lapal nawet bez anteny.

W porownaniu z nim 517, prezentuje nieco skromniejsze ale i tak zupelnie wystarczajace ja dla mnie granie. 666 brzmi przy nich jak kartonowe pudlo, ale moze z racji na wiek i brak odswiezenia/regulacji. Trzymam go z sentymentu dla tegj zielonej okraglej skali niczm w okrecie podwodnym. Czysto estetyczna pobudka.

x711 nie mialem okazji sluchac.

Jesli interesuja Cie tunery Sansi to sporo informacji technicznych znajdziesz tu:

http://www.fmtunerinfo.com./sansui.html

Pozdrowienia dla wszystkich i tez przylaczam sie do podziekowan dla Paltona, za przywrocenie watku do zywych!

Jesli interesuja Cie tunery Sansi to sporo informacji technicznych znajdziesz tu:

http://www.fmtunerinfo.com./sansui.html

Dzięki za opis, ja też słucham oczami, dlatego ładne sprzęty, z TU-9900 na czele, mnie pociągają :)

Wspomnianą stronkę studiowałem już naście razy, dość specyficzny pomysł na te konfrontacje/pojedynki tunerów. Niestety najwięcej wartościowych opisów dotyczy czułości na słaby sygnał i podatności tunerów na modyfikacje.

To z pewnością obiektywne grono audiofili i możemy być dumni, choć mniej niż Kenwood :) że bardzo doceniają sprzęty Sansui.

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jarex

w rejonie Poznania są na pewno dwaj koledzy z 907 (model 907i oraz 907MR) ale musiałbym się zorientować jak dysponują czasem bo z tym to u nikogo słodko nie jest ... Dam znać co u nich i ewentualnie dam Twój namiar

palton super, że teraz zarządzasz forum i mam nadzieję, że nie będzie już teraz aż takiej cenzury jak poprzednio z niewygodnymi wpisami.

Pozdrawiam odblokowanych i Wszystkich Miłośników Sansui :)

jarex

w rejonie Poznania są na pewno dwaj koledzy z 907 (model 907i oraz 907MR) ale musiałbym się zorientować jak dysponują czasem bo z tym to u nikogo słodko nie jest ... Dam znać co u nich i ewentualnie dam Twój namiar

dzięki, na spokojnie, nie ma pośpiechu:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

No zawsze możesz się karnąć do Gorzowa poznać osobiście kaznodzieję-handlarza czubsiego ! :-) Nie każdy miał taką okazję - chyba zacznę jeszcze na biletach zarabiać :-)

Edytowane przez czubsi

Kiedyś w Gorzowie bywałem służbowo raz na miesiąc, ale to dawno już było...

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.