Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Moje gratulacje !

Taki dopieszczony, wyczyszczony i wyregulowany egzemplarz, to dopiero musi czarować pięknem muzyki.

Gdyby tak, każdy mógł posłuchać u siebie swojego modelu po tak gruntownym przeglądzie, to z pewnością nie poznałby swojego klocka.

Pozdrawiam i czekam na dalsze opisy.

Pygar

P.s. Skala po przestrojeniu działa tylko jako ozdoba, bo radio pracuje w naszym zakresie fal, trzeba mieć drugie radio i na zasadzie porównania tego co gra na jednym i na drugim zrobić sobie ściągawkę, w którym miejscu skali jest faktycznie dana stacja.

Powyższe dotyczy tylko odbiorników ze skalą analogową.

Edytowane przez Pygar
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Mariusz ! No właśnie czekam aż się pochwalisz :-) !!! Rozmawiałem z Przemkiem w tej sprawie jakiś czas temu i wiem, że spokojnie ogarnął temat . Masz szczęście, że jest blisko bo tylko dwóch ludzi dało mi się nauczyć właściwej procedury strojenia wzmacniaczy serii alfa i jednym z nich jest właśnie Przemek !

Witam! moja 901 w końcu gra jak należy :) słuchanie muzyki to teraz czysta przyjemność. Niezależnie od rodzaju muzy, gra urzekająco :) Dziękuję serdecznie za pomoc i wsparcie Czubsiemu, Pygarowi, Janvideo24 i Piotrkowi608! A teraz wyłączam się i idę słuchać. Pozdrawiam :)

Adam

Au-X901 to taka Brazylijka!!! pierwszy wzmak który tak ciągnął moje Phonarki 20S na basie! Nawet mój Denek S1 tak z nimi sobie nie pogrywa w basie. Ten szlachetny wzmak zestawiony z cd (o zgrozo dla tego wątku!) Sony CDP-X222ES po prostu dream team!

A i wiem jakie kolumny do tego by idealnie pasowały Pylon Pearl 25....

Oooo tak mam taki dream usłyszeć pylony z sansujem... Anielskie głosy były by

PiotrOss

Pozostaje poszukać w okolicy kogoś z Kappami i przeprowadzić eksperyment.

Eksperyment został przeprowadzony na "żywym organizmie" :) Fajna kontrola, szczegółowość ok, idealne mnie brzmienie.Ciekawie "zarzadzany" bas. Jednak Sansui chyba trochę mocniej się grzeje niż przy poprzednich JM Lab. Ale...ponieważ Sansui pojechał do małego czyszczenia (trzeszczące potencjometry) - zapiąłem Kappy pod JVC JA-S71. I brzmienie nabrało, nazwałbym to "lekkości'. (JVC to 4-16 ohm), a z mocno odczuwalnych różnic to gorsze prowadzenie basu niż Sansui - zdarza mu sie wpadać w coś, co określę jako "buczenie"..

Tak więc najprawdopodobniej G9700 wyląduje w innym pokoju, docelowo z kolumnami 8ohm i większej skuteczności (mam takie fajne DYI RR monitory). Pytanie postawię inaczej zatem: jaki Sansui do Infiniti Kappa 8? Pytanie otwarte. Coś ktoś może polecić?

...

Au-X901 to taka Brazylijka!!! pierwszy wzmak który tak ciągnął moje Phonarki 20S na basie! Nawet mój Denek S1 tak z nimi sobie nie pogrywa w basie. Ten szlachetny wzmak zestawiony z cd (o zgrozo dla tego wątku!) Sony CDP-X222ES po prostu dream team!

Wiem że jesteś rozsądnym człowiekiem i dlatego zaproponuję Ci taniego jak barszcz Cambridge Azur 651 , teraz go dają za 1999 zł. Można go brać nawet w ciemno zwłaszcza za taką cenę aby po wygrzaniu porównać nawet brzmieniowo do legendarnego Sansui Alpha 907 .wnioski nasuną się same.

Edytowane przez Luk77

Fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego, aby bawić się, aby bawić się, aby bawić się na całego !

Wiem że jesteś rozsądnym człowiekiem i dlatego zaproponuję Ci taniego jak barszcz Cambridge Azur 651 , teraz go dają za 1999 zł. Można go brać nawet w ciemno zwłaszcza za taką cenę aby po wygrzaniu porównać nawet brzmieniowo do legendarnego Sansui Alpha 907 .wnioski nasuną się same.

:-)

A świstak zawija w sreberka ...

Wzmacniaczyk 8,4kg, z 2-ma tranzystorami na kanał, moc 75W przy 8 Ohm , wzmocnienie realizowane przez opamy NE5532.... ta... jasne !

Dlatego tyle kosztuje :-)

https://www.youtube.com/watch?v=fJKRESz8ZhE

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Sansui Alpha 907 (dowolna) , 33kg, 8 tranzystorów na kanał, 160W przy 8 Ohm ... itd.

Edytowane przez Pygar

Wzmacniaczyk 8,4kg, z 2-ma tranzystorami na kanał, moc 75W przy 8 Ohm , wzmocnienie realizowane przez opamy NE5532.... ta... jasne !

Moj sony tez ma 2 trany na kanal, wazy 12,5kg a wsunal AU-X901 na sniadanie

Niedlugo bede mial Sony TA-F830ES a to juz spore monstrum, postaram sie wtedy sciagnac do siebie jakas wysoka alfe i zrobic porownanie

• Użytkownicy+

Niedlugo bede mial Sony TA-F830ES a to juz spore monstrum, postaram sie wtedy sciagnac do siebie jakas wysoka alfe i zrobic porownanie

Po co? Przecież wyrok jest już znany.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kolega bokser wraz z klonem już nie mogą odpowiadać w temacie. Proszę więc kolegów o zaprzestanie zwracani się do niego, byłoby mało elegancko pisać do kogoś, kto nie może odpowiedzieć.

Ten ażur nie ma nawet startu do sony ta-f120

Panowie wierzcie mi nawet wolelibyście nie wiedzieć jakie jest głęboko prywatne moje zdanie o """"""""""""BRYTYJSKIM DŹWIĘKU I ICH WZMACNIACZACH"""""""""" wśród Was są moi koledzy i przyjaciele, nie chce Was urazić:-)

post-798-0-18942700-1448656616_thumb.jpg

• Użytkownicy+

Dyskusje i spory to sól tego forum. Jednak forma dyskusji nie może spaść poniżej poziomu przyzwoitości, który określa Regulamin i Netykieta. Ten poziom przekroczył kolega szczemirek, z przykrością musiałem go odsunąć od pisania w wątku. Proszę nie kierować już swoich słów do forumowicza, który nie może na to odpowiedzieć.

Witam,

Panowie nie kłóćcie się proszę.

Wiadomo przecie, że "gdzie drwa rąbią tam muszą lecieć wióry". Tak samo jest z każdym lepszym sprzętem i innymi zabawkami ludzkimi zwłaszcza tam gdzie w rachubę idzie pieniądz. Ja sam to kiedyś doznałem ze strony tego forum i osób tutaj piszących, ale to już dawno było, choć warto na wszystko uważać. Prawda jest taka, że to muzyka łączy pokolenia a sprzęt audio ma temu towarzyszyć. Wszystkie te wpisy świadczą jak dla mnie o niesamowitej zawiłości tego wątku, normalnie tworzy się tutaj swoisty świat od miłości do nienawiści czy zazdrości i odwrotnie.

Według mnie sprzęt audio Sansui jest tym czym lub co kto dla siebie w nim odkryje. Jak komuś coś pasuje to wchodzi w jego posiadanie na dłużej lub krócej i tyle. Ja jego pokochałem za fajne rozwiązania układowe i dobry poziom elektroniki, dźwiękowo też jest przyzwoicie niezależnie od poziomu i modeli tego sprzętu.

Co do porównań warto przerobić sobie różne warianty w swoich czterech kątach i wyciągnąć własne wnioski. bumpalump i innym nie przypasowało brzmienie itd. dobrze tak też może być i o co się tutaj spierać mają do tego swoiste prawo. Inni sprzęt Sansui kochają za to o czym pisze wyżej... i kto lub co może to zmienić? :)

Wyrozumiałości i stanowczości życzę i proszę o kulturę wypowiedzi.

Pozdrawiam,

niro1

Witajcie

Mam problem ze swoim AU- X501 , przerywa mi na prawym kanale, a czasami w ogóle ten kanał przestaje działać.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

obawiam się, że ten Sony poza "fajnymi" flakami niestety nie gra. Nie to, że jest to totalny szajs. Bo nie jest. Jednakże tez kiedyś daaawno temu uległem " urokowi" jego wnętrzności na bardzo krótko. Stary Harman Kardon pm 660, grzecznie pozamiatał tego soniaka i nie tylko jego. Stare czasy. A już przyrównywanie do sansui.... No cóż każdy lubi co innego. Pozdrawiam serdecznie. ps. Nie chciałem tego pisać w wątku sony es.

Wszystko jest kwestia preferencji, przerobilem sporo marek w zyciu, denony, marantze, pioneery, yamahy, kambodze, musicale, nowsze nady i swoje brzmienie znalazlem dopiero w sony, i dużo zalezy tez jakiej muzyki sluchamy.

Bogate wnetrze tez nie zawsze gra, au x901 zle nie wyglada w srodku i na pierwszy rzut oka mozna pomyslec ze to wydajny piec a jednak nie dal rady na moich kolumnach, ktos kto pisał ze ciagnal nim z powodzeniem kappy chyba nie wie jak te kolumny graja odpowiednio napedzone.

Au x 901 byl porownywany z ta f 670es, od wczoraj mam 830es wiec do porównania bede musial poszukac jakiejs bardzo wysokiej alfy

wg mnie taką np. alfe a 707dr itp ten 830es pozamiata , z alfą 907 dr/xr/kx nie do końca wiadomo wiadomo - teoretycznie ma sansui większą moc i mocniejszy zasilacz (sony 500w , sansui a 907 600w, sansui a 707 ma 400w - sprawdzałem wszystkie w ich service manualach :)) - ale z drugiej strony nie zasilacz o wszystkim do końca przesądza - taki sansui x 901 ma niby toroid 560w i co ? - nie dał rady sony 670 es :(:)) - lub jak to ktoś tu wyżej pisał "sony 670es wsunął sansuja x 901 na śniadanie :))"

Toroid w sansui au x 901 jest nieco mniejszy badz rowny z toroidem w 670es es, wlasnie myslalem o 707dr bo jeet taka niedaleko wałbrzycha z tego co sie orientuje to nie jest to taki niski model

Ale tak jak mówie, zasilacz nie przesadza o wszystkim, marantz pm16 ma dosc male trafko i mala pojemnosc a dynamika i bas ida leb w leb z 670es, tylko barwa tego marantza tez ciemniejsza jest

Dziękuję za pomoc.

Już naprawione - odpal, powinno być wszystko ok! :)

Dyskusje i spory to sól tego forum. Jednak forma dyskusji nie może spaść poniżej poziomu przyzwoitości, który określa Regulamin i Netykieta. Ten poziom przekroczył kolega szczemirek, z przykrością musiałem go odsunąć od pisania w wątku. Proszę nie kierować już swoich słów do forumowicza, który nie może na to odpowiedzieć.

Panie Moderatorze... to było tak dawno, że przerzuciłem wiele stron tej dyskusji, a nie umiem znaleźć wypowiedzi tego użytkownika. Uczestniczyłem i uczestniczę w kilku forach, na jednym jestem moderatorem (20k użytkowników), NIGDZIE nie widziałem tak "liberalnej" moderacji. Takie akcje, jak tutaj, załatwia się na pniu przy pomocy niezawisłych, szybkich decyzji. Nie po tygodniach. Gdybym zajmował się tutaj moderacją, natychmiast założyłbym szanownym oponentom wątasek "Sony vs Sansui", skierował ich tam, zamknął emocjonalne dyskusję tutaj, ostrzegł przed represjami i za każdy objaw niezdrowej gadki od tej pory zawieszał konto na miesiąc.

Takie akcje, jak tutaj, załatwia się na pniu przy pomocy niezawisłych, szybkich decyzji.

Wlasnie tak załatwiono - Szczemirka , chłop po "Sajsujowych przejściach" odważył się prawdę napisać ...wyleciał razem z postem chyba po godzinie.

Nie rozumiem więc Twoich roszczeń :)

Edytowane przez Luk77

Nie mam roszczeń, uważam, że moderatorzy na tym forum śpią i to wszystko. Moderator na forum jest po to, żeby widząc niezdrowe emocje pisał uczciwie i uprzejmie: "grzecznie, panowie, bo obaj odpoczniecie", a po kolejnym lewym wpisie dawał miesiąc odpoczynku, na tym polega dobra moderacja. Nie na patrzeniu z boku, jak cenny wątek idzie się je..ać, bo komuś się prowokacji zachciało, a kto inny dał się sprowokować. Jeżeli widzę ludzi, którzy włażą do klubu pasjonata marki, żeby wieszać psy na urządzeniach tej marki, zastanawiam się, po co im to. Nikt życzliwie nastawiony i spełniony, komu nie brakuje w życiu fajnych emocji, nie robi takich akcji. Koledze, który nie ma tu konta pokazałem, co się wyprawia, skwitował śmiechem i jedno powiedział: "od razu widać, któremu stara nie daje!". I ja się z nim w pełni zgadzam, miłego słuchania ;)

• Użytkownicy+

Wlasnie tak załatwiono - Szczemirka , chłop po "Sajsujowych przejściach" odważył się prawdę napisać ...wyleciał razem z postem chyba po godzinie.

Szczemirek "załatwił" się sam ujawniając treść PW, oraz łamiąc zasady forum.

Kolego Luk77, moderacja przywróciła Ci możliwość pisania w tym temacie nie po to, żebyś komentował jej posunięcia. Proszę o wpisy związane z tematem wątku.

Nie mam roszczeń, uważam, że moderatorzy (...)

To jest wątek dotyczący sprzętu firmy Sansui. Jeśli ktoś ma zastrzeżenia bądź porady związane z moderacją, zapraszam do odpowiedniego tematu podwieszonego na bocznicy. Tutaj takie posty są traktowane jako wpis nie na temat lub (zależnie od charakteru wpisu), jako trolling. Moje posty są wpisami moderacyjnymi, tłumaczący innym zaistniałą sytuację, to jest jedyny wyjątek od reguły. Kolejny kolega pożegnał się z tematem- johnyfazer.

Ponownie proszę o wpisy w temacie wątku.

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownicy+

Kolejna osoba pożegnała się z tematem- rafal735r. Wszystkie wpisy nie na temat wątku, traktuję jako trolling. Będę za to karał banem na temat, bez żadnych wyjątków. Odpowiedź na zaczepki tak samo, nie wnikam kto zaczął. Kolego czubsi, to ostatnie ostrzeżenie z mojej strony. Chcesz pisać, to pisz merytorycznie, nie, to trudno, żadnej ulgi nie będzie.

Proszę w wątku nie odnosić się do komunikatu moderatora. Dziękuję.

Serdecznie witam miłośników Sansui

Jako iż ten temat ciągnie się od kilku lat, a ja jestem dosyć "świeży" nie prześledziłem go w całości, ale żeby nie zaśmiecać forum kolejnym tematem postanowiłem zapytać się o rady tutaj, bezpośrednio u tych którzy wielbią ten sprzęt całym swoim sercem.

Pierwszego wzmaka tej firmy zobaczyłem jakiś czas temu na "youtubie" gdzie pewien Pan prezentuje swoja kolekcję przy utworze "Paint it black" zespołu the Rolling Stones w tym przypadku genialnego coveru Mother Goose, który jest jednym z moich ulubionych piosenek rockowych, wersja nowoczesna w wykonaniu Ciary również mi się podoba ale rozpisując się o muzyce zabardzo odbiegam od tematu :D

Sprawa jest prosta - zakochałem się w Sansui, wskaźnikach wychyłowych i całej tej magii, która płynie z wyglądu tego sprzętu. Zapragnałem stworzyć zestaw, który będę kupował wyszukując poszczególnych komponentów na aukcjach i innych miejscach gdzie takowy sprzęt można byłoby znaleźć. Tutaj potrzebna mi jest wasza pomoc.

Sercem układu byłby preamp Ca-3000 i końcówka mocy Ba-5000(może kiedyś dwie ^^)

Reszta to:

Sansui tu-9900 tuner am/fm

Sansui sc 3110 deck

Sansui sr-929

Który z powyższych elementów byście wymienili? Aby lepiej zgrywał się z resztą lub nie posiadał mankmentów o jakich nie doczytałem.

Moje kolejne pytanie odnosi się do korektora Se-9, który niemiałby jakiejś istotnej potrzeby egzystencji w tym zestawie, lecz jego bajeczny wygląd i nazwanie go w kilku przypadkach najlepszym korektorem na świecie kuszą. Jednak czy da się, a jeśli tak to w jaki sposób połączyć go z przedwzmacniaczem Ca-3000.

No i tu ostatnie, a zarazem najistotniejsze pytanie odnośnie czegoś co powinienem wybrać na początku i dobrać wzmacniacz, a nie na odwrót (chyba). Mam na myśli kolumny, Cciałbym do tego zestawu coś równie "vintage" lecz niekoniecznie Sansui.

Chodzi oto, żebym mógł w pełni wykorzystać potencjał ba-5000 i odkręcić (o zgrozo) potencjometr na maksa tak żeby wszystko ładnie grało. Nie mam specjalnych preferencji co do brzmienia, nie lubie tylko krzykliwej góry, natomiast silny bas byłby mile widziany.

Mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy uda mi się dobrać do końca komponenty tego zestawu.

Pozdrawiam

Husher

Ps.

Również miło będzie gdy zasugerujecie kable głośnikowe i interkonekty, ponieważ mam jeszcze bardziej nikłe pojęcie w tych sprawach. Kolumny będą stały około 2-3m od wzmacniacza, może w przyszłości wrzuce zdjęcie pomieszczenia w którym by stały. I kto wie, może jakiś forumowy spec od akustyki doroadzi ich ustawienie :D

Witaj Husher.

Wybrałeś bardzo drogie rozwiązanie.

B500- i nawet x 2 , uff , drogo już na wstępie. C 3000 też do tanich się nie zalicza. OK, Twój wybór.

Kolumny polecił bym też Sansui, do tych końcówek znajdziesz, choć drogo.

Co do Gramofonu, życzę szczęścia w jego znalezieniu. Cena pewnie kosmos, bo unikat na rynku europejskim. Trafiają się, ale koszmarnie drogo. Nie wiem czy, cena rekompenuje jakość dźwięku. Osobiście wybrał bym coś innego. Nie wiem jak zaawansowany jesteś w winylu. Jak tak, sorry, nie komentuję, Twój wybór.

Jak mało obeznany, SR 222 mark V. Pre gramofonowe też bym stosował zewnętrzne w takim rozwiązaniu. Będziesz miał większe szanse na dopasowanie wkładki do

zestawu.

Deck też można upolować lepszy niż ten co podałeś. Z serii 5xxx. Tuner jest bardzo fajny.

Nie wiem, czy nie poszukał bym zestawu z AU-X1.

Na koniec jeszcze małe wtrącenie. Pamiętaj. To już leciwe i to bardzo sprzęty. W pre i końcówkach z pewnością wymiana kondensatorów mocno by poprawiła jakość

dźwięku. Jak wymiana kondów to i ponowne strojenie.

Rozumiem, względy wyglądu itp. Nie wiem, ja poszedł bym inną drogą .

Jan

Dziękuje za odpowiedź,

Wiem, że droga konfiguracja, ale nie są to rzeczy które kupuje się na co dzień, nawet nie ma takiej fizycznej możliwości,one pojawiają się i znikają niczym radzieckie okręty podwodne.

Jeżeli chodzi o sr 929 to wymaga on wyższego stopnia wtajemnicznia? A jeśli ten sr 222 jest naprawde godny polecenia, to chętnie mogę zdecydować się na nieg, w końcu po to się pytam ;D

Jeżeli chodzi o kolumny to z tego co widziałem naprawde rzadkość - te sansui. Na dodatek te które by się nadawały mocowo pojawiają się za oceanem, a trzeba pamiętać, że ważą po kilkadziesiąt kilo.

Szanowni miłośnicy Sansui,

Otworzyłem nowy temat, jeśli ktoś jeszcze byłby chętny udzielić odpowiedzi na moje pytania zapraszam do do dyskusji w temacie:

http://www.audiostereo.pl/zestaw-sansui_124203.html

Pozdrawiam

Husher

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.