Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, czubsi napisał:

Z tym skokiem w bok to trochę Cię "poniosło"... Fakt faktem, że określenie "lepiej" dla wielu nie jest jednoznaczne... Zarówno 907 MR jak i 907 Limited są sumarycznie lepsze czyli w tym rozumieniu - bliższe prawdzie.  Ale usłyszeć to można i w zasadzie docenić przy systemie, który całościowo będzie w stanie to pokazać (i wiem co mówię - bo taka limited pokaże co naprawdę potrafi przy bardzo dobrym systemie natomiast przy DR czy KX już takiego efektu wow nie będzie...)

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Specjalnie użyłem cudzysłowu. Jedak w dużej części wezmą tu górę odczucia subiektywne i tak jak piszesz konfiguracja całego systemu. 

Czytam tutaj na Forum, że jest duża część użytkowników którym 907MR zwyczajnie nie wpasowała się w system. Może właśnie z powodów o których napisałeś. Natomiast 907KX, jest trochę niedocenianym wzmacniaczem, a szkoda. W poprawnie zestawionej konfiguracji gra naprawdę ciekawie. Wolę go od np. DR, czy MR po „słabej” renowacji. Ale, są gusta i guściki, a to tylko moje prywatne zdanie i dotyczy tylko dźwięku, nie budowy tych wzmacniaczy. Pozdrawiam.

Edytowane przez Marcysko

ralfs269.

Witam szanownego Kolegę. Jak widać KX nadal w obiegu. Ile to już lat jak sprowadziłem ją do kraju. Zamiana na MR -kę da dużo zmian w odbiorze. Jednak dokładnie tak jak Paweł napisał, MR są bardzo ,,kapryśne,, , szybciej się rozjeżdżają w strojeniu a tylko dobrze zestrojona potrafi doprowadzić do ,,opadu szczęki,,. Tak więc jest wiele osób, którym nie odpowiada MR-ka. Powód opisał Paweł. Jednak bywa i tak, że to nie wzmacniacz a reszta systemu. Temat dyskusyjny - kable - MR-ka jest bardzo czuła na dobre kable. Pokaże wszystkie niedostatki. Ale powiedzenie, e system zagra tak dobrze, jak najsłabsze ogniwo ma  zawsze zastosowanie. 

Jan

2 godziny temu, ralfs269 napisał:

KX będzie zaraz 6 lat po serwisie. Ten MR o którym myślę był na początku roku w serwisie u Mariusza Frąszczaka. 

Napiszesz z jakimi kolumnami i źródłem gra u Ciebie teraz 907KX i czy w podobnym zestawieniu przyszłościowo zagra 907MR?

JVC Victor QL-Y55F
Chario Syntar 200. 
Kolumny do wymiany w przyszłym roku. Chce jakieś duże podłogówki. 
Szukam też CD Sony CDP779ES, CDP777ES lub jakiś podobny model ale to też przyszły rok i ciężko znaleźć

Żeby wszystko było jasne - IDK Sansui (bo tylko ten serwis ma sens) posiada oryginalne części ale nie posiada kondensatorów z epoki dlatego jakiekolwiek działania renowacyjne mimo, że nie pozbawione sensu doprowadzą do utraty unikalności tych urządzeń ! Tam nikt nie będzie się bawił w mierzenie czy kondy trzymają parametry tylko obligatoryjnie idą "won" ! Dlatego ja odradzam a każdy zrobi jak uważa. Jeszcze większą "krzywdę" robi sprzętowi magik z AMP8 , który jak leci wymienia wszystko na mordojebne Nichicon ... mało tego to co wyjmie to .... sprzedaje 🙂

Wiem bo u niego kupowaliśmy silmic alfa (najpierw dzban wyrzucał a jak poczuł kasę to mu zaświeciło ...)

I taka to mój drogi sytuacja. Dlatego jak widzę, że 

ktoś zamawia u kolegi "M.audiojapan" sprzęt z poleceniem oddania do serwisu w Japonii to prosi się o otrzymanie - jakby na to nie patrzeć kastrata- a nie Sansui .... Dlatego też kochani - naprawdę sprawdzajcie co kupujecie tu na rynku , żeby nie było zachwytów nad ofertami po tzw "serwisie" .... Sprzedaż Sansui z Nichiconami w środku może się okazać nie tylko trudnym ale i niemożliwym przedsięwzięciem ...

Ja np. (i myślę, że nie tylko ja ...) cenię te wzmacniacze za to, że w odpowiednich miejscach są te kondensatory, które być powinny i nie znaczy to, że np Nichicon jest zły - bo wcale nie jest ale trzeba wiedzieć, że to typowy "koń pociągowy" bez finezji i polotu ale z siłą, dynamiką i konturem ! Zatem jest to typowy kondensator do układu zasilania. Nie bez powodu Sansui TYLKO TAM je stosowało !!!! Owszem - podobną sygnaturę co Silmic ma Nihicon FG ale to jednak nie ta sama półka jakościowa ... Najbliższe do Silmic są brązowe serie Nippona Vintage ale znaleźć AVF czy AVG to już prosto nie jest ... AWF AWD już gdzieś tam z wylutów jest szansa no ale to nie Silmic Alfa - która jak wiecie lub nie później się wyłoży niż następi kolejne zlodowacenie ...

Odnośnie serwisu IDK

To dzięki ludziom, którzy tam kiedyś pracowali (głównie panowie starszej daty m.inn. Pan Kuramochi ...) mam wszystkie instrukcje serwisowe ... Dziś można je mieć ..... jak zapłacisz :-))) Serwis IDK zawiesił działalność po upływie okresu karencji wynikającej z zamknięcia produkcji urządzeń Sansui - to wynikało z ich wewnętrznych przepisów. Ponowne otwarcie i serwis urządzeń Sansui to już jednak nie to samo - dziś już nie liczy się tam działanie z nastawieniem na "oryginalność" tylko na "sprawność" Starzy rzemieślnicy z tzw duszą stamtąd odeszli i niestety lub stety ale została już tylko nazwa i .... dobry interes bo Sansui jakby nie patrzeć jest popularne i paru mądrych tam to wykorzystało ....

Edytowane przez czubsi

Dzień dobry, przeczytałem wątek i jak widać na zdjęciu kupiłem. Jestem zadziwiony jakie dźwięki słyszę z moich ogranych Tannoy'ów XT6F(po tuningu), choć gram tylko z Bluesound'a 130(zasilanie liniowe) a kupno dac'a dopiero przede mną. Do tej pory słuchałem Marantz'a PM-78 i lampę 300B p.Mariusza Jaglarza.

Dziękuję Wam, zapaleńcom, że dzielicie się pasją i wiedzą na forach. Dzięki temu mogę zachwycać się muzyką i słyszeć szczegóły, o których do tej pory nie wiedziałem.

Życzę spokojnych Świąt i dobrych dźwięków.

Krzysztof Makowski.

PC226990.JPG

Hej, Gratuluje. Wesołych Świąt również.

Pozdrawiam.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Również gratuluję super prezentu na Święta. A Wam wszystkim wszystkiego najlepszego. Dużo zdrowia i spokoju. I niech Sansui gra jak powinno w Święta.

Tramak pograsz przez Święta, to dopiero zobaczysz jak to zagra. 2 tygodnie spokoju z kablami i podłączeniami innych urządzeń, tak żeby już nic nie kombinować i niech sobie gra codziennie z przerwami po 2-3h dla jednego odsłuchu, do pełnego wystudzenia przed kolejną sesją a z głośników popłynie prawdziwa muzyka .  

Gratuluję słusznego wyboru i życzę udanych świąt z kolędami jakich jeszcze nie słyszałeś . 

Pozdrawiam 

Pygar

Edytowane przez Pygar

Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów , miłośników Sansui.

Wszystkiego Najlepszego, zdrowia i radości z życia. Oczywiście świetnie grających zestawów.

Pozdrawiam

Jan

3 godziny temu, Bumpalump napisał:

Zdrowych I pogodnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich miłośników Sansui 

I nawzajem!!!
Dziekuję

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Po tych zdjęciach to se można ewentualnie "strzelić barana o lamperię" ... 

Tyle co widać nie wzbudza na razie wątpliwości co do oryginalności. Ale chcąc mieć pewność to odpuść se tego typu prezentacje bo to mało poważne jest... Bez wyjęcia modułu lub chociaż bezpośredniej konfrontacji osoby znającej te urządzenia nic się nie dowiesz. Oryginalność nie ogranicza się do samych modułów końcówek... 

Edytowane przez czubsi

To w jaki sposób kupujący ma zweryfikować sprzęt który chce kupić? Odsłuchy wiadomo, ale też nie znając sprzętu nie do końca wiadomo jak ma grać. Można zdjąć obudowę, ale raczej sprzedający nie pozwoli rozkręcić polowy wzmacniacza

Życie... w Japonii też Ci nikt nie rozkręca a jednak się kupuje o odsłuchu u sprzedawcy też raczej nie ma co myśleć 😀... 

A tak na poważnie - albo ryzykujesz i kupujesz na portalach cuda wianki albo mniej ryzykujesz i kupujesz u forumowicza... Tu masz przynajmniej bardziej wiarygodną wersję, tak czy siak bez ryzyka się nie da... 

Najważniejsze, żeby nie był po tzw " profesjonalnym przeglądzie " ... Wolałbym sprzęt z centymetrową warstwą kurzu niż ociekający oliwą.... No chyba, że masz załączony pełny materiał z tego przeglądu czyli fotki, filmy itd... 

Edytowane przez czubsi
9 godzin temu, ralfs269 napisał:

To w jaki sposób kupujący ma zweryfikować sprzęt który chce kupić?

Odkręć dolną płytę. Będziesz miał „dostęp” do płytki zasilacza i dolnych części płytek końcówek mocy.

Zobaczymy na oznaczenia rezystorów emiterowych oraz luty tranzystorów mocy. Pod odpowiednim kątem będzie widać śruby mocujące blachy miedziane i tranzystory (czy nie są ordynarnie obrobione ciulowym śrubokrętem)

Z Panem Bogiem.

Pozdrawiam,

edit

Wtyczki w Mr są oznaczone markerem. Ktoś już tam był, wyjmował moduły.

Tym bardziej odkręć spód w celu jak wyżej.

Edytowane przez Tajitsu

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

26 minut temu, ralfs269 napisał:

KX wygląda tak

To był wzmacniacz @janvideo24 byłbym o Kx spokojny. 

Tutaj idzie o MR, którą chciałeś kupić.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Był u Mariusza @Bumpalump filmik jest na kanale🙂

Po takim serwisie nie widzę powodu, żeby poprzednicy chcieli w nim „kopać” bo i po co?

1 godzinę temu, ralfs269 napisał:

To teraz MR. To jest chyba ten egzemplarz https://www.facebook.com/share/p/trFQisJM3kGtzhg7/?

Nie działa ten link na iOS.

W takim razie pewny zakup (?)

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

W takim razie pewny zakup (?)

To jest prawdopodobnie ten egzemplarz. Tak twierdzi sprzedający. Miałem dostać dokumenty z naprawy. Okazuje się że jest tylko zdjęcie a dokument zaginął. Nie mam pewności czy to ten egzemplarz i czy to od niego dokument bo nie ma na nim nr seryjnego

IMG_9024.jpeg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.