Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

No cóż na 5 -7 dni mogę udostępnić alpha 907 dr inf na priv, a to juz poważny klocek.

Tak myślałem co tu odpowiedzieć... Maiłem już sytuacje gdzie wypożyczyłem sprzęt na krótko i musiałem odesłać bez należytego porównania. Nie chciałbym się wmanewrować drugi raz w taką sytuacje. Tym bardziej teraz, gdy mam spore zmiany prywatne i dużo sprzętu do testowania. Dystrybutorom mówię zwykle o trzech tygodniach (często kończy się to powyżej m-ca), tutaj ze zrozumiałych względów, podałem dwa tygodnie, minimum dziesięć dni. To ostatnie to już ładowanie się w problemy, to naprawdę niezbędny czas.

Tak więc, jeśli możesz rozstać się ze swoją ślicznotką na taki czas, proszę daj znać.

pozdrawiam

Robert

A może koszulka klubowa? Obowiązkowa na koncertach i odsłuchach :)))

gallery_39064_260_4839.jpeg

Przy okazji, wiadomo jak promowano Sansui w Niemczech :)))

gallery_39064_260_94869.jpg

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Jeszcze sztandar i czapeczki by się przydały :-))

Dokładnie :)

Więcej wyluzowania nam trzeba... mam tylko nadzieję, że wszyscy w klubie są pełnoletni ;?

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Klepnąłem dwie foty na szybko dwa zacne potworki Denon i Sansui ...i było by wszystko tak ślicznie,tylko wciąż słyszę tekst "ale to nie jest złote" jak tamto...

Pokój mam 18m2 wąski a długi kolumny na dłuższej ścianie.

post-798-0-74664900-1424442524_thumb.jpg

post-798-0-27835400-1424442534_thumb.jpg

@up

lepiej dawać kolumny na dłuższej czy na krutszej ścianie?

czubsi sugeruje dłuższą ścianę, ja zawsze staram się rozstawić min 3m i odsłuch w odległości 3m... klasyczna szkoła z trójkątem równobocznym.

Nawet nie mogę rozstawić szerzej, żeby spróbować, bo mi kominek kolumnę spali... a i tak się nagrzewa :(

Czy wam nie "pomagają" za bardzo gołe ściany i narożniki, bo ja walczę z akustyką pomieszczenia.

Żona aż się dziwi, dlaczego kupuję zasłony i dywan ;)))

Na zdjęciach z odsłuchu palton widziałem profesjonalne ustroje akustyczne... u mnie by nie przeszły :(

Edytowane przez A_ndy

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Cóż - dobra adaptacja akustyczna nigdy nie będzie czymś złym natomiast fakty pokazały, że nawet przy gorszej adaptacji Sansui się jakoś dramatycznie nie gubi jak większość innych sprzętów.Koronnym przykładem jest to co działo się umnie (zresztą nadal dzieje bo sam Piotrek może potwierdzić, że jakichś specjalnych ustrojów u mnie nie dostrzegł :-)) gdy kolumny stało w rogach między szafkami na ziemi leżał chodniczek 1,5/0,8 a na oknie była ażurowa firanka ... Wersalka ze skóry również jakoś nadmiernie nie pomagała w kwestii akustyki ... Gdy się rozmawiało wyraźnie słychać było poglos więc słuchanie w takich warunkach winno doprowadzić do jednego wielkiego łomotu ... tyle tylko, że nic takiego nie miało miejsca i nie ma tu sensu szukania wyjaśnień bo po co to komu ???

Tak andy - sugeruję dłuższą ścianę bo Sansui nawet jak gra cicho to w żaden spoósb nie spłyca sceny w środkowej części pola odsłuchowego przy dużych odległościach kolumn od siebie . Zawsze ma to pozytywne przełożenie na obraz sceny i gradację planów - popróbujcie i sami oceńcie - nic to nie kosztuje !

Edytowane przez czubsi

... fakty pokazały, że nawet przy gorszej adaptacji Sansui się jakoś dramatycznie nie gubi jak większość innych sprzętów.

A nie zależy to w głównej mierze od kolumn ?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Przy Denonie PMA S10 III L , Luxmanie M07i i paru innych tak słodko nie było zatem wnioskuję tu sporą rolę amplifikacji. Oczywiście kolumny swoją drogą - zwłaszcza te od których dźwięk się bezproblemowo odrywa !

Edytowane przez czubsi

A nie zależy to w głównej mierze od kolumn ?

Też mam wrażenie, że "monitory" ze starej szkoły, z 12 calowymi papierowymi membranami nie pomagają ;(

Szału nie ma bo to klocek ze średniej półki - sansujowej nie jamachy

ale daje radę

wiem, bo mam taki sam :)

Jest "mała" różnica między Twoją 711-tką, a Piotrka.

Kilka dni temu wymieniliśmy w niej bezpiecznik na Synergistic Research Quantum SR 20 i to zrobiło mu tak dobrze, że nie ma powrotu do starego.

Znika mgiełka - subtelny nalot na całym przekazie, zwiększyły się odległości między źródłami pozornymi we wszystkich kierunkach, a instrumenty mają wybrzmienia bliższe rzeczywistym.

Na uzyskany efekt duży wpływ ma również znakomite źródło ... Denon DCD-S1.

Na próbę wpięliśmy moje kable Acrotec i różnica była miażdżąca na ich korzyść.

Spinając całość odpowiednio hi-endowymi kablami, można uzyskać ogromną poprawę i piąć się ciągle w górę.

Daje to najlepszy obraz klasy tego projektu.

Eliminując kolejne wąskie gardła systemu można mieć tylko lepiej i lepiej, a wszystko to już przy bardzo budżetowym modelu wzmacniacza.

Kluczowe jest dobranie kolumn, przy których moc wzmacniacza będzie mieć wystarczający zapas, by urzec słuchacza bogactwem informacji i swobodą w kreowaniu przekazu.

Dlatego póki co Sansui AU-alpha 607 MOS Limited nie zagrał tak jak może u kolegi Paltona i jego opis jest mało miarodajny, bo system jest "upośledzony" ze względu na niedobrane kolumny, ten wzmacniacz potrafi oddać 50W przy 8 Ohm i zagra tylko z "lekkimi" kolumnami.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

@up - i co ...? - fajnie sie słuchało? ile metrów ma/miał ten pokój?

teraz masz inne /większe? pomieszczenie odsłuchowe?

Edytowane przez szymek20

?

Wydaje mi się, że nie tylko tor ale i repertuar ma znaczenie. Ja słucham rock (Dire Straits, Pink Floyd, Metallica, Tool...) i jazz (Miles, Coltrane, Getz, Brubeck...). Dlatego z premedytacją dobrałem głośniki JBL L-110 i Sansui SP-L550.

Gdy słuchałem Bliss, które polecaliście, miałem nieodparte wrażenie, że nagranie jest przesterowane. Bardzo, ale to bardzo efektowne ale przesterowane. Bas (perkusja elektroniczna) była tak mocna i punktowa, że miażdżyła wokale. Chyba jednak wolę tradycyjne pykanie w bębny i pląsanie po talerzach :))))

Andrzej

PS.

Właśnie godzinkę odsłuchów, tak wciągającą, że przypaliłem obiad, miał u mnie mój sąsiad i na koniec spytał... gdzie się kupuje takie Sansui :))))

Edytowane przez A_ndy

Od jakiej kwoty zaczynaja sie integry Sansui ktor "zaczynaja grac" i jakie to sa modele

dobrze by tez bylo aby byl to jakis model dosc dostepny w polsce i majacy ok 80-100w na kanal i zdolnosc do wspolpracy z 2-3ohm obciazeniem, narazie pytam czysto orientacyjnie bo moze zamiast celowac w Sony zmienilbym obóz

Czy z tego co stoi na allegro tj.

AU-X701 za 2200zl

AU-X911DG 3700z

jest to cos warte? czy ceny sa normalne czy sporo zawyzone?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bumpalump modele są ok a ceny ? Są jakie są - kiedyś były mniejsze dziś są takie ... Dobrze byłoby żebyś przed wydaniem pieniędzy popytał na forum kto ma Sansui w Twoim otoczeniu i skonfrontował swoje oczekiwania - wtedy sam ocenisz jaką kwotę warto wydać.

andy zależy właśnie od tego jaki sposób prezentacji kogoś interesuje. Lubisz spokojne kolorowe brzmienie a ta muzyka jest z zupełnie z innej bajki. Na AU07 jet taki klimat że można się dosłownie zakochać...Oryginalna płyta jest mocno podrasowana i na Sansui faktycznie to wszystko wychodzi - na szczęście sprzęt w pełni nad tym panuje !

szymek pokój jest ten sam tyle, że teraz kolumny stoją na krótkiej ścianie co zdecydowanie pogorszyło aspekty odsłuchowe. Inne jest wszystko od mebli po lampę dywan telewizor i .. kolor ścian - nawet gniazdka są inne ... U mnie jak jest remont to zmieniam wszystko .... oprócz Sansui :-) Pokój ma 16 m2 i to wcale nie jest za mało. Grały w nim też Renaissance 90 i wtedy też było nieźle choć słychać że potrzebują miejsca na rozwinięcie. Jamo nie są w tym względzie krytyczne - trzeba je tylko właściwie ustawić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco...kocham cię ale wyluzuj i nie zawracaj kijem Wisły i idz modlic sie do innego bożka na litere R.

Tak się składa że nie modlę się do żadnego bożka. Także w audio.

Klepnąłem dwie foty na szybko dwa zacne potworki Denon i Sansui ...i było by wszystko tak ślicznie,tylko wciąż słyszę tekst "ale to nie jest złote" jak tamto...

Pokój mam 18m2 wąski a długi kolumny na dłuższej ścianie.

Mialem spytac. Czemu na odsluch nie wzioles S1?

Edytowane przez palton
Usunięcie trollingu, następny raz będzie za to ban w wątku,.

?👈

Jest "mała" różnica między Twoją 711-tką, a Piotrka.

Kilka dni temu wymieniliśmy w niej bezpiecznik na Synergistic Research Quantum SR 20 i to zrobiło mu tak dobrze, że nie ma powrotu do starego.

No cóż troszkę mi kolana zmiękły z wrażenia - magiczny bezpiecznik to co najmniej jak magiczna kraina na najnowszej płycie Braci Figo Fagot :)

A mała różnica jest taka, że mój jest po tuningu Jana - to podobno dobrze :)

• Użytkownicy+

Dziękuję za wkład i udział w temacie koledze Rafałowi.

No cóż troszkę mi kolana zmiękły z wrażenia - magiczny bezpiecznik to co najmniej jak magiczna kraina na najnowszej płycie Braci Figo Fagot :)

To dla mnie zrozumiałe. Fizyka jest dzisiaj na etapie mniej więcej takim jak Indianie, gdy zobaczyli magiczny grzmiący kij. Oni nauczyli się z niego korzystać, bez zgłębiania fizyki.

Kolega Pygar napisał o swoich doznaniach empirycznych, dopóki sam nie przeprowadzę takich testów i nie stwierdzę czegoś przeciwnego, ufam w jego słowa (wielokrotnie inne osoby również o tym pisały) i dziękuję za podzielenie się tą wiedzą.

W jakim zakresie nastąpiły zmiany? Można to jeszcze nazywać Sansui?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Robert, myślę że trzeba coś wyjaśnić i bardzo Cię proszę o niekasowanie tego wpisu.

Generalnie nie jestem przeciwko urządzeniom Sansui. Uważam że firma jest zacna i ma spory dorobek w audio. Raziły mnie jedynie pewne zachowania których konsekwencje obciążały mnie jako założyciela wątku. Nie chcę do tego wracać. Cieszy mnie Twoja otwartość i chętnie poczytam o metodologii i wynikach Twojego testu. Wiem że będzie on rzetelny i miarodajny (oczywiście biorąc pod uwagę Twoją konfigurację i preferencje). Jak pewnie zauważyłeś staram się w sposób wyważony pisać o tym co myślę na temat Sansui i odsłuchu który miał miejsce w Krakowie. Wcale nie było tak że Sansui poległ na całej linii i zwracałem na to uwagę od początku. Pisałem wręcz że wzmacniacz mi się podoba a jedną z jego zalet była bardzo dobra scena rozciągająca się wszerz, wgłąb oraz za głową słuchacza. Akurat siedziałem cały czas w najlepszym miejscu ze wszystkich słuchających. Niepokoi mnie natomiast coś zupełnie innego. Agresja. Nie pozwolę na nią w ramach spotkań w Krakowie i nie dam siebie obrzucać błotem w tym wątku. Tak się składa że agresywnie zachowuje się cały czas jedna i ta sama osoba do której nie dociera że nie wszystkim musi się podobać to co posiada. Biorąc pod uwagę jego brak doświadczenia powinien raczej słuchać co inni mają do powiedzenia. Insynuowanie mi jakobym był związany w jakikolwiek sposób z konkretną marką audio uważam za daleko idące nadużycie w świetle regulaminu forum. Pomijam fakt że owa firma na literę "R" nie jest nawet marką w komercyjnym tego słowa znaczeniu. Produkty są owocem pasji mojego kolegi - tylko tyle i aż tyle. Akurat z Michałem łączy mnie także inne hobby które dla mnie jest od paru ładnych lat zawodem. Podobnie wskazywanie alternatyw dla drogich bądź co bądź wzmacniaczy Sansui nie uważam za nic złego. Tym niemniej chętnie posłucham dłużej dobrego Sansui (lepszego niż odsłuchiwany wówczas 707).

Pogrążasz sie kolego coraz bardziej a jesli miałbym słuchać ciebie....to chyba żart dla naiwnych.Zresztą,powiedziałem sobie,ze nie będę wchodził w polemiki z tobą bo mija się to z celem.....więc powodzenia życzę.

To dla mnie zrozumiałe. Fizyka jest dzisiaj na etapie mniej więcej takim jak Indianie, gdy zobaczyli magiczny grzmiący kij. Oni nauczyli się z niego korzystać, bez zgłębiania fizyki.

Kolega Pygar napisał o swoich doznaniach empirycznych, dopóki sam nie przeprowadzę takich testów i nie stwierdzę czegoś przeciwnego, ufam w jego słowa (wielokrotnie inne osoby również o tym pisały) i dziękuję za podzielenie się tą wiedzą.

W jakim zakresie nastąpiły zmiany? Można to jeszcze nazywać Sansui?

Można - lepsze elementy toru wzoremwyższych modeli

Ja po prostu mam wysoce sceptyczne podejście do takich cudów - może właśnie dzięki praktycznej znajomości fizyki (co z tego że drucik ze złota jak i tak miedź lepiej przewodzi), psychologii (efekt placebo) i fizjologii (o dębowych uszach już niejednokrotnie pisałem).

Jednakowoż - może i to działa - nie wiem, nie chcę negować skoro nie słyszałem, mówię tylko że jestem mocno sceptyczny

Edytowane przez K-man
  • Użytkownicy+

Disco, wszystko to rozumiem doskonale. Gdybyś nie był wcześniej autorem wątku wywaliłbym wpis, bo czasami lepiej nic nie wyjaśniać tylko przemilczeć. Agresja związana ze wspomnianym odsłuchem płynęła z różnych stron, nie z jednej. Nie byłem świadkiem "epicentrum" zajścia, jednak słyszałem sporo na ten temat. To daje tylko do myślenia, jak drobiazg przemienia się szybko w coś, nad czym nie można zapanować.

Zapytam się na koniec, czy zdajesz sobie sprawę, że tylko wyjątkowo silna wola może powstrzymać drugą stronę od odpowiedzi? Czy wiesz, że nawracanie do tych spraw niszczy ten wątek, a podobne zachowania pokutują na całym forum? Czy rozumiesz, że poza chwilową satysfakcją jednej ze stron (aktualnie wyglądającą na przekonywującą), wszyscy ponoszą porażkę?

Proszę nie odpowiadaj. Wszystkich pozostałych proszę o to samo. Pytania są retoryczne, same w sobie są moją porażką.

Można - lepsze elementy toru wzorem wyższych modeli

Rozumiem. Czyli topologia ta sama, elementy o tej samej wartości, tylko wyższej klasy. Ok. to wyjaśnia sprawę. Fajnie, że udało Ci się to poprawić. Gratuluję.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ja po prostu mam wysoce sceptyczne podejście do takich cudów - może właśnie dzięki praktycznej znajomości fizyki (co z tego że drucik ze złota jak i tak miedź lepiej przewodzi), psychologii (efekt placebo) i fizjologii (o dębowych uszach już niejednokrotnie pisałem).

Jednakowoż - może i to działa - nie wiem, nie chcę negować skoro nie słyszałem, mówię tylko że jestem mocno sceptyczny

Byłoby dobrze gdyby Twój sceptycyzm się oparł.

Redaktor Palton potrafi uwodzić poezją ale do jego postrzegania świata audio należy podchodzić jak do wpisów ARTONA55 w jego wielowymiarowym świecie.

Swoją drogą dobrze byłoby mieć jakiś inny dowód na prymitywizm fizyki poza własnym głębokim przekonaniem.baseball.gif

Gratuluję !

W takim razie Twój egzemplarz zagrałby jeszcze lepiej w konfiguracji Piotrka608.

Przy zmianach komponentów towarzyszących na bardziej szczegółowe, będziesz za każdym razem doświadczał progresu brzmienia całego systemu.

Sansui cenię najbardziej za czułość na wszelkie zmiany, każdy drobiazg jest słyszalny niemal od pierwszego włączenia, a pewne aspekty pokazują się z upływem czasu.

Życzę dużo frajdy w udoskonalaniu systemu.

Pozdrawiam

Pygar

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Fakt - kiedyś trochę nieszczęśliwie nazwalem zmiany jakie są proponowane w Sansui tuningiem i powstało wiele nieporozumień.

Studium poszczególnych modeli ich topologia i użyte komponenty skłoniły mnie niegdyś do tego by wyciągnąć konstruktywne wnioski. Sam na to nie wpadłem - zawdzięczam to koledze "glina" , który pierwszy realizowal te zabiegi w modelu 901 (jak się później okazało strasznie niepodatnym na takie zmiany ...) Zauważyłem, że wysokie modele to zdecydowanie bogatsze wersje niskich. Pozosało tylko zdobyć właściwe części ... Udało się to także dzięki koelgom z forum. Wiele informacji o Sansui pochodzi bezpośrednio od człowieka z serwisu Sansui Pana Kuramochi - jak się dowiedziałem (nie wiem czy to prawda) - byłego pracownika i dobrego kolegi głównego inżyniera odpowiedzialnego za brzmienie serii alfa Pana Oshimy. Dzięki jego uprzejmości zdobyłem niemal wszystkie instrukcje serwisowe modeli alfa . Obiecałem jednak, że nie będę tego rozpowszechniał - o co wielu ma do mnie pretensje - wielu też podważa fakt, że je posiadam bo jak łatwo stwierdzić próżno szukać tych rzeczy na internecie ... Sam się temu dziwiłem skoro dostępne są schematy nawet najbardziej wysublimowanych urządzeń a Sansui alfa nie ma... Wyjaśnił mi to kiedyś sam Kuramochi, że liczne próby kopiowania ich rozwiązań spowodowały totalną szczelność działu inżynieryjnego. Doszło do tego, że jedyny w miarę autoryzowany serwis Sansui zajmujący się modelami alfa powstał w Niemczech (to stąd próbowano dystrybuować modele alfa 907DR i parę innych na terytorium Europy) i do tegoż serwisu sprowadzono kilkunastu delegantów z Japonii by nie dopuścić do materiałów "obcych" - dacie wiarę ??? Jedna z instrukcji napisana w dwóch językach w nieznanych okolicznościach dostała się po likwidacji tej placówki w ręce prywatne ... Ta sprawa z kolei wypłynęła na forum norweskim - to stamtąd mam pierwsze swoje materialy - właśnie z tego dokumentu ...

Myślę, że przyszedł już czas aby ubarwić swoje słowa fotkami. Przedstawię porównanie budowy modelu niższego do najwyższego - zobaczycie czym faktycznie się różnią i skąd ta cała mowa o Rikenach , silmic alpha super gold , owalnych kondensatorach Nichicon , pozłacanych nogach i słynnych u-conach . Potem zadajcie sobie trud i spróbujcie odnaleźć jakieś inne urządzenie zbudowane z takich materiałów i w takiej ilości a może trochę sceptycyzmu opadnie ...

Na początek jeden z modułów seryjnego modelu 907. widać sporo "ekskluzywnych" części jak niebieskie czy pomarańczowe Rikeny (niebieskie to węglowce , pomarańczowe to metalizowane) sporo czarnych polipropylenów u-con bocznikujacych wszystkie elektrolity (!) Poza tym oczywiście pętle z silmic alfa super gold , cewki w puszkach no i solidne bardzo dobre pozostałe rezystory o tranzystorach LAPT dodawać nie trzeba bo widać :-)

Teraz rzućmy okiem na moduł modelu specjalnego (kolor płytki oczywiście inny , układ części na plytce trochę odmienny ale schemat pokazuje, że jest to wciąż to samo !!!) Widzimy ile jest tu częśći z najwyższej półki o których byłą mowa powyżej ...

post-15679-0-24978300-1424506942_thumb.jpg

post-15679-0-44651000-1424507159_thumb.jpg

Edytowane przez czubsi
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Na kolejnych fotkach przedstawię "marzenie" przeciętnego audiofia i zarazem potwierdzenie konkretnego porównania różnych modeli 907 na jednym systemie w jednym czasie i w jednym miejscu , na kolejnym zdjęciu przedstawiam nietypowe - robione oczywiście na polecenie Sansui "jajowate" kondensatory Nichicon których prożno szukać gdzie indziej ... Na ostatniej fotce bardzo istotny element tych wzmacniaczy tzn desymetryzator - to tutaj sygnał dzielony jest na osobne wzmacniacze w układzie mostków . Widać dwa układy pseudobipolarów (swoją drogą też wyjątkowe kondensatory alpha silmic gold o pojemności 2,2 uF a wielkości przeciętnej setki ...) oczywiście obie pary zbocznikowane u-conami o wartości 0,47 uF (wszędnie używają właśnie tej wartości bez względu na pojemność elektrolitów ! TU u-cony są z najwyższej serii czyli SAG (!) Oprócz tego oczywiście wsparcie rezystorami Riken RMG ...

post-15679-0-55957100-1424512622_thumb.jpg

post-15679-0-05260200-1424512634_thumb.jpg

post-15679-0-06426400-1424512645_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.