Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie takie.

Skoro założyciel tematu dobrowolnie zrzekł się ojcostwa, a sam wątek został zamknięty,

to w jakim przepraszam celu ponownie otwiera go moderator, który z Sansui ma mniej więcej tyle samo wspólnego

co ja na przykład z Bitwą pod Grunwaldem, bo raz kiedyś byłem za zamku w Malborku i widziałem film Krzyżacy (bez urazy palton)

a najwięcej udzielają się w nim bajkopisarze opowiadający historie niestworzone o bezpiecznikach albo o tym jak to produkty jedynego na świecie Sansui

potrafią ignorować i omijać prawa fizyki, w tym między innymi fatalne warunki akustyczne panujące w pomieszczeniu czy najgorsze z możliwych ustawienie kolumn,

które same w sobie są klasy mocno budżetowej i nadają się do porównywania czegokolwiek jak autobus przegubowy się nadaje do starów w rajdach WRC.

Nikogo to nigdy nie zastanawiało?

P.S.

palton weź mnie najlepiej z powrotem zbanuj w tym wątku, bo to co się tutaj wyczynia, to jest po prostu kpina z inteligencji forumowiczów

i chyba pierwszy taki przypadek w historii internetu, żeby założyciel tematu na forum z własnej nieprzymuszonej woli

oficjalnie odcinał się od tego co się w jego własnym wątku dzieje. Czy ktoś gdzieś kiedyś widział podobne jaja? Nie sądzę...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Na kolejnych fotkach przedstawię "marzenie" przeciętnego audiofia i zarazem potwierdzenie konkretnego porównania różnych modeli 907 na jednym systemie w jednym czasie i w jednym miejscu , na kolejnym zdjęciu przedstawiam nietypowe - robione oczywiście na polecenie Sansui "jajowate" kondensatory Nichicon których prożno szukać gdzie indziej ... Na ostatniej fotce bardzo istotny element tych wzmacniaczy tzn desymetryzator - to tutaj sygnał dzielony jest na osobne wzmacniacze w układzie mostków . Widać dwa układy pseudobipolarów (swoją drogą też wyjątkowe kondensatory alpha silmic gold o pojemności 2,2 uF a wielkości przeciętnej setki ...) oczywiście obie pary zbocznikowane u-conami o wartości 0,47 uF (wszędnie używają właśnie tej wartości bez względu na pojemność elektrolitów ! TU u-cony są z najwyższej serii czyli SAG (!) Oprócz tego oczywiście wsparcie rezystorami Riken RMG ...

Ehhh- ano marzenie marzenie :( - jeden taki zansui "z tej twojej kupki na stoliku" to 6 moich wypłat :( !!!

o - wreszcie jakieś zdjęcia..... ;) - jak by szło to wklej jeszcze fotki swych kolumn - jak są zmodyfikowane (bo pisałeś ale może jakieś zdjęcia przetworników/wnętrza obudowy.... - bo to też ciekawe.....

nie ma co - ze wzmacniaczami daje sobie spokój - to co mam mi starczy - może za 8-12 m-cy zmienie tylko głośniki na jakieś podłogowe i będzie git ;)

?

Nikogo to nigdy nie zastanawiało?

fatalne warunki akustyczne panujące w pomieszczeniu czy najgorsze z możliwych ustawienie kolumn,

Mnie to zastanawiało.

To co zostało zaprezentowane na ostatnich zdjęciach to jest żenada i kpina z audio hobby.

Jeśli ktoś słucha tak ustawionych głośników i twierdzi,że to cudownie gra,to ma poważne problemy ze słuchem.

Najgorsze jest to,że jak widać ludzie naśladują te ustawienia :)

Niektórzy uważają się już za profesorów,a jeszcze przedszkola nie ukończyli:

http://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Najsmutniejsze jest to znawco że nie byłeś nie słuchałeś a masz czelność komentować ...

Edytowane przez palton
Usunięcie części obraźliwej.
  • Użytkownicy+

Autor tematu dobrowolnie zrezygnował z jego prowadzenia. Uzgodniłem z nim, że jako osoba neutralna będę zarządzał tematem. Tak więc parantulla, nie ma tutaj się o co obrażać, to świadome działanie. Większość osób ZAINTERESOWANYCH wątkiem, zaakceptowało to rozwiązanie, począwszy od jego autora.

Nie uda się nikomu zostać tutaj męczennikiem, lub osiągnąć innego fałszywego efektu. Proszę więc powrócić do tematu wątku. Absolutnie każdy wpis nie związany ściśle ze sprzętem Sansui (obojętnie której ze stron), będzie nagradzany banem.

____________________________________________________________________________________________________________________

Jakie macie sugestie/doświadczenia odnośnie kabli głośnikowych do zestawu Sansui Aplha 707DR+JBL seria monitor 43XX lub L (taka jest szkoła gry Sansui SP-L550)

Używam Kimber 4TC i myślałem o 8TC, ale może wypróbować czegoś innego w zbliżonym przedziale cenowym?

Będę wdzięczny o info na priv, chyba że będzie wnosiło coś do wątku ;)

Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

A_ndy , sprobuj niedoceniany lecz wg mnie świetny Supra PLY 3.4 s ... Gdyby cena Supry byla za niska to Vovox Vocalis . Obydwa kabelki bardzo dobre , neutralne.

Edytowane przez Luk77

Co do kabli głośnikowych u mnie z 707 mr i kolumnami Jamo Concert 11 najlepiej sprawdzają się Albedo Monolith. Wcześniej były Air1 które grały trochę za ostro,. Kable sygnałowe, to XLR Albedo Monolith.

Wydaje mi się że Sansui najlepiej gra na bardzo neutralnych przewodach jakimi są Monolithy.

Edytowane przez Krzychowicz12

Wielkie dzięki za propozycje ;)

Nie śpieszy mi się, więc będę cierpliwie czekał na możliwość przetestowania tych kabli.

Pozdrawiam, Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Na kolejnych fotkach przedstawię "marzenie" przeciętnego audiofia

Proszę Cię , nie idz w tą stronę gdyż ELNA Slimic , rinkeny niestety same w sobie nie gwarantują najlepszego brzmienia .. Japońskie konstrukcje z tamtych lat i nie tylko Sansui znane były ze znakomitej budowy i podzespołów użytych lecz czesto były krytykowane przynajmniej w Europie za sam efekt czyli brzmienie ... Zdarzało sie ze nawet 1 sze wersje amatorsko wykonanego Audiolaba deklasowały brzmieniem japońskie " czołgi "

Hegel czy Naim obecnie według mnie postawił zresztą kropkę nad i ...:)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Mnie interesuje jak to gra dopiero potem staram się zrozumieć dlaczego ... Widzisz z dobrych części można sklecić gniota - to fakt niezaprzeczalny ale można też stworzyć coś wybitnego, Ze słabych części zrobisz jedynie namiastkę dobrego choć godną uznania ... Oczywiście w tym drugim przypadku dodaj marketing , znaną i szumną nazwę i odpowiednią cenę i z dobrego urządzenia wykreują Ci wybitne ... W Sansui inżynierów interesował głównie efekt soniczny który z założenia miał być bliźniaczy do lampy ale bez jej wad . Nie szukano drogi na skróty - to było przecież jednym z gwoździ do trumny tej firmy ...

Parę razy próbowałem docenić produkty Naima - pomijam aspekt wyglądu bo nie to jest najistotniejsze ale to nie mój świat. Nie twierdzę, że jest zły czy dobry twierdzę, że jest daleki od neutralności a właśnie to cenię w sprzęcie najbardziej .

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie zdążyłem napisać wszystkiego ...

Mnie interesuje jak to gra dopiero potem staram się zrozumieć dlaczego ... Widzisz z dobrych części można sklecić gniota - to fakt niezaprzeczalny ale można też stworzyć coś wybitnego, Ze słabych części zrobisz jedynie namiastkę dobrego choć godną uznania ... Oczywiście w tym drugim przypadku dodaj marketing , znaną i szumną nazwę i odpowiednią cenę i z dobrego urządzenia wykreują Ci wybitne ... W Sansui inżynierów interesował głównie efekt soniczny który z założenia miał być bliźniaczy do lampy ale bez jej wad . Nie szukano drogi na skróty - to było przecież jednym z gwoździ do trumny tej firmy ... Wpływ tych części sam spróbowałem i wiem gdzie mają znaczenie i jakie w szczególności - zadałem sobie wiele trudu żeby zrozumieć czy ktoś wpakował do środka tzw wypas na zasadzie więcej znaczy lepiej i się okazało że ktoś doskonale wiedział co robi - to jedna z rzeczy którą ciężko niektórym zmieścić ... Nie każę nikomu w to wierzyć - opisuje tylko co zrobiłem i tak naprawdę mało mnie obchodzi czy ktoś to rozumie czy nie ... Jak dotąd osoby które próbowały zweryfikować w rzeczywistości moje doświadczenia jedynie to potwierdziły więc o co chodzi ? O to że paru inteligentnych inaczej obrzuci mnie gównem nie dlatego że mają jakiekolwiek podstawy tylko dlatego że szlag ich jasny trafia, że ktoś na tym chorym świecie może mieć satysfakcje z małych rzeczy i chcieć dzielić się tym z innymi ? Z sobie tylko znanych pobudek wchodzą na wątek, który w żaden sposób ich nie obchodzi tylko po to by zrobić syf ??? ...

Parę razy próbowałem docenić produkty Naima - pomijam aspekt wyglądu bo nie to jest najistotniejsze ale to nie mój świat. Nie twierdzę, że jest zły czy dobry twierdzę, że jest daleki od neutralności a właśnie to cenię w sprzęcie najbardziej . Jak dotąd zawsze dźwięk Naima kojarzył mi się z dźwiękiem wychodzącym z kolumn do przodu i nie był to w moim rozumieniu ten nazwijmy to high endowy sposób delikatnie rzecz ujmując ... Nie twierdzę, że taki sposób prezentacji nie może mieć swoich zwolenników w końcu nie wszyscy muszą lubić to samo. Piszę o Sansui bo to wątek o Sansui . Piszę o ich budowie i wnioskach jakie wyciągnąłem bo dotyczą tematu - nie wyciągam jakichś dalekich tez że tylko Sansui jest best co próbuje mi się sugerować ...

Edytowane przez czubsi

W Sansui inżynierów interesował głównie efekt soniczny który z założenia miał być bliźniaczy do lampy ale bez jej wad .

I ....- wychodzi na to ,że im się to nie udało - skoro ciągle coś tam poprawiasz , wymieniasz, majstrujesz ,(desymatryzator, u,-cony, pseudobipolary - dla mnie to czarna magia!:))! - poprawiając orginały... :)

?

Nie zdążyłem napisać wszystkiego ...

Mnie interesuje jak to gra dopiero potem staram się zrozumieć dlaczego ... Widzisz z dobrych części można sklecić gniota - to fakt niezaprzeczalny ale można też stworzyć coś wybitnego, Ze słabych części zrobisz jedynie namiastkę dobrego choć godną uznania ... Oczywiście w tym drugim przypadku dodaj marketing , znaną i szumną nazwę i odpowiednią cenę i z dobrego urządzenia wykreują Ci wybitne ... W Sansui inżynierów interesował głównie efekt soniczny który z założenia miał być bliźniaczy do lampy ale bez jej wad . Nie szukano drogi na skróty - to było przecież jednym z gwoździ do trumny tej firmy ... Wpływ tych części sam spróbowałem i wiem gdzie mają znaczenie i jakie w szczególności - zadałem sobie wiele trudu żeby zrozumieć czy ktoś wpakował do środka tzw wypas na zasadzie więcej znaczy lepiej i się okazało że ktoś doskonale wiedział co robi - to jedna z rzeczy którą ciężko niektórym zmieścić ... Nie każę nikomu w to wierzyć - opisuje tylko co zrobiłem i tak naprawdę mało mnie obchodzi czy ktoś to rozumie czy nie ... Jak dotąd osoby które próbowały zweryfikować w rzeczywistości moje doświadczenia jedynie to potwierdziły więc o co chodzi ? O to że paru inteligentnych inaczej obrzuci mnie gównem nie dlatego że mają jakiekolwiek podstawy tylko dlatego że szlag ich jasny trafia, że ktoś na tym chorym świecie może mieć satysfakcje z małych rzeczy i chcieć dzielić się tym z innymi ? Z sobie tylko znanych pobudek wchodzą na wątek, który w żaden sposób ich nie obchodzi tylko po to by zrobić syf ??? ...

Parę razy próbowałem docenić produkty Naima - pomijam aspekt wyglądu bo nie to jest najistotniejsze ale to nie mój świat. Nie twierdzę, że jest zły czy dobry twierdzę, że jest daleki od neutralności a właśnie to cenię w sprzęcie najbardziej . Jak dotąd zawsze dźwięk Naima kojarzył mi się z dźwiękiem wychodzącym z kolumn do przodu i nie był to w moim rozumieniu ten nazwijmy to high endowy sposób delikatnie rzecz ujmując ... Nie twierdzę, że taki sposób prezentacji nie może mieć swoich zwolenników w końcu nie wszyscy muszą lubić to samo. Piszę o Sansui bo to wątek o Sansui . Piszę o ich budowie i wnioskach jakie wyciągnąłem bo dotyczą tematu - nie wyciągam jakichś dalekich tez że tylko Sansui jest best co próbuje mi się sugerować ...

What are you talking about ?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

szymek widzę że nie do końca rozumiesz co czytasz - u-cony Rikeny desymetryzator itd to przecież ich rozwiązania - wstawiłem zdjęcia oryginalnych urządzeń - teraz rozumiesz ???

Wstawianie tych części dotyczy niskich modeli na wzór tych które pokazałem na fotkach - teraz jaśniej ? Rozumiesz cel ? Dałem jedynie pomysł na podciągnięcie tańszych modeli do poziomu tych najlepszych ot i cale halo

szymek widzę że nie do końca rozumiesz co czytasz - u-cony Rikeny desymetryzator itd to przecież ich rozwiązania - wstawiłem zdjęcia oryginalnych urządzeń - teraz rozumiesz ???

Wstawianie tych części dotyczy niskich modeli na wzór tych które pokazałem na fotkach - teraz jaśniej ? Rozumiesz cel ? Dałem jedynie pomysł na podciągnięcie tańszych modeli do poziomu tych najlepszych ot i cale halo

:- ))))

Edytowane przez Luk77

Ta "polemika" nie ma sensu, wpisy niby o Sansui ale koniec końców idą w kierunku przytyków osobistych.

Ja rozumiem że każdy może mieć swoje zdanie, szanuję jednak kulturę wypowiedzi, merytoryczne argumenty a nie ataki ad personam.

PS.

Zdjęcia wnętrza zawsze mile widziane.

Już nie raz po rozebraniu wzmaka, zastanawiałem się czy to na pewno oryginalne komponenty w środku :(

Edytowane przez A_ndy

:(

Hmmm. nie przypadkowo sie trafil nie lada okaz czyli

http://www.unoperdue.pl/blog/radmor-5102-10.jpg

Czubsi , do jakiej Alpha go mozna porównać ?

Chłopaki , jak to jest z tym bezpiecznikiem ?

Edytowane przez Luk77
Gość rochu

(Konto usunięte)

Ze słabych części zrobisz jedynie namiastkę dobrego choć godną uznania .

Powiedz to użytkownikom Sun Audio albo 47 Lab.

Albo takim posiadaczom Harpi.

W Sansui inżynierów interesował głównie efekt soniczny który z założenia miał być bliźniaczy do lampy ale bez jej wad .

Masz jakieś źródło tej informacji?

Czy tylko tak ci się wydaje?

Nie każę nikomu w to wierzyć (…)

Obawiam się, że nie czytasz swoich wpisów względnie nie do końca jesteś świadomy tego jaki jest ich odbiór.

Parę razy próbowałem docenić produkty Naima - pomijam aspekt wyglądu bo nie to jest najistotniejsze ale to nie mój świat.

I Bogu dzieki.

Nie wyobrażam sobie jak wyglądałby watek Naima gdyby ktoś spróbował zrobić z nim to co uczyniono Disco z jego wątkiem o sansuju.

Dzięki temu nikt w wątku Baima nie pisze o miesięcznym układaniu się dźwieku, o doborze kondensatorów, cudownych modyfikacjach, potajemnym zdobywaniu tajnej dokumentacji producenta, etc.

A i ceny klocków z drugiej reki są nadal znośnie.

Nie wchodź w Naima, nigdy.

Proszę.

(…)i nie był to w moim rozumieniu ten nazwijmy to high endowy sposób delikatnie rzecz ujmując ...

Rozumiem, że chciałeś na zasadzie dychotomii zasugerować, że dźwięk sansuja jest właśnie taki hajendowy?

Czym zatem dla ciebie jest hajend?

...

http://www.unoperdue.pl/blog/radmor-5102-10.jpg

... jakiej Alpha go mozna porównać ?

A widzisz, takiego Radka to bym postawił koło Sansui 5050, 7070 albo QRX ;)))

Edytowane przez A_ndy

Jako aktualny posiadacz sansui mogę Cię Rochu przeprosić.I tak próbuje znaleźć swój dźwięk w rożnych brandach.Jedynie, jako usera,jak dla mnie wybitnie sensownego i wyważonego w sadach, proszę o odpuszczenie.Abstrachujac od realnych możliwości marki,krucjata anty,

nie przystoi człowiekowi Twojego formatu.Jezeli uważasz,ze jakość tego sprzętu nie jest adekwatna do jego marketingu,proszę napisz to,gwoli mojej,i innych korzyści,ale nie rób tego jako zemsty na innych.Bardzo mi przykro,ze pozalowania godny incydent,uniemożliwi w przyszłości mi i wielu innym,uczestnictwa w Waszych wspólnych odsluchach.

Pozdrawiam

Marcin

Uratowany przed zezłomowaniem...Sansui AU-D11, sprawny.

(Nie, nie z wystawki ani ze śmietnika, gwoli ścisłości).

0d55541562.jpg

e81c8fabde.jpg

Edytowane przez Marek.S

Gra ale po 30 minutach zaczyna dziwnie śmierdzieć, taki zapach starej elektroniki.

Nie będę ryzykował i oddam go do przeglądu, słyszałem że te Sansui lubią wpadać w oscylacje.

Albo to 25 letni kurz zaczyna się piec na radiatorach.

Jest też TU-S9 to kompletu ale prawie wszystkie przyciski się zacinają no i górna pokrywa jest dość mocno porysowana.

Edytowane przez Marek.S

Mierzyłem ostatnio kondy w Sonym F222ES - straszna huśtawka, jedne miały po 80-90% deklarowanej pojemności a inne już tylko 50-60%

Mam miernik Peak Atlas ESR70+ który ma możliwość mierzenia pojemności bez wylutowywania kondensatora i to faktycznie działa.

Najpierw trochę ogarne tego S9 bo szkoda takiego brudasa pokazywać :)

Edytowane przez Marek.S
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.