Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

CD-701 i CD-711

Potem CD-717, CD-717LTD, CD-717DR, CD-917XR

Pozdrawiam

Pygar

a nie lepiej cd-x211e + wyjście lampa. przynajmniej laser jest dostępny. ale jak się uprzesz na to sansui to poszukaj - BLAUPUNKT CP-2990 Artech - będzie 10x taniej.

Odnośnie Artecha - to przebrandowany Sansui. Ciekawe gdzie można go kupić 10 x taniej. Owszem, o jakieś 30 % raniej to i tak ale nie więcej. Reszta to Sansui. Co do laserów, do 701 , 711 czy 717 i 917 , lasery nadal są dostępne. Trochę drogie ale są. Co do lamizacji, nie wiem, czy każdy sobie poradzi. Co do 211 sansui, to straszny klamot, plastik i tyle, nawet jako napęd bym nie polecał.

Reszta dyskusji, chłopaki, przypomina mi się trochę piaskownica. Ja to mam a mój większy ...

Każdy z wymianianych gra, i większość to przegląd różnych przetworników.

1000 może wielu zaskoczyć, 717 i 917 to już jedno bitowe przetworniki. Nawet 701 i 701i mają dwa inne przetworniki BB. Wszystkie grają i każdy inaczej.

Hayman.

Mam np lamizowany Cd Luxmana D 105 U. Szczerze - są tam lampy ale po co ? Jak popatrzysz na schemat sam się zdziwisz. Dwa, w takiej aplikacji jaką tam zaaplikowano wprost nie gra to dobrze. Zabawa w lampizację nie jest taka prosta. Ale każdy może mieć swoje zdanie. Ale jak już coś pisać, to może nie polecać badziewnego CD ,, nawet jako transport tylko.

Dla poprawy samopoczucia, Panowie , jest jeszcze jedna linia Sansui CD.

Alpha 507 i 607 . Stylistycznie już do wzmacniacza Sansui NRA. Piękny szampański front. 507 - 20 bitowy a 607 24 bitowy DAC. Czytają i mają dekoder HDCD. Format akceptowany przez zwykłe CD też.

Jan

Odnośnie Artecha - to przebrandowany Sansui. Ciekawe gdzie można go kupić 10 x taniej. Owszem, o jakieś 30 % raniej to i tak ale nie więcej. Reszta to Sansui. Co do laserów, do 701 , 711 czy 717 i 917 , lasery nadal są dostępne. Trochę drogie ale są. Co do lamizacji, nie wiem, czy każdy sobie poradzi. Co do 211 sansui, to straszny klamot, plastik i tyle, nawet jako napęd bym nie polecał.

Reszta dyskusji, chłopaki, przypomina mi się trochę piaskownica. Ja to mam a mój większy ...

Każdy z wymianianych gra, i większość to przegląd różnych przetworników.

1000 może wielu zaskoczyć, 717 i 917 to już jedno bitowe przetworniki. Nawet 701 i 701i mają dwa inne przetworniki BB. Wszystkie grają i każdy inaczej.

Hayman.

Mam np lamizowany Cd Luxmana D 105 U. Szczerze - są tam lampy ale po co ? Jak popatrzysz na schemat sam się zdziwisz. Dwa, w takiej aplikacji jaką tam zaaplikowano wprost nie gra to dobrze. Zabawa w lampizację nie jest taka prosta. Ale każdy może mieć swoje zdanie. Ale jak już coś pisać, to może nie polecać badziewnego CD ,, nawet jako transport tylko.

Dla poprawy samopoczucia, Panowie , jest jeszcze jedna linia Sansui CD.

Alpha 507 i 607 . Stylistycznie już do wzmacniacza Sansui NRA. Piękny szampański front. 507 - 20 bitowy a 607 24 bitowy DAC. Czytają i mają dekoder HDCD. Format akceptowany przez zwykłe CD też.

Jan

kolega katazipen chce tanio i sansui jak rozumiem. w niskiej cenie nic ciekawego z sansui się nie kupi (poza artechem jak się o tym wie i upiera na sansui - /10 x taniej to przenośnia/ - ale nawet w jego cenie można kupić lepsze /nowsze i starsze, co kto woli/ odtwarzacze). dla mnie koniec tematu.

Edytowane przez hayman

NIe no na serio, wiem, że uprawiam tu całkowite voodoo, ale podobnie działo mi się potem w Luxmanie L410 , tam są trzy żaróweczki i wymiana jednej z nich na białego "led" na życzenie właściciela drastycznie degradowała dźwięk! Padła decyzja o zakupie żaróweczki, i jakby błękitne niebo nastąpiło po jej zalutowaniu. pukaliśmy się w głowę i nie dowierzaliśmy uszom NA SERIO!... jedyne co mi przychodzi na myśl to to, ze układ przyzwyczaił się do danego obciążenia, w końcu żarówka bierze 40mA a led z 5 mA..i tyle.

Dla tego w vintage zalecam kolegom jednak wstawianie żaróweczek:-)

To nie żadne wudu - spotkałem się z tym tematem na zagranicznych forach. Dotyczyło podświetlania skali w tunerach. Po prostu dioda produkuje zakłócenia - tak to tłumaczyli.

A co do blaupunkta - mam ich yamahę - kupiona za mniej niż pół ceny tylko z powodu napisu, wygląda lepiej w środku m.in. rubicony BG - warto!

Dotyczyło podświetlania skali w tunerach. Po prostu dioda produkuje zakłócenia

Po wymianie na LED bedzie lepiej pomijając kwestie wizualno efektowe ?

Edytowane przez Luk77

Co do odtwarzaczy CD to z tych najlepszych Sansui mozna jeszcze 717DR znaleźć najszybciej i w miarę przyzwoitej kwocie. Choć z tym drugim to coraz rzadziej ale zdarza się. Ceny na aukcjach japońskich z ostatniego pół roku kształtują się mniej więcej tak

917xr 80 - 100 tys.yen,

717DR 40 - 50 tys yen

717D LTD to już większa rozpiętość 50 - 100 tys. yen to powoduje że zdania na jego temat są nieco bym powiedział podzielone. Z chęcia bym te trzy modele kiedyś podpiął pod jeden system i porównał.

Teraz sa właśnie do wzięcia 717dr za 45 tys. i 717D LTD za 100 tys. na Yahoo Jp

Niższe jak się pojawiają to mało kiedy przekraczają kwotę 20 - 25 tys

Edytowane przez mario100007

Powiem szczerze , nie musi być aż tak tanio( brak jakichkolwiek aukcji i ofert w tej cenie budżetowej) , mogą być droższe ale maj grać , ma być czystość i brzmienie( szczegóły) .

Szukałem po serwisach i nie można znaleźć jakiegokolwiek SANSUI , o Philipsie też trzeba zapomnieć !

Muszę chyba zmienić zakres poszukiwań i ...może inna firma ?

Yamaha wypuściła tez kilka dobrych odtwarzaczy. Do wzięcia jest właśnie istne arcydzieło CD GT-CD1.

Acydzieło za kilka klocków ???? Muszę narzędzia sprzedać budowlane i sobie kupić , Nie dla psa kiełbasa ale sprzęt ...... niczego sobie .

Max co mogę wydać to 600 zł

yCześć, to mój pierwszy wpis na forum. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Sansui au-a907MR i chciałbym Was poprosić o radę: do mojego Sansuia chcę dokupić Infinity Epsilon(ewentualnie Sigma lub Renaissance 90). Najbardziej podobają mi się Epsilony, lecz nie wiem czy mój wzmak da sobie z nimi radę. Proszę o Wasze opinie w tej sprawie. Poza tym chciałem zapytać czy Epsilony można napędzać jednym wzmacniaczem bez bi-wiringu?

Będę wdzięczny za podpowiedź w tej sprawie.

Janie, ja wiem, tez mam takie obawy. Mam jednak katalog Infinity z Epsilonami i oprócz innych parametrów są podane wymogi dla wzmacniacza: 100-500W na kalał Sinus. MR-ka dla 4. Szacuję, że MR-ka będzie miała około 250W na kanał dla 4. Poza tym marzą mi się Epsilony. Są piękne. Do tego jeszcze dźwięk wstęgi Infinity prawie aż do samego dołu to musi być coś fantastycznego. Nie wiem, jeszcze nigdy Epsilonów niw słyszałem. Jednak moje kolejne obawy to to czy do MR-ki jako wzmaka bez bi-wiringu można je podpiąć, czy też trzeba koniecznie dwa power-ampy no i do tego preamp?

Panie YAPA :) a na jaki metraż tego potrzebujesz? Zdecydowanie lepiej jest bardziej odkręcić wzm i mniejsze paczki niż leciutko bujać takimi smokami. Wzmacniacze i kolumny nie mają charakterystyki liniowej No chyba że te Epsilony mają wyjątkowo niską sprawność...

• 2 tygodnie później...

Metraz jakim dysponuje to 30 m2. W miedzy czasie sprawdzilem, ze Epsilony musza miec koniecznie dwa wzmacniacze - aby tym sterowac tzeba wiec do tego preamp. Zbierajac to wszystko w jedna calosc to wymaga sporej kasy. Nie stac mnie, ale doczytalem sie, ze Sigmy sa mniej pradozerne jak R90, wiec moze te?

YAPA.

Fajne podejście do Zakupów. Podoba się mi więc kupuję, owszem, pytam, ale czy ktoś weryfikował odpowiedzi. No i potem nie gra, no i co tu się dziwić. Nie wszystko ze wszystkim gra. Wstęgi to specyficzny dźwięk, nie do każdej jednak muzyki. Jak już Kolega YAPA coś chce kupić, nie problem. Umówić się na odsłuch z własnym sprzętem. Posłuchasz i będziesz wiedział czy podoli, czy nie. Radziłem R90, bo takie miałem i słuchałem z MR-ką. Słuchałem też MR-ki z elektrostatami Martin Logan SL3. Jednak jakoś widzę, że lepiej Tobie marzyć a nie spróbować słuchać . K-man dobrze pisze, lepiej cały sprzęt dobrać pod własne warunki. Pokój, muzykę i to jak będziemy później to słuchać. Po co do muchy strzelać z armaty, może lepiej klapka się sprawdzi. Będzie i taniej i z większym zadowoleniem.

Jan

Czyli 2 normalne kolumny podłogowe wystarczą, obecnie jest wysyp kolumn vintage w rozsądnych pieniądzach, ja bym zaczął od tego Za kilka stów można trafić prawdziwe perełki

Kolego Yapa

miałem przez kilka dobrych lat akkus v3 i dwa modele alpha 907 które je napędzały.Metraż u mnie to 42mk więc te nie małe paczki miały co nagłaśniać i dawały sobie z tym bardzo dobrze radę.Szczerze polecam tym bardziej że z Sansui fajnie się to zgrywa i teraz producent ma je w super cenie.To chyba jakieś demo albo ostatnia para bo zmieniają serie .Janvideo24 je u mnie słuchał i mam nadzieję że jeszcze pamięta jak grały bo było to już kawałek czasu temu.

pozdro

Surfbrother

Dzięki, to ja życzę tej naj, naj, najmłodszej zdrówka i szczęścia...

Do tych co chcą mieć najlepsze co może być z Sansui - 2105 MOS Vitage, jeszcze przez 1 dzień jest szansa wyrwania takiego. Tanio nie bedzie ale jest tego wart.

Jan

panowie mozna prosic słów kilka o tym sprzęcie

http://olx.pl/oferta/integra-sansui-au-x417r-CID99-IDe5kA7.html#c2a2f2a18a

panowie mozna prosic słów kilka o tym sprzęcie

Sansui AU X417R

czy lepiej polować na Duala cv5650,5670?

• 2 tygodnie później...

Cześć Forumowicze. Mam problem z regulacją offsetu w sansui au-x911dg. Potencjometry regulacyjne zostały wymienione na nowe. Podczas regulacji hot`a do gnd zgodnie z serwisówką odczyt pływa sobie ostro w zakrsie +-80mV od wartości ustawionej. Może ktoś coś poradzić?

Gość A&T

(Konto usunięte)

Z mojej wiedzy wynika, że czeka cię przegląd pojemności. Lepsze doświadczenie w tej materii pewnie będzie miał janvideo24. Napisz do niego.

Edytowane przez A&T

Z mojej wiedzy wynika, że czeka cię przegląd pojemności. Lepsze doświadczenie w tej materii pewnie będzie miał janvideo24. Napisz do niego.

Dziękuje za namiary.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.