Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

@up & @up up

czy w reszcie instalacji w domu też macie takie drogie bezpieczniki ... ? :)

a te wszystkie " lepsze brzmienia po jego wsadzeniu" to tylko i wyłącznie wasze sugestie - bo wszak jak sie kupiło coś tyle droższego niż normalna rzecz tego typu to przecież musi grać lepiej... - czyż nie :) ?

ale co tam - ludzie mają różne wyobraźnie :) - jak byśta mieli takie ekstra bezpieczniki w reszcie instalacji i do tego "złote" kable w ścianach na osobnej linii (te od skrzynki transformatorowej do domu także...) - to może może.... - ale tak !? - to nie chce mi sie wierzyć ,że po wymianie jednego bezpiecznika jest "słyszalnie" lepiej?....

?

To masz dwa wyjścia :-).

1. Kupić i sprawdzić.

2. Przyjechać do kogoś kto Ci to zademonstruje.

Mały dowód logiczny dla niewiernych Tomaszy.

Gdyby producent nabijał klientów "w butelkę" to w dobie internetu, użytkownicy szybko wymieniliby między sobą informację, że te bezpieczniki to "pituś-bajduś" i już można zamykać produkcję, sklep itd. bo nikt, kto umie szukać i czytać ze zrozumieniem już by ich nie kupił.

Pomijam oczywiście komentarze ludzi "słyszących inaczej" oraz tych, którzy nie sprawdzali a i tak wiedzą lepiej :-).

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Szymek20, gdybyś uważnie czytał wpisy w Naszym Klubie, to byś wiedział, że Czubsi ma kable głośnikowe i interkonekty wykonane z pozłacanego, czystego srebra.

Podobne materiały stosuje holenderska marka Crystal Cable, spółka córka Siltecha.

Byłem u Niego kilka razy i słuchałem tych kabli jak i innych dla porównania.

Podpisuję się obiema rękoma, że grają rewelacyjnie z niespotykaną harmonią, czystością i dynamizmem w całym paśmie.

Wcześniej podałem linki do recenzji produktów, a i na naszym forum jest kilka wątków na temat bezpieczników.

"Szukajcie, a znajdziecie".

Edytowane przez Pygar

To masz dwa wyjścia :-).

1. Kupić i sprawdzić.

2. Przyjechać do kogoś kto Ci to zademonstruje.

Mały dowód logiczny dla niewiernych Tomaszy.

Gdyby producent nabijał klientów "w butelkę" to w dobie internetu, użytkownicy szybko wymieniliby między sobą informację, że te bezpieczniki to "pituś-bajduś" i już można zamykać produkcję, sklep itd. bo nikt, kto umie szukać i czytać ze zrozumieniem już by ich nie kupił.

Pomijam oczywiście komentarze ludzi "słyszących inaczej" oraz tych, którzy nie sprawdzali a i tak wiedzą lepiej :-).

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Szymek20, gdybyś uważnie czytał wpisy w Naszym Klubie, to byś wiedział, że Czubsi ma kable głośnikowe i interkonekty wykonane z pozłacanego, czystego srebra.

Podobne materiały stosuje holenderska marka Crystal Cable, spółka córka Siltecha.

Byłem u Niego kilka razy i słuchałem tych kabli jak i innych dla porównania.

Podpisuję się obiema rękoma, że grają rewelacyjnie z niespotykaną harmonią, czystością i dynamizmem w całym paśmie.

Wcześniej podałem linki do recenzji produktów, a i na naszym forum jest kilka wątków na temat bezpieczników.

"Szukajcie, a znajdziecie".

spoko :) - niczego na złość nie chciałem mówić - po prostu ja tam w bezpieczniki nie wierzę.... - chyba mam za kiepski sprzęt na takie rzeczy :) ... , albo/i "słysze inaczej- gorzej" :)

?

Erno

Zależy mi na tym, by wzmacniacz na zewnątrz nie różnił się od wersji fabrycznej, dlatego kabel pozostanie oryginalny.

Zabieram wzmacniacz do salonu na odsłuch np. kolumn, a tam sprzedawca przynosi mi wzmacniacz za 12tyś. PLN, słuchamy potem podłącza moje Sansui za 1/3 ceny, słuchamy i widok jego reakcji jest ... bezcenny :-), pytam czy ma coś lepszego bo ten za 12tyś. coś słabiutko wypada przy takim "staruszku", a Pan sprzedawca ma już rosę na czole ... to tyle w temacie .

Teraz rozumiesz o jaki efekt mi chodzi ?

"Nie ma większej frajdy, niż podziwianie miny kierowcy BMW, wyprzedając go Syrenką z silnikiem od Porsche." :-)

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Panowie, troche czytałem na temat zasilania i dobór robrego bezpiecznika ma sens ponieważ jest to najcieńsze gardło zasilania gdzie amp troche potrzebuje aby dać z siebie , a bezpiecznik jest elementem który jako pierwszy ma się spalić oszczędzając reszte elektroniki i to własnie on przepuszcza naj mniej prądu. Tylko trzeba wiedzieć gdzie wsadzić szybki a gdzie zwłoczny do tego wszystkiego dochodzą jeszcze takie super bezpieczniki o których mowa. Mój nowy nabytek jest już w drodze do nowego domu :-) więc pod koniec przyszłego tygodnia będę dokonywał porównań rozmaitych i zainwestuje też w częsć łatwo wymienną czyli bezpiecznik SR20 wieć opiszę wam różnicę jako osoba postronna.

I jeszcze taka mała podpowiedź w instalacji domowej zainwestujcie w bezpiecznik tradycyjny NIE AUTOMAT !!! Tradycyjny jest bardziej wydajny w tym przypadku , a automat ma szybko rozłaczyć i słabiej się sprawdza w tum połączeniu . To teoria wyczytana w literaturze praktykę sprawdźcie sami i opiszcie własne odczucia... ? Ma to sens.

Uprzedzę kolegę Erno i podzielę się swoimi spostrzeżeniami :

http://www.audiostereo.pl/audiofilskie-bezpieczniki_94223.html/page__view__findpost__p__3146933

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

U mnie w skrzynce są bezpieczniki ceramiczne, czyli tradycyjne.

Jakiś czas temu czyściłem w nich styki i polerowałem powierzchnię kontaktowe bezpieczników.

Dalej ze skrzynki najkrótszym "odczepem" biegnie w ścianie stary przewód Cu solid core, następnie z pierwszego gniazdka biegnie nowy przewód (linka Cu) 3x 1,5mm2 (koło 5m) zakończona nowym podwójnym gniazdkiem, na przewodzie fazowym mam dodatkowy bezpiecznik firmy ETI.

W gniazdu ściennym, przed linką mam na stałe podłączony tłumik udarów ("kasuje" prądy indukowane przez rozruch dużych odbiorników prądu).

W kluczowych miejscach, tam gdzie było to możliwe mam na przewodach założone ferryty.

Dalej napięcie wchodzi na UPS-a, potem do osobnej listwy, a z niej na listwę Tomanka.

Tomanek spoczywa na podkładkach antywibracyjnych Vibrapod mod 1.

Wzmacniacz zasilam z gniazda z DC-Blockerem, a źródło z gniazda z filtrem Schaffnera.

Oba urządzenia są podłączone zgodnie "z fazą".

Dzięki temu brzmią optymalnie.

Wzmacniacz oryginalnym kablem Kawasaki Cable, a źródło przez japoński ACROLINK 6N-P4030/1.5m

Edytowane przez Pygar

Wiecie Panowie pracuje w przemyśle..w automatyce obecnie stosuje się właśnie typowe bezpieczniki "esy" jak to mówi się potocznie czyli nowoczesne samo wyłączne na szynę th35..dziś standard jest chyba z 30 producentów kilka ton kart katalogowych i nawet się założę, że z całej tej plejady produktów dało by się wybrać a charakterystyką wstrzeloną "pod audio"...na serio...czy eti czy legrand ,siemens , moeller, robią takie cuda ale w miejscach naprawdę strategicznych i ważnych do dziś stosuje się wysokiej klasy topiki które mają poprostu stabilniejsze i pewniejsze parametry często z rysunkiem elementu półprzewodnikowego na obudowie do układów typowo półprzewodnikowych..a w audio przecież takie mamy..może w tym kierunku się skierować w poszukiwaniu "idealnego bezpiecznika" w naszej domowej instalacji:)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dobra Panowie wystarczy o bezpiecznikach - są wątki na tym forum by o tym prawić ...

W ostatnim czasie mój 907XR po wymianie rezystorów na Riken uległ ostatecznemu wygrzaniu. Cóż, mogę tylko potwierdzić, że zamysł konstruktorów Sansui aby w modelach premium wsadzać po prostu więcej extremalnie dobrych części jest jak najbardziej trafny !!! Aby Wam to unaocznić to podam przykładowe ilości Rikenów (niebieskich) w module końćówek mocy najbardziej udanych i najlepiej grających konstrukcji :

907 XR - 7 sztuk / jeden kanał

907 MR - 9 sztuk / jeden kanał

907 limited - 20 sztuk / jeden kanał

AU-07 - 23 sztuki / jeden kanał

B-2105 MOS Vintage - 27 sztuk / jeden kanał

moja modowana 907 XR - ...... 40 sztuk / jeden kanał !!!

Oczywiście B2302 wybitnie w tej dziedzinie króluje bo tam są wszystkie Riken RM a u mnie jeszcze po 4 sztuki zostały inne za to u mnie wszystkie są Riken RMG (ze złotymi nogami) natomiast w wymienionych wyżej modelach jest ich tylko parę. Również w kwestii precyzji tych rezystorów jestem o lata świetlne do przodu bo w oryginałach stosowano 5 % tolernacji a u mnie są wszystkie 1 % ...

Efekt przerósł moje oczekiwania po stokroć !

Chyba najbardziej uderzające jest niesamowite wręcz rozprzestrzenienie się sceny a najbardziej spektakularne całkowite opadnięcie jakichkolwiek zasłon woali itp pomiędzy dźwiekiem a słuchaczem. jeśli uważacie, że u Was też tak macie to zapraszam do mnie - chyba najlepiej samemu tego doświadczyć (ja tez kiedyś mając 911-kę myślałem, że bardziej się nie da :-)

Teraz to ja już sam siebie muszę przekonywać, że to nie jest na żywo ...

Wracając do 911-ki, za Pawłem dodam, że mój wzmacniacz "plasuje się" zaraz za Alpha 907 XR by Czubsi.

W oryginalnej wersji AU-X911DG, nie ma ani jednego Rikena, Amtransa, Sinkoha w całym wzmacniaczu.

Na kanał, w końcówce mocy (płytka 6160) przypada w sumie 38 szt. rezystorów, 35 węglowych i 3 szt. metalizowanych.

W mojej wersji "by Czubsi and Pygar" obecnie znajduje się :

metalizowane

- 2 szt. metalizowane 5%, oryginalne

- 1 szt. metalizowany niepalny 5%, oryginalny

węglowe

- 10 szt. węglowych 5%, oryginalne

- 11 wartości w Rikenach RMG 1%, dobieranych w pary z dokładnością 0,1% (fizycznie 14 rezystorów)

- 14 wartości w Amtransach AMRG 1%, dobieranych j.w. (fizycznie 16 rezystorów)

Na drugiej płytce końcówki mocy (F-6169) dla każdego kanału zastało wymienione:

Zamiast 12 szt. 5% oryginalnych metalizowanych wstawiliśmy

12 wartości w Sinkohach Tantal 1%, dobieranych z dokładnością 0,01% (fizycznie 20 rezystorów)

Podsumowując na każdy kanał 37 wartości w elitarnych, selekcjonowanych rezystorach Riken, Amtrans, Sinkoh, fizycznie 50 szt. rezystorów na kanał !!!

A to ... nie wszystko :-).

Dlatego spróbujcie sobie wyobrazić ... jak to gra :-)

A no tak, że ... . Chapeau bas !

Czubsi jesteś Wielki !

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Krzysztof metalizowanych nie liczę bo te miałem od razu w oryginale pomarańczowe RIKEN ... Jest ich 18 na kanał zatem łacznie jest 58 Rikenów na kanał . Pozostało zaledwie kilka niezmienionych. Gra to na poziomie B2302 w kontekście jakości dźwięku. Ubolewać należy tylko z tej racji, ze Rikenów jest na rynku jak na lekarstwo no i jak są to niezbyt tanie ...

jak patrzę na ich ceny to chciałbym normalnie je produkowac...żyła złota..dziwne sa pomysły japońskich firm na zakonczenie produkcji..nawet dla hobbystów maniaków audio mieli by zapewniony chleb na wiele wiele lat....to samo lasery do drogich cd sony..

Dobra Panowie wystarczy o bezpiecznikach - są wątki na tym forum by o tym prawić ...

W ostatnim czasie mój 907XR po wymianie rezystorów na Riken uległ ostatecznemu wygrzaniu. Cóż, mogę tylko potwierdzić, że zamysł konstruktorów Sansui aby w modelach premium wsadzać po prostu więcej extremalnie dobrych części jest jak najbardziej trafny !!! Aby Wam to unaocznić to podam przykładowe ilości Rikenów (niebieskich) w module końćówek mocy najbardziej udanych i najlepiej grających konstrukcji :

907 XR - 7 sztuk / jeden kanał

907 MR - 9 sztuk / jeden kanał

907 limited - 20 sztuk / jeden kanał

AU-07 - 23 sztuki / jeden kanał

B-2105 MOS Vintage - 27 sztuk / jeden kanał

moja modowana 907 XR - ...... 40 sztuk / jeden kanał !!!

Oczywiście B2302 wybitnie w tej dziedzinie króluje bo tam są wszystkie Riken RM a u mnie jeszcze po 4 sztuki zostały inne za to u mnie wszystkie są Riken RMG (ze złotymi nogami) natomiast w wymienionych wyżej modelach jest ich tylko parę. Również w kwestii precyzji tych rezystorów jestem o lata świetlne do przodu bo w oryginałach stosowano 5 % tolernacji a u mnie są wszystkie 1 % ...

Efekt przerósł moje oczekiwania po stokroć !

Chyba najbardziej uderzające jest niesamowite wręcz rozprzestrzenienie się sceny a najbardziej spektakularne całkowite opadnięcie jakichkolwiek zasłon woali itp pomiędzy dźwiekiem a słuchaczem. jeśli uważacie, że u Was też tak macie to zapraszam do mnie - chyba najlepiej samemu tego doświadczyć (ja tez kiedyś mając 911-kę myślałem, że bardziej się nie da :-)

Teraz to ja już sam siebie muszę przekonywać, że to nie jest na żywo ...

Pawle, pominąłeś NRA, why??

:-)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Osobiście jej nie lubię ;-) Ale to zmutowana MR więc nic tam innego nie ma czyli 9 Rikenów / na kanał. NRA to próba zrobienia z modelu MR siłacza przy zachowaniu jego walorów (koloru i subtelności). Model NRA różni się od MR głównie ... wyglądem :-) Ponadto zastosowano w nim szerokie podwójne tranzystory - jak w końcówkach mocy. Oprócz tego dodano jeden stopień stabilizacji w sekcji tranzystorów sterujących (coś podobnego jak w najstarszym modelu 907) Efekt to dość wyraźne "utwardzenie" dźwięku. Nie jest to oczywiście w żaden sposób deklasujące tą konstrukcję ale myślę, że troszkę nie w tą stronę poszli. Lepsza w moim odczuciu była XR. NRA nie jest zatem żadnym nowym projektem a tylko próbą dokonania zmian w już gotowym projekcie czyli MR. Konstruowanie tych wzmacniaczy skończyło się właśnie na MR. Każdy nowy wzmacniacz jak NRA, AU-07 czy choćby B2105 MOS Vintage to nic innego jak mutacja (to chyba zbyt duże słowo względem faktycznych zmian) MR.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

hmmmm ................... 0 szt / 1 kanał :-)

k-man nie wiem czy wiesz ale Rikeny to świat generalnie 907-ek a 711-ka to jakby nie patrzeć zaledwie 607 extra ... Choć w modelach późniejszych (od DR) lub na Japonię jak np. 607XR czy 607MR jest już po 4-5 Rikenów więc już coś się dzieje. Te podstawowe są wstawiane w bardzo ważne miejsca czyli w tor i sprzężenie zwrotne. W modelach 907 dodatkowo w stabilizację na biasie (zejście na desymetryzator + sprzęg). W modelach premium dodano w reszcie toru i przy wszelkich odczepach zasilania. W ten sposób zarówno tor jak i jego bezpośrednie zasilanie idzie Rikenami co oczywiście ma swóje ujście w takiej a nie innej jakości dźwięku :-) Generalnie im więcej tym lepiej.

Edytowane przez czubsi

K-man,

Paweł wskazał Ci najważniejsze miejsca.

Na samym początku w mojej 911 doszło jeśli dobrze pamiętam 4-6 szt. Rikenów na kanał.

Nie powiem Ci jaki to dało efekt, bo "przy okazji" wymieniono/dodano kilkadziesiąt elektrolotów Black Gate, Silmic Alpha, Silmic Super Gold oraz boczników U-Con i ASC, więc nie było możliwości, żeby usłyszeć wpływ samej wymiany rezystorów.

Poszukaj schematów do 607DR w górę ( tor audio/sygnału zaznaczony jest grubą kreską) i zdjęć płytek tych modeli, to sam połapiesz się, które i gdzie trzeba wymienić.

711 i 911 to wariacje serii Alpha 607.

Jeden (szt.) Rikena kosztuje ok. 4$ ( plus transport i inne opłaty ).

Często, żeby otrzymać potrzebną wartość trzeba ją "składać" z 2 szt., wtedy wymiana pojedynczego rezystora, to coś w okolicach 10$ (przy małym zamówieniu).

Wymieniając 10 wartości możesz potrzebować np. 20 szt. rezystorów, a to daje już sumkę ok. 95-110$ /zależy gdzie się da kupić/.

W mojej 911, tylko w samej końcówce mocy na obu kanałach jest wymienionych 100 szt. rezystorów, a to nie wszystkie miejsca w których robiliśmy upgrade, co lekko licząc grubo przekracza 500$ (ponieważ Amtrans i Sinkoh są jeszcze droższe niż Riken, dwa trzeba zamawiać kilkukrotnie aby uzbierać potrzebne wartości ).

Jak doda się ceny rzadkich i już dawno nieprodukowanych kondensatorów, to ceny idą w tysiące $.

Dlatego jak ktoś jest cierpliwy lub ma pieniądze, to taniej wyjdzie odłożyć te 13-15 tyś. PLN i od razu kupić wysoki model, który na dzień dobry, prosto z kartonu zagra rewelacyjnie.

Nie aż tak finezyjnie i doskonale, jak po gruntownym upgrade/odświeżeniu ale i tak pozamiata większością dostępnego sprzętu używanego, bo o nowych ze sklepu to nawet nie wspomnę.

Dobry model z serii Alpha 907 nie ma konkurencji w rankingu cena/jakość dźwięku.

Nikt już tak nie konstruuje i nie produkuje sprzętu jak kiedyś w Sansui, a jeśli już szukać czegoś nowego w tej klasie grania, to poszukiwania trzeba zacząć od cen z pięcioma zerami w górę.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

w 711-ce da efekt. 3 najważniejsze punkty to 12 Rikenów na dwa kanały ale nabyć można (jeśli są właściwe wartości ...) tylko w kanadyjskim partsconexion

Hmmm - 12 na 2 kanały? Jeżeli mówimy o płytce F-6169 to widzę 2x6 na kanał czyli 24 w sumie - tak?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

dwa na wejście , dwa na zejście z biasu na desymetryzator i dwa na sprzężenie więc ile razem jest ???? 6 czy 12 ? 12 na dwa kanaly ! Oczywiście nikt Ci nie broni dać jeszcze w inne miejsca ...

Podstawowe trzy pary to :

kR1 , kR31 - 3,9 kohm

kR2 , kR3 - 6,8 kohm

kR29 , kR30 - 130 kohm

dodatkowo można :

kR4 - 220 ohm

kR54 , kR55 - 56 ohm

a jak zaszalejesz to jescze te 47 kohm i 150 ohm oczywiście mówimy o sekcji niskoprądowej bo za pr-kami w prawo to już metalizowane niestety ...

Edytowane przez czubsi

Hmmm - 12 na 2 kanały? Jeżeli mówimy o płytce F-6169 to widzę 2x6 na kanał czyli 24 w sumie - tak?

Węglowce po których biegnie sygnał są na płytce F-6160, na F-6169 sygnał płynie po metalizowanych.

Riken/Amtrnas jest rezystorem węglowym.

Najważniejsze to kR31, kR1, kR54, kR55 i już masz 4 szt. na kanał.

Resztę może wskazać Ci Czubsi.

Przy większym przedsięwzięciu warto wymienić wszystkie które "dochodzą" do sygnału z tym, że będzie tego sporo.

Pozdrawiam

Pygar

witam

Jutro ma dojechać do mnie moja nowa zabawka 907nra.Jak bedzie cała to posłucham jej troche i będe musiał jedną 907 pogonić więc jak by ktoś reflektował proszę o info.Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nakręconych miłosników firmy

witam

Jutro ma dojechać do mnie moja nowa zabawka 907nra.Jak bedzie cała to posłucham jej troche i będe musiał jedną 907 pogonić więc jak by ktoś reflektował proszę o info.Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nakręconych miłosników firmy

witam

witam

witam

przepraszam wszystkich za ten 5krotny wpis kłopoty techniczne.Mam nadzieje że moderacja go sprostuje jeszcze raz przepraszam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Pobudzony ostatnimi doświadczeniami postanowiłem uaktualnić swój ranking modeli Sansui pod względem ich wartości sonicznej :

1) B2302/C2302

2) B2105MOS Vintage , 907XR-MOD , 907MR-MOD

3) 907LIMITED , AU-07 , B-2103 MOS Vintage , AU-111

3) 907MR , 907XR , B2102 MOS Vintage

4) B-2201, B2301, 907NRA , AU-X1111MOS Vintage , AU-911DG-MOD Pygar

5) 907L Extra , 907DR , 907KX

6) 607 MOS LIMITED

7) 907i

8) 707MR ,

9) 707XR , 707NRA

10) 707DR , 707L EXTRA , 999DG

11) 707i (czyli AU-X901),

12) 777DG (czyli AU-911DG) , 607MR , 607NRA , 607 MOS premium

13) 607XR,

14) 607DR, 607KX

....

Edytowane przez czubsi
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Silniejsze trafo i parę lepszych części i dlatego uważam ją za lepszy wybór ale faktycznie odrobiłeś lekcje i masz wiele racji bo schematy końcówek są niemal identyczne topologicznie.

No i dotarła NRA.Jest cała i sprawna.

Piersze wrażenia to jak narazie zdecydowanie lepsza rozdielczość i tak zwany brak zasłony.Jeżeli chodzi o bas to tak jak mówi Czubsi rzeczywiście jest utwadzony w porównaniu do mojej starej 907.Jak narazie to NRA gra zdecydowanie delikatniej ale i mniej muzykalniej.Wykop mocniejszy w starej.Mam nadzieję że się to zmieni jak trochę dłużej pogra gdyż jej dzwięk zmienia się z godziny na godzinę.Nie wiadomo jak długo Japonce jej nie używali.Wygląd petarda.Następne spostrzeżenia jak się trochę rozegra .

post-40947-0-75367900-1401217282_thumb.jpg

post-40947-0-80234600-1401217358_thumb.jpg

post-40947-0-54801500-1401217403_thumb.jpg

Surfbrother,

Proszę o zdjęcia w dzień i z normalnego aparatu.

Niech gra tak 1-2 tygodnie, to się "przegryzie" z całym systemem i dopiero pokaże no co go stać, będzie lepszy bas i więcej subtelniejszej góry.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.