Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe budżetowe CD czy stary, wysoki model??? do 700zł Prosze o pomoc!!!

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem nowy na forum jak i w ogóle w tematach związanych ze sprzętem ponieważ interesuje się tym mniej więcej pół roku co jest żadnym doświadczeniem;) więc za wszystkie błędy i skuchy przepraszam z góry:).

Moim dylematem jest zakup CD-playera do amplitunera Yamaha RX-797 oraz kolumn Quadral QLX 180 Caerul.

Nie wiem czy lepiej zainwestować w nowy budżetowy CD taki jak np.Yamaha CDX 397 mk.2 czy lepiej te pieniądze wydać na używany sprzęt ale z wyższej półki.

Jeśli chodzi o nowe CD to jestem przekonany do ww.Yamahy ponieważ z tego co wyczytałem czasem okazuje się lepsza od wiele droższych konkurentów,oraz czyta płyty CD-R co jest dość ważne dla mnie oraz oczywiści pasuje mi estetycznie do mojego amplitunera;).

Jeśli chodzi natomiast o stare CD to nie mam pojęcia co jest lepsze a co nie bo po prostu jest ich mnóstwo np. na Allegro lecz rozglądałem się głównie za starszymi Yamahami jak i Sony z serii ES.

Może wy polecacie coś nowego do 700zł??? Biorę pod uwagę także wszystkie propozycje używanych CD.

Słucham głównie muzyki house,rock(Queen,AC/DC) jak i muzyki rozrywkowej(min. Michael Jackson) a wszystko to w pokoju 28m2.

Jeśli był już podobny temat to z góry przepraszam lecz w wyszukiwarce nie znalazłem nic satysfakcjonującego, dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam! ;)

Oczywiscie lepiej kupić nowy odtawrzacz Yamahy cdx397 mk2! Dlaczego??? 1. Nowy, 2. Na gwarancji, 3. Najważniejsze całkowicie nowy laser, 4. Posiadasz amplituner i kolumny quadral niższej klasy - "bez obrazy".

Pozdrawiam

ja proponuje uzywany do 700zl mozna juz naprawde dobry odtwarzacz kupic np teraz na allegro sa:

SONY CDP-X222ES - chociaz gosciu tutaj przesadza z cena bo to handlarz wiec najpierw lepiej sie zorientowac z cena bo mozna przeplacic

Marantz CD-84 - moze nie odczytywac cd-r ale uwazam ze to dobry cd

ewentualnie Marantz CD-48

albo DENON DCD-735

wszystkie beda lepsze od tej yamahy

Tutaj się z tobą zgodzę co do tego że bardzo ważne jest że laser jest nowy nigdy nie używany a w starych CD właśnie laser jest najczęściej do wymiany.Oczywiście kupno nowego odtwarzacza wiąże się z mniejszym ryzykiem niż starego np. z Allegro. Co do kolumn i amplitunera to nie oczywiście pierwsza liga ale jak dla mnie są na razie wystarczające,w przyszłości zmieni się na coś poważniejszego.

A sądzę że różnicy miedzy nowym budżetowym CD a starym wysokim modelem nie usłyszę gdyż nie mam tak wyczulonego słuchu na wszystkie najmniejsze niuanse muzyczne.

A tak nawiasem mówiąc przydało by się trochę więcej niskich tonów, co myślisz o dokupieniu jakiegoś subwoofera???

Hmmn no właśnie i tu jest problem.Każdy ma swoje zdanie i na 100 osób 50 powie że lepiej kupić nowy,bo gwarancja,owy laser itp. A z kolei druga połowa że używany ale z wysokiej półki że zagra lepiej niż nowy tani CD. No i kogo teraz słuchać?? Najlepiej to by było posłuchać tej Yamahy i jakiegoś dobrego starego CD żeby ocenić co lepiej wybrać.

Jak nie chcesz modyfikować odtwarzacza w jakikolwiek sposób to kup stary, sprawdzony model z dostępnym jeszcze laserem... dźwiękowo będzie nieporównywalny do nowej budżetówki, oczywiście na jego korzyść.

Z Yamahy poszukaj modelu CDX-993, jest to model niżej od sławnych 1030/1050/1060, ale w przeciwieństwie do nich ma dostępny laser. Oczywiście poleciłbym ww lepsze modele lub jeszcze starsze np. CDX-1100, CDX-1120 ale do nich nie dostaniesz lasera.

993 w dobrym stanie poniżej 1000 zł to super okazja , które nieczęsto sie pojawia !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

hmmn a co myslicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale według mnie trochę przesadził z ceną.

Ukryta Zawartość

Nienajlepszy ze względu na wysoką usterkowość (laser pada po 2 latach). Optymalne wyjście to stary odtwaracz w którym wymienisz od razu laser ! Trzeba co prawda wczesniej sprawdzić dostepność, koszt itp. według mnie to najlepsza opcja.

Ja używam od 5 czy 6 lat jako CD i transport do Beresforda Yamahy CDX-496 kupionej jako nowa. Do tej pory nic nie padło i nie wygląda na to żeby miało chęć padać.

Jak myślicie czy brzmieniowo Yamaha CDX 993 bedzie bardzo się różniła od np tej Yamahy CDX 880 :

Ukryta Zawartość

Co w ogóle o niej myślicie?

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokoj z audiofilskim CD... i tak roznicy nie uslyszysz. Na nowy z wyzszej polki szkoda kasy, a kupujac staroc z niemieckiego smietnika roznie mozesz trafic (tego teraz najwiecej na All..)

Na Twoim miejscu kupilbym nowy budzetowy, z gwarancja, najlepiej z USB abys mogl czytac mp3 wprost z Pendriva... wiem... baaardzo nie audiofilskie :)

hehe mp3 wprost z pendriva tu ostro pojechałeś ;) akurat nie mam zamiaru słuchać mp3 z pendriva bo brzmi to tragicznie(sam przetestowałem) mam same oryginalne płyty CD oraz kilka własnoręcznie nagranych CD-R i tylko taki biore pod uwagę dlatego ważny jest odczyt włąśnie takich nośników i nic poza tym, a mp3 zostawmy w sferze telefonów komórkowych :0

Cześć ratanpuri

To właśnie jest tak jak napisałeś że 50/50 procent opiniodawców będzie za nowym odtwarzaczem, reszta za używanym. Budżet 700-800 złotych to niewiele. Od jakichś dwóch lat mam Meridiana 506.20 kupiłem go używanego ale nie w Polsce tylko w UK sprawa wygląda taż że jak Angol napisał że stan idealny to tak było żadnych usterek do tej pory a i laser jest dostępny. Wcześniej kupiłem w Polsce używanego Sony 33es niby stan idealny po dwóch godzinach grania klęknął, laser niedostępny, reanimacja go kosztowała mnie dodatkowe 150 zł. Wybór należy do Ciebie. Jeśli używany to taki do którego dostępny jest jeszcze laser i że masz znajomego elektronika który potrafi go wymienić. Polecam coś takiego:

Ukryta Zawartość

Odtwarzacz niezbyt stary całkiem przyjemnie gra a walory użytkowe niezłe czyta CDR-y, MP3, no i najważniejsze możesz osobno wykorzystać przetwornik C/A. (ze sprzedającym oczywiście nie mam nic wspólnego i nigdy u niego nic nie kupowałem i go nie znam)jest jeszcze za około 1200 nowy HD 980 ale nie posiada takich możliwości jak HD970, no chyba że HD990 ale to już chyba troszeczkę inna półka.

Pozdrawiam

paweljazz

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Masz rację że 700-800zł to niewiele ale mam nadzieje że za tą cenę znajdę coś rozsądnego tym bardziej że jest to mój pierwszy poważniejszy zestaw stereo więc dopiero wkraczam w świat "audiofilstwa" z "zestawem dla początkujących".Tak jak wcześniej pisałem taka Yamaha CDX 397mk.2 w zupełności by mi wystarczyła potem dokupiłbym jakiś subwoofer i na razie by wystarczyło.

Od jakiegoś już czasu (dość długiego) używam starusieńkiej i wymienionej gdzieś powyżej Yamahy CDX-1100. Dzwiękowo rewelacja. Laser działa i nie wygląda póki co żeby miał przestać (stuk, stuk w niemalowane).

Sprzęt ma dziś 20 lat z okładem.

Faktycznie jak laser padnie - nowego nie kupi się, pozostanie poszukać CDX-500 i skanibalizować na części.

Innymi słowy starszy będzie dramatycznie lepszy.

Z drugiej strony tymi nowymi Yamahami i ich awaryjnością to nie do końca prawda - sam miałem Yamahę CDX-393MKII, u mnie przechulała kilka lat intensywnej eksploatacji potem poszła do znajomego i gra do dziś. ale dźwiękowo to do starucha CDX-1100 nawet startu nie miała

No tak w końcu to Twoje pieniądze jednak zwróciłbym też uwagę na nowe budżetowe CD Denona, Nada, Cambridge Audio, mimo że nie pasują wyglądem do Yamahy. Jedna przestroga piszesz o subwooferze tu trzeba poświęcić więcej czasu na odsłuchy i więcej pieniędzy. Ponieważ tanie subwoofery nie grają a dudnią. Naprawdę bardzo trudno jest kupić dobry tani subwoofer do stereo. Sugerowałbym w przyszłości wymianę głośników, a nie kupno subwoofera.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Jeśli chodzi o wygląd to najważniejsze żeby były czarne i to mi wystarcza:) A co do subwoofera to nie mam na myśli nowego chłamu za 400zł lecz coś używanego. Gdybym miał kupować subwoofer to najprawdopodobniej była by to YAMAHA YST-SW800

Jeśli chodzi o Denona to biorę pod uwagę jeszcze DCD 500AE(850zł) tylko niestety nie posiada Alpha processingu jak jego starszy brat 700AE.

z NAD-a to jedynie C515 BEE(1200zł :/)

Jedna zasada jeżeli masz możliwość odsłuchu tych odtwarzaczy to kieruj się słuchem a nie tym co jest napisane w danych technicznych. Kup to co Ci najbardziej odpowiada brzmieniowo i cenowo, jednak nic na siłę, kupić łatwo potem trudniej odsprzedać.

Witam,

W tych pieniądzach podejrzewam, że wszystko co dostępne jest na rynku wtórnym zagra bardzo podobnie do odtwarzacza DVD czy BD (sam tego doświadczyłem kupując Marantza CD53 po tuningu, ale za to z nowym laserem i gwarancją półroczną). No chyba, że upolujesz jakąś perełkę (z ryzykiem, że laser padnie po kilku dniach.

Jedna niezaprzeczalna zaleta odtwarzaczy CD- dużo szybciej odtwarzają płyty, nie czeka się aż DVD się zdecyduje co będzie odtwarzać.

Poza tym to tylko dodatkowy sprzęt na półce. A przy realtywnie niedrogich elementach nie sądzę by róznica była diametralna. Już lepiej te 7 stówek odłożyć na poczet suba czy lepszych głośników.

Co prawda już sprzedane, ale zerknąć można:

Ukryta Zawartość

Sam mam CD Philipsa po lampizacji i muszę przyznać, że w sporo większym budżecie niż 700 zł daremnie szukać konkurenta.

Ukryta Zawartość

Może i tak ale ja boję się kupować wszelki CD po przeróbkach, tuningach itp. Kupie i po 2 dniach nagle stanie i co?? zostanę z nieużytecznym klockiem :/ Jak już to tylko nieruszane starsze modele albo nowe do których chyba coraz bardziej jestem przekonany ;) ale czekam na dalsze wypowiedzi i dziękuje za dotychczasowe pzdr.!!

Witam. Kupuj nowy CD Yamahy i się nie zastanawiaj. Przy tej klasie sprzętu nie ma sensu szukania "niewiadomo" czego. Ja mam podobny zestaw jak Ty i nie mogę narzekać. Na pewno chciałbym zestaw z wyższego poziomu, ale nie wszystko można mieć oraz nie zawsze jest sens posiadania czegoś "lepszego".

Pozdrawiam

ratanpuri>

gdyby Twoj budzet wynosil x razy wiecej to to co napisales mialo by jakis wiekszy sens. Nie musisz odrazu kupowac 20 letniego odtwarzacza, jak poszperasz na forum to znajdziesz ciekawsze playery ktorych lasery sa dostepne, a ktore swoim dzwiekiem wiecej beda mialy do pokazania niz nowki za 700zl. Tego naprawde bylo sporo na forum...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.