Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe budżetowe CD czy stary, wysoki model??? do 700zł Prosze o pomoc!!!

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Na "znafcuf" typu kup obojętnie co i tak nie będzie różnicy - miej swój osobisty wzgląd (z czasem dojrzeje w Tobie zrozumienie dla ich ignorancji). Musisz sobie najpierw odpowiedzieć czy chcesz

tylko słuchać czy też przeżywać to co słuchasz. Nowe CD-ki są ztechnicyzowane do bólu i dopiero pośród bardzo wysokich modeli zaczyna się mowa o muzyce i żadne tam pitolenie tego nie zmieni ... W rozsądnej kwocie (Te Twoje 700 zł) można kupić bardzo fajne klocki np Pioneer PD-S901 itd..., PD-8500, Technics SL-PS840 i wiele wiele innych ... Co do laserów to powiem Ci, że większość tych "dziadków" jeśli dziś czyta CD-ry to i przeżyją ten nowy chłam bez większego halo ... Sądzisz, że jak nowy laser jest w nowym CD to przeżyje dłużej ??? A po czym wnosisz ??? Dzisiejsza produkcja laserów, ogólnie elektroniki nie opiera się na tworzeniu urządzeń wiecznych ... wręcz przeciwnie.... Nowe lasery padają po ułamku czasu tych starych zdezelowanych ... Używane zawsze jest ryzykiem i dla jednego będzie to wtopa dla innego powód do pełnego zadowolenia - ja nigdy tego dylematu nie miałem ale cieszyłem się i napawałem widokiem zdziwionych kolegów po odsłuchach w moich progach co to na sprzęt wydali "niezgorszy samochód" ... Twoja sprawa czego oczekujesz - nikt za Ciebie nie zdecyduje. dobrze byłoby wybrac się do kogoś - posłuchać i wyrobic sobie zdanie ...

Jakiś czas temu porównywałem rożne CD i DVD jeszcze na ampli i kolumnach do kina (zestaw jak w "o mnie"). O ile sprzęt dosyć mocno maskował różnice w dźwięku jeśli chodzi o ilość detali, to wpływ na barwę i przyjemność słuchania był ogromny. Teraz na lepszym wzmaku i głośnikach różnica co do ilości detali jest ogromna a jeśli chodzi o barwę większa niż poprzednio.

"znafco" czubsi, nie wiem do kogo pijesz tymi swoimi uszczypliwościami. Jeżeli tak mądrze radzisz to raczej powinieneś powiedzieć, że CD, który chce poznać powinien sprawdzić w swoim pokoju, a nie iść do kogoś i tam słuchać, gdzie przecież są całkiem inne warunki odsłuchu i na pewno inny zestaw.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Następny mądry z teoriami. Przyjedź do mnie ! Zapraszam ! Siądziesz w gównianych warunkach i gwarantuję, że oniemiejesz i nie uwierzysz dlaczego gra choć nie powinno ! Wszyscy starają się skupić uwagę na wytłumieniach pomieszczeniu itd tracąc w zasadzie sedno sprawy. Pomieszczenie itd są ważne ale nie aż tak by od tego zaczynać !!! Pomieszczenie z własciwym wytłumieniem ma integralny wpływ na aspekty sceny kontroli niskich częstotliwości czy nadmiernej "jazgotliwości brzmienia" ale jaki do k...y nędzy wpływ ma niby na barwę urzadzenia na detaliczność ??? Rozumiesz jeden z drugim ??? Facet chce poczuć różnicę miezy CD a DVD a wy tu z miejscem odsłuchu wyjeżdżacie. Nie wiem czy faktycznie tak trudno wyłapać cechy urządzenia jeśli nie stoją u nas w domu ??? Może faktycznie za wiele od co niektórych wymagam ... więc sorry ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

KotD

Nic do Ciebie nie mam i sorry za mocne słowa jednak przyświecała mi zawsze jedna myśl by forum było możliwie najbardziej rzeczowe. Zauważ, że wystarczy trzy wpisy pod rząd , że coś jest ważne i zaraz robi się najważniejsze ... CD jeżeli gra środkiem to tak samo wyjdzie to u Ciebie w domu jak i w piwnicy u kolegi w Kudowie Zdrój ...

Czubsi

Jeżeli chodzi o mnie to nie musisz mnie przepraszać, tylko nie lubię, gdy ktoś ocenia kogoś na podstawie jakiegoś wpisu na forum, a tym bardziej, gdy się z nim nie zgadza. Nie jestem jakimś wielkim audiofilem ani znawcą sprzętu jak większość na tym forum, ale lubię słuchać muzyki i cieszę się nią. Moje zdanie, które wypowiedziałem na ten temat miało sens w tym konkretnym przypadku, ponieważ poziom sprzętu jak i preferencje muzyczne autora postu są na podobnym poziomie jak moje. Na pewno zauważyłeś, ze ilość pisanych przeze mnie postów jest znikoma, bo na prawdę nie śmiem zabierać zdania w sprawach, o których nie mam pojęcia lub wiadomości.

Jeżeli chodzi o sprzęt i konfigurację oraz poziom muzycznego zaawansowania, myślę, ze to doradziłem ma sens. Słuchałem z tym aplitunerem innych CD oraz DVD w salonie, gdzie kupiłem ten zestaw, ale większych różnic nie słyszałem. Słyszałem za to różnice w kolumnach. Nie wiem, może jestem głuchy, ale raczej tego nie zmienię, co chyba nie może spowodować tego, ze przestanę słuchać muzyki.

Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Moja wypowiedź nie była adresowana do Ciebie bezpośrednio. Chodzi mi o to, że swego czasu kilka lat temu też zaczynałem biegać z kolumanmi po pokoju wkładać poduszki ... teraz doszło do mnie, że wraz z polepszaniem możliwości elektroniki "efekty uboczne" zeszły na drugi plan do tego stopnia, że zaczęły stanowić jedynie tło. Zrozumiałem, że od dupy strony gawiedź radzi i tyle ... Fakt faktem, trudno tu mówić o złapaniu Pana Boga za nogi przy amplitunerze własciciela wątku jednak w kontekście wydania jakichś pieniędzy i z nastawieniem na przyszłość lepiej kupić coś co ukaże swój potencjał na lepszym wzmacniaczu w przyszłości niż wydać pieniądze i pozostać w miejscu. Pozdrawiam !

Dzięki za wszystkie wypowiedzi na pewno każda z nich była użyteczna i na swój sposób dała mi do myślenia co wybrać.

pzdr dla wszystkich!!

Jeśli chciał byś nowy CD to zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest ze dwie opinie użytkowników. Co prawda nie słuchałem tego odtwarzacza, ale niektórzy nowy CD co waży 7 kg i w miarę porządnie wygląda kupili by za niecałe 500 zł w ciemno dla samej obudowy ;)

Co prawda nie zakładasz tego jak na razie, ale może warto było by rozważyć też zakup zewnętrznego DACa. Ktoś na Forum sprzedaje używanego Beresforda 7510 MK4 za mniej niż 400 zł, do tego upolował byś na Allegro Philipsa CD 650 jako transport za 150 zł i powinno być fajnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmn dość ciekawy ten Sherwood tylko że w żadnym sklepie internetowym go nie ma, na ceneo tylko w zestawie jest z amplitunerem za 957zł a na ebay-u jest sam za prawie 1000zł :/ a w tamtym temacie pisali że za około 500zł(gdyby tak było to chyba bym się nie zastanawiał i go kupił) Jest jeszcze inny problem a mianowicie nie wiem czy jest czarny kolor;) Ale jak tam piszą to był on w MM i Saturnie więc może bym się przejechał i zobaczył czy jest.

Też wiele razy patrzałem na tego denona na Allegro ale cena jest z kosmosu tak jak mówisz 300-350zł max można dać ;)

ratanpuri..

przezywałem..to co Ty wiec moge Ci radzic...Miałem nowy ampli Kd Yamahy 661 - zreszta bardzo dobry..i Tonsile Maestro II..Wszystko sprzedalem..i kupuje tylko i wyłacznie rzeczy uzywane ale z półek wyzej..dzis mam ESY Intrada 3, Yamahe ax 900 z 1988r. i tuner Mitsubishi z 1981r..oraz Onkyo cd z 1998r. ..Kup uzywany Cd ale z głowa...tzn..nie kupuj tych modeli dp których nie ma lasera..lub jest b. drogi...Mój Onkyo 7511 z tuningowany..ma laser sony ..za kilkanascie zł...wiec nawet jak padnie to koszt wymiany bedzie niewielki..znajdziesz kila modeli w cenie nawet do 500zł, które bija najtansza yamahe...+ ich wykoanie jet o wiele lepsze..choc lubie yamahe i słowa złego nie powiem o firmie. Nawet marantz 67 bedzie lepszy..choc wyglad staroswiecki..

Doradzam zakup jednak względnie taniego w stosunku do jakośći dźwięku, sprzętu tuningowanego. Można kupić tanio, bezpiecznie(dostępny laser). Albo tani dvd np. philipsa plus dac, np. lampucera. Ktoś sprzedaje nawet na Forum. Wyjdzie w sumie 450zł-500zł. A na pewno dżwięk będzie o niebo lepszy niż z budżetowca. Kupując Lampucerę z Allegro i samemu montując , co jest łatwe nawet dla laika, z resztą sprzedający udziela instukcji, można uzyskać naprawdę niezły dźwięk. I satysfakcja potem ogromna.Sprzedawcy daców nie są moją rodziną ani nie współpracuję z nimi- pragnę zaznaczyć.

Jeśli Kolega zdecyduje się na taki krok doradzę, co można tanim kosztem jeszcze ulepszyć.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi były dla mnie bardzo pomocne.

Doszedłem do wniosku że będę wnikliwie obserwował Allegro, Ebay itp. w poszukiwaniu Yamahy CDX 1060 lub ew. 1050 i 1030. Jeśli zdarzy się okazja z yamahą cdx 993 też się zastanowię ale obcuje przy CDX 1060. Jeśli takowe okazje nie nadejdą w najbliższym czasie to zdecyduje się na CDX 397 mk.2

Dzięki wszystkim i pzdr!!!

Ale masz świadomość lasera w ww odtwarzaczach?

CDX-1060 nie widziałem nigdy w cenie 700 PLN, 1050 prędzej choć niezwykle rzadko.

Kolego,

Niech Kolega kupi sobie używany odtwarzacz płyt CD Rotel RCD-02. I po sprawie :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

podobny dylemat miałem

kupiłem nowy cd

nie żałuje

"akurat nie mam zamiaru słuchać mp3 z pendriva bo brzmi to tragicznie(sam przetestowałem) '

eee...

właśnie wsadziłem pena i leci z niego Snow Patrol..

nie jest wcale źle..

zdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.