Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze sprzętu do TONSIL DUET

spajda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W prezencie urodzinowym dostałem od brata 2 kolumny TONSIL DUET. Specyfikacja:

Moc maks 100W

Impedancja 8 ohm

Pasmo przenoszenia 55 - 20 000 Hz

Efektywnosc 88 dB

Wymiary [W x H x D] 180/850/200 mm

Posiadam stary amplituner CAT CS907.

Generalnie nie jestem zadowolony z jakości dźwięku z połączonego zestawu.

Planuję pozbyć się CATa i zakupić....no właśnie co ?

Mój budżet nie jest wielki (około 1500 zł), a chciałem zapytać szanownych forumowiczów o poradę - jaki zakupić amplituner do tych kolumn ?

Oczywiście sprzedaż kolumn nie wchodzi w grę gdyż to prezencik, i teraz się zastanawiam, czy dać je jako fronty czy do tyłu?

Obecnie wykańczam mieszkanie, i będę stawiać zestaw w pokoju 515x343.

Zestaw ma służyć przede wszystkim do oglądania filmów (dźwięk przestrzenny), odsłuchu muzyki elektronicznej (DnB, Rave, Minimal oraz jazz i chill-out), i ostrego gierczenia na PC (symulatory, strzelanki).

Znalazłem jeszcze subwoofer Thompson 6 Ohm.

Wstępnie zastanawiałem się nad zakupem DENON AVR 1306 do tych kolumn.

W PC mam kartę Creativa X-fi gamer.

Proszę o pomoc w poskładaniu fajnego zestawu, ew.suhestie dokupienia innych kolumn w celu uzupełnienia całości.

Pozdrawiam serdecznie,

Spajda

Tuner plus Yaqin

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie jest to sprzęt wysokiej jakości, więc pewnie docelowo wylądują na tyłach. Nie warto pod nie wymyślać konfiguracji, lepiej zastanowić się nad czymś od podstaw. Niedawno poleciłem znajomemu taki amplituner, jest z niego bardzo zadowolony, po dokupieniu dvd, zostanie Ci jeszcze kasa na dokupienie głośników. (Jak będzie Ci odpowiadać dźwięk, może jeszcze jedną parkę Duetów i central z kompletu?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem kiedyś duety - jak na swoją cenę ok, ale wydawać na napędzanie ich 1500 zł to potężna dysproporcja. Zresztą jak je pamiętam, to nie bardzo się nadają do takiej muzy - u mnie grały z luxmanem lv100 - fajnie tam jazzik wychodził i spokojne klimaty raczej.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

No właśnie myślałem, że docelowo będą grały z tyłu.

Wiesz jak to jest z prezentami... Jak brat przyjdzie do mnie i nie będzie jego prezentu to raczej będzie skucha :P Także wolałbym zachować je i włączyć do zestawu.

Nie znam marki ferguson. Czy będzie lepszym wyborem niż denon ?

Słuchałem go z Kodą F51 (zestaw na razie 5,0, docelowo będzie z SW1000) w swojej cenie jest bezkonkurencyjny. Nie ma jednak przeciwwskazań, byś wydał blisko dwukrotnie więcej na Denona:)

• 2 miesiące później...

Witam ponownie,

Przeprowadziłem wreszcie sprzęt do nowego mieszkania.

Niestety brzmienie mojego zestawu jest okropne :/

Subwoofer jaki mam to THOMSON model no DPL910VD , 6 ohms, Handling power 40-80W

Zdecydowałem zachować DUETy ale jako tyły/satelity pod kino (źródło - PC).

Prosiłbym zatem o opinię, czy ten SW mogę wykorzystać czy raczej go upłynnić, oraz podstawową dygresję mam:

- jaki zakupić amplituner, żeby grał dobrze stereo, no i do tego frontowe kolumny oraz centralny głośnik do kina.

Koncepcja jest taka, że chciałbym słuchać ostrzejszej muzy na codzień, a wieczorkami obejrzeć film z pełną gamą dżwięków oferowanych przez filmy (bluray, dvd).

Zastanawiałem się nad Denonem avr 1910, ale nie wiem czy to dobry wybór do moich skromnych celów, a kompletnie nie umiem dobrać frontowych i centralych(nego) głośników(a).

Będę wdzięczny za każde sugestie.

Pozdrawiam,

Spajda

• 3 tygodnie później...

Po przeglądnięciu forum i zweryfikowaniu moich finansów (dziecko w drodze) zdecydowałem się na używany denon avr 1906 w kolorze czarnym.

Do tego w przyszłości dokupię fronty, central i sub i zostawię te tonsile jako surroundy.

Mam nadzieję, że to będzie dobrze hulało.

P.S. Czy mogę prosić moderatora o przeniesienie do działu KinoDomowe ?

Pozdrawiam,

Spajda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.