Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej: Warto więc próbować, bo określony SŁUCHACZ może różnie reagować na okablowanie. ;)

Kolejna poprawka: raczej i to i to...określony system z określonym słuchaczem:))

Grzegorz7: Nie wiesz co zrobiłeś... Teraz zacznie się poszukiwanie kabli z przekrojami 0,5mm2 i kombinowanie z długościami większymi niż potrzebne na linii gniazdko - sprzęt.

Problem dalej będzie ten sam.... Nikt nie będzie wiedział jak to dopasować a innym ostatecznie zacznie sprzęt przygasać z braku napięcia.... ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

> Grzegorz7

A jak to sie ma do sugestii niektorych audiofili, zeby przekroj byl gruby, bo koncowki mocy sa pradozerne ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

> bum1234

Czyli 0,75mm2 wystarczy ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

> bum1234

To jakie sa widelki ?

Zwiększenie rezystancji sieciówki z 0,01 oma do 0,3 oma zmniejszy wpływ pętli mas w przybliżeniu dziesięciokrotnie, zaś wpływ tego na spadek mocy żaden! 0,3 oma razy 1A to zaledwie 0,3V; większe spadki napięć zachodzą w zasilaczu.

Nie róbmy z tych małomocowych urządzeń audio potworów ;)

Właśnie gdyby owych pętli masy i zakłóceń nie bylo to nie byłoby również zmian.

Zakładamy, że rodzaj przewodnika nie ma znaczenia? Liczy się tylko przekrój kabla? A konstrukcja się liczy?

Krzysiek71: A jaka długość? :-)

Z monitorow wychodza kable o dlugosci 1,5m z przewodami 0,75mm2.

Sa wpinane do przedluzacza z kablem o dlugosci 5m z przewodami rowniez 0,75mm2.

Zaden z kabli nie jest ekranowany.

Kabel 5m z zalana na nim wtyczka kupilem w markecie.

Jesli w specyficznych zestawieniach (np. kiedy wpinam preamp z bolcem PE) tworza sie petle mas, to tylko od urzadzen do listwy przedluzacza.

W tej chwili nie mam zadnego wplywu petli mas i brumien, a dzwiek czysty jak lza.

Z monitorow wychodza kable o dlugosci 1,5m z przewodami 0,75mm2.

Sa wpinane do przedluzacza z kablem o dlugosci 5m z przewodami rowniez 0,75mm2.

Zaden z kabli nie jest ekranowany.

Kabel 5m z zalana na nim wtyczka kupilem w markecie.

Jesli w specyficznych zestawieniach (np. kiedy wpinam preamp z bolcem PE) tworza sie petle mas, to tylko od urzadzen do listwy przedluzacza.

W tej chwili nie mam zadnego wplywu petli mas i brumien, a dzwiek czysty jak lza.

Dlaczego robisz ludziom mętlik w głowach-mam na mysli tych co nie wiedzą co i jak i dlaczego......po prostu wstydż się.......nie komentuj-proszę.

Krzysiek71: Choć jestem już ubawiony to policzę... Zakładając że te monitory więcej jak 200W nie ciągną (zapomniałem oprócz długości zapytać o samą moc) to na tych 6.5m przy 0,75mm2 będziesz miał spadek pół wolta. A dla takiego kabelka 0,5mm2 będzie to już 1.19V. Rezystancję chyba będziesz potrafił sobie policzyć? Jak widzisz warto byłoby wymienić te kable na 0,5mm2.....

PS. Zmierzyłbyś lepiej jakimś woltomierzem jakie masz różnice w napięciach z gniazdka a póżniej z listwy pomiędzy PE a pozostałymi. Bo ciekawi mnie cały czas przypadek twojej listwy....

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 14 Stycznia 2011 - spam
Ukryte przez Fr@ntz, 14 Stycznia 2011 - spam

Zakładamy, że rodzaj przewodnika nie ma znaczenia? Liczy się tylko przekrój kabla? A konstrukcja się liczy?

Jak ktoś lubi węźe ogrodowe to tak. Liczy się rownieź kolor izolacji i wtyku.

Dlaczego robisz ludziom mętlik w głowach-mam na mysli tych co nie wiedzą co i jak i dlaczego......po prostu wstydż się.......nie komentuj-proszę.

Nie robie zadnego metliku w glowach.

Zauwaz ze opisuje swoj przypadek i zadaje pytania, bo chce poznac opinie ludzi ktorzy mierzyli, stosowali. Akurat Grzegorz7 jest ta wlasciwa osoba do dyskusji na te tematy.

Nie wpinalem jeszcze do swojego systemu zadnego kabla firmowego/audiofilskiego (co mam zamiar zrobic poraz pierwszy w przyszlym tygodniu), dlatego moja wiedza o kablach zasilajacych jest zadna.

Stad pytania, a to co pisze ze mam krystalicznie czysto, to taka sama odpowiedz jak u lekarza, ktory pyta czy "jak tu naciskam to boli ?".

Jesli w zwiazku z opisem moich polaczen kablowych ktos pyta jakie sa ich parametry, to przedstawiam je i opisuje obraz dzwiekowy systemu.

Jak dla lekarza. Moze wykryje jakas chorobe ?

"Właśnie gdyby owych pętli masy i zakłóceń nie bylo to nie byłoby również zmian."

totalana anieprawda!- nie słyszysz, nie rozumiesz - nie pisz

zmiany słyszalne są ale to nie powód by zwalać ten fakt na mityczne "pętle masy" - bzdura

mimo, że są zmiany, ja uważam że nie warto, lepiej zadbać o resztę konfiguracji

miałem około 10-ciu sieciówek jednocześnie w porównaniu - zmiany były drastyczne ale zostałem przy standardowej

inaczej nie znaczy lepiej ale ... liczy się muzyka i jak ktoś nie potrafi inaczej, czemu nie

i żadnych filtrów przed końcówką mocy!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Krzysiek71: Choć jestem już ubawiony to policzę...

A coz Cie tak bawi ?

Jesli panowie domyslacie sie jakis podtekstow to wyjasniam.

Nie zamierzam tutaj nikogo edukowac. To ja sam sie edukuje.

Zakładając że te monitory więcej jak 200W nie ciągną (zapomniałem oprócz długości zapytać o samą moc) to na tych 6.5m przy 0,75mm2 będziesz miał spadek pół wolta. A dla takiego kabelka 0,5mm2 będzie to już 1.19V. Rezystancję chyba będziesz potrafił sobie policzyć? Jak widzisz warto byłoby wymienić te kable na 0,5mm2.....

Monitory biora 240W.

I pytam: po co zmieniac na 0,5mm2 ?

PS. Zmierzyłbyś lepiej jakimś woltomierzem jakie masz różnice w napięciach z gniazdka a póżniej z listwy pomiędzy PE a pozostałymi. Bo ciekawi mnie cały czas przypadek twojej listwy....

To akurat najciekawsza propozycja.

zmiany słyszalne są ale to nie powód by zwalać ten fakt na mityczne "pętle masy" - bzdura

Istnienie pętli mas jest mniej mityczne niż istnienie wpływu kabli zasilających na dźwięk :)

Petle mas sa zawsze tam gdzie CD i np. wzmacniacz maja przewody zasilajace polaczone przewodem PE.

I to slychac, i to nie zaden mit.

Dopiero przeciwdzialanie takiej sytuacji jest albo oparte o technologie albo o mit.

W monitorach aktywnych z wejsciem roznicowym sygnalu, robi sie pstryk hebelkiem. I juz.

Ale jak we wzmacniaczu/koncowce nie ma wejsc roznicowych i hebelkow, to juz trzeba walczyc.

I pytam: po co zmieniac na 0,5mm2 ?

No żartowałem dlatego było to pierwotne "ubawiony po pachy" względem wpisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To akurat najciekawsza propozycja.

To jedyna sensowna propozycja jaką miałeś odczytać w tym wpisie ;-) Zmierz po prostu.

Ukryta Zawartość

Dokladnie.

Sprawdze jakie bedzie napiecie w:

1. gniazdku w scianie

2. obecnej listwie

3. ostatniej listwie w szeregu trzech, jak poprzednio

Upalone styki wlacznika (slaby kontakt) mogly wplywac na wartosc napiecia ?

Na co moglo to wplynac pod wzgledem czysto elektrycznym ? Bo na pewno nie na szumy, ktorych nie slyszalem.

Jak tam wolisz. I nie zapomnij dodatkowo w ostatnim przypadku jeszcze podpiąć włączonego sprzętu i sprawdzić tam gdzie się da różnic na obudowach. Podrzuć całość sam jestem ciekaw....

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 14 Stycznia 2011 - spam
Ukryte przez Fr@ntz, 14 Stycznia 2011 - spam

Petle mas sa zawsze tam gdzie CD i np. wzmacniacz maja przewody zasilajace polaczone przewodem PE.

I to slychac, i to nie zaden mit.

Dopiero przeciwdzialanie takiej sytuacji jest albo oparte o technologie albo o mit.

W monitorach aktywnych z wejsciem roznicowym sygnalu, robi sie pstryk hebelkiem. I juz.

Ale jak we wzmacniaczu/koncowce nie ma wejsc roznicowych i hebelkow, to juz trzeba walczyc.

Weż sobie tą petlę załóż na szyję i nie pisz już w tym wątku ......Ty kablarzu wstrętny))))

> jar1

Wlasnie znalazlem schemat komponentowy monitorow APS AEON i widze jak jest zrealizowany uklad GROUND LIFT rozlaczany hebelkiem.

Tak, petla masy jest zawsze.

Andrzej Matusiak i Grzegorz7 maja racje z tym przekrojem i oporem przewodow w kablach zasilajacych, bo to jest inna metoda jaka realizuje GROUND LIFT.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Istnienie pętli mas jest mniej mityczne niż istnienie wpływu kabli zasilających na dźwięk :)

a w systemach hajendowych te pętle masy to wręcz nagminne są ... hahaha

Zwłaszcza, źe jeden filtr jest juź w środku. Jeśli zmiany były drastyczne - to zastanów się co taka sieciówka robi z prądem :-)

poleć to reszcie towarzystwa

Pętla masy jest zawsze.

u mnie nigdy - w ogóle nie mam PE

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Np. w CD przed zasilaczem moze byc zalozony ferryt, u mnie oryginalie sa dwa ferryty.

Dokladanie kolejnych na kablu zasilajacym moze powodowac slyszalne zmiany.

Andrzej Matusiak i Grzegorz7 maja racje z tym przekrojem i oporem przewodow w kablach zasilajacych, bo to jest inna metoda jaka realizuje GROUND LIFT.

Chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodzi... Bo jeśli tak wystarczyłoby dać nitkę zamiast PE i byłoby to samo.... Tylko po co wtedy PE?

Pętla istnieje i bez PE

Mozesz to objasnic szerzej ?

PE nie jest konieczne do zaistnienia pętli mas.

Wszystko do wszystkiego ma pojemności i poprzez te sprzężenia zamykają się przepływy prądów błądzących.

Bravo podał link do wątka, który o tym traktuje ;)

Uprzedzam złośliwców; to nie, ża ja błądzę, to takie prądy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.