Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu dochodzimy do tego co dla niektórych jest oburzające a dla innych oczywiste - trzeba mierzyć siły na zamiary, czyli zaczynać martwić się kablami dopiero wówczas gdy podstawowe elementy systemu są na tyle dobrej jakości że kable zaczynają odgrywać słyszalną rolę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Skynyrd:

Ani krztyny agresji nie ma w moich wypowiedziach.

Serio.

Co kupić?

W przeciwieństwie do IC i głośnikowych wybór sieciówek jest niewielki. Tak mi się wydaje. Ja sieciówki często wykonuje sam. Choćby po to aby po ustawieniu sprzętu w/na szafce dopasować na minimum długość kabli. Wiele do życzenia mają również jakość wtyczek (połączenie w nich kabla z bolcami, „stykami”). Często stosowałem tam dobre lutowanie (niewiele wtyczek daje taka możliwość).

Aby pogrzebać z tyłu urządzeń, odsuwam całą szafkę od ściany, krótkie kable mi nie przeszkadzają. Jedynie dłuższy kabel ma solidna listwa zasilająca przytwierdzona do szafki.

Kiedyś w innym wątku wstawiłem fotki listwy, która czyniła zwarcia podczas wtykania do niej wtyczek. Nie był to jakiś odjazd ale wiele tego typu urządzeń to buble. I rzeczywiście trudno się dziwić, że sięga się po lepsze listwy, kable,. . .

Ponadto, fajnie jak kabel wygląda fajnie ;)

Oczywiście, że im dłuższy kabel sieciowy tym lepiej działa bo rosną jego wartości RLC, a więc "filtruje" lepiej. Tak samo żyły mogą być lepiej lub gorzej ekranowane. Można zaprojektować kable, które mają skrajnie odmienne wartości RLC czy ekranowanie tak jak to ma miejsce w głośnikowych czy interkonektach. I przynajmniej wartości RLC można zmierzyć miernikiem i porównać ich wpływ na oscyloskopie (tak jak zrobił to Nelson Pass w artykule podanym przeze mnie w wątku "Kto w Polsce ma pojęcie o kablach audio?"). Tak samo można zaprojektować sprzęt który będzie wrażliwy na okablowanie i to bez znaczenia czy będzie to wzmacniacz, odtwarzacz czy głośniki. Wystarczy spojrzeć choćby na schemat SunAudio 2A3 gdzie w zasadzie nie ma jakiejś specyficznej filtracji zakłóceń czy stabilizacji napięcia i pewnie zacny wzmacniacz lampowy z bardzo prostym układem zasilania jest podatny na wielkość napięcia (210, a 240V) czy zakłócenia, a więc i sieciówki mogą na niego w jakimś minimalnym stopniu wpływać. Natomiast na rynku są urządzenia które taniej i mocniej filtrują i stabilizują napięcie niż kawałek kabla. Problem pojawia się w momencie gdy mamy dwa kable o jednakowych parametrach RLC, gdzie próbuje się wykazywać właściwości soniczne metali czy izolatorów, albo że mają one wpływ na to, że prąd zaczyna się dziwnie zachowywać i np. płynąć z większą prędkością.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marekzawa, 9 Lip 2010, 23:20 Obawiam ,ze mnie z kimś mylisz przyjacielu .Zahaczyłem o forum tylko z ciekawości.Zdumiewa mnie co tu wypisujecie.Pierwszy zaatakował mnie rochu ,i podesłał zdjęcia drewnianych głośników - co za drewniane jak jest na membranie milimetr lakieru? To wtedy jest poliuretan-drewno membrana,niewiele to ani nowego ani wyjątkowego.Najczystsze możliwie drewno to temat. O kable mnie nie zaczepiajcie -przeczytajcie swoje własne przeszłe wpisy.Tam jest charakterystyka i profil - z umiejętnością czytania między wierszami- każdego dyskutanta.Nie używam agresji ,ani ukrytej czy sarkazmu -to po co się mną przejmujecie.Przecież jak na czymś się nie znam to wyjdzie. Kto robi jakie kable? Moja skromna osoba jest na tym rynku nieobecna. Na forum może być również nieobecna /złodziej czasu/.Ale jedna uszczypliwość niech będzie wybaczona - nie jestem na etapie odwiedzania - miejsc,salonów , pokoi i raczenia się tym czy tamtym produktem/Accu czy inne dynaudio/.Dla mnie produkt audio każdy jest taki sam - materia.W jakimś cz.ktoś pisał ,że audio to fizyka materii a mniej prawo ohma. Niech ktoś się w końcu weżmie jak tak się zna za porządne DIY - tak jak na zachodzie czy wschodzie czy gdzies.Polecam od siebie dla rochu listwę zasilania zbudowaną z teflonu w ułożeniu zdepolaryzowanym/kierunkowo-naprzemiennie-naprzeciw siebie/ łączoną włóknem węglowym/żadnych metali/.Gniazda wiadomo jakie.Dajcie tej listwie 30-40cm oddychać od ściany ,podłogi ,żelastwa. Podłączenie typowe , faza xlo zero 8n/harter/albo jak chcecie byleby grało.Srebra nie polecam na początku systemu.Ale można . Kiedy recenzja ? Pozdrawiam .

A MOŻE UŻYĆ OŚMIORNICY DO TYPOWANIA KABLI?

Bo jak widać żadnej konkluzji dającej się zastosować w praktyce. Co więcej- nikt zdaje sie nawet nie próbował porównywać brzmienia różnych kable, byłoby to nie na temat?

Szczęście że zakończyłem kablowanie. Czas na uziemienie - pręty w ground hehe

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Coś Ci powiem rochu Kable poznaje się dziesięć lat - ludzi też . Typy nie trafione . Nie jestem ani twoim ani niczyim anty. Jak coś zaczynasz to kończ . Jak to forum będzie tak dobre, że amerykańce będą się uczyć polskiego i wchodzić tu żeby zobaczyć co się mówi ,a Ty będziesz w rozmowie to będziesz miał szacunek. Na razie to młodzież czy budżet nie wie jaki kabel kupić, tylko poczytaj poprzednie wpisy. Jakbyś miał odrobię ... za tego nobla byś starszego kolegę przeprosił .Ale się nie gniewam.Pozdrawiam .

Jeśli to pytanie do mnie, to ocaniałem wyłącznie przez odsłuch. Może gdybym radził się specjalistów i ekspertów, zaoszczędziłbym trochę kasy, ale musiałbym poświęcić znacznie więcej czasu, którego nie mam. Ale sprawy uziemienia bardzo mię interesują- wyłącznie w aspekcie praktycznym zresztą

rochu, 10 Lip 2010, 21:10

>są kable i Kable

Hmmmm te ostatnie mają się ostatnio znacznie lepiej

Na jakimś US forum (czego i nam życzę) ludzie rozwodzili się nad wbijaniem prętów w ziemię, a to z osobnej audio linii, a to z każdego klocka osobno a to z każdego klocka wielokrotnie (po 4 kable i pręty) itd. Przyznać muszę że jestem trochę zainteresowany tą sprawą w aspekcie praktycznym (co wymaga ekstra-specjalisty na miejscu) ale w przyszłości- może za rok obuduję sprzęcik jakimś domkiem?

rochu, 10 Lip 2010, 21:24

>są jeszcze klony i Klony

Własnie zaliczyłem Avatara - jestem pod wrażeniem

najfajniejsze audiofilskie opowiesci to - -

-audiofilskie wersje uziomów z wykopem pod domem na 15 m długim zasypane super proszkiem /dawno nikt tego nie pisał a fajny temat/ilosc wykopów adekwatna do stopnia zakręcenia :)

-czern plazmy coraz czarniejsza :) audiofil rozpoznaje to bez trudu po wpieciu sieciówki

ponoc był jakis pracownik DuPonta ktory rozpoznawał 16 stopni czerni ale uczył sie tego pół zycia

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.