Skocz do zawartości
IGNORED

Jak określić kierunkowość kabla Linn K20?

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam te kable i wziąłem sie za podlaczenie sprzetu....no i zbaraniałem :)

Jak okreslic kierunkowosc?

Na kablu jest napis : LINN K2O CABLE poprzedzony logiem firmy i pewna osoba przekonywala mnie, ze powtarzajace sie

co pewien odcinek napisy obierają kierunek od kolumny do wzmasniacza czyli:

[KOLUMNA]------...LINN K20 CABLE--------[WZMACNIACZ]

Zawsze bylem przekonany, ze napisy idą od wzmaka w kierunku kolumny czyli:

[WZMACNIACZ]--------...LINN K20 CABLE-----------[KOLUMNA]

Jak powinno byc prawidlowo w przypadku przedmiotowego kabla?, prosba o pomoc.

Uważam, że nie ma to najmniejszego znaczenia. W przeciwnym wypadku producent oznaczyłby kable jak winny być podłączone. Ogólnie kable są, że tak powiem, "obustronne". Wyjątek stanowią np. niektóre modele interkonektów, gdzie ekran jest przylutowany jedynie z jednej strony do wtyka.

Układ [WZMACNIACZ]--------...LINN K20 CABLE...LUT CYNOWY...ELBAC 02K NNIL...-----------[KOLUMNA]

czyli podział na dwa odcinki. To powinno znieść wpływ kierunkowości i dać najlepszą neutralność ;P

Mariusz, jeżeli ta kwestia kierunkowości jest dla Ciebie istotna, napisz maila do Krzysztofa Juniora z Linn Polska, powinien szybko odpisać - tylko raczejc na maila ze strony internetowej, bo tu zaglada rzadziej. Mam dobre doswiadczenie z uzyskiwaniem informacji od niego, jak również z rzetelnoscią obsługi,

pzdr Staszek

P.S. Jak b.pilne, po prostu zadzwoń ,numer znajdziesz na stronie www.

mariuszdab, 26 Sty 2010, 23:10

>Witam

>Mam te kable i wziąłem sie za podlaczenie sprzetu....no i zbaraniałem :)

>Jak okreslic kierunkowosc?

>Na kablu jest napis : LINN K2O CABLE poprzedzony logiem firmy i pewna osoba przekonywala mnie, ze

>powtarzajace sie

>co pewien odcinek napisy obierają kierunek od kolumny do wzmasniacza czyli:

>[KOLUMNA]------...LINN K20 CABLE--------[WZMACNIACZ]

>Zawsze bylem przekonany, ze napisy idą od wzmaka w kierunku kolumny czyli:

>[WZMACNIACZ]--------...LINN K20 CABLE-----------[KOLUMNA]

>Jak powinno byc prawidlowo w przypadku przedmiotowego kabla?, prosba o pomoc.

Jeszcze zapytaj czy napis LINN K20 CABLE ma być w stronę okna, podłogi czy sufitu. Bo to pewnie STRASZNIE ważne dla jakości dźwięku.

podłącz i sprawdź jak gra w jedną a jak w drugą stronę,

a jak nie usłyszysz różnicy to będziesz miał odpowiedź,

podpowiem że ładniej kabel wygląda napisami do kolumny

ale o gustach się nie rozmawia.

Focal + Naim

Kierunek od wzmaka do kolumny wskazuje ostry koniec trójkąta z logo Linna.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kris_k, 27 Sty 2010, 14:24

>Kierunek od wzmaka do kolumny wskazuje ostry koniec trójkąta z logo Linna.<

Panowie z Linna potwierdzili, ze ostry koniec trójkąta z logo Linna wskazuje kierunek do kolumny.

Wszystkie kable z racji procesu produkcyjnego są kierunkowe i nic na to niestety nie poradzimy nawet te na słupach wysokiego napięcia :)

Kable warto podpinać zgodnie z kierunkiem procesu po prostu w dobrych systemach tak jednak lepiej gra.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Linn bardzo dobrze robi oznaczając strzałką w którą stronę przebiega proces produkcyjny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niektorzy twierdza, ze przy tego typu kablach kierunek nie ma znaczenia, natomiast spotkalem sie z wieloma kablami glosnikowymi, na ktorych nadrukowano strzalki oznaczajace kierunek(chyba nie dla zabawy). Poza tym jesli dystrybutor okresla kierunek kabla, to chyba cos w tym jest.

ememka, 26 Sty 2010, 23:28

>Sygnał ma płynąć zgodnie z napisami

A jak sygnał nie umie czytać?

A poważnie to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

tomaszg, 27 Sty 2010, 19:34

>ememka, 26 Sty 2010, 23:28

>>Sygnał ma płynąć zgodnie z napisami

>A jak sygnał nie umie czytać?

>

>A poważnie to:

>http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sine_cosine_plot.svg

I co w związku z tym??? Każdy choć trochę znający fizykę, doskonale o tym wie :-)

Nie rozumiem natomiast w ogóle powodu, dla którego komentujesz mój post...

Tym bardziej, że wyrwałeś z kontekstu zdanie.

Gdybyś w momencie czytania tak błysnął humorem i intelektem, jak starasz się to zrobić we własnym wpisie, to zauważyłbyś, że nie upieram się co do tego, że kable mają kierunkowość w ogóle,

bo nawet nie o tym jest ten wątek.

I dlatego zacząłem od "Jeśli już...", co dla przeciętnego czytelnika jest zrozumiałe - istnieje tego typu ogólnie przyjęta zasada, co do kierunku podłączania (poza jakimiś tam wyjątkami).

Tak jak i dla przeciętnego czytelnika jest zrozumiałe, że "sygnał ma płynąć" jest skrótem myślowym.

Widać, Ty jednak jesteś troszkę odklejony od przeciętności, więc daruj sobie na przyszłość takie komentarze i przebłyski.

Pozdrawiam!

"ememka

26 Sty 2010, 23:28

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 297 / 402 / 0

mariuszdab

Jeśli już, to Ty masz rację :-)

Sygnał ma płynąć zgodnie z napisami, czyli w tym wypadku WZMACNIACZ - początek napisów, a KOLUMNY - koniec napisów.

IP: 905c50fed2edb6b | Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »"

>I co w związku z tym??? Każdy choć trochę znający fizykę, doskonale o tym wie :-)

Widząc temat tego wątku - najwyraźniej nie każdy. Parę postów powyżej o "procesach produkcyjnych" też na to wskazuje.

>Nie rozumiem natomiast w ogóle powodu, dla którego komentujesz mój post...

Bo jest bez sensu.

>to zauważyłbyś, że nie upieram się co do tego, że kable mają kierunkowość w ogóle,

>bo nawet nie o tym jest ten wątek.

No to co oznacza, że sygnał "ma płynąć"? I czym jest kierunek sygnału?

>I dlatego zacząłem od "Jeśli już...", co dla przeciętnego czytelnika jest zrozumiałe - istnieje tego

>typu ogólnie przyjęta zasada, co do kierunku podłączania (poza jakimiś tam wyjątkami).

Zdanie zaczynające się od "Jeśli już" jest logicznie niekompletne i nie wiadomo, co ma oznaczać. Ogólnie przyjęte zasady z kolei to dotyczą m.in. mycia zębów i przepuszczania kobiet przodem, a nie podłączania kabli.

>Widać, Ty jednak jesteś troszkę odklejony od przeciętności

Ależ oczywiście! Jeśli jednak jesteś tak przeciętny, to współczuję.

Gość

(Konto usunięte)

tomaszg, 27 Sty 2010, 20:01

Brawo! Widzę, że nawet potrafisz wyrazić swoje myśli poprzez zdania złożone,

a nie tylko używać zaczerpniętych z netu wykresów...

Tak czy siak, nie mam najmniejszego zamiaru, a tym bardziej ochoty wdawać się z Tobą w jakiekolwiek

jałowe dysputy o dupie Maryni.

Szukaj dalej, a na pewno znajdziesz odpowiedniego adwersarza na odpowiednim dla Ciebie poziomie "odklejenia". Ja nim się nie stanę...

Powodzenia, pozdrawiam!

Kable głośnikowe o budowie symetrycznej, czyli nie posiadające żadnych ekranów, drenów czy puszek mogących zawierać elementy indukcyjne lub pojemnościowe NIE MOGĄ być kierunkowe. Kable MUSZĄ przewodzić prąd w obie strony IDENTYCZNIE. Jeśli jakiś kabel spowoduje, że w jedną ze stron prąd będzie płynął inaczej niż w drugą, to będzie to ZŁY kabel!

Inaczej mówiąc domaganie się o "kierunkowe" kable jest domaganiem się o dodatkowe zniekształcenia.

Linn wyjaśnia, że należy podłączać kable zgodnie ze strzałką prawdopodobnie dla świętego spokoju, aby zapewnić dobry sen tym, którzy muszą mieć wszystko oznaczone.

=>Edward, 27 Sty 2010, 23:28

No to po Twoim wpisie znając technologie produkcji kabli zauważam że mamy tylko złe kable ale działają i do większości zastosowań nie jest to uciążliwe.

Kolega Edward ma rację. Kable głośnikowe o, nazwijmy to, standardowej budowie, czyli dwa druty w tym jeden to "+" a drugi to "-" nie mogą być w żaden sposób kierunkowe.

Strzałeczka na powłoce izolacji wcale nie oznacza, że tak a nie inaczej dany kabel ma być podłączony. O "kierunkowości" decyduje miejsce podłączenia ekranu (najczęściej w interkonektach) a owa strzałka tylko pomaga w późniejszej identyfikacji.

I wcale nie jest powiedziane, że ów ekran ma być przylutowany we wtyk i wpięty od strony źródła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.