Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

SH-GE70 był z tej serii, ale nie był dostępny w srebrnej wersji, SH-GE90 z nowszej generacji tzn. okrągłe kształty też był tylko w kol. czarnym.

Większy wachlarz srebrnych modeli był dostępny w wersjach wcześniejszych tzn. z kwadratowym przyciskiem power.

Fakt Technics był dość trwały, z wyjątkiem paru wpadek oczywiście. SL-PS700 moim zdaniem może być równie dobry jak powyższe. Ma bardzo przyzwoity laser SOAD70A w solidnym wykonaniu, z cyfrowym serwem. Jeśli już go masz to może warto by tylko przerobić wyjście optyczne na koncentryczne? Wizualnie ten klocek też mi się podobał zawsze i ma gaszony wyświetlacz.

Z lat osiemdziesiątych ostatnio dorwałem w idealnym stanie SU-V40, właściwie kupiłem z ciekawości jak to gra? Gra całkiem zacnie, tu moja opinia

http://www.audiostereo.pl/technics_su-v40_wzmacniacze-stereo-42-5207-2.html

W moim mniemaniu też całkiem ładny ;)

post-23877-0-30578800-1359880819_thumb.jpg

Ciekawa recenzja, z tego co wiem to mój 460 jest nowsza ( choć pewnie gorszą wersją) tego wzmacniacza w systemie VR-4. Mój kosztował mnie 200 zł, 120 zł tuner i 240 cd. Za te pieniądze gra wygląda ślicznie

P.S Rec out pod direct source faktycznie daje subtelną aczkolwiek wyczuwalną poprawę , scena robi się bardziej detaliczna i wyrazista. Dziękować ....

apropo jeszcze coś wrzucę , taki vintage naprawdę wciąż ładnie wygląda moim zdaniem, tylko widzę ze to troszkę inny srebrny niż mój a szkoda bo jest taki equalizer na allegro :-)

dscf4240n.jpg

Edytowane przez summitsvift

Te magnetofony, które Ci podałem jako występujące w srebrnym kolorze bywają czasami za kilkadziesiąt złoty do kupienia na portalach aukcyjnych. Oczywiście bywają drożej, ale jeśli cierpliwie poczekasz, kupisz niedrogo.

Mój SU-V40 jest z tej serii, którą przedstawiłeś na fotografii, mam jeszcze z niej SL-P200 i 230. Właśnie te CD z fotografii.

Cieszę się, że udało Ci się uzyskać poprawę jakości dźwięku ;)

Właśnie byłem na siłce i potwierdzam ze poprawa jest spora, aż czasem odrywa mnie od ćwiczeń aż...

szkoda tylko że wyższych serii wzmacniaczy nie robili w srebrnym kolorze, zainwestował bym w jakiegoś VX820 srebrnego gdyby takowy istniał

Ostatni duży srebrny wzmacniacz to był SU-V650. Mi zawsze podobały się srebrne klocuszki z drapanego aluminium w przeciwieństwie do plastikowato srebrzankowatego dziadostwa z dzisiejszych marketów. Zdjęcie zapożyczone ze strony http://audiozavar.com/archives/1119

Ostatni wypasiony CDeck Technics w kolorze srebrnym SL-P770 ze strony http://old-fidelity.de/thread-1944.html

post-23877-0-19088800-1360482091_thumb.jpg

Niestety w przeciwieństwie do innych Japończyków te naj, naj modele były czarne lub ewentualnie bardzo rzadko w wersji szampan.

post-23877-0-78261900-1360481005_thumb.jpg

Edytowane przez juras_h

Ciekawe , jednak ta stara seria jest może i nawet ciekawsza, jest taki dzielony wzmacniacz z tej serii z cyfrowym wyświetlaczem ale też widziałem czarny tylko , niestety nie pamietam oznaczeń. Co do srebra to jeszcze znalazłem coś takiego "

SH-8065

a.jpg

V9 stary ale ładny

a.jpg

SU-V6X

a.jpg

Te stare serie, właściwie im starsze tym lepiej grające i wykonane. Najbardziej legendarne urządzenie Technicsa, gramofon SL 1210 i jego wersje pochodzi z lat siedemdziesiątych właśnie.

A jak to jest z kondensatorami mam ta moja serje

1000 i powinenem po 16 latach zainwrstowac i wymienic czy nie?

Sa odmienne opinje i niwiem

Gra jak gral nie grzeje sie nie wylacza przy dlugim "glosnym" graniu...

Witam.

Wiem, że to nie to miejsce ale tu może być najwięcej zainteresowanych.

Do sprzedania komplet 3000:

http://allegro.pl/technics-su-c3000-se-a3000-unikat-ideal-i3046861423.html

Pozdrawiam

post-42516-0-51378000-1361385779_thumb.jpg

Wg mnie calkiem przyjemnie, duzo duzo lepiej niz same technicsy - mialem jeden pre ten z bateria i dwie te 1000 koncowki - ladniejsza barwa dzwieku nie ma jak na technicsie takiej dziury ze czegos bylo ciagle brak albo za duzo w barwie, sama koncowka inaczej brzmi z pre out z nada .

Center

Tyl to jamo

Przod nadal glosniki technicsa

Te sb m500 wiem niby kiepskie ale mialem na prube jbl, patos, mirage, jamo, i nie ten bas nie zchodza tak nisko mam ochote na cantony GLE 496 ale nie w tym miesiacu ..

Dobry Pre Amp potrafi bardzo dużo zmienić! Jak podłączyłem do starszej topowej integry NADa 3400 inne Pre (lavley cube), efekt przerósł moje oczekiwania. Na początku myślałem, że nowy Pre Amp coś tak ładnie pod mój gust podbarwia, dopiero po paru dniach słuchając różnych nagrań upewniłem się o znacznej poprawie w każdym względzie.

Nie miałem SB-M500, ale kiedyś wpadły mi okazyjnie dużo słabsze SB-T100. Hi End to nie był, ale jakoś szczególnie tragicznie nie grały z NADem 3140. W sumie był basik, jakaś przestrzeń. Twoje pewnie dużo lepsze.

Z tymi sb 500 to tal ze nikturzy narzekali/krytykowali ten system basu po dwie pasywne membrany nad 6,5calowym glosnikiem, z samym technicsem bylo no oki ale z nadem calkiem inna barwa dzwieku i bas ladniej pracoje, ponoc sb500 zchodza do 25hz wiec ciezko znalezdz odpowiednik,

jak narazie w klasie cenowej dopasowanej do mojego skromnego budzetu to tylko cantony cena i tak bedzie 4000zl nie wiem ile one kosztuja w polsce ale nie sadze iz duzo mniej...

Ja bym się tak za szybko tych sb500 nie pozbywał, raczej poeksperymentował bym jeszcze z końcówkami mocy. Pamiętam, że te T100, "ciepały" basem na jakimś amplitunerze, jak włączyłem je na NADzie 3140 bas się zdyscyplinował. Wiesz, ważne żebyś Ty był zadowolony, ja już nie raz miałem okazję zakupić coś nad czym były na forum ochy i achy i wcale mi się nie podobało. Czasami ktoś coś powie nie do końca zgodnego z prawdą, później inny powielają opinię jako własną i można się wpuścić w maliny.

Klasycznym tego przykładem był Pioneer PD-S901, kupiłem po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii i niczym mnie nie zachwycił w żadnym moim domowym systemie, zdecydowanie lepiej gra dla mnie Technics SL-PS7 mimo, że wagowo i trochę wizualnie przy Pioneerze wygląda i waży jak plastikowa mydelniczka :)))

Edytowane przez juras_h

Summitsvift, tu się pojawił srebrny deck, jeśli jeszcze szukasz.

http://allegro.pl/technics-deck-rs-b555-class-aa-plus-i3074228458.html

Edytowane przez juras_h

Pelniejaszy dzwiek mniej basu wieksza dynamika i moc

Brzmia czysto i "cieplo" nie sa to glosniki jak xtz czy cerviny chalasliwe bez stednich tonow wszystko jest na miejscu...

http://www.canton.de/en/archiv/produkt/ergo609dc.htm

W technicsach mialem czasami chrkliwy bas przy glosniejszym graniu nie wyrabialy pasywne membrany teraz czysto w wiekszym zakresie glosnosci

Ale juz szukam jeszcze jednego nad 214 (mam 214 nie 216 jak pisalem)

Chce je dac jako mono po jednym na kanal na bas...

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

To nie pasywne membrany Ci "pierdziały' - tylko głosnik sredniotonowy był za słaby i to jego zasługa. Miałem te kolumny w latach 90-tych. Pozniej dałem ojcu (stoja do dziś) podpięte pod telewizor. Ciesz się że je sprzedałes -wyjatkowy badziew. Do starych kolumn technicsa z lat 70/84 to im troszke brakuje delikatnie pisząć.......

Pozdrawiam

Pelniejaszy dzwiek mniej basu wieksza dynamika i moc

Brzmia czysto i "cieplo" nie sa to glosniki jak xtz czy cerviny chalasliwe bez stednich tonow wszystko jest na miejscu...

http://www.canton.de/en/archiv/produkt/ergo609dc.htm

W technicsach mialem czasami chrkliwy bas przy glosniejszym graniu nie wyrabialy pasywne membrany teraz czysto w wiekszym zakresie glosnosci

Ale juz szukam jeszcze jednego nad 214 (mam 214 nie 216 jak pisalem)

Chce je dac jako mono po jednym na kanal na bas...

Myliszvsie pierdxiala/ tlukla tylna membrana pasywna w jednym glisniku

Sprawdzalem to wychylenia basu byly zaduze przy normalnie glosnej muzie bylo oki a no i jechslem na bi na dewuch wzmacholach 1000...

Ale teraz to juz nieaktualne....

Chyba ze zamontoje te glosnoki zamiast dantaxa w stolowym na pietrze....

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

no jak jeden gosnik (membrana) był uwalony to tez takie objawy mogły byc

Myliszvsie pierdxiala/ tlukla tylna membrana pasywna w jednym glisniku

Sprawdzalem to wychylenia basu byly zaduze przy normalnie glosnej muzie bylo oki a no i jechslem na bi na dewuch wzmacholach 1000...

Ale teraz to juz nieaktualne....

Chyba ze zamontoje te glosnoki zamiast dantaxa w stolowym na pietrze....

post-23877-0-55905100-1363464109_thumb.jpg

Znalezione na hifido.com.jp,

Mi bardziej podobają się właśnie japońskie wersję sprzętów, tu AX6 bez tych odpustowych, niebieskich, wielgaśnych diod i w ciekawym kolorze!

Edytowane przez juras_h
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.