Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  258 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Końcówka trafiła mi się przypadkowo, była niesprawna ale przeszukałem forum i znalazłem kogoś kto ją naprawił, kolega laa83 podjął się tego i prace wykonał na piątke.

Sprzęcik nabyłem raczej z ciekawości niż z tego że będe zachwycony brzmieniem.

Ale klocek gości już u mnie od jakiegoś czasu a inne się przewijają.

Sprzęt cholernie ciężki chyba ok 40kg, grzeje się jak diabli ale gra super. W tej chwili z Heco celan 501XT, miałem końcówkę NAD 372 jakiegoś rotela 1072 chyba, była też yamaha a2000 itp, ale ten klocek ma coś w sobie i tak już został. Piękna barwa, niesamowity bas, pełna kontrola nad głośnikiem itp

dla ciebie pan numerek,ani krów z tobą nie pasałem ani na poręczy z tobą nie zjeżdżałem i moja obecność na forum nie czyni cię moim kumplem-zrozumiano

Piotr

Panowie (i Panie?)

Dołączam do klubu jako posiadacz SL QD33, kupiony oryginalnie w Peweksie, Będzie chyba równo dwadzieścia lat temu. A może mniej, bo to był okres gdy już w tzw. "Peku" można było zapłacić naszą waljutą (czyli końcówka ich egzystencji). Tak czy siak, służy mi do dziś, ratując kolekcję płyt długogrających od zapomnienia. I służy dzielnie, ostatnio po wymianie wkładki na podstawowy model ze stajni Shure'a, gra po prostu fajnie. I bardziej liczy się tu dla mnie celebracja płyty LP niż sam dźwięk. Ten, kto trzymał w rękach np. oryginalną okładkę Led Zeppelin III wie o czym mówię.

Dodatkowo w piwnicy zalega RS-B565 czyli deck. Model 1991, kupiony w tymże roku. Cena wówczas była jakaś kosmiczna jak dla studenta, ale przez te wszystkie lata wypożyczalni i przegrywalni płyt CD spokojnie na siebie zarobił :)

I nie oszukujmy się, ta firma dla większości z nas, to był początek przygody z HiFi. Zbyt łatwo zapomnieliśmy, że w tamtych latach mało kto (o ile w ogóle) znał pojęcie HIGH END.

post-20550-100003944 1264788124_thumb.jpg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

23031970 przyszedles znikad i usilujesz kategorycznym tonem narzucic swoj tok myslenia wpieprzajac sie w co drugi watek wiec nie dziw sie ze ktos musial cie sprowadzic na ziemie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

23031970

29 Sty 2010, 19:10

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 608 / 129 / 0

też miałem kiedyś cd sl-ps 770a-na owy czas super kompakt-bardzo przyjemnie gra

To nigdy nie byl super kompakt. Moze w kategorii ca 1000zl. Tyle.

Panowie, czy możecie się gdzieś umówić, dać sobie po razie i nie ciągnąc tego sporu dłużej? Przynajmniej w tym miejscu. Nakręcacie się niepotrzebnie, psując Klub o mocnym podłożu sentymentalnym (... właśnie rozważam czy nie zejść do piwnicy)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wracajac do tematu... Okolo 1984 roku udalo sie inzynierom z Technicsa skonstruowac decka bedacego jednym z najlepszych w historii. Zestawiany zawsze wsrod najlepszych. Technics RS-B 100:

post-1457-100003941 1264789280_thumb.jpg

A ja zawsze chciałem usłyszeć jak pracuje system dbx. Dane o dynamice były powalające tylko nikt ze znajomych nie wybił się wówczas na ten pułap cenowy. Macie jakieś doświadczenia z dbx'em?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kliknij do uzytkownika o nicku Radmar. Ma RS-B 100. W jego systemie stal sie on podstawowym magnetofonem zastepujac posiadanego przeze mnie Kenwooda KX 1100 HX ktory z kolei jest najlepszym deckiem Kenwooda. Tez chcialem kupic RS-B 100. Byl na aukcji w Krakowie. Wczesniej mialem Kenia KX 9010 i 1100 HX posiadajac manualna kalibracje osobna dla kazdego kanalu zrekompensowal jedyna wade KX 9010. Dlatego zrezygnowalem. RS-B 100 jak twierdzi Radmar jest jeszcze lepszy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

hubertus jakie miales decki w zyciu? Wymien choc kilka... Tak RS-B 100 jest zestawiany w tej samej klasie co Dragon. Tyle ze kazdy uzytkownik Dragona czuje przed nim respekt. A od Dragona sa lepsze magnetofony. Przyklad? Tandberg TCD 3014. Sony TC-K 777 ES byl tez zwany przez recenzentow "Dragon killer". A tak w ogole za najlepszego decka w historii uznano prototyp Luxmana: model X3K z 1982 roku.

Hubertus widze, ze nie siedzisz w świecie decków.

Ten Technics to absolutny klasyk o rewelacyjnych parametrach. Tak samo kultowy jak rewelacyjne gramofony Technics z serii SL-12xx. Tyle, że te gramofony są produkowane do dzisiaj i to w japonii, a ten deck niestety nie.

Co do Technicsa to mam pytanie odnośnie odtwarzaczy CD. Które z tańszych budżetowych modeli brzmiały ciemno z wycofaną górą z mocnym basem?

Napisze o tym jakie mialem wrazenia z dzialania dBX na owczesnym sprzecie. Owszem, uzycie go pozwalalo na zachowanie bardzo duzej dynamiki nagrania naset na standardowych kasetach.

Niestety w cichych partiach pojawial sie efekt oddychania (wtedy to tak nazywalem). Jezeli narastanie dzwieku w cichych partach bylo powolne to najpierw byl on bardzo cichy ( zabieg pewnie celowy dla ukrycie duzego pozomu szumow w takim przypadku) a potem nagle poziom bardzo intensywnie narastal. Jezeli w muzyce duzo dzialo sie na niskich poziomach to mialo sie wrazenie falowania dzwieku.

Poza tym dbx nie byl z niczym kompatybilny, nagranie w dBX odtworzony na standardowych decku nie miało prawie w ogole basu.

Mam nadzieje, ze nic nie pomylilem - to wspomnienia sprzed ok 25 lat ;)

jesli chodzi o technicsa jestem posiadaczem doskonale zachowanych i oryginalnych w 100% se a3,se a5mk2.se a5, su a6,su a4,sl p770a i jeszcze kilka innych gratow jak korektorek na fotkach czy gramiak

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.