Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt polecacie do pokoju ok. 45m2

QBA_NS

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki sprzęt polecacie do pokoju ok. 45m2 i wysokiego na 3,80m, dla przyzwoitego oglądania i słuchania filmów i muzyki. Kwoty 2500zł. Chodzi mi o amplituner, odtwarzacz DVD i głośniki. W jednym pudle, czy osobno? Proszę o najlepszy zestaw. Zależało by mi na tym, żeby odtwarzacz odczytywał MP3, jpg.

wow! zazdroszcze pomieszczenia:) duza kubatura - jeszcze bez sprzetu mozna stwierdzic ze pomieszczenie ma ogromny potencjal.

co do sprzetu...zeby to naglosnic milo by bylo cos wiekszego... maly sprzet poprostu moze sie 'zgubic' w pomieszczeniu.

generalna zasada - komplet bedzie tanszy, ale dzwiek bedzie slabszy (slabszy w sensie jakosci), czyli cos za cos (+ zaoszczedzamy tygodnie biegania, testowania, odsluchiwania i ogolnego siwienia).

moge dac na przykladzie mojego zestawu - opisane pomieszczenie byloby jak ulal (problem w tym ze calosc grajkow rowniez jest dosyc duza i niestety nie jest super tania)

Nagłośnić 45m2 za 2500zł? To już chyba lekka przesada. System audio to nie cukierki. Bez wydania kilkunasty tysięcy, o przyzwoitym dźwięku możesz za pomnieć. Za 2500 można nabyć ładną lampę... widziałem w OBI

Mi chodzi o zestawik do kina domowego, a nie o sprzęt hi-endowy.

Potrzebuję przyzwoity sprzęcik, za małą kasę.

Jaki zestaw mi polecacie?

Co sądzicie o dłośnikach?

Czy opłaca się kupić u przywaciarza, jeśli tak, to na co zwrócić uwagę i jakie głośniki?

Jak nie to małe głóśniki np. Philipsa, do kina domowego, czy np. Diory, Tonsile, Kosa?

Proszę o nie naśmiewanie się ze mnie, tylko o normalne wypowiedzi.

Nie jestem audiofilem. CHodzi mi o najlepszy efekt za 2500zł.

Z góry dziękuję, za dobre rady, a nie wyśmiewanie, bo tak jest najprościej.

Nie jestem specem ale wydaje mi się, że mimo wszytsko 2,5 k na takie wymagania jakie przedstawiłeś to cena nierealna i chyba niemożliwa. Przynajmniej jesli chodzi ci o nowy sprzęt.

I nie naśmiewam się. Sam mam pomieszczenie w domu 24m2 i wiem jak ciężko jest uzyskać w nim przyzwoite brzmienie a do audiofilstwa mi jeszcze bardzo daleko.

Za 2,5 k to uzyskasz komplet z głośnikami które ciężko ci będzie nawet odnaleźć w tym pomieszczeniu.

Do tej twojej sali pałacowej to wydaje mi się, że musisz mieć kolumny podłogowe. Najtańsze, nowe jakie widziałem kosztuja około tysiąca PLN za parę. Jesli chcesz oglądać filmy to potrzebujesz jeszcze 2 mniejszych na tyły i centaralnej. No i jeszcze pewnie jakiś głośnik niskotonowy. Za najtańszy komplet 5 kolum i sub może ci się uda w promocji zapłacić ok. 2 k. Mimo tego nie sądzę, że tak tani zestaw poradzi sobie z taką przestrzenią ale jedynie to mi przychodzi do głowy.

Tyle że jeszcze potrzebujesz DVD i wzmacniacza. Za 500 PLN nie kojarze nic.

Prosiłeś o dobre rady to ci daje. Za 2,5k praktyczne nie jest możliwe kupienie jakiegokolwiek (!) nowego sprzętu do takiej powierzchni. Może 2,5 za jeden element to tak ale za komplet..... Może na razie spróbój poszukać wzmacniacza, DVD i kolum do stereo a jak uzbierasz do dokup resztę.

Pozostaje jeszcze sprzęt z drugiej ręki ale tu ci nie pomoge bo mam za małe doświadczenie.

Jeszcze raz podkreślam, że też nie jestem audiofilem (mimo, że lubie dobre brzmienie tyle, że mnie na nie nie stać).

"moge dac na przykladzie mojego zestawu - opisane pomieszczenie byloby jak ulal (problem w tym ze calosc grajkow rowniez jest dosyc duza i niestety nie jest super tania)"

embargo i kto tu proponuje swój sprzęt!!!!!!!!!! POZDRO

Nie mam nic. Chodzi mi o sprzęt z typu np. Philips: LX 700 DVD 728, LG 6430. coś takiego.

Co polecacie.

Z tego co czytałem na forum, to Yamaha RXV 440 od tego jakiś odtwarzacz DVD, a głośniki np. Koss, albo Diora, albo Tonsil. Wyjdzie więcej, jak 2500. Ale chyba się bardziej opyla.

Co myślicie o głośnikach robionych u prywaciarza, jeśli już, to jakie dać głośniki, obudowy itp?

No z tą Yamahą to zaczynasz już wchodzić na dobrą drogę.

Ja jak szukałem taniego sprzętu do skierowałem uwagę na sprzęty firmy Koda.

Np. taki zestawik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może poszukaj czegoś u tego dystrybutora. Nie jest super ale powinno cie zadowolić. Mieści się w 2,5k ale wciąż pozostaje kwiestia nagłośnienia tego ogromnego pomieszczenia..... Nie wiem czy takie sprzęt sobie poradzi.

Może ktoś bardziej doświadczony spojrzy na to okiem i zaopiniuje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no cóż 2,5 kawałka ciężka sprawa

ale

kolumny 4 x Koda AV 702 - ok 1700 zł ( dwie pary )

centralny tej firmy ok 450 zł

DVD 75 Panasonic - z dekoderami i wyjściem 5,1 - 750 zł

Końcóka mocy 5 kanałowa -szukać w komisach NAD-a a ok 1500 , bądź w Top-HI-FI kiedyś widziałem w wyprzedaży RoTEL-a RB 976 za 2000 zł ale nie wiem czy jeszcze są na rynku

alternatywa to z drugiej ręki jakiś AV typu Yamaha Z1 też za 2- 3 tys.

Moje osobiste przekonania

przy takiej powierzchni i wysokości , żaden amplituner za 2-3 tys nie nagłośni odpowiednio , tu niestety waty są potrzebe.

jedyne znane mi i taniekolumny , które mogły nagłośnić taką powierzchnię to te Kody ( nawet Eltaxy Universe odpoadały )

kupowanie Yamahy seri 440 , itp moim zdaniem mija się z celem

hi Dodo,

> DVD 75 Panasonic - z dekoderami i wyjściem 5,1 - 750 zł +Końcóka mocy 5 kanałowa -szukać w komisach NAD-a a ok 1500

ta konfiguracja jest tak specyficzna i malo uniwersalna (jak podlaczyc jakiekolwiek inne ustrojstwo typu Video, TV...) ze raczej bym jej nie polecal.

xajas

www.jaschiks.com

pomysl z innej beczki - a moze by tak przeznaczyc kwote na czesc zestawu, z zamyslem dalszego rozbudowania gdy okolicznosci beda bardziej sprzyjajace?

mam na mysli (na poczatek) wzmacniacz+grajek+2 porzednie kolumny. za ta kwote dostaniesz lepszy sprzet ktory zagra lepiej od kompletu.

pytaniem filozoficznym jest czy lepiej teraz kupic wsio i miec z glowy problem (ale miec gorsza jakosc dzwieku) czy moze lepiej poczekac i budowac po kawalku.

Nio w sumie to zdecydowałem się poczekać i wydać jakieś 3000-4000 tysiaki.

Co myślicie o Yamaha 440?

Do tego koda zestaw głośników ok. 2000.

I DVD Player.

Yamaha 440 jakiś 1000 z USA.

No i DVD.

Co myślicie, żeby zamiast palyera kupić konsolę X-box z dyskiem 8GB, wgrać windowsa 95 i wszystkie rodzaje filmów można puszczać, mp3 na dysku, filmy z internetu, pliki graficzne.

Czy lepiej kupić normalny player?

Czyli głośniki Koda są lepsze od Tonsila i Diora?

Jeśli Koda, to KODA-GOKY AV9880, czy KODA AV-710 + SW-100B, inny z tych tańszych?

do xajasa

czemu , sam mam taki zestaw JVC + Rotel ( faktem jest , że oba z wyższej półki ) ale za to jak kto gra , żadem ampli do 5 kawałków nie podskoczy , i w stereo da się posłuchać ( ewenement po w moim JVC wyjścia na przody to jednocześnie wyjście stereo )

TV podłączas pezpośrednio do DVD ( kto słucha na kolumnach wiadomości TV ????? ) , video nie mam , z czasem jak się człowiek wzbogaci może dokupić sobie procesor dźwięku.

rzeczywistość jest taka , że w 45 m2 i przy takiej wysokości 3,7 m wszystkie AV ampli muszą grać z podkęconą gałką głośności a to oznacza tylko jedno - zniekształcenia np dla Yamahy 640 która grała w podobnym pomieszczeniu sybilanty ssssssssssssssssssssss jak szpilki.

a o uniwersalności to pogadamy za 5 lat kiedy Yamahy seri 340 itd. nikt już nie będzie pamiętał , a moja końcówka mocy będzie jeszcze grała i grała i grała

A jak któś chiał uniwersalnie to właśnie podawałem AV ampli Yamahy Z1 czy Z2 duża moc.

Nie ma o czym dyskutować,ampli takie jak 340,440,540,640,czy 740 będa miały spory problem z takim pomieszczniem,do takiej hali trzeba niezłego powera na końcówkach mocy i tak dalej a nie na jakiś biednych amplitunerkach w/w,QBA NS powiem Ci że ja mam yamahe 640 w 12m2 i dopiero teraz nie brakuje mi mocy i mam jej pod dostatkiem,bo wcześniej miałem inne ampli o połowe słabsze i jak chciałem niekiedy głosniej film oglądnąć to musiałem pogodzic się ze zniekształceniami i to w 12m2!!! a ty masz 45m2 i chcesz tam postawić jakiegoś Philipsa za 1kzł,naprawde szkoda pieniędzy.POZDRO

Niestety taka jest smutna prawda za kilka tysięcy praktycznie nic się nie wymyśli, chyba że słabe pykanie. Jeśli koniecznie się upierasz jedynym wyjściem jest zakup używanego amplitunera np. sony 830, 930. Dość mocne i nie takie drogie z drugiej ręki. ok2kzł + dvd sony może być nowe za jakieś 0,7 - 1kzł może być panasonic za 0,9 (dobry obraz). + kolumnienki na przód np. mission 702e, albo jakieś maestro. W przyszłości dokupisz porządny woofer drugą parę kolumn na tył i jakoś to zagra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.