Skocz do zawartości
IGNORED

MA BR2 & Chorus 705 V

markel06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie do was bardziej obeznanych od sporego czasu mam kupić stereo do PS3 ale jakoś ciągle coś wypadało

generalnie jestem w momencie gdzie za wzmachola będzie robił CA 340a se albo 540 v 2 i głośniki miały byś BR2 ( podobno dobrze sie z CA uzupełnia ) ale ostatnio wyczaiłem focale i tak się zastanawiam czy może ich nie zakupić , kosztują więcej ale może warto , nie mam jednak za bardzo gdzie poznać ich możliwości i opinii też mało

Nie będzie to wyłącznie zestaw do audio ale filmy i gierki tez na tym będą pukać

zostać przy br2 czy dołożyć

Czy wyciągnę coś więcej z focali i jak wygląda ich współpraca z CA

Pozdrawiam Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/61193-ma-br2-chorus-705-v/

Trudno mi sie wypowiadac o 705v bo ich nie slyszalem. Natomiast uzytkuje Chorus 707S (poprzednia seria, wiekszy monitor), wzmacniacz to CA 640 v1. Kiedy wybieralem kolumny sluchalem tez Monitor Audio Bronze, ale nie pamietam jaki model. Focal duzo wiecej gory i dolu (skraje pasma), co w przypadku basu jest fajne, a jesli chodzi o gore - no tu moze byc za jasno w niektorych nagraniach bo samo CA gra jasno. Bronze to brzmienie spokojniejsze, mi brakowalo troche wypelnienia na basie. Gdzies miedzy nimi byly(cenowo i brzmieniowo) Acoustic Energy Aegis - moze wiec wez je tez pod uwage.

Jednakowoz zalecam odsluch, bys potem nie zalowal.

Acoustic niestety odpada pod uwagę biorę tylko modele z bass refleksem z przodu bo głośniki będą stały z 5 cm od ściany ( inaczej nie jest w stanie ustawić niestety ). Wiem że odsłuch ważny ale chorusy nie są za popularne i będzie problem , dlatego właśnie wątek.

Dzięki za odp może ktoś coś jeszcze skrobnie

Pozdrawiam

Focale grają głównie skrajami pasma, choć średnicy nie można nic zarzucić. Jednak na pewno nie są to kolumny do jasnej elektroniki, a taka jest CA. Jeśli Focale, to zmień elektronikę, albo poszukaj kolumn(aktywne) które podepniesz bezpośrednio optykiem do Ps3. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

I jeszcze jedno, Focale lepiej sprawdzą się w filmach/koncertach ze względu na swój charakter brzmienia. Zresztą tu masz recenzję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tu jest lepsza recenzja (są podstawowe rzeczy jak pomiary):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Focal Chorus seria 700 jest pozycjonowana powyżej MA serii BR. Focalom bliżej do Rx. W kwestii jednak wspólpracy Focala Chorusa z CA miałbym pewne wątpliwości. Dźwięk będzie stosunkowo jasny, wysokie tony będą wybijały się na pierwszy plan, natomiast może trochę brakować środka i basu. Możesz oczywiście próbować zrównowazyć to kablami, jednak sam charakter pozostanie. Moim zdaniem pozostałbym przy BR lub dołożył do MA RX2.

Jeśli będziesz miał pytania, proszę o kontakt postaram się pomóc

O dzięki za jakieś konkrety ;)

Musze teraz to przetrawić

Generalnie chciał bym zostać przy CA - pilocik też przydatna rzecz ;) ale do 705ątek chyba NAD 315 był by lepszy - wiecie może czy mozna osobno dokupić pilota

Pozdrawiam

raczej RS1 bliżej cenowo modelowi 706

choć i tak nie mają bass refleksu z przodu co je dyskwalifikuje bo nie jestem w stanie za bardzo odsunąć ich od ściany.

Generalnie widze że albo CA + BR2 albo NAD + focal 705 - na przemian się nie da

Musze sie tylko dowiedzieć co z pilotem w nadzie czy da się go kupić i żeby cena była "normalna"

Pozdrawiam

focal w ciemno o wiele ciekawsze brzmienie,graja dynamicznie efektownie bardzo szczegolowo z poteznym basem,monitor audio nie kupuj bo sie potniesz jak potem uslyszysz focale

caleb66, 30 Sty 2010, 00:56

>focal w ciemno o wiele ciekawsze brzmienie,graja dynamicznie efektownie bardzo szczegolowo z

>poteznym basem,monitor audio nie kupuj bo sie potniesz jak potem uslyszysz focale

Za przeproszeniem. Potężny bas z monitorów Focala? Szczegół, a nawet żyleta z CA - to tak:)

Duże JMLab Electra 926 (2 x 20 cm na dole) nie powalają basem w 15 metrach (kontrola i precyzja - TAK).

Ukryta Zawartość

"Bas jest taki, aby nie powiedzieć, że go brakuje..."

To nie tylko moja opinia:)

Słuchałeś MA? To raczej Focalem można się "pociąć"...

"Jednocześnie dźwięk potrafi być delikatny i lekki, zawsze otwarty i niosący ogromną porcję informacji. średnica jest klarowna, ale nie nasączona, stawia na ekspresję i rysunek, a nie namacalność..."

Z tej samej recenzji...

Może Dynaudio???

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Miałem MA BR2 przez ostatni miesiąc, dałem się zwieść opiniom że idealnie zgrają się z Creekem, no i lipa. Bardzo przeszkadzał mi twardy i buczący bas, tak jak z wiaderka, nie wiem czy to nie wina akustyki pokoju, ale wszystkie ustawienia przynosiły ten sam efekt. W końcu się poddałem i je sprzedałem, to co mogę pochwalić to delikatna i mało natarczywa góra, dobrze ustawione zupełnie znikają z pokoju. Nie źle sprawują się w spokojnej muzyce, ale przy mocnym i dynamicznym materiale moim zdaniem lipa.

Zostaje raczej tylko przy tym co w tytule bo jak mówiłem inne monitorki z bassem z tyłu odpadają !!!

Bliżej chyba jestem ponownie przy BR2 , ale już sam nie wiem ;)

BR2 chyba są bardziej "kompletne" bass nie ukrywam dość ważny dla mnie - słucham trochę odlschoolowych rytmów , w instrumentach chyba też się odnajdą

ewentualnie elektronika ale za bardzo nie widzę czegoś innego jak CA pod MA - budżetu nie mam jakiegoś dokładnie określonego ale głównie ogranicza mnie miejsce gdzie sprzęt będzie stał

Pozdrawiam

Piszesz tak, jakby nie było innych kolumienek z BR z przodu, albo zamkniętych...

Tylko nowe mają być?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak zdecydowanie nówki

jak masz jeszcze jakieś propozycje to pisz śmiało -

ja ograniczyłem sie do tych wypisanych bo im więcej tym ciężej potem wybrać coś konkretnego

są jeszcze np WHARFEDALE które miałem okazje słyszeć i jakoś mi się nie podobał dźwięk

Pozdrawiam

mordor123, 30 Sty 2010, 10:12

".....ale przy mocnym i dynamicznym materiale moim zdaniem lipa."

a nie pomyślałeś że to też częściowo wina Creeka ? wg wielu opinii uznawany on jest za "muła"

MA BR grają bardzo dynamicznie a bas jest szybki i mocno zaokrąglony, nic nie powinno buczeć (tutaj już włącza się akustyka pokoju (wytłumienie)

co do połączenia CA z Focalami to nie słuchałem razem ale osobno rozpatrując ich brzmienie wyszłyby z tego (teoretycznie) żyletki i strasznie suchy dźwięk, z MA BR już dużo lepiej ale najlepiej chyba by wyszło jakby nie rozpatrywać udziału CA :)

markel06, 30 Sty 2010, 13:31

>Tak zdecydowanie nówki

>jak masz jeszcze jakieś propozycje to pisz śmiało -...

Pewno napisałbym, gdyby... były do wyboru starsze:)

Jaki to budżet? Nie doczytałem.

markel06, 30 Sty 2010, 13:31

>Tak zdecydowanie nówki

>jak masz jeszcze jakieś propozycje to pisz śmiało -...

Pewno napisałbym, gdyby... były do wyboru starsze:)

Jaki to budżet? Nie doczytałem.

don111 to jaką elektronikę dobrać do BR2

zukzukzuk budżet sam nie wiem jaki choć bez przesady planując myślałem żeby nie przekroczyć jakoś mocno 2,5 tyś ale to bardziej płynne i tu mogę to nagiąć

Jak pisałem bardzo mocno ogranicza mnie miejsce gdzie to będzie stało

Głośnik będzie stał na półce zaraz koło TV dostawiony do ściany - wymiary br2 czy focali są dla mnie optymalne , najłatwiej będzie mi je ustawić. Pokój mimo że jest nie mały ok 19m2 to średnio ustawny i ni cholery ich inaczej nie ustawie, gdyby było inaczej brał bym jakieś podłogówki ;)

Pozrawiam

Szczerze?

Jak nie ma miejsca dla nich i wokół nich - nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na kolumienki.

Radzę kupić starsze za 300-400 zł i przeczekać. Na 100% nie będą wiele gorsze (i ile w ogóle) od nowych, nawet za 3-4 razy tyle. Jak już "zdobędziesz teren" - wtedy uderzyć w nowe.

P.S.

Czy to nie jest równoległy wątek, do podobnego na forum Audio???

Nie wiem ja tylko tu założyłem ;) a co to za temat

No z terenem będzie problem przeprowadzka się nie szykuje ;)

No nic może masz racje i nie szaleć i zostać przy najtańszym rozwiązaniu hmm

Pozdrawiam

mordor123, 30 Sty 2010, 14:20

>No tak ale Creek w połączeniu z JBLem zasuwa aż miło i nic nie buczy :) jak dla mnie to to jest

>miękki bas.

nie wiem, może chodzi o małą moc Creeka i chyba jednak niezbyt wysoką skuteczność tych MA, bo JBL pewnie tradycyjnie ma w granicach 90db albo lepiej

może to nie porównanie ale u mnie jak podłączałem BR6 (duże podłogówki) to nie za bardzo chciały grać pod Nadem 3240 (ok 2x 50W), dźwięk ospały i bez życia, a pod Paradigmami z tym samym Nadem jest inna bajka

jak podłączyłem z kolei BR6 pod Harmana 680 (ok 2x 100W) to kolumny dopiero pokazały na co je stać jeśli chodzi o dynamikę i bas dały takiego "czadu" jak Paradigmy ;)

markel06, 30 Sty 2010, 14:11

>don111 to jaką elektronikę dobrać do BR2

używaną

no taka prawda, w cenie do 1k kupisz w miarę nowe wzmacniacze do tego grające zdecydowanie lepiej od niskich CA czy jakiegoś Nada c315 (choć ten by w miarę pasował)

sprawdzony jest jak pisałem wyżej Harman Kardon 680 z MA BR, pełna synergia

BR2 mają 90dB a JBL ES30 mają 88dB, chyba nie o to chodzi, gość który kupił moje BR2 też nie jest zadowolony, napisał mi tylko że jego aktywne microlaby lepiej grają, ale to już jego opinia.

to są tylko dane na papierze, właśnie sprawdziłem i w praktyce jest dużo gorzej (audio.com.pl - testy)

BR6 mają wg danych 90db - w praktyce 86, BR5 mają 85db zmierzone

BR2 zatem powinny mieć nie więcej niż 85db a może nawet ciut mniej, to bardzo mało, dlatego potrzebny jest porządny wzmacniacz bo pewnie efekt taki jak pisałem wyżej o BR6 w połączeniu z Nadem 3240

ale to tylko moje spekulacje bo wykluczyć tego, że się zwyczajnie nie spodobały nie można :)

W zasadzie to już w ogóle nie wiem co kupić , każdy napisał co innego ;)

Wiadomo że odczucia każdego są inne i każdy lubi innego rodzaju dźwięk także muszę z tego coś wyłapać. Używany jakoś średnio chciał bym kupować na razie skupiam sie na nowych sprzętach chyba że nie dojde (chyba że będzie jakaś dobra propozycja to wtedy pomyśleć można tego nie wykluczam )

Pozdrawiam i dzięki mimo wszystko

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.