Skocz do zawartości
IGNORED

Loudness/Kontur/Korekcja vs. Direct - używać czy nie?

teel

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda ze podobny watek nie dawno tu goscil

Jezeli twoj sprzet ma problem z rownowaga tonalna, to mozna sobie to skorygowac loudness i korekcja tak zeby sie lepiej sluchalo.

Generalnie chodzi o to zeby czerpac przyjemnosc z muzyki.

Taka sama sytuacja ma miejsce mając na stole dwie butelki napoju: Woda mineralna i lemoniada. Wchodzisz na forum i zadajesz pytanie: Panowie, czego mogę się napić? Słyszałem, że lemoniada nie jest wodą mineralną. Słuchasz jak chcesz i chyba nie musisz się pytać o pozwolenie innych?

radzilbym i Wam ocknac sie z tego mydlenia oczy "liniowoscia" w sytuacji kiedy nawet muzyka jest nieliniowo nagrywana to i sprzet sie zmieni bo coraz slabszy sie produkuje przez waszy dziwne wymagania - przeciez ani to nie szkodzi tylko zcasami moze pomoc wiec po co byl ten szun

Gość czubsi

(Konto usunięte)

no cóż

uważam, ze powinny być i urządzenia z gałkami (dla tych co chcą szukać poziomu przyjemności z kręcenia nimi) i takiebez gałek - nie ma sensu udawadniać wyższości jednych nad drugimi. Ja przestałem używać gałek jak osiągnąłem znacznie lepszy poziom bez ich użycia ale do tego trzeba dojść czasem konieczne jest usłyszeć - tak było w moim przypadku. Dla ortodoksyjnych kręcicieli powiem, że gałki nie przeszkadzają pod warunkiem, że można je obejść i np. podłączyć się bezpośrednio pod końcówkę mocy. Nie spotkałem jeszcze przypadku by taki manewr nie był choć odrobinę słyszalny i to w bardzo przeciętnych urządzeniach. Koledzy, którzy nie wierzą w pełną gamę dźwięków bez dopalaczy pozdrawiam i życzę by w końcu posłuchali dobrych sprzętów spoza własnej zagrody bo najwyraźniej nie mają zbyt dużych doświadczeń w tym zakresie.

Piotrek608, 1 Lut 2010, 17:14

>A mi po 20 latach DIRECTOWEGO audiofilstwa pasuje słuchanie z loudnesem razem z muza z lat 80

>fajnie to wychodzi..Direct stał sie poprostu nudny..

Bo czesto muza z lat 80 potrzebuje loudnessu. Takie plyty z loudnessem graja tak samo jak nowe na Direct.

?👈

freepio

30 Sty 2010, 20:57 Nie wierzę. Następny wątek na temat "jak WY uważacie, że JA powinienem słuchać"?!

.........................

Amen.

Prawdziwy dobry fajny high end moim zdaniem ladnie zagra bez korekcji i mysle ze to kwestia doboru wzmacniacza do kolumn i zestrojenia zwrotnicy. ja mam wlaczone loudness natomiast bass i treble na minusie zazwyczaj. ale jesli podlacze moje Onkyo Integra8450 to tam nie ma loudness i nawet jesli bass dam na full to i tak dzwiek tego wzmacniacza wydaje mi sie slaby zbyt maly bez basu... ale gdy gra glosno to juz jest ok. zawiodlem sie na tym sprzecie w sumie jest wysokiej jakosci ale przy mniejszych glosnosciach dzwiek choc jest dobry to jest maly.nie ma tego kopa co starszy Rotel ra714 np.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.