Skocz do zawartości
IGNORED

wypuśćie nową serje pcb pod zasilacz symetrycznych

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość traxman

(Konto usunięte)

A jaki problem w izolowaniu, LM'y maja różne potencjały, trzeba odizolować, dwie podkładki i dwie tulejki izolacyjne. Radiator połączony jest z masą. Nie spotkałem urządzenia na którego radiatorach występuje jakikolwiek potencjał inny niż masa - to jest najzwyczajniej niebezpieczne i raczej nie polecam takiego rozwiązania.

Umieszczenie radiatora na płytce ma inne zalety - układ jest kompaktowy, nie ma obrywających się padów pod ciężarem radiatora itp...

Gość traxman

(Konto usunięte)

Oczywiście dla Uwy trzeba dobrać rezystory R1/R3 a nie jak na schemacie zostało ze starej wersji.

Jako, że zasilacz czasem używany jest w aparaturze pomiarowej, wrzucone są dodatkowe źródła napięcia odniesienia LM385-2.5V (2.5V). Przy obliczaniu zasilacza trzeba te 2,5V odjąć od napięcia wyjściowego lub pominąć LM-385 zwierając środkowy pin z którymkolwiek skrajnych i obliczać napięcia wyjściowe ze standardowego wzoru.

Postaram się wieczorkiem wytrawić płytkę i wrzucić zdjęcie (o ile szlag mnie nie trafi podczas ładowania *.png/*.gif, pomimo zapewnień się nie da wrzucić, a skala szarości w *.jpg to porażka.

A wrzucenie wzoru płytki do prasowania w *.pdf to chyba niewykonalne zadanie).

Panowie, kiedyś potrzebowałem zasilacz i zrobiłem coś takiego :)

Mogę udostępnić schemat i pcb w Eaglu jak kogoś zainteresuje :)

Zamieszcze parę fotek.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16621-100002883 1265652541_thumb.jpg

post-16621-100002884 1265652541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z mojej strony następujący zasilacz zrobiony dzisiaj na potrzeby forum :)

Możliwość przylutowania kondensatorów filtrujących w następujących konfiguracjach:

-2x 25 mm średnicy, rozstaw nóżek 10.16 mm

-2x 18 mm średnicy, rozstaw nóżek 7.62 mm

-4x 13 mm średnicy, rozstaw nóżek 5.08 mm

oraz inne kondensatory o tym samym rozstawie nóżek i średnicy nie większej niż wyżej wymienione.

Kondensatory przy nóżce ADJ LMów:

-średnica 5 mm, rozstaw nóżek 2.032 mm

-średnica 8 mm, rozstaw nóżek 3.5 mm

Kondensatory na wyjściu:

-średnica 8 mm, rozstaw nóżek 3.5 mm

-średnica 10.5 mm, rozstaw nóżek 5.08 mm

Miejsce na różne potencjometry wieloobrotowe lub możliwość zastąpienia ich rezystorem

Pady lutownicze pod diody prostownicze:

-rozstaw nóżek 7.5 mm (np. standardowe 1N4004 lub ultra szybkie BYV26)

-rozstaw nóżek 5.08 mm pod diody w obudowie TO220 - np. MUR860

Ukryta Zawartość

post-17933-100002872 1265655511_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możliwość wykorzystania 4 lub 8 diod prostowniczych. Sposoby podłączenia:

Ukryta Zawartość

post-17933-100002870 1265655583_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajna, jakby można jeszcze przesunąć maksymalnie te złącza ark, 4 kondensatorki i potencjometry w kierunku tych wielkich kondów a otwory na śrubki między żeberkami radiatorków aby skrócić maks. płytkę + odłamywana część na bezpiecznik i trafko do druku...

Te małe 100n na wejściu stabów powinny być jak najbliżej nóżek wejściowych.

Filtrację z dużymi kondami za mostkami poprzedziłbym rezystorami (filtr RC).

Z podwójnymi mostkami to dobry pomysł bo można puścić masy odseparowane.

Warto dodać miejsce na małe kondy przy diodach.

Warto zaprojektować to tak by miało jak największe mozliwości ... nie każdy musi oczywiście wszystko montować.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ano tak.

Jak przesuniesz w prawo radiator to kondy wyjściowe możesz umieścić nad/pod gniazdem wyjściowym.

To pozwoli umieścić blisko nózek IN stabów te kondensatory 100n. Wtedy helitrima i konda z gałęzi ADJ przesuwasz w lewo lekko wyżej. Masa kondów wyjściowych, helitrima i konda (z ADJ) powinna łączyć się z masą danej gałęzi przy wyjściu. Jeśli zrobiłeś w eaglu polygon to jest taka warstwa/layer jak b_restrict - rysujesz linie i w ten sposób można poprowadzić masę jak chcesz ... :-) (rysunek - cienkie kropkowane linie).

Masy dla każdej gałęzi osobne - Adalbert zdaje się tak zrobił:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - łączą się dopiero na pcb odbiornika.

Trzeba wtedy dać wyjściowe gniazdo 4 pinowe.

K

post-1494-100002836 1265672502_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W niektórych miejscach robi się już ciasno. Rozmiar płytki to 89 x 57 mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. Zdecydowanie lepiej, jednak:

Nie ma sensu walczyć o 1-2mm tylko zrobić dobrze. Dla równego rachunku powiększ ją do 90x60mm.

Radiatory wtedy lekko można wysunąć za obrys i przesunąć w prawo, wtedy się wszystko zmieści jak pisałem. Jeśli nie chcesz wysuwać radiatorów to ... przesuń te klamoty kondy (2 największe) w prawo i będzie git.

100n - jak zrobisz tak jak piszę to zmieszczą się idealnie wewnątrz czyli będą blisko nóżek.

Rezystory przy LM - możesz dać blizej - nigdy LM nie dotyka pcb tak więc nie będzie nic przeszkadzać.

Rezystory za mostkami - można dać leżące - jest na to miejsce. Trochę małe pady i otwory jak na nie ...

Ścieżki prądowe zrób tej samej szerokości. Kilka A tam przecież nie poleci ...

Małe diody godne polecenia to 1N5819 - 1A/40V.

Jeśli nie pracujesz na najnowszym eaglu to możesz mi wysłać plik brd na emila - narysuję o co mi chodzi dokładnie.

K

drzejk0b, a jak by "olać" te 4 kondensatory przed stabami i zostawić miejsce tylko na 2, ewentualnie zostawić te 4 szt. ale scieżki poprowadzić tak, aby kondy były montowane w jednym rządku na całej szerokości płytki, to można by wszystko co za stabilizatorami przesunąć jeszcze bardziej w prawo i jeszcze skrócić o 20% pcb.

Złącze ark po lewej stronie gdyby zastąpić jakimś innym, mniejszym standardem typu np czeropinowy molex lub inne co by weszło pomiędzy te małe kondy to znowu z 10% krótsze pcb - generalnie takie podłużne płytki można kupić w paru miejscach bez problemu ale jak trzeba "dorobić" jakiś zasilacz w seryjnym sprzecie to trudno znaleźć coś zgrabnego i sensownego co by się dało upchnąć, nie mówię już nawet o dwuwarstwowych z diodami i stabami dla oszczędności miejsca przylutowanymi od dołu bo takich to się praktycznie nie znajdzie.

Gość traxman

(Konto usunięte)

I jeszcze wersja mini, którą chętnie bym puścił do zakładu, bo przydatna to pierdółka. Wymiary 49x32mm, miały być LM* w D2PACK'u, ale trudniej je dostać i w sumie wiele miejsca się nie zaoszczędzi.

post-26017-100002618 1265883346_thumb.jpg

post-26017-100002619 1265883346_thumb.jpg

traxman, jak byś puszczał do zakładu te małe to był bym chętny na parę szt., ale te potki do regulacji jednak by się przydały i może te kondy 10uf - gdyby było miejsce na takie min. fi 8mm co by swobodnie można z 220uf wlutować... - nie powinno to zwiększyć płytki bardziej niż o parę mm.

• 1 miesiąc później...

A może coś takiego. Kiedyś zaprojektowałem taki w Protelu do wzm. słuchawkowego.

Wymiary to: 69x46mm

Pzdr.

Ukryta Zawartość

post-9128-100009410 1268858509_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno, Kondensatory C2 i C8 na płytce to oczywiście C1 i C7 na schemacie. Błąd wyszedł z tego, że robiłem różne wersje również z czterema elektrolitami na wejściu.

osobiście myślę na wersją ...

{ heh dobre napisało mi Błąd! Plik __rpsuschiv8.png nie jest plikiem graficznym. Załącz poprawny plik ponownie. }

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,

Nie do końca w temacie, ale bardzo związane z tematem. Zaprojektowałem własny moduł zasilaczy, a właściwie płytkę PCB pod różne kondensatory ale zależy mi na jej modułowej budowie. Coś na wzór płytki Petera Daniela:

Ukryta Zawartość

Również chcę zrobić takie odłamywanie. Chodzi mi głównie o kwestie praktyczne. Ponadto regulatory chcę umieśić nie centralnie tylko także na odłamywanych modułach, także będzie można z nich zrezygnować i stosować inne. U mnie np. będą to do częsci cyfrowej LM317 (bez odłamywania) a do analogówki bym je odłamywał (i mógł np. wykorzystać gdzieś indziej) i używał SuperTeddyReg.

Moje pytanie dotyczy takiego właśnie odłamywania, czy da się w Eagle lub w jakiś inny sposób, tak zaprojektować PCB, aby firma wykonująca płytki zrobiła takie nacięcia? Tak aby do odłamania wystarczyło silniejsze zgięcie, bez używania żadnych narzędzi.

Dziękuję za ewentualną pomoc w temacie.

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Zaprojektowałem prostą płytkę do prostownika symetrycznego. Ma służyć do zasilania symetrycznych regulatorów. Myśałem wstępnie wmontować w nią także prostą regulację na LM317/337 ale ostatecznie zrezygnowałem, bo zależy mi na większej uniwersalności. Jeżeli są chętni na taką płytkę, to proszę o wiadomość. Chodzi o obniżenie kosztów. 1 szt = ok 30PLN przy zamówieniu 10szt cena spada do ok 14PLN za sztukę itd. Czekam na uwagi i opinie.

Napiszę coś więcej zanim będą chętni, chociaż widzę że demasked_75 już jest chetny ;-).

Prostownik jest przeznaczony do zasilania układów niskoprądowych, ale tak do 1A spokojnie da radę.

Umożliwia zastosowanie 4 elektrolitów lub 1 dużego. Kondensatory są w układzie CRCRC, ale rezystory można oczywiście zezworować, a w wypadku jednego dużego elektrolitu można po prostu zrobić układ RC. Jest też miejsce na wyjściowy kondensator foliowy.

Są dwa mostki prostownicze przeznaczone do zasilania z dwóch symetrycznych uzwojeń transformatora.

W moim układzie będzie pracował jako zasilacz części analogowej DAC.

Będę wdzięczny jak ktoś sprawdzi także design płytki.

Projekt płytki nie jest najszczęśliwszy, kondensatory powinny być umieszczone w torze prądowym a u Ciebie w zasadzie tylko jeden kondensator jest tak umieszczony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.