Skocz do zawartości
IGNORED

Który cyfrowy aparat kompaktowy dla WYMAGAJĄCEGO ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Canon (S90) wydał mi się interesujący (ew. S70).

Poczytajcie sobie. (Trochę się go czepiam, bo dla moich rąk jest nieco za mały.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja proponuję zapoznać się z Sigmą DP1 i DP2. Nie żeby od razu kupować bo to dość specyficzne urządzenia ale żeby mieć dystans do słowa "jakość" w reklamach i opisach sprzedawanych produktów. I że nie ma nic za darmo bo cena w wypadku DP1 i DP2 jest wysoka. I nie chodzi tutaj o pieniądze.

andrea,

Szukajac tanszego, zastepczego wziernika optycznego do starego hasselblada, pokazano mi w sklepie dwa typy, jeden od lumixa, drugi od olympusa, niestety w moim wypadku zaden nie byl wystarczajacy szeroki, ale jezeli z jakichs powodow podoba ci sie panasonics, wziernik maja po prostu fenomenalny! W kazdym razie, biorac pod uwage brak optycznych wziernikow w wiekszosci aparatow kieszonkowych, osobiscie zwrocilbym uwage na obecnosc hot shoe. Pozostaje jeszcze Voigtlander (m.in. wzierniki), ale te wymagaja niemalej inwestycji.

Tu macie niezły materiał do porównań, powiększeń i osobistych przemyśleń :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukalem czegos malego i wybralem S90, wrazenia bardzo pozytywne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Skoro wcześniej proponowałem Olympusa PEN, to trudno, żeby nie spodobała mi się ta pokazana przez jednego z kolegów Sigma. Bardzo elegancki projekt, stylowy aparat kieszonkowy. Owszem, przeszkadza brak zoomu (w Olympusie można to nadrobić zainstalowaniem obiektywu z zoomem optycznym, ale cena...).

Peter Daniel: Wierzę,że możesz być z niego zadowolony.

Jednak mnie nie pasują dwie rzeczy(konkluzja z fotopolis):

1.

"...to propozycja dla wymagających amatorów, którzy nie boją się ustawień manualnych lub zawodowców, którzy chcą mieć w kieszeni niewielki, aparat o dużym potencjale."

Dla mnie ma być proste szybkie i nieproblematyczne w użyciu, zgrabne (czyt: proste w formie), cyfrowe i robić BARDZO wysokiej jakości foty.

Uważam, że tego ostatniego warunku, jak dla mnie, S90 NIE spełnia.

Obejrzałem foty nim robione uważnie i dlatego piszę, co zauważyłem.

W warunkach szarówki widzę zaszumienie fot - to nie jest ten poziom, który mnie satysfakcjonuje...

Zatem, krótko: moim okiem Panas FX 3 ma niewielu konkurentów, a jego jakość fot jest nie do pobicia przez tego Canona (i nie tylko Canona).

fajny kompakcik

ale gdziez mu tam naprzyklad do olympusa pen

wiem , wiem ze drozszy

ale to jak wiezyczka mp3 do np kompletu naima , nada czy creeka

ale do internetowych dzialan bedzie super

ja np jestem wygodnicki i aparatu bez ruchomego ekranu bym nie wybral ,

w zyciu , ...... co innego jak ma dobry celownik to moze byc bez ruchomego ekranu

ale to takie moje zawodowe zboczenie

pozdr

żeby zdjecia w ruchu robić ludziom czy zwierzatkom to chyba nie aparat kompaktowy, tzn. ja sie nie znam, ale nie ma chyba wielkich szans zeby kompakt dobre zdjecia w tańcu robił....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

andrea rzuć jeszcze okiem na wątek z forum pentaxa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andrea, S90 jest lepszy jesli chodzi o szumy niz LX3:

Ukryta Zawartość

Poczytaj opinie na Amazon, BH Photo i dpreview; wiele osob ma oba aparaty i wybiera wlasnie Canona.

Jednak moim ulubionym aparatem kompaktowym jest dalej Canon Pro-1, glownie ze wzgledu na celownik i solidne szklo. Kompakt potrzebuje jedynie na wyjazdy, w domu na codzien i tak uzywam D700.

Ukryta Zawartość

andrea29 tak czytam i czytam i dochodze do wniosku ze chyba za duzo wymagasz od kompakta

miales -masz... jednego z lepszych jakie sa na rynku ( fuji)

zauwazasz szumy pzy szarowce :) mi do glowy przychodzi tylko lustro ,oczywiscie jest duze nie wygodne ale pierwsza fota zrobonia nowym body rozwieje twoje watpliwosci.Ja mialem wczesniej fuji 9600-chyba jedna z lepszych kompaktowych hybryd na rynku ale po przejsciu na canona 400D jesli chodzi o szumy to jest przepasc.W fuzji iso 400 to w canonie 400D iso 1600.

michal stabro, 10 Lut 2010, 22:45

Canon G11: - jak dla mnie: NIE, bo ciężki (~ 350g). Sporo kosztuje - za drogo. Mając tyle do wydania, z pewnością wybrałbym jakiś inny. Nie pasuje mi, bo ani to sprytny kompakt ani to dla zawodowca (chyba, że jako 2. aparat).

Jeżeli ja bym nim był, wybrałbym jako 2. aparat "beczkę" /;))/ czyli Canon'a S90.

Jako jedyny, aparat na wycieczki -> też S90, bo zajmuje mało miejsca, jest dość solidnie zbudowany (no, na taki mi przynajmniej wygląda) i ma sporo możliwości, no i duży zoom.

* * *

Jak dotąd moja sympatia (i uznanie) jest po stronie Panasa LX3.

(Nie mam najmniejszych wątpliwości, że OGÓLNIE pasuje mi z tego wszystkiego najlepiej. Jakość optyki - taką życzyłbym sobie w każdym aparacie. Ma niewielu pod tym względem konkurentów.

Mały minusik za tylko 2,5x zoom (ale ponoć jakoś można(?)zwiększyć do 4x - a wtedy obleci.

No i nieco odstaje obiektyw - przeboleję ;)

Foci (na podstawie obejrzanych i b. mocno powiększonych fot) - jak dla mnie - cudnie :) /Ofc. Jak na mały kompakt, jakiego szukam./

A, ciekawa wydaje się SIGMA DP-1, no ale toto nie ma żadnego zoomu 1 No,a kupować dodatki do popierdułki - nie zamierzam. To już wolałbym dołożyć np. do Canona D400. (IMHO klasa foci.)

Peter Daniel, 10 Lut 2010, 23:24

Ok., poczytam, choć wątpię, abym zmienił zdanie. (Widać "należę" do tych z 2. obozu ;)

Mój wybór ze względu na jakość fot to ZDECYDOWANIE LX 3 przed S90. (Moim okiem LX3 ma lepszy obiektyw i robi ładniejsze foty.)

* * *

Napisałem w poście otwierającym ten wątek: "NIE dla zniekształceń geometrii obrazu" i to jest dla mnie ważne...

tdrozd, 10 Lut 2010, 23:50

Dobrze rozumujesz - dużo wymagam, prawda. (Taki już jestem.)

Kieruję się też swoim zdaniem w ocenie jakości fot.

FUJI FuinePix S5600, moim zdaniem, i nie tylko w swej cenie (ma?)/miał niewielu konkurentów. (Chyba, że pojawili się jacyś nowi - tego nie wiem.)

Mam go kilka lat i nadal z robionych nim fot (tych udanych) jestem b. zadowolony i czasem jeszcze wciąż" się zachwycam ich jakością, no i kolorami (nie lubię przesytu i "wymoczkowatości").

Co by nie powiedzieć, wszystkie kompakty "lubią" dzienne, dobre światło.

Z tą szarówką to napisałem w sensie, niejednorodnego koloru ;) /Taki skrót myślowy :)/

Moim okiem S90 nie robi (jak dla mnie) zadowalającej jakości fot. (Porównuję choćby do FUJI S 5600. No ale to moje zdanie i nie zamierzam polemizować, gdyby ktoś uważał inaczej.)

* * *

Masz rację. Wiem, że jak dożyję, to pewnie to mnie dosięgnie ;) Na razie jednak wciąż przedkładam wygodę nad to, co "duże nie wygodne" :)

Że kasa większa - też nie bez znaczenia. (No, akurat tę chwilowo mam wiec to żaden problem.) Ale nie chcę jeszcze kupować lustra.

Ad. FUJI 9600 - już ten był dla mnie za duży... ;

Nie mam osobistego, wyrobionego zdania: S5600 vs S9600.

Podejrzewam, że oba aparaty są udane (nie sprawdzałem co o nich piszą i jak wypada ich ze sobą porównanie, a mogłoby to być całkiem interesujące...)

Canon'a 400D nie znam. Nie interesowałem się. Zacząłem dopiero po Twoim wpisie ;)

No i - widzę, że to klasa^2, czyli mój typ jakości fot.

Myślę, że gdybym takiego aparatu dziś szukał, coś mi mówi, że byłby to mój nr 1 na liście.

Oglądałem fotki - zrobiły na mnie wrażenie - świetne !

Jak go gdzieś przyuważę - to się "zastanowię" ;), a już na pewno potrzymam w rękach :)

Jakby co - będę miał "punkt odniesienia".

DZIĘKI za podsumowanie i podpowiedź "na przyszłość", może kiedyś do takiego sprzętu się przekonam i go sobie kupię. Wszystko możliwe.

tdrozd, 10 Lut 2010, 23:52

Wiesz co ? - Skala wyobrażeń mi się kończy... :))

Że niby można jeszcze lepiej ?!

No, ale co by nie powiedzieć, 40D to już niezła kobyłka... :)

pawcio, 13 Lut 2010, 10:50

Nie, no ok. Widzę, że to świetna propozycja iw rozsądnej cenie.

Tyle, że jak nie chcę więcej gadżetów niż sam aparat, ot co.

(Chcę żeby jakiś zoom aparat miał. I to bez żadnych "dostawek".)

Dlatego sam, rozumiesz, że ta propozycja odpada.

* * *

Nowy FX 3 widziałam niedawno gdzieś do dostania za ok. 1200 zł (nie w Polsce).

Panas FX37 i Panas FX150. (Dla mnie interesujący jest ten 1., bo chyba dość szybki i jakoś do zoomów > 5x w takich kompaktach to ja jakoś nie mam przekonania.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takiego nie szukam, ale, IMO, wart zainteresowania.

Foty - jak na cyfraka - całkiem dobre: Panasonic Lumix DMC-GF1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy ranking, cieszącej się poważaniem stronki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.