Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki: Magnat Quantum 603 czy Acoustic Energy Evo 1/Neo 1 do 16m2?

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

W zasadzie to jak w temacie, wydaje mi się, że to ta sama klasa sprzętu, bardzo podobna konstrukcja (na moje nieszczęście BR z tyłu), ale boję się trochę niemieckiej szkoły, z opinii bardziej pasować może angielska, czyli własnie AE. Tyle że ciut drożej od używanych AE Evo 1 mogę mieć Quantumy 603. Nie mam jak przesłuchać, kupuję w ciemno, potrzebuję dobrych głośników do klimatów Pink Floyd, ale i coś z mocniejszego rocka się znajdzie. Obydwie kolumny ładnie pracują w basie pod tym względem. A pytam dlatego, że po zakupie moich Quadrali okazało się, że i na forach kiepskie ma opinie, a te niestety znalazły pokrycie w rzeczywistości.

Pozdrawiam,

Tomek

Jeżeli Magnaty 603 mają podobny charakter brzmienia do 605 to mogę Ci je polecić, sam słucham głównie rocka progresywnego i te kolumny sprawdzają się doskonale poza potrafią nieźle zagrać z tańszą japońską elektroniką typu denon

>Jeżeli Magnaty 603 mają podobny charakter brzmienia do 605 to mogę Ci je polecić,

Czy ktokolwiek na forum jest w stanie wypowiedzieć się w tym temacie? Polecano mi właśnie 605, ale to już inna półka cenowa, poza tym do pokoju 16m2 mogłyby okazać się zbyt duże.

bierz 603 (popatrz w o mnie posiadam tak grający sprzet aeevo3 i qauntumy709 dlatego mam porównanie tych szkół grania) będziesz miał większa muzykalność niż neutralność.

Dodam że do Floya kak w sam raz idealna średnica gitary, dla mnie miodzio w moich mam tylko zastrzezenia do stopy gra zawsze jak najgrubsza struna gitary basowej (rzekłbym że przechodzi w duży kocioł filharmoni oraz najmniższe tonowo piszczały w organach koscielnych w lipce. na zdrowie Panowie i Panie Siup

No jezeli 603 graja podobnie jak 605 to bylo by ok, ale cos obawiam sie mniejszej sprezystosci basu ze strony 603. Podobie cala barwa, glebia basu moze byc juz nie taka.

Ja w 16m2, no moze nieco wiecej (polaczonych z kuchnia 10m2) z powodzeniem uzywam 605. Przy zakupie 605 konieczne by bylo dobranie jakiegos wzmaka, ktory nie loi za mocnym basem no i jakis zapas przestrzeni za kolumnami by sie przydal.

>kocioł filharmoni oraz najmniższe tonowo piszczały w organach koscielnych w lipce

Jakiej lipce? Swietej :)?

?👈

Dok.ładnie rafał tak mam wydaje mi sie że nie uderza stopa w największy bęben tylko zapie... dala najgrubsza struna gitary basowej ( co prawna nie na wszystkich CD). Sorry obaliłem już 0.50 księzycówy 70% (własny wyrób ze sliwek)

mario1969, 9 Lut 2010, 00:10

>Organy ze swiętej lipce prawie idealnie graja na moich 709 nieżle masuja brzuszek. pompuja

>powietrze że az ...

20km mam do oryginalow. Nie musze sluchac w domu :)

?👈

>Dzięki za pomoc, Quantumy 603 zakupione :)

No i dobra, kolumny przyszły, podłączone pod RX-550 i śmigają. Co do brzmienia to z pewnością mają lepszą średnicę od wspomnianych Quadrali, ogólną kulturę pracy mają na wyższym poziomie. Inna sprawa, że na 16m2 wyraźnie lepiej się czują niż podłogówki, co słychać również w innych pomieszczeniach mieszkania (podłogówki przy wiekszych natężeniach ruszały mi wszystkie gipsowe ścianki działowe w mieszkaniu, więc wszystko w pozostałych pomieszczeniach dudniło).

Basik fajny, nie spodziwałbym się takiego po bass reflexowych kolumnach o takich gabarytach (kiedyś miałem Unitry 20W w zamkniętej obudowie, to był sprzęt...).

Góra jest bardzo wyraźna i przyjemna, scena wyrysowuje się naprawdę fajnie, ale na suficie, tzn jak się głowę odchyli do tyłu to na wprost :) Cudnie słucha się na rozkręconym wzmaku "Private Investigation" Dire Straitsów czy "The Miracle" Watersa. Głośniki wyraźnie ociepliły moją Yamaszkę.

Nie jestem audiofilem i nie wiem co oznacza "kontrolowany" lub "punktowy" bas, więc się w tej kwestii nie wypowiem ;) Jest coś co mi nie do końca odpowiada, ale nie wiem co to jest :) Gdzieś któregoś pasma między średnicą a basem brakuje, lektorzy w TV się czasem "duszą", może to już tylko kwestia akustyki pomieszczenia.

Co do samego wykonania to tak jak pisano już w różnych źródłach w sieci: zaoszczędzono na okleinie (winyl), mnie tam to wiele nie przeszkadza, front pomalowany na piano bardzo mi się podoba, samo wykonanie na akceptowalnym poziomie (między frontem a skrzynką widać niezbyt równo wykończone klejenie winylu).

Ogólnie za cenę 750zł (800zł) z przesyłką za nowe głośniki jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam,

Tomek

Poczekaj az sie wygrzeja, u mnie zmienily delikatnie barwe. W szczegolnosci bas zaczal schodzic delikatnie nizej, przestal byc taki miekki i bardziej go mozna bylo odczuc na ciele. gitary staly sie wyrazniejsze.

mam magnatki w 15 m i spisuja sie rewelacyjnie. dorobilem suba jako uzupelnienie pasma ponizej 45 hz i nie zamieniam na nic innego :)

Mi nie zalezalo na ilosci basu a na glebokosci. 2 przetworniki 17 cm nie zagraja tak nisko jak jeden 25 cm. Zgadzam sie z tym ze naterzenie basu "wyprdukowanego" przez 605 bedzie wieksze, ale napewno nizej nie zejda, a mi wlasnie na tym zalezalo :)

No nie byl bym taki pewny. 605 naprawde graja bardzo nizutko. A jeszcze w polaczeniu z jakims odpowiednim wzmacniaczem atakuja najnizszym basem nawet przy bardzo cichych odsluchach. Z tego co testowalem to bas rzedu 30-35Hz nie stanowi dla nich problemu. Przy 25Hz jest juz slabo, bas wprawdzie slychac, ale cicho.

?👈

Tak tylko ze jest to bas o bardzo duzym spadku, i prawde mowiac jest to bas z BR. Moje 603 potrafia zejsc do 35 ? ale co to za bas :). Moj sub w obudowie zamknietej nie traci na szybkosci i kontroli nawet przy tych 35 hz. Mialem wczesneij poprzednia wersje quantumow 605 z serii monitor bodajze 880. Schodzilo to tez dosc nisko(ale nie az tak nisko jaki efekt uzyskalem teraz) .. ale czesto wystepowaly dudnienia. Poprostu nie mialem miejsca by je prawidlowo rozmiescic( lozko, szafa, szafka).

pozdrawiam :)

• 3 miesiące później...

teel, 15 Lut 2010, 13:46

>Ogólnie za cenę 750zł (800zł) z przesyłką za nowe głośniki jestem bardzo zadowolony.

Po pierwsze - czy mógłbyś zdradzić tajemnicę, gdzie udało Ci się kupić te paczki za rzeczoną kwotę?

Wszędzie gdzie dotarłem, cena za nówki na poziomie 1000zł.

Po drugie - ponieważ minęło kilka miesięcy, jak z poziomem Twojego zadowolenia?

Nabrałem apetytu na lekkie "przemeblowanie" mojego zestawu (patrz: o mnie).

Posiadane Tonsile Siesty to całkiem przyzwoite monitorki, ale...

O ile średnica i to co ponad zasługuje przynajmniej na dobre słowo, chciałoby się, mówiąc trywialnie, trochę większego brzmienia. Brakuje mi podstawy basowej. Opierając się na opiniach użytkowników, domyślam się, że 603 mogłyby spełnić moje oczekiwania, bez degradacji pozostałej części pasma.

Muzycznie dominują okolice jazzu z wycieczkami w stronę klasyki, "Knopflery" co prawda głównie na deser, ale kto chciałby rezygnować z deseru?:) Słucham w 14m2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.